Ревю на Acer Iconia One 7 (B1-730HD) – нов претендент за топ таблет от бюджетната категория

review-acer-iconia-one-7Конкуренцията при флагманите на топ компаниите е жестока, но още по-тежка е тази в бюджетната категория. Тук са нужни много точни преценки и внимателен подбор на материалите, защото никой от основните производители не може да си позволи дори и сред евтините модели да направи непоправима грешка (би се отразило и на очакванията към по-високите класове), избирайки неподходящ компонент за свой представител, като същевременно трябва да редуцира крайно-клиентската цена до минимално ниво.

С претенции, че са уцелили точно това, което е нужно на потребителите, търсещи таблет в бюджетния клас, Acer представиха новия Iconia One 7, който освен, че се позиционира в най-ниската ценова категория, може да се похвали с някои компоненти, типични за средния до висок клас – IPS екран, Intel Atom процесор и стерео високоговорители. Как работят всички те обаче, ще разберете от настоящото ревю, в което ще тестваме всичко това, в детайли.

Видео ревю

По традиция първо се обръщаме към колегата Георги Добриков, който отново е подготвил няколкоминутно видео, в което ще ви запознае с таблета.

В комплекта

Тъй като тестваното от нас устройство е прототип, кутията в която пристигна не привлича внимание с нищо, освен с намиращия се в нея B1-730HD таблет, анонсиран от Acer с далеч по-красивото име Iconia One 7. Разбира се, заедно с него получихме и зарядно устройство KTC (Shenzhen KTC Technology Group) HU10104, чиято мощност е 11.1W, при номинално напрежение и ток 5.55V и 2000mA, съответно.

komplekt

Дизайн и конструкция

Семплият дизайн и удобството са неща, които не са трудно постижими, макар и с не толкова скъпи материали. Iconia One 7 притежава и двете – текстурата на гърба, макар и формирана върху пластмасов материал, придава нужното сцепление за комфортен захват, а сравнително тънките рамки (в следващия модел бихме се радвали, ако бъдат още по-тънки), гарантират, че дори дланите ви да са малки, ще можете да държите таблета без напрежение.

Както ще се убедите от снимките, въпросната текстура изглежда приятно и достатъчно семпло, за да допринесе за красива цялостна визия. Изключвайки лепенките, върху гърба остават единствено логото на Acer, миниатюрната редица отвори за стерео високоговорителите и 2-мегапикселовата камера, снимки от която ще видите към края на ревюто.

Отпред пък таблета изглежда още по-опростено – сиво лого Acer, 7-инчов екран и предна камера с VGA резолюция.

front-acer-iconia-one-7
back-acer-iconia-one-7

Горната страна на корпуса помещава 3.5-милиметрово аудио гнездо, MicroUSB порт и микрофон. Долната и лявата страни са напълно изчистени. Отдясно пък стои Power-бутонът, двойният клавиш за увеличаване и намаляване на звука, както и слотът за MicroSD карти.

Странични снимки

side-1-acer-iconia-one-7side-2-acer-iconia-one-7side-3-acer-iconia-one-7side-4-acer-iconia-one-7side-5-acer-iconia-one-7

Към момента, в България таблетът се предлага единствено в черен цвят, но дизайнерите на Acer са приготвили палитра от още цели девет – две тона на синьото, червен, жълт, зелен, розов, оранжев, пурпурен и бял.

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Iconia One 7 има мултисензорен IPS панел с WLED подсветка. Диагоналът му е 7-инчов (17.78 см), резолюцията – 1280 х 800 пиксела, а стъпката на пикселите – 0.1178 х 0.1178 мм. Това се равнява на 216 пиксела на инч и съотношение на страните 16:10. Резолюцията не е изключителна, но напълно достатъчна – екранът се превръща в „Retina“, ако се гледа от разстояние 41 см, което пък е приблизително равно на оптималното за четене.

На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

microscope-Acer-Iconia-One-7

Гледан под ъгъл 45°, Acer Iconia One 7 прeдлага почти непроменена картина в хоризонталната равнина и с неголеми изменения във вертикалната:

Angles-Acer-Iconia-One-7

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 423 cd/m2, при максимално отклонение от 11%, което е добър резултат. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 7585К (леко студена, дневен тип светлина), без недопустими отклонения. Измереният контраст е 750:1.

