От: | 16.12.2013, 08:50

Ревю на Acer Iconia A3 – 10-инчовите таблети също могат да бъдат изгодни

Acer-Iconia-A3 Основните причини така наречените “малки таблети” или тези, които са с диагонал на екрана около 7-8 инча, да се наложат толкова бързо на пазара, са две – първата разбира се е удобството да държите устройството с една ръка, а с другата да оперирате върху екрана му, а втората е, че заедно с тяхното навлизане, производителите започнаха яростно да се надпреварват кой ще направи по-изгодно предложение за своите фенове.

С времето, пазара на таблети започна да изглежда сякаш разделя ниския и високия клас според диагонала на екраните, а в крайна сметка Google – тези, които въведоха ерата ултра бюджетните таблети, се оказаха с една от най-скъпите машини от този тип на пазара (новият Nexus 7). LG G Pad 8.3 е друго висококласно предложение сред мини таблетите, а същевременно марки като Prestigio са заляли пазара с далеч по-евтини такива.

Малко по малко, 10-инчовите представители също започнаха да намаляват цените си, а все повече големи компании разчитат на производители като MediaTek или Rockchip, за да се снабдяват с изгодни чипове, редуцирайки крайната цена на продукта. Точно такъв таблет ще ви представим днес – името му е Iconia A3, а създателят му е Acer. Това е нещо като по-голяма версия на добилия огромна популярност Iconia A1, подробно тестван от нас в детайлно ревю.

Видео

Тези от вас, които ни следят изкъсо, отдавна са запознати с таблета – още в началото на месец септември, когато беше анонсирането му, а ние разполагахме с екип, присъстващ на IFA 2013 изложението в Берлин. Видео от първата ни среща и началното ни впечатление от Iconia A3 можете да проследите по-долу.

В комплекта

Комплектът не е особено богат, но разполага с най-важните компоненти, които ще ви потрябват – зарядно устройство и USB кабел. Кутията е със същите мотиви, с които беше украсена тази на Iconia A1.

komplekt-1-Acer-Iconia-A1
komplekt-2-Acer-Iconia-A1

Дизайн и конструкция

Нa Acer събитието, малък елемент от което видяхте в клипа по-горе, останахме приятно изненадани от качеството на конструкцията на Iconia A3. Там се сблъскахме с инженерна бройка на таблета, така че не очаквахме особено висока стабилност, но видът ѝ беше повече от приемлив. По време на публикуването на тази статия Iconia A3 вече е на пазара, но тестовете за ревюто започнахме преди новата Iconia да излезе на бял свят – отново с прототипен модел. При малко по-силен натиск, пластмасовата му конструкция леко “припуква”, но би било съвсем нормално, ако във финалната версия това не е така.

Като външен вид, A3 изглежда чудесно – лицето на устройството е покрито с цяло парче стъкло, а единственият видим елемент, когато екранът не работи, е логото на компанията и фронталната камера. Гърбът също изглежда приятно – ние разполагаме с версия във бял цвят. В центъра на панела стои никелирано лого “acer”, в горния десен ъгъл – 5-мегапикселовата камера, а в долната част на хоризонталния център – надпис “Dolby”.

front-1-Acer-Iconia-A1
front-2-Acer-Iconia-A1

Също като Iconia A1, страничните части на A3 са покрити с лайсна, чиято повърхност наподобява алуминий, но всъщност е пластмасова. Тя придава стилен вид на таблета, а и предоставя удобна площ за разположение на сериозен брой портове и компоненти – отдясно имаме Power-бутон, MicroUSB, 3.5-милиметрово аудио гнездо за слушалки/микрофон, четец на MicroSD карти, miniHDMI, малка дупчица, с която можете да рестартирате машината, при пълно блокиране и един от двата стерео високоговорителя. Вторият говорител се намира от срещуположната страна, върху която намираме също и двоен клавиш за увеличаване и намаляване на звука. Долната страна е напълно изчистена, а върху горната място намира единствено един микрофон.

Странични снимки

side-1-Acer-Iconia-A1side-4-Acer-Iconia-A1side-2-Acer-Iconia-A1side-3-Acer-Iconia-A1side-5-Acer-Iconia-A1

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Iconia A3-A10 е WXGA с IPS матрица. Диагоналът му е 10.1-инчов (25.65 см), а съотношението на страните – 16:10 (21.75 cм × 13.60 см). Резолюцията е 1280 × 800 пиксела, или 150 пиксела на инч, а стъпката на пикселите е 0.17 мм × 0.17 мм. Представяме ви микроскопска снимка на подпикселите.

microscope-Acer-Iconia-A3-A10

На следващата снимка са показани ъгли на видимост под ъгъл 45°.

