От: | 13.11.2013, 06:44

Ревю на Apple iPad Air – най-елегантният таблет в още по-красива и мощна версия

Apple-iPad-Air Таблетите стават все по-малки, смартфоните – все по-големи, а Apple продължават да държат на собствените си стандарти, предлагайки на потребителите си машини, които са минали през хиляди тестове и преработки, докато калифорнийската компания ги определи като идеални. В края на миналата година любителите на по-малките таблети все пак получиха iPad mini – диагоналът на екрана му е 7.9-инчов, но съотношението на страните остава същото – 4:3. Това се оказа прекрасен ход, защото компанията намали страничните рамки и успя изключително находчиво да интегрира софтуер, който отчита кога просто задържате таблета с палец и кога наистина искате да натиснете нещо върху екрана.

С “почти квадратен” дисплей остана и големият iPad, но тази година визията му е много по-променена. Възползвайки се от гореспоменатата функция на операционната система, рамките са намалени до минимум, а същата съдба споделят и общите габарити/тегло на таблета. Неслучайно Apple са нарекли машината iPad Air, напомняйки ни за момента, в който вече покойният Стив Джобс излезе на сцената, за да постави началото на революция в мобилните компютри с невероятно изглеждащия за времето си MacBook Air.

Физическите размери обаче не са единствената новост, с която може да се похвали iPad Air. Въпреки че теглото му е значително редуцирано, производителността му е много по-висока. Подробен нейн преглед, както и анализ на основните компоненти в устройството ще разгледаме в настоящото ревю.

Видео представяне

Преди да започнем с тестовете можете да изгледате 4-минутното видео представяне на iPad Air, реализирано от колегата Георги Добриков. В него той ще ви запознае с машината и основните и характеристики.

В комплекта

Както обикновено, комплектът на iPad не включва слушалки, а е снабден единствено с упътващи книжки, Lightning към USB кабел и адаптер за зареждане от ел.мрежа. Допълнителни аксесоари в кутията на таблета няма да намерите, но пък повечето устройства от този тип се предлагат именно по този начин.

komplekt-1-apple-ipad-air
komplekt-2-apple-ipad-air

Дизайн и конструкция

Ще започнем с най-важната и най-забележимата разлика в iPad Air, спрямо предходните генерации – размерът. Широките едва 9 милиметра рамки веднага ще приковат вниманието ви, особено ако сте притежател на някое от старите поколения iPad. Мерките на Air възлизат на 240 мм x 169.5 мм x 7.5 мм, срещу 241.2 мм x 185.7 мм x 9.4 мм за iPad 4, като забележете, че дори дебелината е редуцирана, при това с почти два милиметра. Това прави iPad Air с 20 процента по-тънък и с 24% по-малък като обем, а една от другите най-важни спецификации, отговорна за удобството ви – теглото е намалено с цели 28% до 469 грама (версията с 3G/LTE тежи 478 грама). За сравнение, iPad 4 тежи 652 грама в Wi-Fi версията си и 662 грама във версията с модул за клетъчен Интернет. Нагледно сравнение на двете генерации можете да видите по-долу.

size-compare-apple-ipad-air

Изключвайки тънките рамки, в лице няма да откриете други разлики с предходните модели. Да, TouchID сензор не е наличен, а най-вероятната причина за това е, че сензорът е един допълнителен компонент, който може да забави производствения процес и съответно разпространението на таблета. В гръб обаче можете лесно да разпознаете актуалния модел, благодарение на новите цветове – “Космическо сиво” и “Сребърно”. “Златен” iPad няма, но имайки предвид еуфорията, която създаде iPhone 5s с този цвят, сигурни сме, че в следващото обновление ще бъде предлаган и такъв.

В центъра на задния панел стои добре познатата ни огледална ябълка – лого на компанията. Отзад се намират още 5-мегапикселовата камера, надпис iPad и няколко продуктови означения. На върха пък имаме и два микрофона, поставени недалеч един от друг.

Корпусът разбира се е алуминиев и изключително стабилен.

front
back

Освен с един от двата микрофона, горната част на корпуса е екипирана с 3.5-милиметрово аудио гнездо за слушалки и Power-бутон. Отдолу имаме два стерео високоговорителя, заобикалящи Lightning куплунга, отдясно стоят два клавиша за намаляване/увеличаване на звука, както и превключвател за тих режим/автоматична ориентация на екрана. Отляво машината е напълно изчистена.