Luminance-Acer-Iconia-One-7
WhitePointMax-Acer-Iconia-One-7

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Acer Iconia One 7 покрива 80% от sRGB и 59% от Adobe RGB цветовите пространства. Непокритите области обхващат предимно топлите цветове.

CIE-Acer-Iconia-One-7

Гама-кривата показваме по-долу.

Gamma-Acer-Iconia-One-7

Цветопредаване

Средното отклонение DeltaE възлиза на 3.17. По-съществено е само при синия цвят, явно причинено от увеличената интензивност на светлината от подсветката в синята област на спектъра.

DeltaE-Acer-Iconia-One-7

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Acer Iconia-One-7

Изводи

Дисплеят на Acer Iconia One 7 е с бюджетен вариант на висококачествена матрица и балансирани качества от гледна точка на потребностите на потребителите и ценовите рамки в своя сегмент. Има чудесна яркост, приличен контраст и точност на цветовете, също и достатъчно широки ъгли на видимост. Като основен недостатък ще посочим ограничените му възможности в палитрата с топли цветове.

Звук

Acer Iconia One 7 има вградени два високоговорителя за излъчване на стереофоничен звук. Долната гранична честота на възпроизвеждане в диапазона -12 dB/+18 dB e около 340 Hz, а горната – над 20 kHz. Амплитудно-честотната характеристика снехме, посредством 16-битов/44kHz тестов сигнал, използвайки измервателен микрофон. Звукът е силен – над 72 dB / 1 kHz на разстояние 1 м. Като недостатък, независимо, че е характерен за почти всички представители на този клас устройства, ще посочим стръмния спад на характеристиката в нискочестотния диапазон.

Sound-Acer-Iconia-One-7

Батерия

Батерията на Iconia One 7 e 3700-милиамперчасова, което е с 10% по-нисък капацитет от този в ASUS MeMO Pad HD7 (4090 mAh) и с цели 25% по-малко от този на батерията в Acer Iconia A1-810.

Този път решихме да проведем множество тестове, като вместо да прегледаме издръжливостта единствено при 120 кандела, ще го направим и при настройка на яркостта на 0%, 25%, 50%, 75% и 100%. С други думи, всеки от тестовете ни ще бъде проведен при 6 нива на яркостта (120-нитовата яркост се достига при 23%). Тестовете се изпълняват при включен Wi-Fi, изключен Bluetooth и GPS модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

Battery-WEBsurf-Acer-Iconia-One-7

563 минути (9 часа и 23 минути) с едно зареждане е много добър резултат. Издръжливостта може да достигне до малко под 6 часа, ако увеличите яркостта до максималните 423 cd/m2.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестът при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

Battery-Video-Acer-Iconia-One-7

При стандартната, 120 cd/m2 яркост, 3700-милиамперчасовата батерия издържа 505 минути (8 часа и 25 минути). При максимална яркост, както виждате от графиката, издръжливостта пада до малко над 5 часа.

Живот на батерията при 3D игра

3D натоварването изтощава най-бързо батерията и съответно това е най-тежкият ни тест. За провеждането му използваме Epic Citadel приложението.

Battery-3D-Acer-Iconia-One-7

Таблетът издържа 284 минути (4 часа и 44 минути) с един заряд – отново нелош резултат.

Сравнение на резултатите с конкурентни модели

В графиката по-долу ви представяме сравнение на резултатите на B1-730HD, в сравнение с основните му конкуренти. Пълната ни класация за издръжливост на таблети можете да разгледате тук: http://news.tablet.bg/klasatsiya-za-izdrazhlivost-zhivot-na-bateriyata/

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2 (Jelly Bean)
Процесор Intel Atom Z2560 (2-ядрен, 1.60GHz, 1MB кеш)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 8GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR SGX 544 MP2
Дисплей 7-инчов (17.78 см) – (1280 х 800 пиксела), 216 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth, MicroUSB 2.0 (с On-The-Go поддръжка)
Камери 2-мегапикселова, 720p@14fps (отзад) и VGA (отпред)
Допълнително GPS, aкселерометър, MicroSD слот, микрофон, стерео високоговорители
Батерия 3700 mAh
Дебелина на корпуса 9.80 милиметра
Тегло 325 грама