Angle-Acer-Iconia-A3-A10

Равномерност на подсветката и цветова температура

Средната максимална яркост, измерена в девет точки върху площта на дисплея е 280 кд/м2. Най-голямото отклонение спрямо центъра е в долния десен ъгъл. Големината му обаче се счита за допустима.

Brightness-Acer-Iconia-A3-A10

Цветовата температура при максималната яркост и бял екран е 7000К. Тя е съвсем малко повече от оптималната (6500 K) – цветовете ще бъдат достатъчно топли и по този показател Acer Iconia A3-A10 се представя по-добре от много сходни модели.

Подробен отчет при други нива на яркост ще намерите в долната таблица.

WP-Acer-Iconia-A3-A10

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Acer Iconia A3-A10 покрива 70% от sRGB и 55% от Adobe RGB цветови пространства. Такъв процент означава немалък дял на цветовете, присъстващи в Интернет, които в случая ще бъдат заменени с най-близките по значение. Липсата ще се почуства основно в областта на червения цвят, но от неспециалист без уред няма да бъде забелязана.

CIE-Acer-Iconia-A3-A10

Цветопредаване

Средната стойност на DeltaE възлезе на 2.90 при максимална яркост. Стойността на отклонението е прилично ниска – потребителят ще се радва на сравнително точни цветове.

DeltaE-Acer-Iconia-A3-A10

Прилагаме цифрова таблица за вашата оценка.

DisplayColour-Acer-Iconia-A3-A10

Гама-кривата, изчертана от уреда, има стойност 2.5. Сравнително близо е до оптималната и е с правилна форма, което ще рече, че разпределението на яркостите между минималната и максималната е относително точно, като изображенията ще бъдат много малко по-тъмни.

Gamma-Acer-Iconia-A3-A10

Изводи

Дисплеят на Acer-Iconia-A3-A10 има прилична яркост, достатъчна за работа и в много светли помещения, и достатъчно висок контраст. Цветовете му са по-точни от съответните на масов монитор, без значими отклонения. Има какво да се желае от покритието на sRGB и резолюцията.

Звук

sound-Acer-Iconia-A1

Звукът, възпроизвеждан от вградените стерео високоговорители е със сравнително висока мощност и малки, но забележими изкривявания (при максимално увеличаване).

Батерия

Acer Iconia A3-A10 има двуклетъчна литиево-полимерна батерия с капацитет 7300 милиамперчаса.

Зарядното устройство на Acer-Iconia-A3-A10, модел PSAI10R-050Q, е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 10.7 W при номинално напрежение и ток съответно 5.35 V и 2 A.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-Acer-Iconia-A1

При такъв тип натоварване, устройството издържа 670 минути (11 часа и 10 минути) – чудесен резултат.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-Acer-Iconia-A1

Iconia A3-A10 издържа 710 минути (11 часа и 50 минути) при видео възпроизвеждане. Имайки предвид, че продължителността на един филм е 90-100 минути, резултатът отново е впечатляващ.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-Acer-Iconia-A1

Тук, както със сигурност очаквате, батерията срещна най-големи трудности, но въпреки всичко успя да предостави на Iconia A3 автономна работа в продължение на цели 344 минути, което се равнява на 5 часа и 44 минути.

Сравнение с други модели

Както можете да видите на графиката по-долу, представянето на Iconia A3 е страхотно. Таблетът постави рекорд във всички „дисциплини“. Единствено iPad Air би могъл да се противопостави на Iconia A3, що се отнася до издръжливостта на батерията, но таблетът на Apple е в съвсем различна ценова категория и не е коректно да поставяме резултатите му тук.

Screenshot 2013-12-15 20.31.05

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2
Процесор MediaTek MT8125 (4-ядрен, 1.20GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 32GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR SGX544MP
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см) – IPS (1280 х 800 пиксела), 149 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 0.3-мегапикселова / VGA (отпред), 5-мегапикселова / 1080p@30 fps (отзад)
Допълнително Aкселерометър, ел. компас, MicroSD слот (Micro SDHC), микрофон, стерео високоговорители, GPS
Батерия 7300 mAh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 10.30 милиметра
Тегло 548 грама

Впечатление прави размерът на вградената флаш памет – 32 гигабайта. Поне за момента, в България не се продава 16-гигабайтова версия и като че ли е време всички устройства да преминат към този “стандарт”, вместо базовите им версии да са снабдени с едва 16GB памет, голяма част от които се заемат от операционната система. Ето как Acer ни предлагат таблет с двойно повече памет, но въпреки всичко – на конкурентна цена.

