От: | 07.12.2013, 16:13

Ревю на Apple iPad mini (Retina) – най-добрият мини таблет, но на висока цена

Apple-iPad-mini-Retina-2Почти всички компании се опитват да създадат възможно най-изгодните продукти, които да впечатлят потребителите с възможностите си, но и да не ги изненадат неприятно с бюджета, с който трябва да се разделят, за да направят покупката. Apple работят по друг начин – калифорнийците не пестят от нищо, дават всичко от себе си, а на крайната цена не обръщат особено внимание (извън САЩ пък съвсем). Тази ситуация се отнася с пълна сила, когато говорим за новия iPad mini.

Първото поколение mini, вероятно с цел да отстъпва пред по-големия си 9.7-инчов събрат (а и поради факта, че нямаше да могат да отговарят на търсенето), беше лишен от Retina екран, а процесорът в корпуса му беше доста по-слаб като производителност от този в iPad 4. Недоволни потребители имаше, макар техните оплаквания да бяха свързани основно с екрана, тъй като дори по-бавният Apple A5 процесор (iPhone 5 използва същия чип) се оказа достатъчно бърз за всичко, с което бихте могли да го натоварите, особено при ниската резолюция от 1024 х 768 пиксела.

Правилата на играта обаче се промениха, конкуренцията стана по-ожесточена, а Apple трябва да ни изненадат с нов, много по-добър мини таблет…

В комплекта

Комплектът на Apple iPad mini (Retina) е съвсем семпъл и като аксесоари включва единствено USB кабел и зарядно устройство. Налични разбира се и упътващи книжки.

komplekt-2-apple-ipad-mini
komplekt-1-apple-ipad-mini

Дизайн и конструкция

Неведнъж сме чували шегата, че Apple нарочно през едно поколение увеличават дебелината и теглото на устройствата си, за да могат при представянето на следващото да демонстрират с колко процента по-леко и тънко е от предшественика си. Всъщност малка част тази история се припокрива при новия iPad mini, но трябва да признаем два особено важни факта – увеличението в размерите и теглото доста трудно може да бъде усетено без помощта на специална апаратура, а възможностите на новото “mini” са умопомрачаващи, в добрия смисъл.

Apple iPad mini (Retina) отново е изключително тънък – 7.5 милиметра, а теглото му е невероятно леко – 331 грама. Най-достойният конкурент, с когото можем да сравним таблета е Nexus 7 (2013), чиято дебелина е 8.7 милиметра, при тегло от 288 грама. iPad mini e с 14% по-тънък и с 15% по-тежък, но ако вземем предвид съотношението на площта на екраните им (iPad mini – 193 кв.см, срещу 142 кв.см за Nexus 7), то получаваме, че тези 15% изоставане в теглото са всъщност 16-процентово превъзходство.

Това обаче съвсем не е всичко. Останахме повече от впечатлени, когато разбрахме, че в ултра тънкия корпус на iPad mini (Retina), Apple са побрали двойно повече RAM, до 128GB вътрешна памет, 64-битов Apple A7 процесор и най-вече…23.8 Wh батерия. Само за съпоставка ще споменем, че тази в първото поколение iPad mini e 16.3Wh, a тази в Nexus 7 (2013) e 15Wh. На издръжливостта ѝ ще обърнем внимание по-късно.

Едва ли някой се съмнява, че визията на новия iPad mini е прекрасна. Всъщност това се отнася и за предходната генерация, която може да се похвали с идентичен дизайн – алуминиев корпус, тънки рамки и изчистен вид. Върху лицето видими са единствено екранът, FaceTime камерата и Home-бутонът, а върху гърба – задната камера, продуктовите надписи, огледално лого на компанията и малка дупка за микрофона. Традиционният надпис “Designed by Apple in California”, “Assembled in China” (Създаден от Apple в Калифорния, Сглобен в Китай) е налице и тук.

front-1-apple-ipad-mini
front-2-apple-ipad-mini

Лявата страна на таблета е напълно изчистена, а отдясно имаме два клавиша за увеличаване/намаляване на звука плюс превключвател (може да бъде настройвана функцията му – “тих режим” или “заключване на ориентацията”). Отгоре е разположен Power-бутон и още един микрофон, а отдолу – Lightning порт и стерео високоговорители.

Странични снимки

side-1-apple-ipad-miniside-2-apple-ipad-miniside-3-apple-ipad-miniside-4-apple-ipad-miniside-5-apple-ipad-mini

Без TouchID сензор?

