От: | 01.12.2013, 12:06

Ревю на ASUS Fonepad 7 – силен коктейл между таблетно устройство и мобилен телефон

ASUS-Fonepad-7 Преди няколко дни ви показахме подробен преглед на ASUS Transformer Book T100 – машина, която успешно успя да покаже себе си като високопроизводителен таблет, способен да замести работата дори и на някои ноутбуци. T100 е страхотен пример за все по-бързото развитие на мобилните чипове, благодарение на които унифицирането на всички системи, които са ни нужни в ежедневието, в една единствена, изглежда по-близо от всякога.

И ако гореспоменатият Transformer Book се опитва (и до голяма степен успява) да обедини лаптоп и таблет, то едно друго устройство на тайванската компания ще се постарае да предложи на потребителите микс между смартфон и таблет, при това на повече от примамлива цена. Името на машината е Fonepad 7 и по думите на ASUS това е най-иновативната комбинация между таблет и мобилен телефон в света. Днес ще проверим дали имат покритие тези тежки думи на тайванците, тествайки подробно всяка част на таблета, между другото явяващ се като наследник на ASUS Fonepad устройството, което ви показахме преди само 6 месеца. Тогава останахме с доста приятни впечатления от корпуса, екрана и батерията, а като минуси бяхме отбелязали големите размери, ниската производителност и липсата на задна камера.

Видео ревю

По традиция, преди да започнем с подробния анализ на таблета, ще обърнем внимание на колегата Георги Добриков, който само в няколко минути ще ви запознае с устройството и неговите ключови възможности.

В комплекта

В комплекта на Fonepad могат да бъдат намерени зарядно устройство, USB кабел, кламерче за изваждане на MicroSIM слота, ръководство с гаранционна карта и удобна пластмасова поставка, каквато за пръв път видяхме в кутиите на MeMO Pad HD 7 и MeMO Pad 8 – на пръв поглед изглежда като безполезен атрибут, но всъщност със сигурност ще ѝ намерите приложение, тъй като може да задържа таблета както във вертикална, така и в хоризонтална, удобна за гледане на филм позиция.

komplekt-0-ASUS-Fonepad-7
komplekt-1-ASUS-Fonepad-7

Дизайн и конструкция

Първото поколение ASUS Fonepad притежаваше алуминиев гръб, стегнат корпус и елегантен външен вид. Новата генерация залага изцяло на пластмаса, но успява да запази приятната визия, чрез интересна текстура на гърба и изчистени черти. Върху задната част забележими са единствено камерата и логото на ASUS, а на около 10 сантиметра отстояние стоят и продуктовите надписи плюс логото на Intel, които обаче са изключително бледи и е твърде възможно дори да не им обърнете внимание.

Отпред ситуацията не е много по-различна – почти цялата площ е покрита със стъклен панел, а изключение правят единствено мрежестите покрития на двата стерео високоговорителя – в най-горната и най-долната част на корпуса. В центъра над дисплея стои и предната камера, чиято резолюция е 1.2 мегапиксела и може да заснема 720р видео. Скрити от потребителя остават сензорът за близост и сензорът за околна светлина, като и двата модула са позиционирани близо до камерата.

front-1-ASUS-Fonepad-7
front-2-ASUS-Fonepad-7

От дясната страна на корпуса имаме Power-бутон за включване и изключване, двоен клавиш за управление на силата на звука, както и слот за MicroSD карта (поддържа MicroSD, MicroSDHC и MicroSDXC форматите). Отляво Fonepad 7 е екипиран със слот за Micro-SIM карта, отгоре е поставено 3.5-милиметровото аудио гнездо за слушалки/тонколони, а отдолу машината притежава MicroUSB 2.0 порт и микрофон.

