От: | 17.12.2014, 15:22

Кратко ревю на Acer Iconia One 7 (B1-750) – свежо попълнение в семейството на Iconia One 7 семейството

Acer-Iconia-One-7_B1-750_Black_sku_mainНе е тайна, че пазарът на таблетите не се разраства, а напротив – има известна стагнация от година на година. Затова повечето производители хвърлят усилия най-вече на по-бюджетните си продуктови линии и съвсем нормално конкуренцията там е по-ожесточена. В Iconiа One 7 компанията е успяла да съчетае наистина много добър хардуер на достъпна цена – накратко One 7 (B1-750) се явява като едно свежо обновление на стария модел Acer Iconia One 7 (B1-730HD).

Дизайнът е почти идентичен с на предшественика си, но под капака имаме сериозно подобрение в производителността с нов процесор. Сменено е и графичното ядро и вместо миналогодишния PowerVR чип е ползван доказалия се Intel HD Graphics от Bay Trail поколението. Интересното е, че капацитетът на батерията е значително намален спрямо миналогодишния модел, но както практиката е доказала – цифрите не са всичко. Затова в ревюто ще се запознаете с всички предимства и недостатъци на модела, заедно с резултатите от подробните ни тестове.  

Видео

Преди всичко, горещо ви препоръчваме да изгледате краткото, но изчерпателно видео ревю от нашия колега Георги Добриков.

В комплекта

Бройката, която ползвахме за ревюто беше предпроизводствена и е възможно някои неща да липсват в кутията. Едва ли обаче ще се различава от стандартната окомплектовка, която включва USB кабел, адаптер за зареждане и книжка с упътване.

Дизайн и конструкция

Както споменахме по-горе, дизайнът спрямо предишния модел от тази серия не се различава особено. Конструкцията следва т.нар. „Zero Gap“ дизайн, което означава, че няма да намерите разстояние между различните части на външния корпус. Материалът използван при изработката е пластмаса или индустриалното ѝ наименование – поликарбонат.

DSC07476
DSC07473
DSC07472

Задният капак е сравнително мек на допир и предлага същата шарка като предшественика си и вътрешната част на ASUS N551. При всички случаи обаче осигурява удобен захват. Отзад е позициониран и високоговорителят и основният сензор на камерата в горния ляв ъгъл. Тук е моментът да споменем, че при лек натиск задната част на устройството хлътваше необикновено много. Сякаш има голямо празно пространство между вътрешния хардуер и външната конструкция. Това обаче може да се окаже като предимство при евентуален удар, защото ще предпази вътрешните компоненти.

DSC07428
DSC07458
DSC07461

Страничните рамки следват извивката на задния капак и се изострят при предния панел. В дясната част ще намерите обичайните бутони за включване и контрол на звука, които са достатъчно изпъкнали и се лесно се „напипват“. Те са с матово-сив цвят, който имитира успешно метал. От дясната част пък се намира слотът за microSD карта, а горния кант има micro USB вход, 3.5-милиметров вход за слушалки и микрофон.

Продължаваме с предния панел, който както обикновено е изчистен и освен логото на Acer, дисплеят и предната камера няма да намерите нищо друго. Страничните рамки около екрана изглеждат леко изтънени спрямо други конкурентни модели, което идва само като плюс като стане въпрос за захват и удобна работа.

DSC07417
DSC07423

Цялостната изработка е добра, в действителност няма да намерите излишни отвори по устройството, захватът, който осигурява е добър, но не толкова добро впечатление прави „кухата“ част на задния панел. В крайна сметка не бяхме изненадани с нищо толкова ново и по-скоро инженерите от Acer са решили да заложат на сигурното.

Дисплей

Дисплеят е със 7-инчов диагонал, а технологията е TFT LCD матрица с LED подсветка от тип (Edge), което означава, че LED светлините са разположени в краищата на екрана. За съжаление при чисто черен фон силно се забелязва бялата светлина от светодиодите и това директно рефлектира върху качеството на изображението. Резолюцията е HD (1280 x 800) или иначе казано 215 ppi (пиксела на инч) гъстота. Дисплеят се превръща в ретина, когато се гледа на разстояние по-голямо от 41 сантиметра.

