От: | 08.06.2013, 22:54

Ревю на ASUS FonePad – малък таблет или голям смартфон?

index-asus-fonepad Преди години по-малкият по размер телефон беше символ на технологичен напредък. Сега е обратното. Главната разлика обаче идва от факта, че телефоните вече не се наричат “телефони”, а “смартфони”, а техническите им характеристики надхвърлят възможностите на доста стационарни компютри от времето на малките GSM-и. Всъщност развитието на мобилните технологии е толкова бързо, че сме ставали свидетели на случаи, в които потребители разполагат с по-високопроизводителен телефон от компютъра им, с който работят.

Докато 3.5-инчовият дисплей на iPhone пък преди 5 години се считаше за голям, сега най-търсени са моделите с диагонал на екрана около 4.5 инча. Високата резолюция също е приоритет, а до голяма степен надпреварата там е въпрос на демонстрация на постижение от страна на компаниите-производители, отколкото реална нужда за крайния клиент.

Когато забелязахме тенденцията, споделихме, че един ден границата между таблети и смартфони ще се „размие“. Явно този момент е дошъл, а “под лупата” ни в момента е един от първите продукти, които смело правят тази крачка. Той е дело на тайванската компания ASUS и има за цел да предложи удобството на таблетите, съдържайки в себе си функционалността на смартфоните.

Видео представяне

Преди да преминем към реалните тестове обаче, по традиция ще се спрем за кратко на видео прегледа на колегата Георги Добриков, който ще покаже основните черти на FonePad.

В комплекта

В привлекателната черна кутия, в която пристига FonePad, няма да намерите нищо друго освен гаранционна карта, ръководство на български език, зарядно устройство, USB кабел и самото устройство, което повече оприличаваме на таблет с възможностите на смартфон, отколкото на обратното. Слушалки не са налични, което е нормално за такъв тип устройства.

komplekt-1-asus-fonepad
komplekt-2-asus-fonepad
komplekt-3-asus-fonepad

Дизайн и конструкция

front-back-asus-fonepad

Като споменахме, че оприличаваме машината на таблет със слот за SIM карти, имаме предвид, че тя наистина не прилича на смартфон и определено изглежда малко странно когато се погледнем в огледалото, говорейки с нея. Тази големина обаче ще ни изглежда все по-нормална, имайки предвид, че дори други топ компании като Samsung вече атакуват пазара с подобни по размер устройства. Можем да сме сигурни, че пределът вече е достигнат, защото по-широк корпус от този би означавал, че ще има хора, които няма да могат да го държат с една ръка, а да държим с две ръце телефона си граничи с абсурд.

back-asus-fonepad

Ако считаме FonePad за телефон, то теглото му е много високо – 320 грама. Ако го считаме за таблет обаче е повече приемливо, имайки предвид, че Nexus 7 и Samsung Galaxy Note 8.0 тежат по 338 грама.

За разлика от двата гореспоменати продукта, FonePad до голяма степен разчита на алуминий за здравината на корпуса си, което освен издръжливост му носи и по-висококласен вид, с какъвто повечето му конкуренти не могат да се похвалят. Ако погледнете FonePad в предната му част, няма да откриете много разлики с Nexus 7 – единствените такива са, че при FonePad има надпис ASUS под екрана, а над него, освен камерата стои и слушалка, която разбира се ви е необходима за провеждане на телефонни разговори – почти невидими там стоят и сензорите за околна светлина и близост.

Задната част е почти изцяло покрита от алуминиев панел, изключвайки малък пластмасов капак, покриващ двата слота за Micro-SIM и MicroSD (там се намират и вторият микрофон, както и малък процеп за ръчно “Hard” рестартиране).

Гравиран надпис в центъра на задния панел напомня името на производителя, а десетина сантиметра по-надолу, заедно със задължителните продуктови надписи, стои и логото на Intel – създателя на процесора, задвижващ Android системата. Прави впечатление отсъствието на важен компонент, който отдавна сме свикнали да приемаме като сигурна част от подобни устройства – камерата на гърба. Камера FonePad притежава единствено в предната част, но тя е предназначена за видео разговори и може да заснема клипове със 720р резолюция. В дадени региони FonePad се предлага и с 3-мегапикселова камера, но България не е от тях, а и имайки предвид резолюцията това не изглежда като огромна загуба.

От лявата страна на таблета са разположени единствено двойният клавиш за звука и бутонът за включване и изключване на таблета. Отдолу стоят microUSB портът и аудио гнездото за слушалки, а отдясно и отгоре машината е напълно изчистена.

