От: | 24.06.2013, 14:46

Ревю на Acer Iconia A1-810 – удобна Android алтернатива на Apple iPad mini

index-acer-iconia-a1 Преди броени дни Iconia A1 излезе на пазара, а вече демонстрира, че ще стане фактор в категорията на малките таблети. Продажбите вървят страхотно, а днес ще разгледаме дали това е с основание и откъде идва големият потребителски интерес. Моделът на Acer сме определили като удобна алтернатива на iPad mini и за тези, които ще попитат защо точно на него, ще отговорим, че конструкцията на таблета е замислена със същите идеи, които са били в главите на инженерите и дизайнерите от Калифорния.

Acer осъзнават, че уеб сърфирането е една от най-редовно изпълняваните дейности с този тип машини и за разлика от повечето си конкуренти с операционната система на Google, заложиха на модела на Apple – съотношението на страните на дисплея е 4:3, а това означава, че скролирането нагоре и надолу при разглеждане на сайтове ще се намали значително (в мобилните OS страниците се зареждат автоматично до 100-процентова ширина).

Iconia A1-810 е много добре балансирано устройство, що се отнася до неговите технически характеристики и цена. Създателите му са го снабдили със всичко най-необходимо, така че да клони към висококласните предложения, като същевременно са успели да запазят цената такава, че дори потребителите с ограничен бюджет да могат да си позволят покупката. Дали подводни камъни няма да развалят доброто ни впечатление или ще останем очаровани от тайванския продукт, ще разберете от следващите редове.

Видео представяне

По традиция преди да започнем, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който накратко ще ни представи устройството в следния видеоклип:

В комплекта

Комплектът до голяма степен е стандартен и отговаря напълно на предварителните ни очаквания, съобразени с останалите продукти от този клас. Слушалки не са налични, а в красивата кутия, имитираща дървен материал, освен Iconia-та, намерихме USB – MicroUSB кабел и няколко упътващи книжки. Зарядното на батерията пък представлява захранващо устройство с модулна конструкция, при която щепселът се куплира към корпуса на токоизправителя, чрез плъзгане в изработен за целта жлеб и последващо заключване. Изважда се по обратният път след натискане на освобождаващ палец. Това решение е изгодно от икономическа гледна точка (произвежда се един захранващ трансформатор). Освен това при пътуване в държава с друг стандарт на електро инсталацията не е необходимо да се носят два токоизправителя.

komplekt-1-acer-iconia-a1
komplekt-2-acer-iconia-a1

Дизайн и конструкция

Със сигурност, това, което привлича голяма част от потребителите е комфортната конструкция, заложена в модела. Iconia A1 е сравнително тънък и лек (11.28 милиметра и 398 грама, според нашите замервания). Nexus 7 и FonePad на ASUS тежат 340 и 320 грама, съответно, но пък корпусите им са значително по-малки – за нагледен пример ще използваме екрана, който благодарение на съотношението си (4:3), предоставя с 35% повече видима площ от гореспоменатите му конкуренти.

web-view-iconia-a1-vs-nexus-7

Дисплеят е идентичен с този на iPad mini (като размер и като разделителна способност), но рамките тук са малко по-дебели, което означава, че е възможно потребителите с по-малки ръце по-трудно да държат таблета в дланта си. Те обаче могат да се възползват именно от тези рамки, така че няма да счетем това за негатив. От гледна точка на външния вид, A1-810 можем да похвалим с изчистените му линии и липсата на каквито и да е излишни елементи върху корпуса. В предната част ще забележите единствено екранът и камерата за видеоразговори, а на гърба – задната камера, високоговорителят и два малки надписа Acer и Iconia, които са оцветени в некотрастиращ цвят.

front-1-acer-iconia-a1
front-2-acer-iconia-a1

Доста по-заети са страничните части на тялото, които са покрити изцяло с успешно имитираща алуминий пластмаса, правеща таблета да изглежда по-елегантно.

laisna-acer-iconia-a1

В долната част имаме аудио гнездо за слушалки и MicroUSB порт, отгоре стои Power-бутонът за включване и изключване на таблета, а отдясно, последователно разположени са двоен клавиш за увеличаване и намаляване на звука, MicroSD слот за карти, микрофон, малка дупчица за “твърд” рестарт на системата, чрез остър предмет (ако не беше до основния, можеше да я помислим за втори микрофон) и MicroHDMI порт. Наличието на последния порт е приятна изненада за машина от бюджетния клас, а трябва да отдадем заслуженото на Acer и за microSD слотът, защото Nexus 7 например не е екипиран с такъв.

