От: | 03.03.2013, 00:01

Google Nexus 7 – подробни тестове и анализ на батерията

Замислен като алтернативен избор на 9.7-инчовия iPad, представеният от Google – Nexus 7 на ASUS е и първият 7-инчов Android таблет с 4-ядрен процесор (NVIDIA Tegra 3 на 1.2 GHz) при тегло от само 340 грама. Лек и удобен, с достатъчна процесорна мощност, Nexus 7 е „перфектният спътник при пътуване“. Apple пък добавиха към продуктовата си линия и iPad mini, който също притежава страхотни качества и изглежда Nexus 7 ще трябва да демонстрира още позитиви пред достойния си противник, за да бъде избран. Много потребители пък биха поставили на първо място като най-важно качество изгодната му цена.

В случая обаче бихме започнали с яркия капацитивен IPS (In-Plane Switching) мултитъч дисплей с големи ъгли на видимост, балансирани цветове и висока плътност на пикселите от 216 точки на инч. Въпреки, че не е „Retina“ (макар да е “на косъм”), всичко това дава достатъчно качество на изображението, същевременно смекчавайки изискванията към батерията. Тук трябва да споменем също, че наскоро излезлият на пазара iPad mini също не притежава “Retina” резолюция. И не само, но както ще видим по-долу, в един от тези аспекти Nexus 7 получава допълнително предимство по отношение на разхода на ток, когато бъде поставен при равни условия с повечето конкурентни устройства.

Наличието на Wi-Fi, 3G (моделът, който тестваме е 3G версията на Nexus 7), както и Bluetooth пък осигуряват достъп до данните ви „на една ръка разстояние”.

За тестовете

Преди да започнем с бенчмарковете ни, привеждаме устройството към състояние с включен Wi-Fi модул за безжичен Интернет (и свързан към Мрежата), изключен 3G и Bluetooth. За да бъдат тестовете максимално честни, те ще се провеждат при едно допълнително, предварително прието от нас условие – както винаги досега, началото на изпитването започваме със измерване на яркостта на дисплея и последващата му настройка на 120 cd/m2. При тази стойност правим измерванията на всички смартфони и таблети, за дa осигурим справедливо сравнение помежду им.

Максималната яркост при Nexus 7 се оказа доста висока – 383 cd/m2. Показанието на калибриращия уред достигна стойността 120 cd/m2, едва когато я намалихме на 19 % – доста нисък процент, който оказа своето положително влияние върху консумацията на ток и респективно живота на батерията с едно зареждане.

Време за зареждане

Батерията на Google Nexus 7 е с капацитет от 4325 mAh. Зареждането се осъществява посредством 10W зарядно устройство с изходящо напрежение и ток – 5V; 2000 mA.

До достигане на 100% капацитет процесът продължи 410 минути (6 часа и 50 минути) при макс. заряден ток от 1181 mA. През това време таблетът беше в Stand-by режим, при стандартните настройки, които описахме по-горе (включен Wi-Fi модул и изключен 3G).

Зелената линия е стойността на заряда на батерията (по ординатната ос), изразена в проценти от максималния и капацитет, във функция от времето за зареждане (по абсцисната ос), като стойността на едно деление по абсцисата е равна на един час.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За теста при сърфиране в Интернет използваме собствен скрипт за автоматично прелистване на страници в браузера. Използваме зададения по подразбиране за целта софтуер, при предварително определена яркост, еднаква за всички устройства, които тестваме – 120 cd/m2.

При тази стойност, отговаряща на 19% яркост, таблетът издържа с едно зареждане на батерията 690 минути (11 часа и 30 минути) – средната консумация на ток по време на теста е 376 mA.

Живот на батерията при 3D игрa

Най-енергоемкият тест е симулация на 3D игра. За да определим колко ще издържи Nexus 7, използвахме GLBenchmark 2.5 приложението, разчитащо на Kishonti енджина, за да симулира триизмерна натовареност, под формата на тест за батерии. В графиката отляво разстоянието между две бели линии се равнява на един час. Червената „падаща“ линия пък е нивото (в проценти) на батерията.

Таблетът издържа 265 минути (4 часа и 25 минути) в процес на игра – средната консумация на ток по време на теста е 978 mA. При този тест GLBenchmark използва предварително зададени настройки за яркостта, които ние манипулираме по собствена формула.

Живот на батерията при “Гледане на видео”

За този тест използваме видео плейбек на 720p HD видеоклип.

Тук високата максимална яркост на дисплея отново помогна. Независимо, че беще значително намалена – до 19%, осигури зрителен комфорт и живи цветове. Както и удоволствие от гледането на видео, продължаващо 627 минути (10 часа и 27 минути).

Живот на батерията в “Режим на очакване” (Stand-By)

4325-милиамперчасовата батерия е предпоставка за дълги часове в режим на очакване. С включен Wi-Fi модул и изключен 3G издържа 255 часа. В обратният вариант – изключен Wi-Fi и включен 3G издържа 111 часа часа.

Персонален калкулатор

Чрез този инструмент всеки може да научи, базирайки се на нашите изследвания, колко време ще издържа батерията на Nexus 7 при личното му потребление. За да научите това, просто въведете в белите полета приблизително по колко минути на ден бихте гледали видео/филми, по колко минути на ден играете на игри и по колко минути на ден сърфирате в Интернет.

Използвате ли мобилни данни или разчитате единствено на Wi-Fi Интернет връзката? Отблежете и това в калкулатора, а след като го направите натиснете бутона „Пресметни!“, за да получите вашия резултат.

Възпроизвеждане на филм
3D игри
Сърфиране, чрез Wi-Fi

Опции

Батерията на вашият Google Nexus 7 ще издържа…
~ ? дни и ? часа

Сравнение с други модели

Съвети от автора:

– За увеличаване на издръжливостта, бихте могли да изключвате Bluetooth и GPS (чрез приплъзване на пръста ви от горната дясна част на екрана надолу, после „settings“), когато не го използвате или да оставяте включен и Wi-Fi модула (ако имате връзка към Wi-Fi мрежа)

Нашата оценка и заключение

Мощността и удобството при работа в продължение на 10 часа с едно зареждане правят Nexus 7 примамлив избор. На този етап това ни се струва достатъчно. Може би времето за зареждане би трябвало да бъде малко по-късо, защото батерията, макар и представяща се на високо ниво, в сравнение с тази на iPad не е толкова голяма. Nexus 7 обаче е далеч по-бюджетен модел от iPad mini и благодарение на това определено печели нашите симпатии – слабите му черти са изключително малко, а батерията не е от тях.

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Крум Николов и от целия екип на Tablet.bg!

Прочетено 4 047 пъти

5 мнения

  • Как да го направя 19% яркост?

  • Добре ли е постоянно да убивам активните приложения, това пести ли от батерията или я точи по- бързо като се налага след това да ги отваря на ново и да ги зарежда отново в Рам паметта?

    • По-добрият вариант е да изключваш приложенията, които не ползваш, но ако има такива, които ползваш често, няма смисъл да се затормозяваш с включване/изключване – в повечето случаи няма да откриеш съществена разлика в консумацията.

  • Не знам, но моята батерия се зарежда много бързо.Не знам, защо при вас е 6 часа.Почти не откривам разлика във времето с Галакси С2.Нексусът ми е с 4.2.2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>