Ревю на Apple iPad Air 2 – еталон в индустрията

apple-ipad-air-2-940

Когато Apple обявят датата на следващото си събитие, не можем да сме сигурни, че ще представят нещо революционно, но можем да сме почти сигурни, че отново ще стъпят на недостигани до момента върхове. Още по-интересното е, че не винаги можем да разберем това от самото представяне на устройствата им. Преди няколко години, когато Apple анонсираха iPad mini, Amazon подигравателно го сравниха в своя реклама с Kindle Fire HD, като едно от изтъкнатите предимства беше наличието на стерео високоговорители. В последствие рекламата беше свалена, тъй като се оказа, че калифорнийците просто са пропуснали да споменат наличието им в новия си таблет. Този тип изненади са особено приятни, а отсега ще издадем, че такива има и в Air 2, който ще разгледаме днес.

За да го представим накратко, става въпрос за последния модел на Apple с 9.7-инчов Full HD екран, 2GB RAM и супер мощен Apple A8X SoC. Дизайнът му гони съвършенството, а батерията и камерата би трябвало традиционно да се справят чудесно.

Дали това ще се случи, ще разберете заедно с нас, от следващите редове.

Всички модификации на iPad Air 2 могат да бъдат закупени от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-apple-iPad_Air_2

Видео ревю

Видео представяне ще направи колегата Георги Добриков, преди да се захванем с подробните тестове на устройството.

В комплекта

В комплектът ще намерите стандартното оборудване, което сме получавали с всеки един iPad досега – книжка с упътване, USB кабел и зарядно устройство.

IMG_8943

Дизайн и конструкция

Съвсем очаквано, дизайнът на iPad Air 2 впечатлява. При анонсирането му, това беше най-тънкия таблет в света, преди короната да бъде превзета от Dell Venue 8 7000, чиято дебелина е само с 0.1 мм (една стотна от сантиметъра) по-малка от тази на калифорнийското произведенение на изкуството. Air 2 е с 18% по-тънък от предшественика си, но красотата на това не би намаляла драстично, ако Apple са правили жертви, да речем с издръжливостта на батерията, за да постигнат тази стойност. Малко по-късно ще проверим дали това е така, а дотогава можем да се насладим на страхотния Unibody корпус, с който Джони Айв и компания са екипирали таблета.

IMG_8980
IMG_8988

Имайки предвид съвсем семплата и изчистена визия, напълно възможно е едно от първите неща, които ще забележите да е липсата на превключвател до страничните бутони за звука. Този “суич”, присъстващ във всички таблети на производителя, досега, тук отсъства – причината е неясна, но е възможно да е заради това, че Apple така и не успяха да решат дали с него да се заключва ориентацията (работата на акселерометъра) или да се изключва звука, подобно на iPhone моделите (затова изборът между двете се правеше софтуерно). Е, плюсът е, че сега дизайнът е още по-семпъл, а минусът – че тези, които не се чувстваха озадачени от функционалността на бутончето и го използваха активно, вече няма да могат да го правят.

Странични снимки

IMG_8976IMG_8979IMG_9006IMG_9012IMG_9028

Освен изключително тънък, iPad Air 2 ще ви изуми и с лекотата си – теглото на малкия компютър е само 444 грама за по-тежката, Wi-Fi + Cellular версия. Нека припомним, че първото поколение iPad, което също е с 9.7-инчов екран, тежи 730 грама или с 64% повече от Air 2. Дебелината на първия iPad пък е със 120% по-голяма. Ето как изглежда това, когато ги поставим един до друг.

Screenshot 2015-01-29 17.22.42

Друга лесно забелязваща се промяна, освен превключвателя, е Home-бутонът на Air 2. В новото поколение той има вграден четец на пръстови отпечатъци – Touch ID, подобно на iPhone 5s (подробно ревю) и iPhone 6 (подробно ревю).

TouchID сензор

Сензорът за пръстови отпечатъци, наречен от Apple с името Touch ID, разгледахме за пръв път по-подробно в ревюто ни на iPhone 5s. Модулът е изработен от AuthenTec – компания, която Apple закупиха специално заради него и интегрирането му в мобилните си устройства. Безспорен факт е страхотния му успех, който накара редица компании моментално да последват примера им, сред които Samsung с Galaxy S5, Note 4 и Note Edge, както и HTC с One Max. От всичко това печелят най-вече потребителите, тъй като сензорите не само осигуряват добра защита на личните данни, но и при евентуалното им още по-широко разпространение, биха минимализирали смисъла от кражби на мобилни устройства.