Софтуер

Iconia One 7 работи със съвсем опростен интерфейс, върху Android 4.2.2 Jelly Bean операционната система, което спомага още повече за плавната работа, която се оказва безпроблемна за Intel Atom Z2560 чипа. Освен със стандартните Google приложения, таблетът е снабден с програми като Evernote за водене на записки, ASTRO файловия мениджър за управление на съдържанието върху таблета и Acer Cloud, за управление на услугите ви от облачната услуга на тайванската компания.

Още снимки от Android 4.2.2 в Acer Iconia One 7

Screenshot_2014-05-25-15-13-44Screenshot_2014-05-25-15-14-10Screenshot_2014-05-25-15-27-29Screenshot_2014-05-25-15-29-11Screenshot_2014-05-26-03-15-51

Производителност

Intel Atom Z2560

Z2560 е чип на Intel, представен в началото на 2012 година. Базиране е на Medfield платформата и притежава две ядра с тактова честота, варираща между 933 и 1600 MHz. Графичният процесор е PowerVR SGX 544 MP2 и работи на 400 MHz. TDP e 3 вата, а кеш паметта от второ ниво е 1МВ.

Въпреки че чипът е сравнително стар, производителността му извежда One 7 далеч пред конкурентите му, използващи бюджетните, макар и 4-ядрени MediaTek процесори. Позицията на таблета в класациите ни за производителност можете да разебрете тук:
 – Класация за бързина (CPU производителност)
Класация за производителност в 3D Игри (GPU производителност)

Изчислителна производителност

Графична производителност

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото ако резолюцията е различна, това не би било коректно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет.

Самият факт, че “Ultra High Quality” тестът е активен за избор е достатъчен индикатор за възможностите на таблета. Използвайки него, One 7 получи 45.9 средни кадри в секунда. Имайки предвид ограничението от 60 кадъра в секунда, B1-730HD може да се каже, че “опря тавана” при High Quality, в който успя да възпроизведе средно 57.8 кадъра в секунда.

Резолюцията е 1224 х 800, а “губещите се” 56 пиксела по хоризонтала (до 1280) отиват в лентата с функционалните бутони на операционната система.

Screenshot_2014-05-25-15-21-27
Screenshot_2014-05-25-15-24-06

Игри

Направихме два теста, за да разберем как се държи таблета при гейминг с реални заглавия от Google Play магазина. За тази цел избрахме две от най-тежките игри в каталога – Dead Trigger 2 и Real Racing 3. Първото приложение, екшън от първо лице, работи безпроблемно и напълно плавно, дори при “High” графика. Real Racing 3 също работи добре, което означава, че няма да имате проблеми с която и да е игра от каталога на Google.

Screenshot_2014-05-26-02-29-49
Screenshot_2014-05-26-03-00-28

Камера

Камерата на One 7 (B1-730HD) определено не е най-силният компонент в таблета, а наличието ѝ е по-скоро “за протокола”. Да, можете да хванете някой кадър, но вероятно ще си заслужава усилието да бръкнете в джоба си и да извадите смартфона си. Резолюцията на сензора е 2 мегапиксела (1600 x 1200 пиксела).

Налице са и няколко опции към приложението за камерата като активиране на решетка, настройки на експонацията, таймер и баланс на бялото.

Screenshot_2014-05-26-02-19-04
Screenshot_2014-05-26-02-19-51

Ето и няколко примерни снимки:

Jpeg
Jpeg

Jpeg
Jpeg

Видео записът се осъществява с 14 кадъра в секунда, при 720р HD резолюция. За да се уверите, че наблюдавате видеото с максимално качество, трябва да натиснете върху иконката със зъбното колело и от раздел “Quality” да изберете най-високата стойност.