Странични снимки

side-1-acer-iconia-a1side-2-acer-iconia-a1side-3-acer-iconia-a1side-4-acer-iconia-a1side-5-acer-iconia-a1

Дисплей и звук

Дисплеят на Iconia A1-810 е с диагонал от 7.9 инча и разделителна способност от 1024 х 768 пиксела, което означава, че предлага сравнително скромна детайлност от 162 пиксела на инч. Ъглите му на виждане обаче са много добри – до 170 градуса, а за това “виновник” е IPS технологията, предоставяща още чудесни цветове.

Яркостта е посредствена, но напълно достатъчна за нормална работа. Въпреки че с просто око трудно ще го забележите, прави впечатление, че максималната яркост не е еднаква навсякъде по площта на екрана. Калибриращият ни уред отчете сериозна разлика между горната и долната част, а именно от 202 cd/m2 до 278 cd/m2. Средната стойност при 100-процентова яркост е 237 нита, като по този начин A1-810 изостава спрямо Apple iPad mini (390 cd/m2), Google (ASUS) Nexus 7 (280 cd/m2) и ASUS FonePad (271 cd/m2).

brightness-acer-iconia-a1

Забелязахме още, че екранът не реагира при съвсем леко докосване – възможно е и да не забележите това, но сме длъжни да ви го съобщим. Gorilla Glass защита, поне според официалните спецификации, не е налична.

Звукът от вградената тонколонка на таблета не ни разочарова, като въпреки, че не ни предостави особено високо ниво на мощност, се отличи с изчистено звучене и липса на изкривявания.

sound-acer-iconia-a1

Батерия

Батерията на Acer Iconia A1-810 е с капацитет от 4960 mAh, с който превъзхожда Google Nexus 7 (4325 mAh), ASUS FonePad (4270 mAh) и Apple iPad mini (4490 mAh). За да разберем дали ще успее да ги задмине и в резултатите им, ще проведем няколко теста. Преди да започнем с тях обаче, традиционно изключваме GPS и Bluetooth модулите, свързваме A1-810 към Wi-Fi мрежа и настройваме яркостта на екрана на 120 cd/m2, които в случая се достигат при 47%. Така осигуряваме еднакви условия за всички машини, които подлагаме на тест.

Време за зареждане

Зарядно устройство в комплекта с изходна мощност 10.7 вата при напрежение 5.35 V и изходящ ток 2 А успя да зареди Iconia A1-810 за 230 минути (3 часа и 50 минути). По време на зареждането таблетът беше в Stand-by режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-acer-iconia-a1

Преди да се изключи Iconia A1 сърфираше в продължение на 615 минути (10 часа и 15 минути). Много добър резултат.

Живот на батерията при “Гледане на филм”

Тестът при възпроизвеждането на видео провеждаме, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-acer-iconia-a1

Така батерията изразходи капацитета си за цели 750 минути (12 часа и 30 минути). Изключително добър резултат.

Живот на батерията при “3D игра”

При теста с 3D игра батерията се изтощи най-бързо. За този бенчмарк използваме GLBenchmark 2.5 приложението.

battery-game-acer-iconia-a1

Таблетът издържа само 124 минути (2 часа и 4 минути).

Живот на батерията при “Навигация”

Сравнително големият екран, комбиниран с компактен корпус, прави Iconia A1 полезен помощник, когато ви трябва навигационен асистент. Подложихме таблета на тест, използвайки го по този начин, чрез „Turn-by-Turn“ системата на Google Maps.

navigation-game-acer-iconia-a1

Това също се оказа тежка задача за таблета, който издържа само 115 минути (1 час и 55 минути).

Живот на батерията в “Режим на очакване” (Stand-By)

С включен и работещ Wi-Fi модул, Acer Iconia A1 консумира 16.5 mA ток в режим на очакване. Така таблетът трябва да издържи 301 часа, което се равнява на 12.5 денонощия в Stand-by режим.

stand-by-acer-iconia-a1

Персонален калкулатор

Чрез този инструмент всеки може да научи, базирайки се на нашите изследвания, колко време ще издържа батерията на Iconia A1 при личното му потребление. За да научите това, просто въведете в белите полета приблизително по колко минути на ден бихте гледали видео/филми, по колко минути на ден бихте използвали Iconia A1 за играене на 3D игри и по колко минути на ден сърфирате в Интернет.

След като го направите натиснете бутона „Пресметни!“, за да получите вашия резултат.

