От: | 31.08.2014, 23:59

Ревю на Acer Iconia W4 – компактен Windows асистент с 8-инчов IPS екран

review-acer-iconia-w4Макар да не е най-актуалният таблет на Acer, Iconia W4 остава последният им “малък” (с диагонал от 8 или по-малко инча) Windows таблет. Моделът обаче е достатъчно добър, за да остане още доста време на пазара, а причината е, че изчислителната му производителност би могла да се конкурира и дори да задмине резултатите на някои бюджетни лаптопи. Портативността пък е плюс, на който всеки често-пътуващ човек обръща сериозно внимание, така че сме сигурни, че със своите 415 грама, W4 ще привлече вниманието на немалка аудитория от потребители.

Освен лек корпус и сравнително висока производителност, W4 може да се похвали с качествен, IPS екран, две камери, 2GB RAM и батерия, издържаща до 10 часа с едно зареждане, по данни на производителя (ние разбира се ще проверим това).

В детайлното ни ревю, което вече четете, ще направим подробни тестове не само на батерията, но и на дисплея, звука, както и графичните и изчислителни способности.

Ако пък смятате, че по-големите, 10-инчови таблети, биха ви свършили повече работа, то добра идея е да обърнете внимание на изключително сполучливия Acer Aspire Switch 10, който може да бъде закупен от онлайн магазина на Laptop.bg, а подробно негово ревю можете да прочетете ТУК.

Актуалната цена на Acer Iconia W4 можете да проверите в онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-acer-Iconia_W4_820-acer_iconia_w4820

В комплекта

В комплекта на Iconia W4 можете да намерите Recovery DVD диск, захранващ адаптер с USB кабел, няколко упътващи книжки, Microsoft Office лицензионен код (таблета се продава с подарък Microsoft Office пакет) и малък OTG кабел, за да можете да използвате MicroUSB портът с пълноразмерни устройства.

komplekt

Първия ни тест е зареждане на батерията от 0 до 100%, което в случая се осъществява за 2 часа и 32 минути.

zarejdane

Дизайн и конструкция

Модата на алуминиевите корпуси в устройствата изглежда никога няма да приключи. В повечето случаи, когато бюджета (или решението на конструктурите) не позволи използването на метал в производствения процес на тялото, дизайнерите залагат на пластмаса, наподобяваща алуминий. Iconia W4 е част от този сценарии. Всеки има свое лично предпочитание, относно материалите за изработка (анализ на положителните и отрицателните страни на метала, стъклото и пластмасата в мобилните устройства, можете да прочетете ТУК), но най-важното в случая е фактът, че въпреки лъскавата си визия, тялото на W4 не задържа отпечатъци и изглежда чист, дори след продължително използване.

+ http://news.smartphone.bg/kratki-reviuta/plastmasa-metal-ili-staklo-analiz-na-trite-osnovni-materiala-izpolzvani-pri-izrabotkata-na-modernite-smartfoni/

Лицето на таблета пък е повече от семпло – единствените елементи, които могат да привлекат вниманието ви, са логото на компанията и Home-бутонът, извикващ “Metro” интерфейса на Windows. Бихме се зарадвали, ако дебелината на рамките беше малко по-малка, но и така таблетът може да бъде държан с една ръка.

front
back

От дясната страна на корпуса прави впечатление наличието на Micro-HDMI порт, който “прави компания” на MicroSD слот, двоен клавиш за увеличаване и намаляване на звука, както и дупчица за микрофона. Лявата страна е изчистена, а върху горната стои Power бутона. Отдолу пък място намират стерео високоговорителите, MicroUSB порт и аудио гнездо за слушалки.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

Размерите на таблета са 218.9 x 134.9 x 10.75 милиметра, а теглото му е 418 грама, което далеч не е рекорд, но доставя достатъчна компактност за удобство при използване.

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Iconia W4 има мултисензорен капацитивен WXGA IPS LCD панел с WLED подсветка. Диагоналът му е 8-инчов (20.32 см), резолюцията – 1280 х 800 пиксела, а стъпката на пикселите е 0.1346 х 0.1346 мм. Това се равнява на 189 пиксела на инч и съотношение на страните 16:10. На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

Microscope--Acer-Iconia-W4

Снимано под ъгъл 45°, изображението почти не се променя и е с много добро качество:

Angles--Acer-Iconia-W4

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 290 cd/m2, при максимално отклонение от 14% . Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6260К (леко топла, близка до оптималната светлина), без съществена неравномерност по цялата площ.