Да, все още не е ясно как ще изглежда бъдещата генерация iPad, но в настоящото поколение, както iPad Air, така и iPad mini (Retina) не разполага с TouchID сензор за пръстови отпечатъци. Apple очакват 4 милиона продажби на iPad mini (Retina) до края на месец декември, така че невъзможността да се произведат достатъчно сензори за отпечатъци е една логична причина, обясняваща хода на калифорнийците.

home-button-apple-ipad-mini

Дисплей и звук

displayПроблемът с разделителната способност на дисплея в първото поколение iPad mini не се изчерпваше с ниската детайлност, защото по-лошата новина за операционната система и разработчиците е създаването на излишна фрагментация в резолюциите на основните им продукти – iPhone 4/4s (960 x 640), iPhone 5/5s (1136 x 640), iPad mini (1024 x 768) и iPad 3/4 (2048 х 1536) – нещо, което Apple ненавиждат и всячески се опитват да избегнат.

С новия iPad mini като че ли всичко си идва на мястото – устройството получава еквивалентна резолюция с тази на 9.7-инчовия вариант. Apple iPhone 4 и 4s са достатъчно остарели, за да не им се обръща толкова внимание, а за разработчиците и системата остават две важни резолюции – 1136 x 640 пиксела (iPhone) и 2048 x 1536 пиксела (iPad).

2048 х 1536 пиксела са достатъчни за iPad Air и неговия 9.7-инчов диагонал – така той получава плътност на пикселите от 264 ppi или с други думи – екранът се превръща в “Retina”, ако го наблюдавате от над 33 сантиметра (при нормално 20/20 зрение, от 33 см. няма да можете да различите пикселите) – едва ли ще работите с таблета си, поставяйки го на по-малко разстояние от очите си. Детайлността на iPad mini (Retina) пък достига невероятните 324 ppi, превръщащи 7.9-инчовия дисплей в Retina при над 28-сантиметрово отстояние. Стойността е повече от впечатляваща и като че ли на този етап няма абсолютно никакъв смисъл да се работи повече в тази посока (плътност на пикселите), имайки предвид наличието на далеч по-належащи проблеми за потребителите в таблетните устройства.

Дисплеят на iPad mini (Retina) e мултисензорен, с IPS матрица и съотношение на страните 4:3. Това му дава чудесно предимство, спрямо 16:10 конкурентите, които са много по-неудобни при сърфиране в Интернет. За пример ще покажем скрийншот от 7.9-инчовия 4:3 екран на iPad mini (Retina), срещу 7-инчов конкурент със съотношение на страните 16:10. На пръв поглед разликата е само 0.9 инча – след проста сметка обаче излиза, че дисплеят на калифорнийския таблет е с 36% по-голям (дори не вземаме предвид системната лента на Android).

ratio-compare

Нека сега погледнем нещата отблизо. По-рано споменатите 193 кв.см са запълнени с над 3 милиона пиксела, формирайки разделителна способност “2048 х 1536”, при стъпка 0.0784 мм х 0.0784 мм. Въпреки че говорим за миниатюрни елементи, благодарение на електронен микроскоп, можем да видим подпикселите на матрицата. Можете да го направите и вие, чрез снимката по-долу.

microscope-apple-ipad-mini

Ъглите на видимост на Apple iPad mini (Retina), представени под ъгъл 45°, разгледайте отдолу.

angle-apple-ipad-mini

Измерената максимална осреднена по площта на екрана яркост е 384 cd/m2, а цветовата температура при бял екран и тази яркост е 6687 К. Измереният максимален контраст е 850:1 при ниво на черния цвят 0.45 cd/m2. Светлината на подсветката е равномерно разпределена върху дисплея. Максималното регистрирано отклонение от яркостта по цялата му площ е 10%.

BefMax_1

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Измерихме върху дисплея на Apple iPad mini (Retina), покритие на 67% от sRGB и 51% от Adobe RGB цветовите пространства. Тук останахме малко озадачени, тъй като Apple винаги са се представяли блестящо, в почти всяко едно отношение. Въпреки високите детайлност и яркост обаче, екранът на машината им изпуска една трета от всички цветове в Интернет пространството. Те ще бъдат заменени с най-близките до тях и е напълно възможно, да не забележите този недостатък, но това не означава, че не съществува. Труднообяснимо и малко тъжно.

cie-apple-ipad-mini

Цветопредаване

Регистрираните отклонения от зададените мострени цветове на Apple iPad mini (Retina) са сравнително малки и значително по-добри от актуалното ниво за този тип устройства. Средното отклонение Delta E възлиза на 2.09.

Bef50

Изчертаната от уреда гама крива перфектно се слива с идеалната. Разпределението на нивата на яркост ще бъде отлично.