Много потребители се притесняват от съвсем друг сценарии обаче – дали след като предоставят на операционната система пръстовия си отпечатък, същият не се запазва на сървърите на Apple. По тази причина калфорнийците обясниха, че отпечатъците стоят в специален слой на A8X чипа, достъп до който не могат да получат дори и самите потребители. Така пръстовите отпечатъци могат единствено да се сравняват с вече запазените, но не и да се “изтеглят” обратно.

ipad-air-2-touchid

Дисплей и звук

Apple iPad Air 2 има капацитивен мултисензорен QXGA, IPS дисплей с резолюция 2048 х 1536 пиксела и олеофобно покритие. Диагоналът му е 9.7-инчов (24.64 см), съотношението на страните – 4:3. Плътността на пикселите е 264 пиксела на инч, а стъпката – 0.096 х 0.096 мм. За да се превърне в “Retina”, е необходимо наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 33 см. Разстоянието съвпада с оптималното за четене.

На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

Microscope-iPadAir

На снимките под 45° картината на екрана е практически непроменена, обезпечавайки комфорт при работа.

Angles-iPadAir

Измерената осреднена максимална яркост на дисплея е висока – 394 cd/m2, с максимално отклонение от 16%. При ниво на черния цвят 0.44 cd/m2, контрастът е 900:1. Цветовата температура върху бял екран има стойност около 6970К (леко студена, близка до оптималната светлина, чиято цветова температура е 6500К). Няма недопустими отклонения върху площта.

Luminance-iPadAir
WhitePoint-iPadAir

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Apple iPad Air 2 покрива 93% от sRGB и 72% от Adobe RGB цветовите пространства. На показаната графика се виждат две тънки непокрити ивици от използваните в Интернет цветове, основно в зелено и червено.

CIE-iPadAir

Гама кривата на дисплея перфектно съвпада с оптималната и гарантира правилно разпределение на нивата на яркост.

Gamma-iPadAir

Цветопредаване

Цветовете на Apple iPad Air 2 са точни. Средното отклонение (DeltaE) при максимална яркост е 1.60. По-същественото отклонение в синия цвят в малка степен влошава общата картина (DeltaE под единица се асоциира с качествен професионален монитор).

deltaE-iPadAir

На цветната карта се вижда съответствието с мострените цветове.

DisplayColor-iPadAir

Трептене на подсветката

Дисплеят на Apple iPad Air 2 е безопасен за зрението. Не засякохме вредни пулсации за целия диапазон на яркост.

PWM-iPadAir

Изводи

Дисплеят на Apple iPad Air 2 е в унисон с традициите на марката да предлага на пазара едни от най-качествените дисплеи в съответния клас. Има устройващи потребителя показатели, в това число – висока яркост и контраст, широки ъгли на видимост и точни цветове. Олеофобното покритие не позволява наличието на пръстови отпечатъци, запазвайки едновременно перфектния външен вид и ясната картина. Нетрептящата подсветка предпазва очите, с което допълнително подчертава добрите му качества.

Звук

Амплитудно-честотната характеристика на Apple iPad Air 2 е относително равномерна, но полегата в нискочестотния диапазон, орязвайки в известна степен честотите под 400Hz. Долната гранична честота при -12dB е 250 Hz.

Sound-iPadAir

Батерия

Батерията на първото поколение iPad Air e 32.4-ватчасова, а тази на iPad Air 2 – 27.3 Wh. Причината разбира се е стремежа към изтъняване на корпуса, който приемаме със смесени чувства – сякаш бихме жертвали милиметър-два и 50-тина грама за няколко часа допълнителен браузинг с едно зареждане. Както ще се убедите от следващите редове обаче, няма как да се оплачем от автономната издръжливост на модела.

Провеждаме стандартните ни тестове при 120 cd/m2 яркост и включен Wi-Fi модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ популярни световни сайтове.

ipad-air-2-surfing

Тук iPad Air 2 издържа 745 минути, което се равнява на цели 12 часа и 25 минути. Страхотен резултат, макар и леко изоставащ от този на първия iPad Air, който предложи изумителните 857 минути автономна работа с едно зареждане.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм, отново при яркост от 120 нита.

ipad-air-2-movie

При тази натовареност първия iPad “закова” часовника на 900 минути, а настоящото поколение отново се справи малко по-лошо – 763 минути с един заряд, което пък същевременно отново е чудесен резултат.