Софтуер

С не особено модифициран Jelly Bean интерфейс, идва новата Iconia A3. Acer обаче са интегрирали малко ценен софтуер и няколко интересни добавки. Сред предварително инсталираните приложения впечатление прави Life image – идеята му е да ви позволи да създадете собствен “блог”, в който можете да си запазвате снимки, бележки и т.н. Останахме малко разочаровани от факта, че всичко това се случва офлайн, а ако искате да споделите блога си, можете да го направите единствено, чрез автоматично създаващи се скрийншоти, които можете да генерирате, чрез “Share”-бутон, а в последствие да изпратите по електронна поща и Bluetooth или да публикувате в социална мрежа. Много по-забавно щеше да е всичко, ако софтуерът позволяваше създаване на малък онлайн блог със снимките ви. Това не изглежда невъзможно за реализация, още повече имайки предвид, че Acer са разработили собствена Cloud система. В сегашното си лице, Life Image е по-скоро най-обикновен дневник, а в снимките отдолу можете да видите крайният резултат от опит за споделяне на събитие от него.

Screenshot_2013-12-15-19-32-33

Също като Iconia A1, A3 притежава Touch WakeApp функционалност, позволяваща бързо отключване и стартиране на даден софтуер, само чрез докосването на екрана, докато таблетът е в Sleep режим. Имате две възможности – натискането на екрана с два палеца (при портретен режим) или докосването му с 5 пръста наведнъж. Двата “жеста” могат да предизвикат директното зареждане на всяко едно от инсталираните приложения или дори на уеб сайт в избран от вас браузър. По този начин, с една стъпка вие спестявате пет – натискането на Power-бутона, завъртане към ориентацията ви, отключване на устройството, търсене на приложението и неговото стартиране.

Налице е и IntelliSpin функция, завъртаща изображението на таблета, когато го завъртите физически, дори без да е нужно да повдигате едната му страна (можете просто да го приплъзнете, докато стои легнал, върху масата ви).

Снимки от Android 4.2.2 в Acer Iconia A3-A10

Screenshot_2013-12-05-16-47-35Screenshot_2013-12-06-14-33-32Screenshot_2013-12-06-10-13-29Screenshot_2013-12-06-10-14-02Screenshot_2013-12-06-15-05-51

Производителност

MediaTek MT8125T

MT8125T е бюджетен чип, произведен от MediaTek. Въпреки сравнително ниската си цена, MT8125 има сравнително висока производителност, достатъчна за плавната работа на Android 4.2 Jelly Bean операционната система. Чипът разполага с четири процесорни Cortex-A7 ядра, всяко от които работи с тактова честота до 1.2 Ghz.

Видеокартата на MT8125 е PowerVR SGX 544.

Geekbench 3

Geekbench 3 е популярен крос-платформен тест, изчисляващ производителността на процесора и паметта в устройствата.

Screenshot 2013-12-18 11.04.10

Изглежда процесорът на Rockchip се представя малко по-добре в производителността на гореспоменатите компоненти, макар и разликата да не е голяма.

GFXBench 2.5HD C24Z16, Offscreen

GFXBench е новото име на GLBenchmark – тест, чрез който определяхме графичната прозиводителност през изминалите години.

Screenshot 2013-12-18 11.03.53

Rockchip RK3188 и Mali-400 се оказват по-подходящ избор в това отношение, превъзхождайки сериозно MediaTek MTK8125 и PowerVR SGX 544.

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет. При High Quality настройка, таблетът достигна 51.0 кадъра в секунда (средно), което е много добър резултат. При Ultra High Quality, кадрите се “свлякоха” над двойно – до 22.8 fps, но това също бихме определили като задоволително.

epic-citadel-1
epic-citadel-2

Игри

Въпреки че PowerVR SGX 544 демонстрира доста по-ниски резултати от съперниците си в гореспоменатите тестове, успяхме безпроблемно и плавно да се насладим на някои от най-новите и тежки игри в Google Play магазина, като Dead Trigger 2 и FIFA 14. По подразбиране Dead Trigger се спря на ниски графични настройки, но играта работи добре и при ръчното им увеличаване до максимум. Real Racing 3 също работи сравнително добре.

dead-trigger-2
fifa-14
real-racing-3

Камера

camera-Acer-Iconia-A1

Задната камера на Iconia A3-A10 може да прави снимки с резолюция до 5 мегапиксела (2560 x 1920 пиксела) и да заснема 1080р видео, при 30 кадъра в секунда. Примерни снимки от камерата можете да разгледате по-долу. Първата такава е крайно несполучлива, а причината е, че за да получите фокусирана снимка е необходимо да сте на поне около 70 сантиметра отстояние от целевия обект (снимка 2).