BrightnessMax-Acer-Iconia-W4
WhitePointMax-Acer-Iconia-W4

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Acer Iconia W4 покрива 81% от sRGB и 61% от Adobe RGB цветови пространства. Известен плюс е, че покритата цветова област е оптимално разположена, оставяйки относително тесни непокрити ивици от sRGB.

CIE-Acer-Iconia-W4

Гама-кривата е със слаби отклонения, изразяващи се в малко по-светло изображение в участъците с високи нива на яркост..

Gamma-Acer-Iconia-W4

Цветопредаване

Не успяхме да създадем цветен профил с калибратора и измерихме отклоненията от цветовете със заводските настройки. Средното отклонение – DeltaE, в този случай има стойност 8.57. Отклоненията са показани на графиката. Изключвайки отклонението в синия цвят, което отдаваме на подсветката, с останалите цветове нещата стоят добре.

Color-Acer-Iconia-W4

Резултатите визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Acer-Iconia-W4

Изводи

Дисплеят на Acer Iconia W4 има показатели, предполагащи комфортно ползване. Цветовете са меки, отклоненията остават незабелязани без измерителен уред. И още нещо, което е важно за запазване на зрението – не отчетохме сериозна ШИМ (модулация на светлината от подсветката) – налице са само слаби пулсации. Считаме го за важно предимство при многочасова употреба.

Звук

Позицията на измервателния микрофон при снемане на амплитудно-честотната характеристика е на 35 см по ос, перпендикулярна на равнината на дисплея, и при максимално ниво на звука. Долната гранична честота при – 12dB e около 350 Hz, а горната – над 20kHz. Орязването на ниските честоти и пика в областта на 5kHz може да доведе до неестествено звучене например на ударните инструменти и шипящи звуци.

Sound-Acer-Iconia-W4

Батерия

Енергийният капацитет, с който батерията на Iconia W4 разполага е 4960 mAh, а както вече споменахме, според Acer, той трябва да е достатъчен за 10-часова работа с едно зареждане. Тъй като обаче не става ясно при какви условия са проведени тестовете (а дори и да беше), ще проведем нашите собствени такива. Те се изпълняват при 120-нитова яркост на екрана и включен Wi-Fi модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

surfing

W4 издържа 526 минути (8 часа и 46 минути) – резултат, който не е особено далеч от обявените 10 часа, а същевременно е и чудесен.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестът при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

movie

Малко по-лошо е представянето тук – 358 минути с един заряд (5 часа и 58 минути). Все пак – добър резултат.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на тежка 3D игра използвахме GFXBench приложението, при Egypt 2.5 настройка.

gaming

214-минутната издръжливост тук не е учудваща, имайки предвид далеч по-високото натоварване. 3 часа и 34 минути гейминг е добра новина за любителите на (леки) компютърни игри.

Сравнение с конкурентни модели

Технически характеристики

Операционна система Windows 8.1 (32-битова)
Процесор Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33-1.80GHz, 2MB кеш)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 32GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics (Bay Trail)
Дисплей 8-инчов (20.32 см) – IPS (1280 х 800 пиксела), 189 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 5-мегапикселова, Full HD@30fps (отзад); 2-мегапикселова (отпред)
Допълнително Aкселерометър, ел.компас, сензор за светлина, Micro HDMI, MicroSD слот (SDXC/SDHC), микрофон, стерео високоговорители
Батерия 4960 mAh
Дебелина на корпуса 10.80 милиметра
Тегло 418 грама

Софтуер

Acer Iconia W4 работи с предварително инсталирана пълнофункционална Windows 8.1 операционна система (32-битова), която по нищо не се различава от тези в настолните компютри и лаптопите. Можете да си инсталирате и да работите с Word, Excel, Chrome, Skype и всички останали приложения за Windows, като пъргавината в системата е напълно достатъчна за нормална работа, благодарение на флаш паметта, чиято производителност ще проверим малко по-нататък в ревюто.