Възпроизвеждане на филм
3D игри
Сърфиране, чрез Wi-Fi

Батерията на вашия Acer Iconia A1-810 ще издържа…
~ ? дни и ? часа

Сравнение с други модели

bat-compare-game-acer-iconia-a1

Въпреки че батерията на Iconia A1 се изтощи бързо, когато я подложихме на тежко 3D натоварване, резултатите остават повече от добри.

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2 (Jelly Bean)
Процесор MediaTek MTK8125T (4-ядрен, 1.20GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет (10.91GB налични за потребителя)
Видеокарта PowerVR SGX 544
Дисплей 7.9-инчов (20.06 см) – IPS (1024 х 768 пиксела)
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
Камери VGA (отпред), 5-мегапикселова с автофокус (на гърба)
Допълнително Aкселерометър, жироскоп, Micro USB порт, microSD слот за карти, MicroHDMI
Батерия 4960 mAh
Дебелина на корпуса 11.28 милиметра
Тегло 398 грама

Софтуер

Предварително инсталираната върху Acer Iconia A1-810 операционна система е Android 4.2.2 Jelly Bean. Това към момента е най-новото поколение Jelly Bean OS на Google, отличаващо се с висока функционалност, почитана много от Android потребителите. Acer са я разширили още повече, снабдявайки я с няколко интересни добавки.

touch-a1Най-интересната добавка е Touch WakeApp приложението, което позволява бързо отключване и стартиране на даден софтуер, само чрез докосването на екрана, докато таблетът е в Sleep режим. Имате две възможности – натискането на екрана с два палеца или докосването му с 5 пръста наведнъж. Двата “жеста” могат да предизвикат директното зареждане на всяко едно от инсталираните приложения или дори на уеб сайт в избран от вас браузър. По този начин, с една стъпка вие спестявате пет – натискането на Power-бутона, завъртане към ориентацията ви, отключване на устройството, търсене на приложението и неговото стартиране.

Screenshot_2013-06-22-18-31-35
Screenshot_2013-06-23-17-58-30

Друга любопитна добавка, която очаквахме да разгледаме с интерес е Acer Life Image приложението. Идеята му е да ви позволи да създадете собствен “блог”, в който можете да си запазвате снимки, бележки и т.н. Останахме малко разочаровани от факта, че всичко това се случва офлайн, а ако искате да споделите блога си, можете да го направите единствено, чрез автоматично създаващи се скрийншоти, които можете да генерирате, чрез “Share”-бутон, а в последствие да изпратите по електронна поща и Bluetooth или да публикувате в социална мрежа. Много по-забавно щеше да е всичко, ако софтуерът позволяваше създаване на малък онлайн блог със снимките ви. Това не изглежда невъзможно за реализация, още повече имайки предвид, че Acer са разработили собствена Cloud система. В сегашното си лице, Life Image е по-скоро най-обикновен дневник, а в снимките отдолу можете да видите крайният резултат от опит за споделяне на събитие от него.

life-image-1-acer-iconia-a1
life-image-2-acer-iconia-a1

Полезни също са предварително инсталираните Astro файлов мениджър и Polaris офис пакет.

Трябва да отбележим, че четириядреният MediaTek MTK8125T чип се справя повече от добре с работата си, а забавяния при “сърфирането” в операционната система и съпровождащия я интерфейс за много рядко срещани.

Снимки от Android 4.2.2 в Acer Iconia A1-810

screenshot-1-acer-iconia-a1screenshot-2-acer-iconia-a1.pngscreenshot-3-acer-iconia-a1screenshot-4-acer-iconia-a1screenshot-5-acer-iconia-a1

MediaTek MTK8125T

MTK8125T е бюджетен чип, произведен от MediaTek. Въпреки сравнително ниската си цена обаче, 8125T има добра производителност, достатъчна за плавната работа на Android 4.2 Jelly Bean. Чипът разчита на четири процесорни Cortex-A7 ядра, всяко от които работи с тактова честота до 1.2 Ghz.

Видеокартата на MTK8125T е PowerVR SGX 544.

Geekbench

Geekbench е един от най-популярните крос-платформени тестове на производителността на процесора и паметта на мобилните устройства.

geekbench-acer-iconia-a1

В този бенчмарк MTK8125 се справи на високо ниво, изоставайки само от четириядрения Tegra 3 с Cortex-A9 ядра.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Един от най-добрите показатели за графичната производителност е GLBenchmark теста, вече известен като GFX Bench.

glbenchmark-acer-iconia-a1

Тук NVIDIA ULP в Tegra 3 беше дори задмината, макар и със съвсем малко, от PowerVR SGX 544 и моделът на MediaTek.