Заключение

В продължение на доста време ASUS MeMO Pad HD7 (подробно ревю) беше най-изгодният таблет на пазара, когато става дума за бюджетни машини. Основна конкуренция беше неговият “сънародник” Acer Iconia A1-810, за който също сме писали подробно ревю, а сега вече короната може да премине в ръцете на новия Iconia One 7 (B1-730HD), който определено успя да ни впечатли с възможностите си, имайки предвид цената, срещу която се продава. Има и по-евтини таблети с IPS екран, GPS и 1GB RAM, но бързият Intel Atom Z2560 чип поставя новата машина на Acer едни гърди пред противниците му. За сравнение, еквивалентният таблет на ASUS, Fonepad 7, макар и с 3G модул, струва с 200 лева повече от предложението на Acer.

Благодарение на чудесното си съотношение цена / възможности, Acer Iconia One 7 (B1-730HD) със сигурност ще отбележи големи успехи, а останалите топ компании ще се наложи да се постараят, за да изведат на пазара машина, която да се пребори с новия тайвански хит.

Acer Iconia One 7 (B1-730HD) можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-acer-Iconia_One_7_B1_730HD-black_16g

Плюсове

 • Семпъл вид и комфортен корпус
 • Качествен IPS екран
 • Сравнително мощен, стерео звук
 • Висока изчислителна и графична производителност за този клас

Минуси

 • Ниско качество на камерата

Модели, участващи в тестовете от статията

laptop
Acer Iconia One 7 (B1-730HD)
laptop
ASUS MeMO Pad HD 7
laptop
ASUS Fonepad HD 7 (ME175CG)
laptop
Samsung Galaxy Tab 3 lite
laptop
Acer Iconia A1-810
laptop
Prestigio MultiPad 4 Diamond 7.85 (7079D)

Прочетено 8 012 пъти

12 мнения

 • Много добро предложение на Acer, както и много добро ревю!

  Написали сте, че поддържа USB on the GO функцията, но все пак да потвърдите- свързва ли се безпроблемно с външни флашки памет например? Поддържа ли цифрова тв с приставката Tvizien, която се продава за 50 лв. в БГ?

  Има ли официални планове за ъпдейт до Кит Кат? Знае се, че той работи дори по плавно от Jelly Bean.

  • Благодаря!
   Да, свързва се с флашки. Не сме тествали споменатата приставка и все още нямаме информация за KitKat. Поздрави!

   • Благодаря.

    Видях в гсмарена, че е планиран ъпдейт до KItKat, което е много добра новина. Само още един въпрос остана- тук в ревюто, в раздел техническа информация сте отбелязали, че таблета е с 8 ГБ памет. В магазина обаче на две места е отбелязано 16 ГБ. Коя е вярната информация?

   • Характеристиките от всички ревюта се отнасят единствено за бройките, които сме тествали – тези в магазина са си с отбелязаната памет в страницата им =) Поздрави!

 • Здравейте, бих искала да попитам, въпреки че таблета няма 3G има ли възможност да му се сложи usb flash модем за интернет?

 • здравейте и аз стигнах до проблема с интернет 3G и не мога да го
  пусна

 • То няма 3g вграден нито изход 3г УСБ за какво 3г говорите

 • здравейте,искам да попитам нещо относно този таблет,инсталирах си скайп ,но той не иска да работи , в момента в който го чукна и ми изписва за съжаление скайп спря да работи …изтрих го и го инсталирах наново и пак същото …та въпроса ми е какво да го правя..нзм как да го оправя…

  • Здравейте. Коя версия на Skype сте инсталирали и коя версия на Android ползвате?

   • здравейте,извинявам се ,че пиша с малко закъснение..:)…версията на андроид е 4,4 (или така поне пише на кутията ),а на скайпа е 5.2…аз разбрах откъде ми идваше проблема,оказа се че за тази версия на андроид скайпа не отговаряше,в последствие го ъпдейтнаха и сега си работи нормално(поне за сега :) ),а между другото си мисля,че беше станало някакво преплитане,защото един и същи скайп беше включен и на лаптопа и на таблета…

 • След iPad 3 ,който също правеше ужасни снимки ,бях очарована от цената на acer iconia one 7,докато след 7 мес не се прецака зарядното и батерията!може би за това е one 7,работи само 7 мес:)

 • Има ли бг меню

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>