От: | 13.09.2014, 10:15

Кратко ревю на Prestigio Multipad Ranger 7.0 3G – таблет от среден клас с алуминиев дизайн и страхотни възможности

Prestigio_Multipad_RangerPrestigio са компания, която не впечатлява с наистина премиум устройства, но за сметка на това на пазара има техни продукти, които покриват средни и ниския ценови сегмент. Тъй като Prestigio е сравнително нова марка, тя се старае да настигне по технология и качество на изработка някои от големите компании, като понякога успява. Ако проследим развитието на компанията през годините ще видим, че с всяко следващо устройство качеството се вдига значително.

Случаят тук е точно такъв. Multipad Ranger 7.0 3G е таблет със страхотен дизайн и качество на изработка, а от софтуерна гледна точка, устройството предлага пънлата гама от предварително инсталирани приложения, които може да намерите във всеки един Multipad продукт. Също така, таблетът има слот за SIM карта и осигурява 3G свързаност, което е рядко срещано, особено при таблети с такава цена.

За повече информация относно Prestigio Multipad Ranger 7.0 3G, посетете онлайн магазина на Smartphone.bg: http://tablet.bg/tablets-prestigio-MultiPad_Ranger_7_3G_3277-cbk

В комплекта

В голямата кутия, която идва с таблета, ще намерите книжка с упътване, USB кабел, слушалки с микрофон и различни адаптери за захранване. Разбира се стандартният за България също е в комплекта, както и такива за САЩ, Англия, Япония и други. Определно е рядко срещано явление за продукт предназначен за българския пазар, но това бихме го определели само като плюс за потребителя, особено ако му се налага да пътува често до някоя от гореспоменатите дестинации

DSC00804

Дизайн и конструкция

Физическите размери на устройството са 191.6 х 118 х 9.8 мм и стои сравнително компактно и удобно в ръката. Корпусът е изработен предимно от поликарбонат, който е особено приятен на допир. Цветът е матиран и се усеща леко грубовато, защото е по-грапаво от материалите ползвани при други техни устройства. Що се отнася до алуминиевия капак отзад, той придава естетически издържан вид на изделието и дава своето отражение върху теглото на продукта, което е 320 грама. Цветът е подобен на Gunmetal grey ползван при направата на HTC One (M8), но една идея по-тъмен нюанс, а от текстурата разбираме, че е полиран.

DSC00793
DSC00794
DSC00828

От лявата страна на таблета се намира „Power“ бутона, а под него и тези за звука. Удобо позицинирани са, макар и от лявата страна, което не е честа практика и също така са достатъчно изпъкнали, за да се усещат лесно. Единствената ни забележка е, че се натискат трудно и са сравнително шумни, което определено е странно за едно мобилно устройство. В долната част, пак на дясната лайстна, се намира и микрофонът. За съжаление втори шумоизолиращ такъв не намерихме по корпуса, което от своя страна веднага даде отражение върху качеството на разговора. В по-шумни пространства е възможно събеседникът да не ви чува ясно и отчетливо. В горната част пък са разположени жакът за слушалки, microUSB портът, „Reset“ бутон за рестартиране при извънредни ситуации и капаче, което крие зад себе си слотовете за SIM и microSD картите.

DSC00815
DSC00816
DSC00818
DSC00814

Задната част, която безспорно е най-атрактивната от цялото устройство, е почти изцяло покрита от гореспоменатия алуминиев елемент, като над него се намира 2-мегапикселовата задна камера, а отдолу се намира решетката за високоговорителя. В центъра на гърба е релефното лого на компанията, но контрастиращо на фона на алуминия то е изработено лъскава пластмаса. Лцевата част пък е заета изцяло от панела, който събира 7-инчовия дисплей, отвор за слушалката, Prestigio надпис и предната 0.3-мегапикселова камера.

DSC00797
DSC00798

Цялостната изработка на Multipad Ranger 7.0 3G определено е на ниво и е сериозна заплаха за останалите си конкуренти, които не предлагат алуминиев корпус и подобно солидно усещане в ръката. Единствените недостатъци може би са бутоните за отключване на дисплея и звука, както и сравнително широките рамки за едно стандартно 7-инчово устройство. Рамките обаче не бива да ви заблуждават, защото извитите краища и компактния 7-инчов екран, грапавата повърхност на пластмасата и полираният алуминий го правят удобно за държане с една ръка.

Дисплей и звук

Дисплеят е очаквано с по-ниска детайлност заради класа в който се предлага таблетът, като в случая тя е 1024 х 600 пиксела и гъстота от 169ppi. Матрицата е IPS LCD, която идва в голям плюс, защото осигурява добри ъгли на виждане, a цветовете са повече от задоволителни като контраст и точност.

DSC00841

Звук

Звукът е силен и отчетлив без особени отклонения в качеството при максимално увеличение.

