От: | 10.04.2014, 19:34

Избор на нов таблет – какво трябва да знаем?

6a34f095928158b5b0257415d82b05ebВ началото на годината, в специално посветена статия, се опитахме да помогнем на онези от вас, които имат колебания в своя избор за нов смартфон, като подробно се спряхме на някои от основните стъпки, които трябва да направите, преди покупката на устройството. Надяваме се да сме ви били полезни. Сега обаче е време да обърнем внимание и на потребителите, търсещи таблет. През последните години изборът в този пазарен сегмент се увеличи неколкократно, а разнообразието съответно е довело до съмнение у мнозина, в това, кой би бил най-подходящия модел за тях. Именно към тези хора е насочена информацията, която ще откриете в тази статия, като отново ще се опитаме да се спрем на основните точки, на които трябва да обърнете внимание при закупуването на таблет.

В наши дни, доста хора вече разполагат със смартфони. При таблетите обаче положението е малко по-различно. Немалка част от потребителите приемат покупката на таблет, като ненужна, като самоугаждане, прищявка. Те обаче трупат все повече популярност, като продажбите им се увеличават многократно след всяка изминала година и все повече хора виждат нуждата от подобна придобивка. Таблетите често биват използвани и за учебни цели в различни учебни заведения или пък в бизнес средите, където понякога е необходимо да имаш подобно лесно преносимо и функционално устройство.

Големина на дисплея

Именно това може би е основната разлика между таблетите и смартфоните. Да, смартфонът удобно застава в джоба или в ръката ви, но необходимостта от по-голямо работно пространство понякога си казва думата и смартфоните не биха успели да противоречат. Тук все пак трябва да отворим една скоба, в която да вмъкнем така наречените фаблет модели или поне онази част от тях, които предлагат диагонал на дисплея от 6 и нагоре инча. Те трудно се вписват в споменатите вече удобства и компактност, но пък за сметка на това се доближават повече до осигуряване на достатъчно голямо работно пространство, което ще направи по-приятно гледането на филми, играенето на игри, четенето на книги и още редица други занимания. И докато при смартфоните тенденцията е за увеличаване на екрана то бихме могли да кажем, че при таблетите положението е обратното.

През последните години именно „малките“ таблети изместиха интереса на потребителите и добиха популярност чрез осигуряване на търсения баланс между достатъчно удобно и компактно устройство и достатъчно голям екран. Това разбира се не означава, че големите таблети просто ще отстъпят. Те все още вършат перфектна работа в учебни или бизнес заведения, като често са предпочитани и спрямо класически лаптоп. Един 10-инчов таблет вероятно не би предложил възможностите, с които разполага лаптоп моделът, но пък колко по-лесно е да пъхнете в чантата си един тънък и лек таблет, отколкото да мъкнете напред и назад тежкия си, дебел лаптоп (поне в някои случаи). В това сравнение обаче трябва да допълним и физическата клавиатура, която имат лаптопите. При таблетите тя освен че е виртуална, което понякога е възприемано като неудобство, заема и голяма част от дисплея на устройството. По-долу сме подбрали няколко таблета с различна големина, като сме спазили тяхното реално съотношение, така че да можете по-лесно да се ориентирате, колко точно е голямо даденото устройство. Заедно с това пък сме добавили и популярен смартфон с големина на екрана от 5.1 инча.

srav

Цена

Както при смартфоните, така и при таблетите, цената на устройството е важен фактор, който съвсем логично не може да бъде пренебрегнат от повечето потребители. Различни фактори влияят върху нейното образуване, като тук тънкият момент е с какво бихте могли да направите компромис и с какво не. Бюджетни таблети иначе има достатъчно, като само тези с цена под 200 лева към момента наброяват 12 различни модела в онлайн магазина на Tablet.bg. Screenshot 2014-03-23 09.39.34 Важните неща, които биха могли да ви изненадат не особено приятно при по-бюджетните модели са няколко. Детайлността на дисплея е компонент, който понякога е пренебрегван при моделите с по-ниска цена. Желателно е да се спрете на екран поне с HD разделителна способност. Батерията може да не бъде особено издръжлива, както при по-скъпите, така и при по-евтините таблети, но при втория вид опасността за това е по-голяма. Най-бюджетните модели често са и с твърде малко свободно пространство за съхранение. В такива случай, е хубаво ако поне на разположение имате слот за microSD карта памет.

Вид на дисплея

В статията, посветена за правилния избор на смартфон, споделихме, че разделителната способност на мобилното устройство е важен компонент от него, но той върви ръка за ръка с големината на екрана, защото именно с тези две стойности се изчислява точната детайлност на дисплея. Така например, комбинацията от по-малък екран и по-висока резолюция ще осигури по-голяма гъстота на пикселите и съответно по-добра детайлност. Знаейки точната големина на диагонала на екрана, както и неговата разделителна способност, то сами може да изчислите каква детайлност предлага той, както и да разберете на каква дистанция ще достигнете максималната детайлност на погледа (при зрение 20/20). Тази проверка може да направите чрез специалния PPI калкулатор. screen-940x712 Освен детайлността, важен елемент в качеството на дисплея е и неговия тип. Най-често срещаните видове са няколко. AMOLED дисплеят е характерен за моделите на Samsung, като специфичното за него e, че всеки пиксел има собствена светлина, а крайният резултат е високо качество на цветовете и изображенията, сравнително нисък разход на енергия, както и висок контраст. При TFT дисплеите (тънкослойни транзисторни дисплеи), благодарение на силициеви транзистори, свързани към всеки пиксел, се регулира неговия цвят и светене. Този тип дисплеи е и най-разпространения сред мобилните устройства, като на разположение са TN TFT и IPS разновидности. При TN екраните ъгълът на видимост достига до 140 градуса, като налице са и контрастни цветове. При IPS технологията вече виждаме още по-добри ъгли на видимост, достигащи до около 170 градуса. Макар и предназначена за монитори, статията ни, посветена на „Избор на монитор“ ще откриете подробна информация за типовете технологии при дисплеите.(част 1)(част 2).