Живот на батерията при 3D игра

3D натоварването изтощава най-бързо батерията и съответно това е най-тежкият ни тест. За провеждането му използваме Epic Citadel приложението.

ipad-air-2-gaming

Тук, съвсем логично, мобилните устройства и батериите им срещат най-голяма трудност. Въпреки мощта на A8X, консумацията беше достатъчно ниска, за да предостави гейминг в продължение на 427 минути. Изненадата е, че тук преднината пред първото поколение iPad Air (неговият чип е A7) съвсем не е малка – над 24%.

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система iOS 8.1.2
Процесор A8X (3-ядрен, 1.50GHz, Cyclone 2)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 16/64/128GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR GXA6850 (Custom chip)
Дисплей 9.7-инчов – (2048 х 1536 пиксела), 264 PPI, IPS
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (dual band), Bluetooth 4.0, Lightning конектор
Камери 1.2-мегапикселова (отпред) и 8-мегапикселова, 1080p@30fps, 720p@120fps (отзад)
Допълнително GPS (aGPS + GLONASS), aкселерометър, жироскоп, компас, стерео високоговорители, TouchID сензор за пръстови отпечатъци
Батерия 27.3 Wh (7340 mAh)
Дебелина на корпуса 6.1 милиметра
Тегло 442 грама

Софтуер

Към момента на писането на ревюто, най-актуалната версия на iOS за Air 2 е 8.1.3. Осмата версия на мобилната операционна система не се различава много от предшественика си, що се отнася до външния вид. Всички основни приложения обаче са обновени, като са реализирани по по-интуитивен и функционален начин. Photos например вече предлага интелигентни албуми и нови алгоритми за търсене, с Messages лесно добавяш гласа си към съобщенията, а Health се грижи за вашето здраве и фитнес мотивация.

Screenshot 2015-02-06 14.50.04

Continuity е възможност да продължавате започнати задачи на друго Apple устройство – например, ако пишете мейл на телефона си, но се приберете вкъщи, можете да седнете зад Mac-a си и да го довършите и изпратите. Устройствата вече са толкова обвързани, че дори можете да приемате телефонни обаждания от компютъра си, използвайки неговите тонколонки и микрофон (или пък да пращате SMS-и).

Ето как изглежда основното меню с настройки:

Photo 1-30-15, 15 46 29
Photo 2-5-15, 17 10 11 (1)
Photo 2-5-15, 17 10 43 (1)
Photo 2-5-15, 17 13 07

Още снимки от iOS 8 в Apple A8X

Photo 1-30-15, 15 44 08
Photo 1-30-15, 15 52 27
Photo 1-30-15, 15 44 33

Photo 1-30-15, 15 44 49
Photo 1-30-15, 15 45 23
Photo 1-30-15, 15 46 01

Производителност

Apple A8X

От доста време насам, Apple използват собствено разработени чипове за мобилните си устройства, разбира се базирани на ARM архитектурата. Последният им таблет, iPad Air 2 също е с такъв, а официалното му име е A8X.

Apple A8X работи с три “Cyclone 2” ядра (наричаме ги така, защото тези в A7 също се казват Cyclone), всяко от които с тактова честота от 1.50GHz. Графичният процесор е базиран на 6XT серията на PowerVR, но микроскопски снимки на Chipworks разкриха, че SoC-ът на Air 2 е много по-впечатляващ, отколкото изглежда на пръв поглед – любопитното е, че Apple дори не са го похвалили за това, освен с твърдението, че графиката е с 2.5 пъти по-бърза (+150%) от тази в миналогодишното поколение. От схемата става ясно, че GPU-то на A8X е 8-ядрено и е формирано от два GX6450 чипа – сериозна заявка за ярко гейминг бъдеще в iOS. Производителността на така наречения GXA6850 e огромна, а след малко ще я подложим и на няколко синтетични и реални тестове.

A8X-draft-floorplan

Изчислителна производителност

Графична производителност

Игри

Направихме тест с няколко натоварващи 3D приложения, но не забелязахме какъвто и да било лаг. Заглавия като Brothers in Arms 3, Vainglory (играта на човекът със шала от Apple събитието), Sniper 3D и ZenGarden (Unreal Engine 4) не са никакъв проблем за A8X на Apple.