Като оставим техническата част на нещата настрана, за крайния потребител цветовете са достатъчно ярки и наситени, детайлността е сравнително добра, а ъглите на виждане са много повече от задоволителни. Дисплеят го оценяваме с висока оценка макар и прокрадващата се LED светлина от подсветката, която може да се дължи и на това, че устройството е тестова бройка.

DSC07452

Звук

Звукът е силен и отчетлив, без особени забележки в качеството. Единствената ни забележка е непрактичното позициониране на високоговорителя в задната част на устройството. Когато го хванете в пейзажен режим е почти невъзможно да не закриете поне част от решетката на високоговорителя и да заглушите звука. От друга страна ще бъде трудно да срещнете устройства, особено от такъв клас, които да имат по-практично позициониране на тонколонката.

Батерия

Батерията е с капацитет от 3420 mAh, което е значително по-малко от на предшественика си Iconia One 7 (B1-730HD) с 3700 mAh. Интересното е, че дебелината на корпуса не е особено променена – 8.9 срещу 8.6 милиметра в полза на по-новия модел. Определено бихме предпочели по-голямата дебелина и да се запази предишната големина на батерията. Все пак не можем да бъдем сигурни, че Iconia One 7 (B1-750) ще се представи по-зле в тестовете ни на батерията, защото можем да станем свидетели на по-енергоефективен хардуер и оптимизация на софтуера.

Проведените тестове са стандартните за всеки таблет, който ревюираме – уеб сърфиране, 3D игра и видеовъзпроизвеждане. Всеки един тест е проведен при еднакви условия – 120 cd/m2 яркост на дисплея, включен Wi-Fi и изключени Bluetooth и GPS. Най-долу в тази секция пък ще намерите директно сравнение с други конкурентни модели.

Сърфиране в Интернет

В този тест използваме наш скрипт, прелистваш автоматично над 70 Уеб страници.

inet

Резултатът тук е повече от отличен – 720 минути (12 часа). Очевидно производителят е оптимизирал този модел предимно за уеб сърфиране.

Видео възпроизвеждане

Осъществяването на този тест става посредством пускане на видеоклип с резолюция от 720p.

video

Резултатът тук е типично за по-ниския клас устройства – 387 минути (6 часа и 27 минути)

3D Игри

Отново с помощта на Epic Citadel приложението успяваме максимално точно да симулираме 3D игра.

game

В най-тежкият тест, устройството не се справи особено добре – 163 минути (2 часа и 43 минути)

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Acer-Iconia-One-7-B1-750

Операционна система Android 4.4 KitKat
Процесор Intel Atom Z3735G (4-ядрен, 1.33GHz)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics
Дисплей 7″ TFT LCD с HD резолюция от 1280 х 800 пиксела
Комуникация Bluetooth V4.0, WLAN802.11 a/b/g/n, GPS, GLONASS
Камери 4-мегапикселова в задната част, VGA в предната част
Допълнително слот зa microSD карта памет, поддържа до 64GB, вграден високоговорител, 2-в-1 аудио жак (слушалки/микрофон), G-сензор
Батерия 3420 mAh
Размери (Ш/В/Д) 193 x 114 x 8.6 мм
Тегло 320 грама

Софтуер

Предварително инсталираната операционна система на таблета е Android 4.4.2 KitKat и в по-голямата си част остава непокътната. Няма допълнителен потребителски интерфейс с изключение на няколко полезни опции. Започваме с т.нар. Acer Touch WakeApp, която функция ни е позната от други устройства като „tap-to-wake-up“ – с двойно почукване на екрана в покой се отключва. В този таблет обаче тази опция се различава с малко по-задълбочената си персонализация. Може да настроите дали да „прескочите“ заключения екран или директно да стартирате зададено приложение с двойното почукване. Тук е моментът и да споменем, че отчитането не е особено точно на моменти и се налага жестът да бъде повторен, но това може да е защото таблетът е тестова единица.

