От: и | 13.07.2014, 20:55

Ревю на ASUS MeMO Pad 7 (ME176C) – надежден и мощен избор на достъпна цена

fiaKimcENPq8QI5t_setting_fff_1_90_end_500ASUS са компанията, която се е доказала на пазара за мобилни устройства, като в последно време се опитва да разшири линията от предлагани таблети и смартфони. В случая говорим за ASUS MeMO Pad 7 (ME176C), като този продукт се отличава от останалите предлагани от тайванската компания поради няколко основни прични, които ще изтъкнем по-нататък в ревюто.

Все пак няма как да не споменем, че устройството се представи много добре в нашите различни тестове като същевременно ще се предлага на достъпна цена на българския пазар. Официалната му поява в нашата страна тепърва предстои, а за да сте запознати с неговите възможности можете да прочетете нашето подробно ревю.

ASUS MeMO Pad 7 (ME176C) вече може да бъде закупен от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-MeMO_Pad_7_ME176C

Видео ревю

Преди да започнем по същество ви препоръчваме да изгледате краткото, но изчерпателно видео ревю, подготвено от нашия колега Георги Добриков.

В комплекта

Както винаги в комплекта ще намерите стандартните USB кабел, захранващ адаптер и упътвания.

IMG_09681

Дизайн и конструкция

Първите ни впечатления от дизайна бяха много добри. Корпусът е сравнително компактен, с извит гръб и предлага удобен и здрав захват. Физическите му размери са 113.7 x 189.3 x 9.6 мм. и тежи 295 гр. Поликарбонатът използван в изработката се усеща приятно в ръката, най-вече заради матираната му повърхност. Също така се предлага в няколко различни и свежи цветове, освен стандартните бяло и черно, а те са жълто, червено и светлосиньо.

IMG_1083

IMG_1069

Въпреки добрите му качества, има някои недостатъци, които няма как да не споменем. Решението да бъдат поставени бутоните за звука и заключване на дисплея точно на извивката бихме нарекли непрактично. Понякога без да се погледне къде точно се намират е трудно да се усетят, дори неудобни за натискане. Друг недостатък може би е отново разположението на високоговорителя – отново се намира на гърба на устройството, точно на извивката и когато държите таблета и гледате филм, клип и т.н., инстинктивно ръцете ви попадат върху високоговорителя и неволно го заглушавате.

IMG_0977IMG_0987IMG_1017IMG_1005IMG_1008

Дисплей и звук

Дисплеят на ASUS MEMO Pad 7 има мултисензорен WXGA IPS панел с WLED подсветка. Диагоналът му е 7-инчов (17.78 см), резолюцията 1280 х 800 пиксела, а стъпката на пикселите – 0.1178 х 0.1178 мм. Това се равнява на 216 пиксела на инч и съотношение на страните 16:10. На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

Microscope-ASUS-MEMO-Pad -7

Указаната резолюция изисква екранът да се гледа от разстояние, по-голямо или равно на 41 см, за да се превърне в „Retina“, което е малко над минимално допустимото разстояние. В тази връзка нашата оценка е:

Retina-ASUS-MEMO-Pad -7

Под ъгъл 45°, изображението изглежда по следния начин:

Angles-ASUS-MEMO-Pad-7

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 350 cd/m2, при максимално отклонение от само 7% . Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6757К (много близка до оптималната, дневен тип светлина), без съществени отклонения.

Luminance-ASUS-MEMO-Pad-7
White-Point-ASUS-MEMO-Pad -7

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на ASUS MEMO Pad 7 покрива 82% от sRGB и 63% от Adobe RGB цветови пространства. От sRGB цветовото пространство е непокрита основно червената област

CIE-ASUS-MEMO-Pad -7

Оценката ни е:

sRGB-ASUS-MEMO-Pad -7

Гама-кривата, показана по-долу, има несъществено отклонение от оптималната. Участъците с нива на яркост над средната, ще бъдат леко по-светли.

Gamma-ASUS-MEM- Pad -7

Цветопредаване

Средното отклонение при максимална яркост DeltaE е 2.15. За сравнение, граничната стойност на DeltaE за професионален монитор е под 2.00, а за добър офис или домашен дисплей – под 5.00.

Color-ASUS-MEMO-Pad -7

Оценката ни е:

Colour-ASUS-MEMO-Pad -7

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

Display-Color-ASUS-MEMO-Pad -7

Трептене на подсветката

Не забелязахме вредно за зрението трептене на подсветката в целия диапазон на изменение на яркостта на дисплея. В този аспект ASUS MEMO Pad 7 ще бъде безопасен за работа при многочасова употреба.

PWM-ASUS-MEMO-Pad -7

Изводи

ASUS MEMO Pad 7 има качествен за текущото технологично ниво дисплей. С висока максимална яркост, правилна гама крива и същевременно без вредни за зрението пулсации (а се предпалага, че потребителите му ще бъдат най-вече млади хора или деца), относително точни цветове и широки ъгли на виждане се създават условия за продължително и удобно използване. Недостатък е непълното покритие на sRGB-цветовото пространство.