Photo 2-5-15, 16 38 51
Photo 2-5-15, 16 38 47

Photo 2-5-15, 16 35 46
Photo 2-5-15, 16 34 56

Photo 2-5-15, 15 58 08
Photo 2-5-15, 16 16 51

Photo 2-5-15, 16 27 22
Photo 2-5-15, 16 31 36

Камера

Въпреки че камерата в iPad Air 2 е 8-мегапикселова, не трябва да очаквате качество на снимките като това при iPhone 6 и 6 Plus. Тук сензорът е доста по-малък, а пикселите са със страна 1.12 µm, вместо 1.5 µm. Апертурата е f2.4, а липсата на Phase detection autofocus (PDAF), който е налице в iPhone 6, а за пръв път видяхме в Galaxy S5, също е малък минус. Всичко това обаче не е особен проблем, тъй като не са много хората, които разчитат на таблетите си, когато искат да правят снимки – смартфоните са доста по-удобни за тази задача.

Снимките на Apple iPad Air 2 са с резолюция от 3264 x 2448 пиксела.

Photo 12-28-14, 4 47 45 AM
Photo 12-28-14, 3 39 26 AM
Photo 12-28-14, 3 42 36 AM

Photo 12-28-14, 3 23 57 AM
Photo 12-27-14, 5 59 24 AM
Photo 12-27-14, 5 57 33 AM (1)

Панорамите са с височина от 3154 пиксела:

panorama-ipad-air-2

Моделът на калифорнийската компания може да заснема и 1080р видео, при 30 кадъра в секунда…

За да се уверите, че наблюдавате видеото с максимално качество, трябва да натиснете върху иконката със зъбното колело и от раздел “Quality” да изберете най-високата стойност.

…или пък “Time Shift” (1080p)…

… а защо не и Slow Motion клипове (720p, 120 кадъра в секунда):

Заключение

За пореден път iPad изглежда като еталон за мобилно устройство от такъв тип, макар да има и някои неща, които бихме искали да променим, но знаем, че това не е възможно. Тук трябва да споменем MicroSD слотът, например, който Apple винаги са избягвали, а това пък, честно казано им носи много допълнителни доходи, тъй като потребителите често прибягват до опцията за 64 или 128 GB вътрешна памет. Тя пък идва доста скъпо, а ако 16GB звучаха добре преди 5 години, това не е така в настоящето – не е нормално базовата версия на продукт от толкова висок клас да идва с толкова малко място за съхранение.

Ако оставим гореспоменатите негативи настрана, остават само страхотни черти – удивителният, супер детайлен и щадящ зрението екран, чудесната конструкция, ултра тънкият и елегантен корпус, невероятната производителност, качествената камера и силният и ясен звук от вградените високоговорители. Всеки фен на високите технологии ще оцени по различен начин постижението на Apple, но и всеки ще се съгласи, че машината отново е на топ ниво, което много трудно може да бъде достигнато от конкурентните ѝ модели.

Всички модификации на iPad Air 2 могат да бъдат закупени от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-apple-iPad_Air_2

Плюсове

 • Красив външен вид и ултра тънък корпус
 • Здрава и стабилна конструкция
 • Страхотен екран
 • Изключителна производителност
 • Качествени стерео високоговорители
 • Добре снимаща камера

Минуси

 • Само 16GB памет за базовата версия
 • Липса на MicroSD слот за карти
 • Базовата „Wi-Fi“ версия не разполага с GPS модул

Модели, участващи в тестовете от статията

laptop
Apple iPad Air 2
laptop
Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800)
laptop
Sony Xperia Z2 Tablet
laptop
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 (SM-Т520)
laptop
Apple iPad Air
laptop
Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 (SM-T905)

Прочетено 11 390 пъти

5 мнения

 • Страхотно ревю, страхотен таблет! Браво!

  • Само не разбрах този „супер-дупер“ таблет, дали може да отвори няколко файла от един и същи формат едновременно и да прелистваш между тях. ( пример отварям 5 файла „.pdf“ и ги разглеждам едновременно, като ги прелиствам). До колкото знам, май само устройствата с пълната версия на „Уиндоус“ го могат;

 • Hp pro slate 12 – ще го продавате ли?

 • Согласно AnTuTu, прирост производительности по сравнению с iPad Air существенный, можете посмотреть на скриншот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>