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху тестваното днес устройство.

epic-citadel-acer-iconia-a1

Ограничението от 60 кадъра беше почти достигнато като среден резултат, което означава, че ако подобна рестрикция не съществуваше, той щеше да е много по-висок. Въпреки всичко, оценката на MTK8125 e цели 58.6 кадъра в секунда, при резолюция от 1024 х 720 пиксела.

Игри

Въпреки, че чипът на MediaTek 8125 се справи по-добре в GLBenchmark 2.5 теста, ако сте запален “мобилен геймър”, най-доброто Android предложение остават Tegra машините – много игри са оптимизирани именно за тях и макар тестваните от нас игри да работят чудесно върху Iconia A1, в някои от тях липсват редица ефекти от типа на водни пръски, пушеци и т.н. За пример ще дадем Dead Trigger, а от скриншотите по-долу само можете да видите разликата.

dead-trigger-nexus-7-iconia-a1

Специално в Dead Trigger, нивото на графиката може да бъде увеличено от настройките (трябва да минете първата мисия), като при някои „не-Tegra“ устройства това създава лагове и ниски кадри в секунда, но при Iconia A1 те се заръжат на благоприятно ниво, така че геймплеят да остане плавен. Резултатът след промяната на настройката – в скрийншотите отдолу…

Screenshot_2013-06-24-13-23-22
Screenshot_2013-06-24-13-23-36

Камера

camera-acer-iconia-a1Предната камера на Acer Iconia A1 е с VGA резолюция (640×480) и е подходяща за провеждане на видео разговори. Таблетът разполага и с такава за заснемане на високорезолюционно видео и снимки, като тя е разположена върху задния капак на корпуса. Фотосите, които можете да правите с нея ще са с резолюция до 5 мегапиксела (2560 x 1920 пиксела), а видеоклиповете – до 1080p Full HD (1920×1080 пиксела).

Камерата работи с автофокус, но не можете ръчно да изберете към кой обект искате да се насочи той (“Touch to focus”). Макро снимки не могат да се правят, а за да получите качествена снимка, таблетът трябва да е на поне 50 сантиметра от снимания обект.

Снимки от камерата на Acer Iconia A1-810

IMG_20130623_173708IMG_20130623_173814IMG_20130623_173830IMG_20130623_181930IMG_20130623_182042

Тест при заснемане на видео

За да видите реалното качество, натиснете иконката със зъбното колело и изберете най-високата стойност.

Заключение:

conclusion-acer-iconia-a1Нормално е, имайки предвид цената, срещу която която Iconia A1 се продава, към таблета да се ориентират множество потребители. Макар да не е най-висококласното предложение, което сме тествали, моделът предлага изключително много, срещу ценовия клас, в който се намира – Красив корпус, дълъг живот на батерията, възможност за разширяване на паметта, microHDMI, IPS екран, 1080р задна камера и разбира се четириядрен процесор. Всичко това, комбинирано с най-новата Android операционна система, прави устройството толкова търсен на пазара продукт. От другата страна, минусите могат да бъдат преглътнати – 162 пиксела на инч детайлност и невъзможност за снимане в макро режим.

Tablet.bg пък прави един специален подарък за първите читатели, които са прочели ревюто и са решили да закупят таблета. Първите 10 от тях, заедно с таблета ще получат 16-гигабайтова MicroSD карта, така че общата памет на A1 да нарасне до 32GB. Единственото условие е в полето “Допълнителна информация” при поръчка да споделите вашето предложение за допълнителен тест, който бихте искали да присъства в бъдещите наши ревюта или просто да изкажете вашето мнение за тях, което разбира се пък е много ценно за нас.

Acer Iconia A1 можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-acer-iconia_A1_810

Плюсове

 • Красив и здрав корпус
 • Дълъг живот на батерията (над 10 часа сърфиране)
 • IPS екран с широки ъгли на виждане и точни цветове
 • Четириядрен процесор
 • MicroHDMI порт и MicroSD слот
 • Задна камера, записваща 1080р видео
 • Добра цена

Минуси

 • Сравнително ниска детайлност на екрана (162 ppi)
 • Без макро режим на задната камера

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Tablet.bg!

Прочетено 24 328 пъти

31 мнения

 • Ето това е истинско ревю на продукт. Поздравления и все така :)

  • Благодаря, partizan :)

   • И още един суперлатив : вашият сайт е един от малкото, които удовлетворява нуждата ми да чета разни неща за джажди и прочее. Вие и smartnews.bg сте в топа ми всеки ден :)

   • Благодаря отново! Надявам се знаеш за наличието и на останалите ни сайтове от медийната група – news.laptop.bg, news.smartphone.bg и news.ele.bg :)

 • Много добро ревю! Таблета е повече от добър за цената си. Имам го от 10 дни и съм много доволен. Работи перфектно, размера е идеален за устроиство което постоянно да е с теб. Личното ми мнение е, че този размер е най-удобен за таблет който се ползва ежедневно в движение. Разбира се могат да се намерят минуси но ако се сравнява с устройства които са два, три пъти по-скъпи.Препоръчвам го на всички.