Странични снимки

S1S2S3S4s5

По неприятна традиция, слот за мултимедийни карти липсва, а по още една не особено приятна традиция, конфигурациите с повече вградена памет повишават крайната цена значително. За двойно увеличение на базовите 16GB, цената скача със 190 лв, а за четворно – с 350 лева.

Дисплей и звук

Apple iPad Air работи с капацитивен мултисензорен IPS дисплей с 9.7-инчов (24.64 см) диагонал. Резолюцията му е 2048 х 1536 пиксела, при стъпка на пикселите 0.096 х 0.096 мм (264 пиксела на инч). Екранът се превръща в Retina, когато бива наблюдаван от над 33 сантиметра.

Съотношението на страните му е 4:3, което го прави изключително удобен за сърфиране в Интернет – функцията, която може би ще използвате най-редовно. Често този факт бива пренебрегван от потребителите при избор на нов таблет, тъй като основната стойност, на която сме свикнали да обръщаме внимание е диагоналът, който в случая не трябва да е водещ, тъй като площта на дисплея в iPad Air е цели 291 кв.см. За сравнение, 10.1-инчовият флагман сред таблетите на Samsung, Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) предлага едва с ~ 1% по-голяма площ на екрана, а същевременно тежи с 15% повече от калифорнийския си конкурент.

Amazon пък взеха на прицел iPad Air, като се опитаха да го осмеят, рекламирайки 8.9-инчовия си Kindle Fire HDX таблет с мотото “Lighter than Air” (“По-лек от въздух”). В същото време обаче се пропуска фактът, че iPad Air има с ~27% по-голям екран.

На двата скрийншота по-долу можете да видите как изглежда сайтът ни върху iPad Air (отляво) и върху таблет със стандартно съотношение на екрана 16:10 (отдясно).

ratio

На снимката под микроскоп са показани подпикселите на IPS матрицата.

microscope-apple-ipad-air

Ъглите на видимост на Apple iPad Air може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

Angle1920

Измерената максимална яркост на екрана е 357 cd/m2, а цветовата температура при бял екран и тази яркост е 6800 К.

Измереният контраст е 750:1 при ниво на черния цвят 0.48 cd/m2.

Максималното регистрирано отклонение от яркостта по цялата площ на дисплея е 11%.

Brightness

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Apple iPad Air покрива 95% от sRGB и 71% от Adobe RGB цветови пространства.

CIE

Цветопредаване

Само с едно изключение, регистрираме изумително точни цветове, с практически незабележими отклонения. Средното отклонение Delta E възлезе на 1.44.

Color

Изчертаната от уреда ни гама крива е много близка до идеалната, със стойност 2.3.

Gamma

Големите квадратчета от дигиталната таблица показват зададените цветове, а вътрешните малки са изобразените от дисплея и регистрираните от нашия уред. Независимо, че е много малка вероятността мониторът, с който в момента наблюдавате тази таблица да има толкова точно цветопредаване, колкото дисплея на Apple iPad Air, можете да направите съответното сравнение, вземайки предвид видимата разлика.

DisplayColour

Извод

От Apple педантично спазват традицията всяко ново изделие да излъчва перфекционизъм, понякога дори на съвсем неочаквани места. По отношение на дисплея това се получи на съществено от потребителска гледна точка място – точното възпроизвеждане на цветовете. Високата резолюция и яркост, в съчетание с останалите качества на iPad Air, като ниското му тегло и високата производителност, ще накарат доста потребители да посегнат към таблета, вместо да сядат пред компютъра си, когато се нуждаят от бърза проверка в Интернет.

Звук

Звукът бихме оприличили кратко и ясно като отличен. Аудио системата е формирана от две стерео тонколонки в дъното на корпуса, които ни предоставят мощен и изчистен звук.

Батерия

Акумулаторната батерия на Apple iPad Air е литиево-полимерна, с капацитет 32.4 Wh.

Тестовете си провеждаме с изключен Bluetooth модул, работещa Wi-Fi връзка и дисплей, настроен на яркост от 120 cd/m2. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Зарядното устройство на iPad Air е произведено от калифорнийската компания Flextronics. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 12.5 W при номинално напрежение и ток съответно 5.2 V и 2.4 A.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Safari браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-apple-ipad-air

Страхотен резултат – Apple iPad Air издържа 857 минути (14 часа и 17 минути) с едно зареждане.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Яркостта, ъглите на виждане и прекрасните цветове са предпоставка приятно прекарване с любими филми, върху екрана на iPad Air. Тестa при възпроизвеждането на видео изпълняваме, използвайки 720р HD филм.

movie-apple-ipad-air

При видео възпроизвеждане получихме още по-добър резултат – цели 900 минути (15 часа) с едно зареждане.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-apple-ipad-air

Този тест изразходва най-бързо енергията на батерията, като в случая успя да го направи за 343 минути (5 часа и 43 минути). Това отново е рекорден резултат, а ние сме повече от доволни от издръжливостта на таблета.