Странични снимки

side-1-asus-fonepadside-2-asus-fonepadside-3-asus-fonepadside-4-asus-fonepadside-5-asus-fonepad

Дисплей и звук

Екранът на ASUS FonePad е със 7-инчов диагонал и разделителна способност от 1280 х 800 пиксела, която при споменатия размер означава детайлност от 216 точки на инч. В официалните спецификации не се споменава дали има и какво е защитното покритие, което явно за разлика от PadFone, не е осигурено от Corning (Gorilla Glass). За матрицата обаче знаем, че е In-Plane Switching, което осигурява 178-градусови ъгли на виждане и точни цветове. Яркостта също е много добра – при максималното ѝ увеличаване, отчитайки разсейките (и с активиран Outdoor mode), екранът достигна 271 cd/m2.

Цветовете, наситеността и цветната температура може да бъде настройвана софтуерно, благодарение на предварително инсталираното от ASUS приложение…

Screenshot_2013-06-05-12-34-47
Screenshot_2013-06-05-12-34-53

Звукът не е особено мощен, но е изчистен.

Батерия

Преди да започнем с тестовете на батерията, изключваме 3G и Bluetooth модулите на FonePad и го свързваме към Wi-Fi мрежа. Всички тестове, които изискват работещ дисплей се провеждат при яркост от 120 cd/m2. В случая, тази яркост постигаме при намаляването ѝ до 32%. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Време за зареждане

Зарядното устройство работи в мрежи за променлив ток с напрежение в диапазона от 100 до 240 V и честота 50-60Hz. Изходната му мощност е 10 W (изходящ ток 2 А при напрежение 5 V).

Батерията на ASUS FonePad е с капацитет от 4270 mAh. До достигане на пълния капацитет бяха необходими 150 минути (2 часа и 30 минути). По време на зареждането, таблетът беше в Stand-By (“спящ”) режим с включен Wi-Fi и изключен 3G.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, чрез Wi-Fi мрежата.

web-surfing-asus-fonepad

При тези условия, FonePad издържа 545 минути (9 часа и 5 минути).

Живот на батерията при “Гледане на филм”

Тестът при възпроизвеждането на видео провеждаме, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-asus-fonepad

По този начин “стопихме” батерията за 516 минути (8 часа и 36 минути).

Живот на батерията при телефонен разговор

Тъй като FonePad може да се използва и като смартфон, направихме тест в условията на телефонен разговор. Фактът, че при този тест екранът не е нужно да работи (изключва се благодарение на сензорът за близост), допринесе изключително за страхотния резултат, който разбира се се дължи и на огромната за телефон батерия – 4270 mAh.

talk-time-asus-fonepad

При телефонен разговор, ASUS FonePad издържа 32 часа и 46 минути, което е изключително близо и дори малко повече от официалните данни, които сочат “32 часа и 30 минути”.

Живот на батерията в “Режим на очакване” (Stand-By)

4270-милиамперчасовата батерия предоставя дълъг живот на батерията с едно зареждане при Stand-By. Ако сте свързали таблета към Wi-Fi мрежа, FonePad издържа 533 часа (22 дни и 5 часа, при среден разход от 8 mA). Ако пък използвате талбета със SIM-карта, свързан към 3G мрежата, той ще издържи 355 часа (14 дни и 19 часа, при среден разход от 12 mA).

stand-by-asus-fonepad

Сравнение с други модели

web-surfirane-asus-fonepad

FonePad с Atom Z2420 изостава, спрямо двата си конкурента, но резултатът му е повече от приемлив.

Съвет от автора

Във FonePad, ASUS са интегрирали Smart Saving система за оптимизиране на енергийната ефективност, която може да бъде активирана от Power Saver приложението от главното меню или от бутонът за бързо стартиране в центъра за известия. Персонализирайте я и я използвайте, тъй като с нея наистина батерията ще издържа забележимо повече време.

power-saver
Screenshot_2013-06-06-20-48-22
Screenshot_2013-06-06-20-48-31

Технически характеристики

Операционна система Android 4.1.2 (Jelly Bean)
Процесор Intel Atom Z2420 (2-ядрен, 1.20GHz)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет (11.72GB налични за потребителя)
Видеокарта PowerVR SGX540
Дисплей 7-инчов (17.78 см) – IPS (1280 х 800 пиксела)
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0 A2DP, GPS
Камери 1.2-мегапикселова (отпред)
Допълнително Aкселерометър, жироскоп, електронен компас, сензор за близост, сензор за светлина, Micro USB порт, microSD слот за карти
Батерия 4270 mAh
Дебелина на корпуса 10.28 милиметра
Тегло 320 грама

Софтуер

Последната към момента версия на Android за ASUS FonePad е 4.1.2 Jely Bean. Тайванската компания е решила да разшири функционалността ѝ, добавяйки доста добавки, някои от които са много полезни. Като такава определяме Smart Saving режима, който може да контролира изкъсо консумацията, оптимизирайки я, чрез няколко различни сценария (като можете да си настроите персонализиран такъв). Разбира се най-много енергия консумира дисплеят, който може да бъде настройван така, че да намалява яркостта си, когато извършвате специфични процеси.