Screenshot_2014-12-12-14-21-26
Screenshot_2014-12-15-10-23-40
Screenshot_2014-12-15-10-24-02

Другата нестандартна опция е Intel Smart Video, която има за цел да се оптимизира възпроизвеждането на видео, за да се насладите на по-високо качество. Това е постигнато чрез подтискане на шума в картината и т.нар. „артефакти“ при видео обработката и компресирането.

Screenshot_2014-12-15-12-01-21
Screenshot_2014-12-15-10-24-19
Screenshot_2014-12-15-10-24-11

Всичко останало е постарому с няколко предварително инсталирани приложения, които може да намерите и в Google Play магазина. Все пак е налично едно уникално приложение, което се казва Float Gadget. След стартирането му се появява малък прозорец с различни приложения като Google Calendar, Google Maps, калкулатор и създаване на записки. Идеята му е да не заема целия екран, а да може да се стартира в умален прозорец, за по-пълноценен мултитаскинг.

Производителност

Процесорът, който задвижва цялата система е Intel Atom Z3735G с 4 ядра с тактова честота от 1.33GHz. Това е голям скок спрямо предишния модел, който е оборудван също с Intel Atom чип, но само с две ядра. Графичното ядро този път не е PowerVR, а отново е дело на Intel – HD Graphics от Bay Trail поколение. Оперативната памет е в размер от 1GB, която разбира се оказа съвсем достатъчна за лек до средно тежък мултитаскинг.

Крайния потребител ще остане очарован от бързината, с която таблетът оперира. Не забелязахме никакъв „лаг“ или забавяне. Анимациите са плавни, работата е гладка и бърза. Все пак проведохме стандартните сравнителни тестове на производителността и ги сравнихме с други конкурентни модели.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Камера

Основният сензор на камерата е 4MP и съвсем очаквано за таблет, особено от такъв клас, резултатите няма да са впечататляващи. Но сякаш случая тук не е точно такъв. Получените снимки са задоволителни, а още повече множеството настройки на изображението. Налични са различни режими на снимане, ефекти, HDR режим, панорамен такъв, настройки на ISO и други. Тъй като таблетът е предвиден най-вече за работа, в опциите намираме един необикновен режим, който е оптимизиран за снимки на дъска с текст. По-долу ще намерите примерни снимки и видео с таблета.

Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg

Меню с настройки

Screenshot_2014-12-12-10-18-02

Screenshot_2014-12-12-10-15-42
Screenshot_2014-12-12-10-16-30

Видео

За да се убедите, че гледате видеото с максималното възможно качество, кликнете на зъбното колелце в долния десен ъгъл и изберете „720p“.

Заключение

Acer Iconia One 7 (B1-750) успя едновременно да ни изненада и на места не чак толкова. Хардуерът не е претърпял особена промяна, освен чипсетът и батерията. Дизайнът ни е познат от преди, но това в никакъв случай не го смятаме за негативно качество. Конструкцията е лека и удобна, шарката отзад подпомага за по-здрав захват и страничните рамки около дисплея не са особено широки.

С намаляването на капацитета на батерията, съвсем очаквано се наблюдава и спад в издръжливостта, но интересното в случая е, че при уеб сърфиране устройството даде повече от отличен резултат. В останалите тестове обаче изостава значително от предшественика си. За сметка на това производителността е подобрена с няколко полезни софтуерни добавки. Като недостатъци можем спокойно да посочим нетолкова отчетливия сензор при Touch WakeApp функцията, хлътващия заден капак и излишната светлина от страничните светодиоди на дисплея при черен фон.

Модели, участващи в тестовете от статията

Плюсове

  • Запазен е добрият дизайн
  • Много добра производителност – без излишно забавяне в изпълнението на задачите
  • Идеален за продължително уеб сърфиране

Минуси

  • По-лошо представяне на батерията спрямо предшественика си
  • Хлътващ заден панел при малко по-голям натиск

Прочетено 3 688 пъти

Няма мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>