Сравнение с други модели

battery-apple-ipad-air

Технически характеристики

Операционна система iOS 7.0.3
Процесор Apple A7 (2-ядрен, 1.40GHz, Cyclone)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR G6430
Дисплей 9.7-инчов (24.64 см) – IPS (2048 х 1536 пиксела), 264 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n (MIMO), Bluetooth 4.0 + EDR, Lightning порт
Камери 1.2-мегапикселова (отпред), 5-мегапикселова с автофокус (отзад)
Допълнително Aкселерометър, ел.компас, жироскоп, M7 копроцесор, два микрофона
Батерия 32.4 Wh
Дебелина на корпуса 7.50 милиметра
Тегло 469 грама

Два компонента правят впечатление – единият с присъствието си, а вторият – с отсъствието си. Първият е двуканалният модул за безжичен Интернет с MIMO (multiple-input multiple-output) технология, увеличаваща качеството и скоростта на връзката, чрез използване на повече антени. Липсващият компонент е GPS – модул, който присъства в по-скъпата “Wi-Fi + Celluar” версия, но не и в стандартната iPad Air (Wi-Fi) конфигурация. Това е донякъде разочароващо, имайки предвид позицията на таблета във високия клас.

Софтуер

Apple iPad Air работи с последната iOS 7.0.3 операционна система, възможностите на която сме разисквали в специална статия: http://news.smartphone.bg/review/revyu-na-apple-ios-7-pa-rvata-beta-na-mobilnata-operatsionna-sistema/

Излишно е да споменаваме, че въпреки високата резолюция (2048 x 1536 пиксела), мощният Apple A7 процесор не среща абсолютно никакви проблеми от типа на “лаг”, насичане или каквито и да било забавяния, за което разбира се трябва да благодарим и на прекрасната оптимизация на самата операционна система.

Снимки от iOS 7 в Apple iPad Air

screen-1screen-2screen-3screen-4screen-5

Производителност

Apple A7 + M7

a7-appleВече сме ви запознавали с двойката процесор и копроцесор, в ревюто на Apple iPhone 5s. Същите чипове са поместени и в корпуса на iPad Air, с разликата, че тук A7 работи на 1.4 гигахерца, вместо на 1.3 GHz. Ядрата се наричат Cyclone.

Архитектурата на A7 е 64-битова и оптимизацията на iOS 7 заслужава уважение, но разработката е на ARM (ARMv8) и беше анонсирана в края на 2011 година (кратка презентация на Ричард Грайзънтуейт можете да намерите тук).

Редовно срещан проблем преди няколко години бяха опитите да се използва над 4GB памет на 32-битова система, което е невъзможно. Това обаче към момента не е належащ проблем при мобилните устройства, а и съвсем не е единственият плюс за Apple, които откриха пътя си за много интересни бъдещи разработки от типа на устройство с ARM чип, което може да работи както с iOS, така и с OS X система (не е изключено да се търси и унификацията им, след години).

Apple A7 процесорът предлага до 2 пъти по-висока изчислителна и с до около 60% по-висока графична производителност, спрямо Apple A6X в iPad 4. Графичният модул на A7 поддържа OpenGL ES 3.0 технологията, така че притежателите на устройството могат да очакват игри с “конзолна” графика и страхотни ефекти.

Интегрираният M7 Motion копроцесор (NXP LPC18A1, използващ ARM Cortex-M3 ядро) е друг момент, който си заслужава вниманието. Това е постоянно измерващ данните от сензорите за ориентация и движение чип, който за да го прави дори не е нужно да “събужда” големия A7. Благодарение на тази константно-налична информация, могат да се измислят огромен брой полезни приложения, идеи за които споделиха дори изследователи и професори. Танзим Чудъри от Корнелският университет в Ню Йорк смята, че в бъдеще M7 може да се използва дори за разпознаване на емоционална активност, което ще позволи реагиране от страна на устройството, според точното състояние на притежателя му.