ASUS са променили и Notification центъра, добавяйки най-важните функции, които могат да ви потрябват. Интересна добавка е четвъртата иконка в системното меню, която дава бърз достъп до 12 приложения, сред които браузър, калкулатор, календар, брояч, речник и т.н. Те могат да се извеждат, работейки в мултитаскинг, над софтуера, с който работите в дадения момент.

Снимки от Android 4.1.2 в ASUS FonePad

Screenshot_2013-06-06-16-20-45Screenshots_20130605_123232Screenshot_2013-06-06-18-18-36Screenshot_2013-06-06-20-13-42Screenshot_2013-06-06-18-23-48

Intel Atom Z2420

intel-atomAtom Z2420 е System-on-a-Chip на Intel, създаден по 32-нанометров производствен процес, чиято производителност можем да приобщим към ниския до среден клас процесори на пазара в момента. Intel все още не са наваксали преднината на ARM-базираните си конкуренти и въпреки, че Z2420 разполага с две ядра, всяко от които работи на 1200 MHz (с HyperThreading технология може да ги раздели виртуално до четири) и 512КВ кеш от второ ниво, не може да достигне мощността на новите Qualcomm Snapdragon или NVIDIA Tegra, например.

Като графична производителност, вградената PowerVR SGX 540 се справя сравнително добре, макар все още да е далеч от топ предложенията в момента.

В някои страни, FonePad се предлага с малко по-бързия Atom Z2460, чиято базова тактова честота е 1.3 GHz, но ако термалните условия го позволяват, може да се овърклоква автоматично до 1.6 GHz.

Подробна информация за Intel Atom Z2420 можете да намерите тук: http://download.intel.com/newsroom/kits/ces/2013/pdfs/Intel_Atom_Processor_Z2420_ProductBrief.pdf

Geekbench

Geekbench е един от най-популярните крос-платформени тестове на производителността на процесора и паметта на мобилните устройства.

geekbench-asus-fonepad

 

Atom Z2420 изостава сериозно от Nexus 7, като се доближава близо до iPad mini, що се отнася до изчислителната производителност.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Един от най-добрите показатели за графичната производителност е GLBenchmark теста, вече известен като GFX Bench. В своята 2.5 C24Z16 версия, FonePad успя да достигне 8.4 кадъра в секунда (средно).

glbenchmark-asus-fonepad

 

Резултатът е малко по-нисък от тези на Google Nexus 7 (също произведен от ASUS) и Apple iPad mini.

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния смартфон.

epic-citadel-asus-fonepad

Въпреки, че PowerVR SGX 540 не е супер бърза, Epic Citadel работи плавно, средно с 53.5 кадъра в секунда, при положение, че има ограничение до 60 кадъра.

Заключение:

conclusion-asus-fonepadАко размерът на корпуса на FonePad не ви притеснява, устройството е доста удобно и практично. Трябва да имате предвид и още нещо обаче – липсата на задна камера. Чипът, който го “задвижва” също не е особено производителен, но с лек компромис бихме казали, че се държи добре в операционната система.

В останалите аспекти, FonePad се представя прекрасно – екранът му е с висока детайлност, корпусът е здрав и красив, а батерията може да издържи над 1 ден постоянен разговор. Въпреки, че графичният чип не е върха на технологиите, без проблеми ще можете да играете 3D игри, а филмите определено са по-интересни на 7-инчов екран, отколкото на 5-инчов, например.

Имайки предвид сравнително ниската цена на машината, няма да се учудим, ако си намери достатъчно почитатели, за да се превърне в един от популярните модели на пазара.

.

Плюсове

  • Красив и здрав корпус
  • Детайлен IPS екран
  • Издръжлива батерия
  • Примамлива цена

Минуси

  • Голям размер за смартфон
  • Липсва задна камера
  • Сравнително слаб SoC

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Tablet.bg!

Прочетено 8 672 пъти

9 мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>