Gamma

Изводи

Ако се абстрахираме от нетипично ниското покритие на sRGB цветово пространство, дисплеят на Apple iPad mini (Retina) би бил отличен. Изключителна детайлност, високи яркост и контраст, вярно цветопредаване. Под 70% покритие на sRGB обаче според нас е несъвместимо с отличната оценка.

Звук

sound-apple-ipad-mini

Стерео високоговорителите, вградени в корпуса на iPad mini (Retina) възпроизвеждат чудесен звук с висока мощност и минимални изкривявания.

Батерия

Вече споменахме, че батерията на iPad mini (Retina) акумулира 23.8 Wh електроенергия, превъзхождайки съответната от предишното поколение iPad mini с цели 46%, и с още по-впечатляващите 59% тази в последното поколение Nexus 7 (2013). Екранът на таблета обаче със сигурност ще има по-висока консумация, а и A7 чипът, въпреки високата си ефективност, със сигурност ще се нуждае от повече енергия за да работи на пълни обороти.

Ще проверим всичко това в следващите редове, като преди да започнем, привеждаме устройството към 120-нитова яркост и активен Wi-Fi модул за безжичен Интернет.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Safari браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-apple-ipad-mini

Apple iPad mini издържа 480 минути (8 часа) с едно зареждане. Доста добър резултат, макар и леко изоставащ от този на първото поколение mini.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-apple-ipad-mini

783 минути (13 часа и 3 минути) – прекрасен резултат, превъзхождан единствено от по-големия събрат на iPad mini (Retina) – iPad Air.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-apple-ipad-mini

Тук представянето е малко по-слабо, но напълно приемливо – 231 минути (3 часа и 51 минути), с един заряд.

Сравнение с други модели

На графиката отдолу имате възможност да разгледате как се представя Apple iPad mini (Retina) срещу някои от конкурентите си. Доста таблети водят при сърфирането, но изостават в другите два теста. G Pad 8.3 изостава сериозно във всяко едно отношение, спрямо основните си конкуренти.

mini-retina

Технически характеристики

Операционна система iOS 7.0.4
Процесор Apple A7 (2-ядрен, 1.30GHz, Cyclone)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR G6430
Дисплей 7.9-инчов (20.07 см) – IPS (2048 х 1536 пиксела), 324 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 4.0 + A2DP, EDR, Lightning порт
Камери 1.2-мегапикселова / 720p (отпред), 5-мегапикселова с автофокус / 1080p@30 fps (отзад)
Допълнително Aкселерометър, сензор за околна осветеност, стерео високоговорители
Батерия 23.8 Wh
Дебелина на корпуса 7.50 милиметра
Тегло 331 грама

Софтуер

Apple iPad Air работи с последната iOS 7.0.3 операционна система, възможностите на която сме разисквали в специална статия: http://news.smartphone.bg/review/revyu-na-apple-ios-7-pa-rvata-beta-na-mobilnata-operatsionna-sistema/

Излишно е да споменаваме, че въпреки високата резолюция (2048 x 1536 пиксела), мощният Apple A7 процесор не среща абсолютно никакви проблеми от типа на “лаг”, насичане или каквито и да било забавяния, за което разбира се трябва да благодарим и на прекрасната оптимизация на самата операционна система.

screen-1
Photo 29.11.13, 14 39 40

Особено приятен е фактът, че заедно с iOS 7 идват и няколко много ценни приложения, които ще получите безплатно. Става въпрос за Pages (софтуер за създаване и редактиране на документи), Numbers (за работа с електронни таблици), iMovie (за обработка на видео) и Keynote (за работа с презентации). Приложенията предлагат традиционния изчистен дизайн и интуитивен интерфейс, така че лесно ще ви станат фаворити, ако някои от описаните дейности представлява интерес за вас.

Photo 29.11.13, 14 40 05
Photo 29.11.13, 14 40 35

Производителност

Apple A7 + M7

Вече сме ви запознавали с двойката процесор и копроцесор, в ревюто на iPad Air. Същите чипове са поместени и в корпуса на iPad mini (Retina), с разликата, че тук A7 работи на 1.3 гигахерца, вместо на 1.4 GHz. Ядрата се наричат Cyclone.

Архитектурата на A7 е 64-битова и оптимизацията на iOS 7 заслужава уважение, но разработката е на ARM (ARMv8) и беше анонсирана в края на 2011 година (кратка презентация на Ричард Грайзънтуейт можете да намерите тук).

Редовно срещан проблем преди няколко години бяха опитите да се използва над 4GB памет на 32-битова система, което е невъзможно. Това обаче към момента не е належащ проблем при мобилните устройства, а и съвсем не е единственият плюс за Apple, които откриха пътя си за много интересни бъдещи разработки от типа на устройство с ARM чип, което може да работи както с iOS, така и с OS X система (не е изключено да се търси и унификацията им, след години).