Странични снимки

side-1-ASUS-Fonepad-7side-2-ASUS-Fonepad-7side-3-ASUS-Fonepad-7side-4-ASUS-Fonepad-7side-5-ASUS-Fonepad-7

Въпреки смяната на материалите, от които е изработен Fonepad 7, спрямо предишното поколение, както и компонентите във вътрешността му, размерите на таблета са запазени почти идентични. Височината, широчината и дебелината се различават с части от милиметъра, а теглото е намалено с около 4 процента, до 328 грама. Честно казано, надявахме се на малко по-тънки странични рамки около екрана на новия Fonepad, но дори и с непроменени такива (2x 12.3 мм), широчината на таблета е само 12 сантиметра, което го прави удобен за захват с една ръка.

Дисплей и звук

ASUS Fonepad 7 има 7-инчов (17.78 cм) капацитивен мултисензорен IPS дисплей с резолюция – 1280 х 800 пиксела, при стъпка на пикселите 0.1178 мм х 0.1178 мм (216 пиксела на инч). Ако притежавате нормално (20/20) зрение, то 41 сантиметра отстояние на очите ви от таблета ще са достатъчни, за да не можете да различите пикселите. С други думи, разделителната способност на екрана е на границата, но можем да го причислим към „категорията“ на таблетите с висока детайлност.

На снимката под микроскоп са показани подпикселите на IPS матрицата.

microscope-ASUS-Fonepad-7

Ъглите на видимост на ASUS Fonepad 7 може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

angles-ASUS-Fonepad-7

Измерената максимална осреднена по площта на екрана яркост е 287 cd/m2, а цветовата температура при бял екран и тази яркост е 6700 К. Измереният максимален контраст е 640:1 при ниво на черния цвят 0.45 cd/m2.

Максималното регистрирано отклонение от яркостта по цялата площ на дисплея е 19%.

Max_1

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на ASUS Fonepad 7 покрива 81% от sRGB и 63% от Adobe RGB цветовите пространства.

cie-ASUS-Fonepad-7

Цветопредаване

Регистрираните отклонения от зададените мострени цветове на ASUS Fonepad 7 са сравнително малки и по-добри от средното текущо ниво за този тип устройства. Осредненото отклонение Delta E възлезе на 3.09.

delta-e

Изчертаната от уреда гама крива почти се слива с идеалната. Областите със средна яркост ще бъдат съвсем малко по-тъмни, а с висока – много малко по-светли.

Gamma

Големите квадратчета от дигиталната таблица показват зададените цветове, а вътрешните малки са изобразените от дисплея и регистрираните от нашия уред. Нито един от показаните цветове на ASUS Fonepad 7 не е със осезаеми отклонения.

display-color-ASUS-Fonepad-7

Изводи

По всички споменати по-горе параметри дисплеят на ASUS Fonepad 7 се представя без съществени забележки. Цветовете му са по-точни от един средностатистечески монитор или дисплей на лаптоп, максималната яркост не е върхово постижение, но е с около тридесет процента по-висока от достатъчната за работа в светли помещения, което означава, че няма да затруднява работата на открито, ъглите на виждане са достатъчно широки, гама кривата е почти идеална, а контрастът е приличен. Покритието на цветовото пространство подлежи на критика, защото има цветове в областта на червеното, които не са видими /това пък се забелязва по принцип само с уред/. На тази база общата оценка не би могла да бъде отлична, но определено е над средната.

Звук

sound-ASUS-Fonepad-7

Едно от предимствата на Fonepad 7 пред повечето му конкуренти е стерео звукът. Неговата мощност е висока, но при максималното ѝ увеличаване се усещат неприятни изкривявания. За щастие двойката високоговорители предоставят достатъчно силен звук, за да можете да го намалите до около 70-80% и да се наслаждавате на качествено аудио, без неприятни шумове.

Батерия

Акумулаторната батерия на ASUS Fonepad 7 е литиево-полимерна, с капацитет 3950 mAh. Това е с 320 mAh по-ниска стойност от тази на батерията в предишното поколение.

Преди да започнем с нейните тестове, изключваме Bluetooth модула и свързваме таблета към Wi-Fi мрежа. Всички тестове, които изискват работещ дисплей се провеждат при яркост от 120 cd/m2. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Зарядното устройство на ASUS Fonepad 7 е модел PSM06E-050Q и е с изходна мощност 7 вата при напрежение 5.2 волта и ток 1.35 ампера.

