От: | 06.03.2013, 20:58

Apple iPad mini – подробни тестове и анализ на батерията

Създаден за всички, които обичат iPad и искат да бъде с тях през цялото време и навсякъде, но държат на максималната портативност и малките размери. Това е идеята, заложена в плана на калифорнийската компания, която освен всичко друго е притисната и от успехите на Nexus 7, който благодарение на страхотните си качества доби изключителна висока популярност. Apple обаче отдавна са обявили, че 7-инчов таблет не е и няма да влезе в плановете им, тъй като е прекалено малък за удобство при работа. Решението, което компанията намери обаче е страхотно – 8-инчов екран с 4:3 съотношение, което предоставя 30% по-висока площ от предложението на Google и ASUS, същевременно почти изключвайки страничните рамки, запазвайки портативния размер. Последното е възможно благодарение на иновативната технология на калифорнийците, която “разбира” кога палецът ви е върху повърхността на дисплея, защото искате да оперирате с екрана и кога се намира там, само за да държите по-удобно таблета.

Тънък корпус, голям екран – А има ли място за батерията? Продуктите на Apple винаги са имали страхотна издръжливост с едно зареждане и би било много разочароващо, ако iPad mini не запази тази тенденция. С тежката задача пък е натоварена батерия с капацитет от 4490 mAh ,която осигурява електрическа енергия за изпълнението на същите приложения и задачи като при 9.7-инчовия iPad. Доколко успява ще разберем в настоящата статия.

За тестовете

Ако следите анализите ни, то вече със сигурност сте наясно с правилата на “играта” – включен Wi-Fi модул за безжичен Интернет (и свързан към Мрежата) и изключен клетъчен Интернет и Bluetooth. Яркостта пък е настроена на 120 cd/m2 (максималната яркост на iPad mini е 377 cd/m2).

Време за зареждане

След включване в контакта, елегантното зарядно устройство с мощност 5 вата приведе батерията в състояние на готовност със 100 процента заряд за време 308 минути (5 часа и 8 минути). Докато iPad-чето се зареждаше, беше оставено в Stand-by режим, при стандартните настройки, които описахме по-горе. Както и при iPad, захранващият куплунг влизаше в гнездото леко и безпроблемно независимо от позицията си – права или обърната на 180 градуса, благодарение на интелигентното си конструктивно решение.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Отново използваме собственото ни приложение за автоматично сърфиране, чрез Safari. Яркостта разбира се е 120 cd/m2.

Батерията на iPad mini издържа цели 632 минути (10 часа и 32 минути) с едно зареждане – средната консумация на ток по време на теста е 426 mA. Тук трябва да отбележим, че според производителя, устройството издържа 10 часа – най-вероятно тестът на Apple е много подобен на нашия и дори малко по-тежък.

Живот на батерията при гледане на видео

Екранът дори не е HD (1024 x 768), но при 7.9-инча картината пак е с много добро качество, а до изчерпването на капацитета на батерията се стигна след 394 минути (6 часа и 34 минути) възпроизвеждане на HD видео при средна консумация на ток 686 mA.

Живот на батерията при 3D игрa

GLBenchmark 2.5 ни помага за тест на батерията, когато желаем да симулираме тежка 3D игра. Тук яркостта е предварително зададена, а за да я приведем към стойността, която ни е нужна, използваме собствена формула.

Таблетът издържа 327 минути (5 часа и 27 минути) в процес на игра – средната консумация на ток по време на теста е 823 mA.

Живот на батерията в “Режим на очакване” (Stand-By)

С включен Wi-Fi модул, iPad mini издържа с едно зареждане 508 часа при средна консумация на ток 9 mA. При включен 3G и изключен Wi-Fi времето на Stand-By не намаля съществено и остана в рамките на 490 часа.

Персонален калкулатор

Чрез този инструмент всеки може да научи, базирайки се на нашите изследвания, колко време ще издържа батерията на Apple iPad mini при личното му потребление. За да научите това, просто въведете в белите полета приблизително по колко минути на ден гледате видео/филми, по колко минути на ден играете на игри и по колко минути на ден сърфирате в Интернет.

Използвате ли мобилни данни или разчитате единствено на Wi-Fi Интернет връзката? Отблежете и това в калкулатора, а след като го направите натиснете бутона „Пресметни!“, за да получите вашия резултат.

Възпроизвеждане на филм
3D игри
Сърфиране, чрез Wi-Fi

Опции

Батерията на вашият Apple iPad mini ще издържа…
~ ? дни и ? часа

Сравнение с други модели

Най-интересното сравнение разбира се е с Google/ASUS Nexus 7. Основният конкурент на Apple машината обаче трябва да се отбележи, че се продава на доста по-ниска цена.

sravnenie-ipad-mini-battery

Съществено предимство има iPad mini при 3D игра, но и загуби в тестовете при сърфиране и гледане на филм.

Съвети от автора:

– Изключете функциите, които не използвате – ако не работите с Bluetooth и клетъчен или Wi-Fi Интернет, спрете ги.

– Изключете ненужните “Push notifications” – освен, че са дразнещи, те хабят и от времето за автономна работа на устройството ви. Оставете включени само тези, които наистина са ви необходими

– Намалете яркостта до минималното ниво, което е комфортно за вас. Високата яркост увеличава консумацията на енергия и респективно намалява времето, което вашият iPad mini ще издържи с едно зареждане

– Тук трябва да споменем също, че Apple са създали специална страница на официалния си сайт, в която са описали още интересни техники за запазване на живота на батерията: http://www.apple.com/batteries/ipad.html

Нашата оценка и заключение

Apple iPad mini се представи изключително добре. По подобен начин се държеше при тестовете ни и Nexus 7 на Google, което означава, че ако избирате между двата модела ще е по-добре да обърнете внимание на останалите им функционалностти (Сравнение между iPad mini и Nexus 7) – батерията определено няма да ви разочарова.

Фактът, че независимо с какво се занимавате, iPad mini издържа поне 5 часа и половина ще гарантира спокойствието ви през целия работен ден, а в много случаи ще имате възможност да пропускате зареждането му и на следващия.

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Крум Николов и от целия екип на Tablet.bg!

Прочетено 2 487 пъти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>