Apple A7 процесорът в Apple iPad mini (Retina) предлага над 400 процента по-висока изчислителна и 350 процента по-висока графична производителност, спрямо Apple A5 в първото поколение iPad mini. Графичният модул на A7 поддържа OpenGL ES 3.0 технологията, така че притежателите на устройството могат да очакват игри с “конзолна” графика и страхотни ефекти.

Интегрираният M7 Motion копроцесор (NXP LPC18A1, използващ ARM Cortex-M3 ядро) е друг момент, който си заслужава вниманието. Това е постоянно измерващ данните от сензорите за ориентация и движение чип, който за да го прави дори не е нужно да “събужда” големия A7. Благодарение на тази константно-налична информация, могат да се измислят огромен брой полезни приложения, идеи за които споделиха дори изследователи и професори. Танзим Чудъри от Корнелският университет в Ню Йорк смята, че в бъдеще M7 може да се използва дори за разпознаване на емоционална активност, което ще позволи реагиране от страна на устройството, според точното състояние на притежателя му.

Geekbench 3

Geekbench 3 е популярен крос-платформен тест, изчисляващ производителността на процесора и паметта в устройствата.

Screenshot 2013-12-07 15.40.34

Както вече споменахме, превъзходството на iPad mini (Retina) пред предходната му генерация е огромно. Същата дума, макар и не в толкова категорични граници, можем да използваме и при сравнение с останалите малки таблети, като най-близо застава LG G Pad 8.3 с 2047 точки. Все пак iPad mini (Retina) прескача резултата му с над 22%. Спрямо Nеxus 7 (2013), разликата в полза на Apple iPad mini (Retina) е над 35%.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Ако сте смятали, че 14 кадъра в секунда за първото поколение iPad mini е добър резултат, то със сигурност ще останете впечатлени от 350-процентовото превъзходство на втората генерация. Далеч зад iPad mini (Retina) остават G Pad 8.3, Nexus 7 (2013) и останалите 7-8-инчови таблети.

Screenshot 2013-12-07 15.43.14

Камера

camera-apple-ipad-mini

Apple iPad mini (Retina) разполага с две камери. Предната се нарича FaceTime HD и предлага заснемане при 720р резолюция, с цел видео разговори. Снимките, които прави са 1.2-мегапикселови. На задната страна на корпуса пък стои 5-мегапикселова камера (2592 x 1936 пиксела), която снима клипове с Full HD резолюция при 30 кадъра в секунда. Пет примерни снимки можете да разгледате по-долу.

Снимки от камерата на Apple iPad mini (Retina)

IMG_0024IMG_0046IMG_0038IMG_0007Photo 04.12.13, 10 52 02

Ето и видео, заснето от камерата на iPad mini (Retina) – за визуализация с реалните детайли, натиснете върху иконката със зъбното колело и се уверете, че е избрана най-високата стойност:

Заключение

Не можем да скрием, че iPad mini (Retina) е страхотен таблет и може би най-добрият на пазара в момента. Машината предлага уникалната мощ на iPad Air, поместена в алуминиев корпус с дебелина от 7.5 милиметра. В същото това тяло можем да намерим Retina екран с разделителна способност 2048 х 1536 пиксела (известен минус е ниското sRGB покритие), 23.8 Wh батерия, стерео високоговорители и висококачествена 5-мегапикселова камера. Какво повече бихме могли да желаем?

Заедно с хвалебствените думи, не можем да не споменем и че сме леко разочаровани от цената на таблетчето – не че не сме очаквали да бъде подобна, но не са много потребителите в страната ни, които ще могат да си го позволят. Затова пък налице са други висококласни предложения, две от които оставиха у нас чудесно впечатление – LG G Pad 8.3 и Google Nexus 7 (2013). Изборът, който ще направите със сигурност ще е труден, но се надяваме да сме ви помогнали до максимална степен.

Apple iPad mini (Retina) можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-apple-ipad_mini_retina

Плюсове

 • Тънък, алуминиев и много красив корпус
 • Изключително висока производителност
 • Пет чудесни безплатни приложения към iOS 7 системата
 • Екран със страхотна детайлност, яркост, контраст и цветопредаване
 • Дълъг живот на батерията
 • Качествена камера
 • Мощен и ясен стерео звук

Минуси

 • Висока цена
 • Ниско покритие на sRGB цветовото пространство
 • Липса на MicroSD слот за карти памет
 • Само “Wi-Fi + Celluar” версията разполага с GPS

Прочетено 8 293 пъти

8 мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>