Батерия

Батерията на Multipad Ranger 7.0 3G е с капацитет от 3500 mAh, което бихме определили като сравнително малко в сравнение с други конкурентни изделя със същия размер на корпуса, но предвид и крайната цена на устройството, максималният заряд е повече от задоволителен. Както всяко друго устройство, така и това бе подложено на нашите тестове за издръжливост на батерията. Всеки един от тях е извършен при включен Wi-Fi модул, изключен 3G, Bluetooth, GPS и при постоянна яркост на дисплея от 120cd/m2.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Използвахме скрипт, който разлиства в над 75 български и чужди страници с включен Wi-Fi модул.

inet

Резултатът е сравнително добър – 405 минути (6 часа и 45 минути)

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

За целите на този тест ползвахме HD видеоклип, какъвто ползваме при всяко друго наше ревю.

video

Даденото време е съвсем по-малко от това при Интернет сърфиране – 391 минути (6 часа и 31 минути)

Живот на батерията при 3D игри

Както винаги ползваното приложение за симулиране на 3D гейминг е Epic Citadel на Epic Games.

game

При най-тежкия тест времето е над средното ниво за класа си – 313 минути (5 часа и 13 минути)

Сравнение с други конкурентни модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.3 (Jelly Bean)
Процесор Qualcomm Snapdragon 200 MSM8212 (4-ядрен, 1.20GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 8GB собствена флаш памет
Видеокарта Adreno 302
Дисплей 7-инчов – IPS LCD матрица с резолюция от 1280 х 600 пиксела, 169 PPI
Комуникация Bluetooth 4.0 LE, IEEE 802.11b/g/n, GPS, 3G модул
Камери 2-мегапикселова и 2-мегапикселова (отпред)
Допълнително слот за microSD карта памет, G-сензор
Батерия 3500 mAh
Дебелина на корпуса 9.8 милиметра
Тегло 320 грама

Софтуер

Операционната система е Android 4.3 (Jelly Bean) без допълнителни модификации на потребителския интерфейс. Също така в началото на нашето ревю споменахме, че таблетът идва с голям брой предварително инсталирани приложения, характерни за Multipad серията на Prestigio. Те са McAfee Antivirus за Android, MultiCloud Prestigio (облачна услуга за всички Multiphone устройства с безплатни 100GB), Clean Master за премахване на кеш файлове и ненужна информация, Navitel Navigator, Battery Doctor, Evernote, ES File Explorer, Opera браузър и разбира се еReader Prestigio.

Screenshot_2014-09-13-09-39-14
Screenshot_2014-09-13-09-38-05
Screenshot_2014-09-13-09-53-42
Screenshot_2014-09-13-09-38-23

Производителност

Една приятна изненада за нас е, че Prestigio постепенно се пренасочват към ползването на Qualcomm процесори в новите си устройства, като тук случаят е точно такъв. За задвижването на устройството се грижи Snapdragon 200 процесор с 4 Cortex-A7 ядра, 1.2GHz тактова честота в тандем с 1GB оперативна памет. Видео картата е Adreno 302, а за това как Multipad Ranger 7.0 3G се справи в нашите бенчмарк тестове в сравнение с други таблети от този клас, можете да видите на графиките по-долу. Все пак от потребителска гледна точка, устройството се справи задоволтено с всяка една лека до средно тежка задача, но се забелязваше лек „лаг“ в някои от подменютата. Сякаш при по-забавени анимации FPS (кадрите в секунда) падаха осезаемо, но не е нещо, което би попречило на работата ви.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Камера

Наличните камери при Multipad Ranger 7.0 3G са две – предната е 0.3-мегапикселова, а основната е 2MP. Като при всеки таблет, особено от такъв клас, не можем да очакваме много качествени изображения, но за да добиете ясна представа за способностите за заснемане на кадри и видео, сме ви подготвили галерия със снимки и примерно видео.

IMG_20140912_162604
IMG_20140912_162526
IMG_20140912_162505

Видео

Заключение

Prestigio Multipad Ranger 7.0 3G е балансиран таблет от нисък клас, но с високо качество на корпуса, което е наистина рядко срещано при устройствата в този клас. Конструкцията стои удобно в ръката и създава усещане за солидна изработка. По отношение на камерата и софтуера не видяхме нищо по-впечатляващо и различно от останалите Multipad устройства, но няма как да не споменем, че наличието на 3G модул при таблет от такъв клас е наистина голямо предимство. Освен това дисплеят е с IPS LCD матрица с резолюция от 1024 х 600 пиксела, което прави картината повече от задоволителна, макар и ниската детайлност от 169 пиксела на инч.

Все пак Prestigio са създали един продукт, който е съвсем точно позициониран в класа си и ще свърши чудесна работа на всеки потребител, който търси устройство в диапазон от 200 до 300 лв. Със своите неуспорими предимства, бихме оценили таблета високо.

За повече информация относно Prestigio Multipad Ranger 7.0 3G, посетете онлайн магазина на Smartphone.bg: http://tablet.bg/tablets-prestigio-MultiPad_Ranger_7_3G_3277-cbk

Плюсове

  • Качествена изработка на корпуса с алуминий
  • 3G модем
  • IPS LCD матрица

Минуси

  • Сравнително широки рамки за 7-инчов дисплей
  • Бутоните за звука и включване са неудобни за натискане

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 4 345 пъти

Няма мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>