Официална страница за поддръжка на Acer Iconia W4: http://www.acer.bg/ac/bg/BG/content/drivers

desk-1
desk-2

Производителност

Intel Atom Z3740

intelIntel Atom Z3740 е нискоенергиен четириядрен процесор, специално предназначен за ултрамобилни устройства. 22-нанометровият чип е базиран на “Silvermont” архитектурата и разполага с триизмерни транзистори.

Поради промяната на архитектурата, чипът има доста подобрения, които го правят по-бърз от предишния популярен модел на Intel – Atom Z2760 (намиращ се в Iconia W3). За съжаление не е налична технологията „Hyper-Threading”, което обаче не му пречи да се съревновава с AMD APU опонентите си – A6-1450 и A4-5000. Друго важно подобрение е и поддръжката на инструкциите SSE 4.1 и SSE 4.2, както и AES-NI, който обаче се предлага само при някои модели.

Четириядреният процесор разполага с вграден графичен ускорител с кодово име “Bay Trail”. Той е базиран на “Intel Gen7” архитектурата, която е и при “Ivy Bridge“ (HD Graphics 4000) сериите. Поради малкия брой на изпълнителните блокове на инструкциите (4) и ниската базова честота на графичния ускорител (до 667MHz), чипът е по-бавен от HD Graphics в Ivy Bridge. Все пак игри като FIFA и World of Warcraft не са пречка и могат да работят с плавен геймплей, макар и при ниски настройки. „Стриймингът“ при резолюция до 2560 х 1600 пиксела също не e проблем за чипа.

Цялата SoC (System-on-a-Chip) система консумира под 4 вата, което я прави удобна и за таблети с пасивно охлаждане.

Официалната страница на Intel Atom Z3740 можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/76759

Изчислителна производителност

Графична производителност

Производителност на вградения SSD

SSD модулът в W4 е с капацитет от 32GB и предлага скорости на четене и запис от 172 MB/сек и 68 МВ/сек, съответно.

atto

Камера

Acer Iconia W4 разполага с две камери – 2-мегапикселова за видеоразговори и “селфита” (отпред) и 5-мегапикселова с автофокус и възможност за запис на Full HD видео при 30 кадъра в секунда (отзад).

Качеството на видеото можете да проверите от клипа по-долу, като за да сте сигурни, че го наблюдавате с максимална детайлност, трябва да натиснете върху зъбното колело (долу вдясно) и да изберете най-високата стойност.

Не можем да кажем, че снимките са качествени, но имайки предвид, че тестваме таблет, не можем да се оплачем от наличието на 5-мегапикселовия сензор. Интересно е, че малки предмети могат да бъдат фокусирани от едва няколко сантиметра, което ще ви предостави възможност да заснемете интересни и детайлни макро снимки.

photo-1
photo-2
photo-3

Заключение

Както вече казахме, Iconia W4 съвсем не е нов модел. Характеристиките му обаче напълно отговарят на най-актуалните таблетни Windows предложения на водещите компании, включително и Switch 10 – собственият им нов, водещ модел на Acer. Iconia W4 предлага всичко, от което имате нужда за да “пренесете” офиса си на пътя, без да се тревожите, че ще се изпарвите пред задача, която не можете да решите с мобилното си устройство. Впрочем, то може да се “превъплати” и в не-мобилно, ако го свържете с външен монитор, мишка и клавиатура.

Наличието на камера, макар и не особено качествена, може да бъде само от полза, а батерията с висок капацитет и качественият IPS екран със сигурност ще си вършат работата по най-добрия начин. Единственият минус, който сме отбелязали по-долу, е свързан с вградената памет, която в случая е 32 гигабайта и със сигурност ще срещнете нужда да си закупите MicroSD карта, която да стои постоянно в специално предназначения за нея слот.

Актуалната цена на Acer Iconia W4 можете да проверите в онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-acer-Iconia_W4_820-acer_iconia_w4820

Плюсове

  • Висока изчислителна производителност и 2GB RAM
  • Качествен IPS екран
  • Удобен, 8-инчов корпус
  • Висока издръжливост на батерията
  • Безплатен Microsoft Office пакет

Минуси

  • Вградената памет от 32GB не е достатъчна

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 2 709 пъти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>