Geekbench 3

Geekbench 3 е популярен крос-платформен тест, изчисляващ производителността на процесора и паметта в устройствата.

geekbench-3

Новият iPad Air изпреварва предшественика си с почти двойно по-висок резултат.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Превъзходството е видимо и в графичната производителност – В GLBenchmark 2.5 iPad Air възпроизведе средно 63 кадъра в секунда, срещу 53.8 за iPad 4. В новата версия “2.7” обаче двете устройства се раздалечават серизоно – 27 fps за Air срещу 17 fps за iPad 4.

gfxbench-25

Камера

Apple iPad Air разполага с 5-мегапикселова камера с автофокус и HDR функционалност (отзад) и с 1.2-мегапикселова камера за видео разговори (отпред). Примерни снимки на задната камера можете да видите отдолу.

Photo 06.11.13, 15 28 38
Photo 06.11.13, 15 30 38 (1)

По-долу можете да видите и примерно Full HD видео, записано с iPad Air (за визуализация с реалните детайли, натиснете върху иконката със зъбното колело и се уверете, че е избрана най-високата стойност).

Заключение:

Apple iPad Air е много близо до перфектната машина от такъв тип, а за много хора със сигурност ще е и идеалният избор. Нямаше как да не отбележим липсата на слот за мултимедийни карти и GPS, но като че ли огромния набор от качества засенчва тези проблеми – екранът е страхотен, издръжливостта на батерията постави рекорд във всяко едно отношение, стерео аудио системата е чудесна, производителността е невероятна, а на външния вид на таблета можем само да се наслаждаваме.

Ако можехме да пренебрегнем финансовата гледна точка, то 128-гигабайтовият iPad Air (Wi-Fi + Celluar) щеше да обявим за задължителен избор без никакви минуси, но цената също е много важен фактор, от различно значение за всеки потребител.

Няма да пропуснем малкия подарък за първите 10 от вас, които поръчат модела до 15 декември 2013 г. Заедно с него, те ще получат и свежа тениска “Laptop.bg” (не забравяйте да укажете размера, който желаете – M, L или XL). Единственото ни условие е, в полето “Допълнителна информация”, да попълните желан от вас тест за бъдещите ревюта, който не сте намерили в настоящото или просто да изкажете своето мнение.

Apple iPad Air можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=ipad+air

Плюсове

 • Прекрасен дизайн с тънки рамки
 • Алуминиев корпус с ниско тегло
 • Невероятна издръжливост на батерията
 • Висококачествен IPS екран
 • Висока изчислителна и графична производителност
 • Чудесен звук

Минуси

 • Липса на GPS в Wi-Fi версията
 • Липса на слот за мултимедийни карти

Прочетено 16 219 пъти

30 мнения

 • Не виждам кое му е елегантното – прилича на джам с PVC дограма. 100 пъти бих предпочел един Note 3 или Nexus 7, пред този лъскав боклук….

  • Ако са на една цена iPad Air и Nexus 7 кое би си купил и защо ?

   • Nexus 7, разбира се. Аргументи: Андроид с open source, бързина, всичко систематизирано и с много функции и екстри. Бързи апдейти. По-мощен хардуер. И на последно място – по-елегантен дизайн. Нексусът изглежда изискано-елегантен, докато шитът – смехотворно-контешки….

   • Ако … ама не са, щото трябва да се изкарват пари за адвокатските хонорари и глупав маркетинг, вместо да се наливат в иновации и развитие. Всички им гледаме сеира последната година – две и наистина трябва да си много наивен да им се връзваш на всевъзможните глупости.

   • ipad e mnogo moshten tablet….predpochitam go pred drugite tableti, zashtoto ima super kartina,mnogo e burz, vpechatlqvashti programi, sushto taka e i mnogo polezen i zabaven s vsichkite vgradeni funkcii.

 • Аз оправдавам отсъствието на GPS. За какво ти е като ще го ползваш у дома или на работното място. Има и вариант да се разкарваш с „биквитка“ но по вероятно е вместо това да имаш версията с мобилна клетка.

 • Благодаря за прекрасното ревю. Определено за пореден път iPad е най- добрият таблет!