IMG_20131205_144748
IMG_20131205_154858

IMG_20131206_130204
IMG_20131205_154616

Acer Iconia A3 предлага и заснемане на панорамни снимки с височина от 576 пиксела…

PANO_20131206_155147

Full HD видео, заснето с камерата на Iconia A1 можете да изгледате отдолу. Преди да го направите се уверете, че детайлността му е реалната (1080p), като натиснете върху иконката със зъбното колело и изберете най-високата стойност. Докато заснемате видео, можете да правите и снимки, като последните обаче ще са с качеството на кадър от видеото (и със съответната резолюция). Отдясно на клипа, вижте и снимка, заснета по време на снимане на видео. Качеството не е добро.

IMG_20131215_155447

Заключение

conclusion-acer-iconia-a3Тестовете, на които подложихме Iconia A3 ни доказаха, че на пазара за “големи” таблети също трябва да има бюджетни предложения, без това да нарушава сериозно тяхната функционалност. Като единствени по-забележими недостатъци можем да отбележим ниското качество на камерата и сравнително ниската детайлност на екрана. Първият от тях лесно може да бъде преглътнат, тъй като едва ли ще предпочитате да правите снимки с таблета, вместо с мобилния си телефон, а за втория сме склонни да влезем в положение на Acer, които са направили всичко възможно да предложат изключително изгодна цена за машината си.

На другия полюс обаче нещата звучат далеч по-приятно – Iconia A3 разполага със сериозен набор от възможности (MicroUSB, MicroSD/SDHC, стерео високоговорители, GPS, USB On-The-Go поддръжка…), IPS екран с широки ъгли на виждане, цели 32 гигабайта собствена флаш памет, 4-ядрен процесор, способен да ви предостави чудесни мигове с най-новите 3D игри в Google Play и най-важното – страхотен живот на батерията.

Върху софтуерната част също е действано с внимание – без много преработки в интерфейса, тайванците са добавили две интересни и полезни функции (Touch WakeApp и IntelliSpin), плюс няколко ценни приложения.

Acer Iconia A3 можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-acer-iconia_a3_a10-NT_L2YEE_007

Плюсове

 • Страхотна издръжливост на батерията
 • Висока функционалност
 • Стерео звук
 • Android 4.2.2 с разширени възможности
 • Touch WakeApp и IntelliSpin функционалност
 • 32GB вътрешна памет
 • IPS екран с гореми ъгли на виждане

Минуси

 • Сравнително ниска детайлност на екрана
 • Ниско качество на камерата

Прочетено 9 199 пъти

6 мнения

 • На Geekbench и GLBenchmark тестовете, е объркано името на таблета. Вместо Acer iconia A3 , е написано Acer Aspire A3. :)

  • Благодаря, Mario :) Май съм намесил и news.laptop.bg в статията :)) Поздрави!

 • Искам да попитам авторите на теста кой от двата табтела (Acer Iconia A3 или Prestigio MultiPad 4 Quantum) биха ми препоръчали и защо? Mного се бях навил за Prestigio-то, но сега се колебая. Струва ми се, че Prestigio e по-мощен и на по-добра цена, но незнам коло е качествен, докато Acer Iconia A3 ми вдъхва по-голямо спокойствие от към качество, което може би идва от името Acer, което е познато и с реноме, а Prestigio е непозната и съмнителна марка. Благодаря предварително за отговорите и мненията на авторите и другите посетители в сайта.

  • Подкрепям всичко, което Живко е казал малко по-долу и напомням за страхотното представяне на Acer Iconia A3 в тестовете на батерията. От друга страна, Prestigio вече са утвърдена марка, а спокойствието при тях идва от Collect & Return гаранцията, при която отремонтирането на евентуална повреда се осъществява в рамките на 2 работни дни, а транспортът е за сметка на Prestigio. В случай, че си пропуснал да забележиш, че имаме такова, давам линк към ревюто на MultiPad 4 Quantum 10.1:
   http://news.tablet.bg/review/revyu-na-prestigio-multipad-4-quantum-10-1-chetiriyadren-tablet-s-aluminiev-korpus-na-byudzhetna-tsena/

   Поздрави!

 • Според мен няма да сбъркаш и двете марки. ПРосто трябва да прецениш кое ти е по-важно. Acer има GPS,по-хубава камера и 32GB памет, но пък малко по-слаб процесор. От друга страна Prestigio има по-мощен процесор и е със 110лв по-евтин. Реално може и да не е усетиш тази разлика в ежедневната работа с таблета,но все пак е плюс :)

 • Таблетът се обнови до Андроид 4.4.2 :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>