Мобилен Интернет и GSM функция

Възможност за свързване с мобилен Интернет – тази функция в някои таблети придава на устройството една нова и особено значима функционалност. Ако търсите таблет, най-вече за гледане на снимки и видео, играене на игри, ползване на различни приложения или модел, който смятате да използвате основно за употреба в дома, то вероятно един Wi-Fi таблет ще ви свърши перфектна работа. Ако обаче, имате нужда да проверявате например имейлите си или да използвате какъвто и да е достъп до Интернет, докато сте на път, то 3G/4G свързаността е нещо, което ще ви е необходимо. Повечето производители предлагат на потребителите варианти на своите топ таблети, както само с Wi-Fi, така и с 3G/4G. Във втория случай обаче цената на устройството се оскъпява със 100-200 лева, а понякога и повече. Важна подробност също е фактът, че за да използвате мобилен Интернет е необходимо да си го заплащате всеки месец, което си е допълнителен разход, макар идващ с доста голямо удобство. Като може би последен минус, бихме изтъкнали и по-големият разход на батерия, който ще направите ако използвате услугите на мобилния Интернет. Въпреки това моделите с 3G/4G връзка са все по-желани. 3365.Latitude-10-Tablet-essentials-config_4312207A Възможността за провеждане на телефонни разговори от таблета също е функционалност, която за мнозина е считана, като особено важна, главно защото би могла да замести като цяло наличието на смартфон. С един куршум два заека – устройство с достатъчно голям екран, за да бъде наречено таблет и с опция за телефонни разговори. Откриването на баланса между нуждата за компактно устройство, което да се побира лесно в ръката и в джоба и необходимостта за по-голям екран, предлагащ повече работна площ, често си е трудна задача и изборът на подобен модел опира изцяло до личните потребителски нужди и компромисите, които биха могли да се направят.

Добавки за повече функционалност

Освен с различни дизайнерски, хардуерни и софтуерни решения, производителите на таблети често се стремят да спечелят повече потребителски интерес и с още няколко екстри. В случая говорим за допълненията или включваните в комплекта на някои модели, клавиатури, dock-поставки, стилус писалки и т.н. ElitePad900_DockStation-M Наличието на физическа клавиатура към един таблет, дава една допълнителна доза функционалност и приближава далеч повече устройството до лаптопите. Освен удобство и повече възможности, клавиатурата често идва и с допълнителна батерия, което винаги е добре дошло за потребителите. И не на последно място, няма да ви е излишен и някой друг допълнителен USB порт или четец на карти памет. Работата със стилус писалка също има своите предимства, като компаниите постоянно увеличават функционалностите на техните писалки. Добавките обаче не винаги са само хардуерни. Все по-често виждаме Windows таблети, които вървят заедно с безплатен Microsoft Office пакет например.

Заключение

ecoloveОпределено не са никак малко компонентите, на които трябва да обърнете внимание, когато се готвите да закупите нов таблет. По-горе не говорихме за операционна система, процесор и батерия, така че тук накратко ще отчетем и тяхната важност.

В статията ни за „Избор на нов смартфон“ отделихме внимание на основните черти на най-популярните операционни системи за мобилни устройства, в лицето на Android, iOS и Windows Phone. Когато говорим за таблети обаче, платформата на Microsoft вече се казва само Windows, като тя обединява таблети и персонални компютри. Повече информация за възможностите на Windows 8 може да прочетете в подробното ни ревю. Детайлно ревю можем да ви предложим още и на последната Apple мобилна операционна система – iOS 7.

Както при смартфоните, така и при таблетите, наличният мобилен чип също е основен елемент в един таблет. Той отговаря за процесорната мощ на устройството, което е свързано с всичко каквото правите на него. Основните производители на мобилни чипове са няколко. Qualcomm и NVIDIA и техните съответно Snapdragon и Tegra процесори се конкурират със Samsung и Exynos линията им, която може да бъде открита само в устройства на компанията, MediaTek, чийто мобилни чипове могат да се срещнат в по-бюджетните таблети, както и Apple с тяхната AX серия, отново налична само за моделите в случая на калифорнииската компанията.

Нуждата от по-качествен дисплей, по-мощен хардуер и по-елегантен дизайн е в постоянен спор с живота на батерията. Производителите са длъжни да се справят с трудната задача за осигуряване достатъчен брой часове за работа с един заряд, защото все пак таблетът е мобилно устройство, което често бива използвано извън дома и офиса. В нашите ревюта отделяме сериозно внимание на батерията, като я подлагаме на различни тестове, за да ви информираме, колко точно време ще ви осигури при различната употреба на устройството.

С тази статия вероятно сме направили по-лесен или пък по-труден изборът на малка част от потребителите, колебаещи се какъв таблет да си вземат. Надяваме се обаче, че и в двата случая е било за добро.

Всички налични таблети в онлайн магазина на Tablet.bg може да намерите тук: http://tablet.bg/tablets

Прочетено 5 520 пъти

1 мнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>