  • Да, ще видим „колко е най-добрият таблет“ на февруарския конгрес, когато пак ще изберат Nexus 7 :):)

   • Аз съм на мнение, че Air е много по-добре оптимизиран от Nexus 7, защото във всяко отношение е по-бърз и се наблюдават много по-малко „лагове“ в изпълнението на каквото и да е. И моля те, не го наричай „лъскав боклук“, защото материалите, от които е изработен, са много по-качествени от тези на Nexus 7!! Все пак той не е предвиден за хора с малък бюджет като повечето, които ще си купят или вече са си купили таблета на ASUS.

 • Разочарован съм,че в сравненията сте използвали много по-бюджетни таблети,от които най-скъп е nexus 7 2.
  Липсват водещите таблети,които са с Аndroid като например тези с процесори като tegra 4,Snapdragon 800.Според мен ipada би загубил.

  • To: The geeky boy : Какво означава качествени материали? Това може да се тълкува всякак. Аз лично предпочитам пластмаса – не се нагрява, не се сцепва при падане, има достъп до батерия и.т.н. Айфонът и другите негови производни е нормално да е бърз и да няма лаг, защото просто няма какво да го тормози – малък диагонал, ниска резолюция, двуядрен процесор, вместо 4-ядрен такъв, много малко екстри и функции – кое може да го затормози и да го накара да лагне? Няма какво. Наричам го „лъскав боклук“, защото хем е лъскав, хем има по-малко функции от конкурентите си, хем е на двойна цена, хем е непотребен,….

   • Чак сега гледах ревюто и мойто момче това,че завиждаш и нямаш Айпад,защото мама и тати не ти дават парички си е твой проблем!Каква ниска резюлюция бълнуваш ??На Ейпъл двуядрените са колкото на Самсунг 8 ядрените 😉

 • Имам много приятели,които също като вас плюят Apple и производните му продукти,въпреки че те са доста запознати с техниката,когато стане дума за отворен код всички са на едно мнение,докато аз съм на друго-който не разбира да не се бърка там където не му е работа.Не съм имал IPad защото няма на български,а също харесвам шаренийките на Android,но като оставим това всичката истина е на лице,след IPhone всички фирми си казаха „и ние можем така“ и почнаха да правят смартфони,след IPad – таблети,след IPod- mp3-ки,IPod Touch-mp4-ки и т.н.,Когато си първи във всичко и другите имат кого да гонят,винаги има вероятност някой да те настигне и в редки случаи да те задмине,но доброто е че Apple си защитават продуктите и софтуера,докато с отворения код всеки невежа тръгнал да прави програма,поради което 74% от програмите за андроид са с вируси,или производните им шпионски насекоми.Фактите са налице,не аз правя статистиките,просто не съм предубеден като повечето хора тук.Много хора по света избират сигурността за парите си,нали знаете че андроид не е линукс,макар че е базирана на него?!?

 • Истина е че тук направиха сравнение с по-ниско бюджетни устройства,но нали знаете че производителността не произлиза от 4,8,12 или 120 ядра нито тактовата честота,при таблетите единствено Тегра запазва производителност заедно с графична среда подобно на чиповете на Ейпъл,докато другите се излагат като … всяко графично приложение смуче тока на батерията като пиявица и тя пада с пъти по-бързо без значение дали е натоварващо.Всеки Айфон с 1500 батерия го сравняват с 3200 на галакси ноте,защото както казах производителност-качество,2-та лъва на Ейпъл с 1.3 гх побеждават 4-те овце на таблетите с 2.3 гх.

  • а то щото пък ноте-то е с 4 инчов нищожен дисплей. Разлика в инчовете,резолюцията , мощта на процесора си изискват своето а и с новите ъпдеити за адроид ,които сега са в бета и могат да се видят при 4.4 киккат-а ще понижат енергопотреблението на дадената машинка . Просто няма как да кажеш , че ифона е по-бърз-64 битов процесор с 1 гб рам , къде такъв смях , така показват колко им е опростена и скалъпена системата.

  • Некоректно е да се сравнява един празен айшит с ограничени функции срещу един андроидски, който с е с пъти по-богат софтуер. Ако същият софтуер се сложи на айшита, то последният ще клекне като циганска каручка/////

 • Хубаво ревю :) но все пак бихте ли го сравнили с Samsung Galaxy Note 10.1 – 2014 Edition (SM-P600) и Asus Transformer Pad Infinity TF700T 32GB, така всеки от нас който иска да си вземе нов „топ“ таблет най-добре ще се ориентира :)

  • Да, разбира се, в момента подлагаме на тестове споменатите от теб устройства и ще имаме подробно сравнение и ревюта :) Поздрави!