От 0% до 100% таблетът се зарежда за 3 часа и 20 минути.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-ASUS-Fonepad-7

При такъв тип натоварване, устройството издържа 484 минути (8 часа и 4 минути), което е много добър резултат.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-ASUS-Fonepad-7

Fonepad 7 издържа 500 минути (8 часа и 20 минути) при видео възпроизвеждане. Това означава, че с едно зареждане на батерията можете да изгледате цял сезон на сериал като Family Guy, например, при 22 серии с дължина 22 минути.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-ASUS-Fonepad-7

Тук разходът се покачва значително и батерията се оказва достатъчна за 242 минути (4 часа и 2 минути), което обаче отново е чудесен резултат.

Сравнение с други модели

Макар да изостава леко от предходния модел, Fonepad 7 се задържа на челните позиции в тестовете за издръжливост на батерията.

Screenshot-2013-12-01-11.40.39

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2
Процесор Intel Atom Z2560 (2-ядрен, 1.60GHz, Cloverview)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 8GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR SGX544MP2
Дисплей 7-инчов (17.78 см) – IPS (1280 х 800 пиксела), 216 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 1.2-мегапикселова / 720р (отпред), 5-мегапикселова с автофокус / 1080p@26 fps (отзад)
Допълнително Aкселерометър, ел. компас, сензор за светлина, сензор за близост, MicroSD слот (Micro SDHC, SDXC), микрофон, стерео високоговорители, GPS (GLONASS & aGPS), MicroSIM слот (възможност за провеждане на телефонни разговори)
Батерия 3950 mAh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 11.80 милиметра
Тегло 332 грама

Софтуер

Fonepad 7 работи с Android 4.2.2 операционна система, оборудвана със сериозния набор от функции, който получават таблетите на ASUS. Най-забележимите от тях са Floating Apps (плаващи приложения) и SuperNote. Floating apps е специална системка, която може да се достъпва, чрез натискането на бутона, стоящ най-вляво в лентата за управление. На екрана се визуализира меню с малки приложения като Калкулатор, Видео плеър, Календар и т.н., а след избирането на някое от тях, съответната програмка се показва над работния ви плот, предлагайки напълно реален мултитаскинг.

SuperNote е разширен софтуер за записки, в които можете да поставяте не само текст, но и снимки или дори видеоклипове.

Снимки от Android 4.2.2 в ASUS Fonepad 7

Screenshot_2013-11-30-12-36-51Screenshot_2013-11-30-12-36-26Screenshot_2013-11-30-12-37-49Screenshot_2013-11-30-13-13-51Screenshot_2013-12-01-03-37-32

Производителност

Intel Atom Z2560

Z2560 е чип на Intel, представен в началото на 2012 година. Базиран е е на Medfield платформата и притежава две ядра с тактова честота, варираща между 933 и 1600 MHz. Графичният процесор е PowerVR SGX 544MP2 и работи на 400 MHz. TDP e 3 вата, а кеш паметта от второ ниво е 1МВ.

Geekbench 3

Geekbench 3 е популярен крос-платформен тест, изчисляващ производителността на процесора и паметта в устройствата.

Screenshot 2013-12-01 11.46.27

Fonepad 7 изостава от останалите тествани модели в графиката, но трябва да се има предвид, че цената на тези конкуренти е доста по-висока.

GFXBench 2.5HD C24Z16, Offscreen

Egypt тестът във версия 2.5 HD Offscreen е бенчмарк, на който разчитаме отдавна за определяне на графичната производителност.

Screenshot 2013-12-01 11.50.38

В този тест Fonepad 7 се справя с всички съперници, изключвайки далеч по-скъпия Nexus 7 (2013), който също не е особено „откъснат“ от позицията на новия модел на ASUS.

Камера

Задната камера на Fonepad 7 може да прави снимки с резолюция до 5 мегапиксела (2592 x 1944 пиксела) и да заснема 1080р видео, при 26 кадъра в секунда. Примерни снимки от камерата можете да разгледате по-долу.