  • Благодаря и си прав, че е удобен, особено за сърфиране – съотношението на екрана и четириядреният процесор са от голяма полза за това :)

 • Много съм доволен от таблета, за браузване, филми и игри е перфектен. Засега всички игри които съм сложил вървят без грижа.

 • Мисля,че бях един от първите,закупили таблета именно от вас.Недочаках ревюто,защото бях запознат с характеристиките му от вашия сайт.Доволен съм от таблетчето. И межу другото за такива като мен,които бяха първи купувачи, няма ли да има подарък карта?
  И още един въпрос-немога да разбера как мога да тегля филми.Изтеглих торент програма,но ми дава,че файла неможе да се отвори!

  • Здравей! Пиши в чата на Tablet.bg магазина :) (модулчето в долния десен ъгъл).

 • Добър ден! С интерес чета ревютата на таблети във вашия сайт и много ми харесват, защото са детайлни и точни.Единственият съвет, което бих могъл да дам за подобряване на ревюто за даден таблет е тест на GPS връзката, време за „захващане“ на спътници, точност на позиционирането, оценка на „turn-by-turn“ навигация.Мисля, че ще бъде полезно да се сравнят тези характеристики на продуктите, тъй като някои нови таблети поддържат, освен американската GPS система „NavStar“, така и руската „GLONASS“. Такива тестове биха оформили още по-пълна оценка на функционалността на дадено устройство и ще зарадват и други читатели на вашите ревюта, а не само мен. Поздрави!

 • Браво! Чудесно ревю :)

 • Колебая се – Acer Iconia A1-810 или Asus Google nexus7 16GB.
  Благодаря!-предварително.

 • Искам да попитам-дали му вървят всички игри,като subway surf,temple run,icy tower.

 • Ще има ли скоро ревю на MemoPad HD7

 • Аз също очаквам статия относно MemoPad HD7, защото лично аз бих го предпочел поради по-високият ppi ( ~216 ppi ) и значително по-ниската цена. Интересно ми е разликата между двата процесора колко се усеща.

  С нетърпение очаквам ревюто. :)

 • Сравнете го с Asus HD7

 • Таблетът си е ОК, но забелязах, че:
  1. От HDMI порта няма много смисъл, поддържа 720р (16:9), екранът е 4:3 – като резултат картината на монитора/телевизора е деформирана и мътна.
  2. Polaris офис пакета не го намерих.
  3. При някои програми режима 4:3 изглежда дразнещо. Но при повечето е превъзходен!

 • Имам го от скоро. Пасва ми чудесно /основно за сърфиране, четене на документи, игри не играя/…Но екранът му лесно се замърсява, а никъде не откривам защитно фолио за този размер 7.9 инча. Ако някой ми даде съвет ще съм му благодарна.

 • да попитам дали може да се подкара с 3 ж флашка от глобул usb модем ZTE MF 195 .Предватилно ви благодаря за отговора

 • although i viewed this review with the help of translation tools but i am more than satisfied with the time it took to read every single word. superbly written, very informative and very promising review that i have seen after a long time. thank you very much

  Best Regards

 • Много хуваво ревю.
  За мен обаче останаха 2 неясноти.Първата е как стоят нещата с OTG функцията ,например свързване с външен HDD и др.
  Второто при работа като GPS навигация т.е. 1ч 55м в добрия случай ,може ли по време на работа да се зарежда от колата и
  предлага ли се такъв аксесoар.

  • P.s
   Извинявам се за добавката! Интересува ме също как е с отблясаците при четене на книги и при ползуване на навигацията
   налага ли си да изостряш слуха за да чуеш указанията защото съм имал такъв проблем с таблет DIVA-7 а да не говорим
   да слушаш музика.

 • някакъв update за този модел, където да има меню на Български

 • Златистото прилича на сиво! -.- Няма нищо общо със златистия цвят… по-хубав е белия. Вие кой бихте ми предложили?

 • Аз имам същия таблет но няма меню на български може ли да се вкара меню на български

 • Купихме от технополис, И той нямаше меню на бг, а мострата, същия имаше.
  НАправих му ъпдейт на софтуера и се появи бг меню.

 • iskam da vi popitam dali she ima updated na android 4.4 citcat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>