   • Очаквам го с не търпение:)

   • Аз също го очаквам,иначе само си приказваме и спорим наизуст.Направих преди години(преди да излязат таблетите с андоид,тогава инаше само таблети хибриди с уиндоус)сравнение с 2 мои таблет-лаптопа единия бизнескласа тинкпад х201т с обикновен HP тъчсмарт ТМ2,първия с I7 2.4гх а другия с пентиум с 1.2гх u5400,и оттогава знам че мощността на малки устройства не е чак толкова голямо предимство,нито тактовата честота,защото резултата при сравнението беше,че единственото предимство,което тинкпада имаше е матовия IPS дисплей,и 2-та лаптопа ги ползвах предимно за фотошоп рисуване.Чакам с нетърпение следващото ревю със сравнения !Преди 2 дни си купих асус мемопад HD7 и съм направо очарован!

   • Честито, Единствен :)
    Утре сутрин излиза първият от редицата high-class модели, останалите – не след дълго.

 • Да споделя и аз. Ползвам доста устройства и на епъл и андроиди. Айпад еър имам от седмица. Имам и нот 3, както и асус прайм с тегра. Нотът е първият добър мазен андроид, но не може да се сравнява с айпада бъдете сигурни. Съвършено завършен продукт. Потресаваща батерия и усещане, тази седмица му слагам нанокартата за интернет и нотът ще се ползва само за говорене вече, което ме навежда на идеята че ще ми трябва по-малък телефон от него. Нексус 7.2 е хубаво устройство за парите си, но е неуместно да го сравняваме с айпада, лагаф е отвсякъде. И недейте да се препирате така сякаш сте акционери и да хвалите всеки каквото има, Устройствата са за ползване и удоволствие, а не за война-)
  Поздрави!

 • Забравих да споделя един голям минус, който е пропуснат в ревюто. Остават отвратителни отпечатъци по екрана, както при всички по стари версии. Абсолютно никакъв напредък в това отношение. Самсунг са мн напред по този показател. След пет минути малкото бижу прилича на мазна баничка:) Има голямо разстояние между екрана и стъклото и при почукване с нокът бие на кухо. Странно ми е как може да оставят неизползвано това разстояние, можеше да е 25 % още по-тънък.

 • Аз намирам iPad-а за много красив, но въпреки това бих си взела Galaxy Note 10.1 (2014), стига да поддържаше Xvid и DivX, но тъй като не ги поддържа, не виждам защо трябва да правя компромис с доста от останалите характеристики, при които iPad Air има очевидно предимство. Въобще новият ноут на Самсунг се оказа доста по-малко впечатляващ, отколкото изглеждаше първоначално.

 • Забравих да добавя, че Google Store за музика и филми все още не е отворен за нашия пазар, докато Apple Store е и, ако искаш да си legal, можеш да го направиш с продуктите на Епъл.

 • Много добро ревю! Определено тази година има потенциал APPLE да се завърне на полагащото му се място при таблетите, а именно на ВЪРХА!!! Хайде хейтари.. почвайте да изливате помия и да хвалите пластмасовия ментак наречен NEXUS..

 • Хора!!!! Най- добрия таблет е LG G Pad 8.3 V500 !!!

 • Здравейте! Чета мнения и си мисля следното: дали хората, които се изказаха „против“ iPad Air някога са пипвали продукт на Apple?! Знам, че мога да провокирам вълна от мнения и коментари, но … нека ги ограничим като разумни, големи хора, защото аз самата от година и половина съм собственик на друг продукт на Apple и магията от контакта с продуктите на тази марка е просто НЕОТРАЗИМА! От скоро се оглеждам и ослушвам и за таблет, който ежедневието ми налага да притежавам. След представянето на iPad Air в този сайт, както и от личния ми досег с други продукти на Apple, нищо не може да ме разубеди, че трябва да притежавам друг таблет. Да, вярно е, че тук няма слот за памет, няма достъп до много свободни приложения, като изключим онези от App Store, но аз лично намирам предимства в затворения цикъл, защото вероятността да оцелее информацията ми, без да бъде поразена от злосторни програми, на практика е 100 % гарантирана. Затова, смятам, че именно iPad Air е моят таблет, който трябва да притежавам.

 • iPad разбира се! Искам да попитам нали С. Николов е разгледал обстойно всички таблети, ако да може ли неговият skype, за да поговорим.

 • Има ли Retina дисплей като на Ipad Mini ?
  Скоро ще има ли нов Ipad ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>