Jpeg
Jpeg
Jpeg

Интересно е, че Fonepad 7 може да заснема и GIF-анимации, при това с резолюция от 1280 х 960 пиксела. Не можем да качим примерна такава, тъй като размерът ѝ е над 32 МВ, но бихте могли да я свалите от ТУК. На двете снимки отдолу можете да разгледате всички типове сцени, които софтуерните инженери на ASUS са предвидили за забавните моменти с камерата…

Screenshot_2013-11-30-13-15-48
Screenshot_2013-11-30-13-15-53

Примерно Full HD видео, заснето с камерата на Fonepad 7 можете да изгледате отдолу. Преди да го направите се уверете, че детайлността му е реалната (1080p), като натиснете върху иконката със зъбното колело и от раздел „Quality“ изберете най-високата стойност.

Интересна е и Time Lapse функцията при заснемане на видео. Това е противоположност на модерните в момента записи на забавен кадър – с Time Lapse една секунда във видеото е равна на 30 до 150 реални секунди. В нашия пример сме използвали “най-бавния” режим (1:30), при който 25-секундното клипче по-долу всъщност е заснемано в продължение на 12.5 минути (не забравяйте отново да натиснете иконката със зъбното колело и от раздел „Quality“ изберете най-високата стойност).

Заключение

Fonepad все още е линия, която трудно ще ви накара да изоставите смартфона си, а причината е главно в габаритите на “фаблета” (телефон + таблет). Допирането на устройство с площ над 200 кв.см до ухото ви, когато провеждате разговор, все още изглежда малко странно, макар модата да е тръгнала смело по този път. Затова пък, под формата на таблет машината се справя перфектно – цената ѝ е сравнително ниска, а това, което предлага съвсем не се изчерпва с възможността за провеждане на тел.разговори или дори със сравнително високата производителност и широкофункционалната Android 4.2 операционна система. Fonepad 7 впечатлява с качествен екран, дълъг живот на батерията, стерео звук и дори сравнително качествена камера – компонент, който често остава на заден план, когато говорим за таблети.

Телефонната функция пък може да влезе в употреба, ако таблетът стои у дома, например и желаете да имате постоянна връзка с деца или стари хора, намиращи се почти постоянно там – и двата типа потребители ще останат особено доволни от големия и удобен екран.

ASUS Fonepad 7 можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-Fonepad_HD_7

Плюсове

 • Възможност за провеждане на телефонни разговори (с Micro SIM слот)
 • Сравнително бърз Intel Atom чип
 • Стерео звук
 • Android 4.2.2 с разширени възможности
 • Добро качество на камерата
 • Дълъг живот на батерията

Минуси

 • Сравнително дебели странични рамки (12.3 мм)

Прочетено 22 393 пъти

3 мнения

 • Последно, кой модел на Fonepad 7 продавате и въобще правите ли разлика? Ревюто очевидно е на Asus Fonepad 7 ME372CG, както и впечатляващата снимка на промоцията от началната Ви страница. Но моделът който уж продавате и снимката вътре са на Asus Fonepad 7 ME175CG. Тук обаче идва проблемът, защото той освен стойка (както сте описали) няма и стерео говорители, а е и със стотачка по-скъп. Май леко вкарвате клиентите в заблуждение, или пък е случайна грешка? И в двата случая е недопустимо…

  • ХАхах много добре си им писал. Защо се правят на луди! Ами ако не се правят???? :) а просто са некомпетентни ???? Ужас! и в двата случая се отказвам да купувам!

 • Не купувайте АСУС – много лоши гаранционни условия. Ще останете излъгани ако в гаранционен срок се случи нещо на устройството. МОСТ компютърс са вносители и ми искаха 252 лв. за ремонт на устройството, което струва 260 лв. ново в магазина. Гаранцията не покривала този проблем. А какво изобщо покрива гаранцията бе мошеници? Няма никакви повреди по корпуса и се ползва с калъф постоянно и не е изтърван, падал или удрян изобщо – гаранцията не покривала проблема -МОШЕНИЦИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>