Звук

Снемането на амплитудно-честотната характеристика на ASUS MEMO Pad 7 направихме посредством измервателен микрофон и собствените високоговорители в три от режимите, които таблетът предлага – „музика“, „филм“ и „реч“. Със сравнително скромния си опит в тази насока и събраната база данни установихме, че разликата е основно в повдигане или подтискане на високите честоти за режимите „филм“ и „реч“. При режим „реч“ се изрязват ненужните честоти, които са много над основният честотен спектър на човешкият говор (70-700 Hz за мъжки и 165-1300 Hz за женски говор, без хармониците). Долната граница на честотния обхват на възпроизвеждане при -12 dB e около 300 Hz, в това отношение таблетът не блести с нищо особено – басите, което си е обичайно за типа устройства, практически няма да ги има. Меломаните така или иначе ще трябва да си купят подходящи слушалки.

Sound-ASUS-MEMO-Pad -7

Батерия

Батерията е Li-Po с капацитет от 3910mAh, което според производителя ще бъде достатъчно да изкарате деня без никакъв проблем дори при натоварено ползване. В официалните характеристики е посочено, че един пълен заряд на батерията ще издържи поне 9 часа при уеб сърфиране, гледане на филми или гейминг. Резултатите при нашите тестове, които проведохме при включен Wi-Fi модул и яркост на дисплея от 120cd/m2, не се различават много от дадените от ASUS.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Както винаги за този тест използвахме наш скрипт, който симулира сърфиране в Интернет в различни български и чужди сайтове.

IMG_1083-2

Резултатът е повече от задоволителен – 535 минути (8 часа и 54 минути)

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

За този тест използвахме примерен видеоклип с резолюция от 720p HD и 3434 Kbps bit rate.

IMG_1083-3

При този тест резултатът е точно 480 минути (8 часа) – задоволително, макар и времето да се различава от това, което производителят е дал.

Живот на батерията при 3D игра

Epic Citadel бе използваното приложение за симулация на 3D игра.

IMG_1083-1

Както се очаква тук резултатът е много по-малък, като постигнатото време при продължителен 3D гейминг е 279 минути (4 часа и 39 минути).

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.4 (KitKat)
Процесор Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.86GHz)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 8GB/16GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics
Дисплей 7-инчов IPS LED дисплей с резолюция 1280 x 800 пиксела
Комуникация Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS
Камери предна 2-мегапикселова и 5-мегапикселова задна
Допълнително слот за microSD карта памет, поддържа до 64GB microUSB v2.0 вграден говорител със Sonic Master технология 3.5 мм аудио жак G-Sensor E-compass Hall Sensor
Батерия 3910 mAh
Дебелина на корпуса 9.6 милиметра
Тегло 295 грама

Софтуер

Тук бихме искали да обърнем специално внимание на предварително инсталираният Android 4.4.2 KitKat и потребителския интерфейс Zen Ui. Той ни бе представен със ZenFone 6 и първите ни впечатления са, че е много лек, изчистен като дизайн, удобен и предлага много функции, които не са налични при конкурентите му. Една от основните му функции, върху които пада акцент е What’s Next. Това е приложение, което организира всичките ви задачи, срещи и дори синхронизира въведената от вас информация в Google Calendar. Наличен е „widget“, който ви държи в течение със следващото ви задължение и бърз съвет за това какво трябва да облечете според прогнозата за времето. Do It Later е подобно приложение, което служи за органайзер, но в случая фокусът пада върху задачи, линкове, обаждания, съобщения и много други неща, на които нямате време да обърнете внимание на момента и затова с Do It Later няма да пропуснете нещо важно. Също много полезна функционалност е интегрираната ASUS Open Cloud система за синрхонизация между различните облачни услуги на Google Drive, Dropbox и OneDrive, което позволява по-лесен достъп до мултимедиийните ви файлове и приложения. В менюто с нотификации ще намерите т.нар. „Reading Mode“, който калибрира автоматично екрана, за да бъде годен за четене и да не изморява очите. Както много други допълнителни интерфейси, така и Zen UI предлага софтуерна оптимизация на батерията с „Optimized Mode“ или при по-екстремни ситуации – „Ultra-saving mode“.

Освен всичко изброено по-горе, тайванската компания са помислили и за потребителите, които се нуждаят от по-добро мултимедийно изживяване, а това е постигнато чрез Audio Wizard, който е с цел да регулира звука без особено затруднение. В приложението на камерата ще откриете и много забавни и приятни възможности за тези от вас, които обичат да снимат. Други много полезни функции ще намерите в менюто с опции, като едно от тях е второ приложение на бутона за мултитаскинг. При задържането му можете да направите незабавен скрийншот, а още по-хубавото е, че тази опция може да бъде изключена при желание от потребителя. Лентата с нотификации е абсолютно свободна за персонализация, по подобие на Sense UI при HTC смартфоните.

Screenshot_2014-06-01-21-47-01
Screenshot_2014-06-01-21-47-08
Screenshot_2014-07-10-10-40-59
Screenshot_2014-07-10-10-43-14
Memo-Pad-7-UI
Screenshot_2014-06-01-21-47-51

Производителност

Производителността е едно от най-големите предимства на този таблет, особено като се вземе предвид и цената му. Като за начало подходът тук е много по нестандартен, защото е обурудван с 1GB RAM, 4-ядрен Intel Atom процесор с тактова честота от 1.86GHz, с моделен номер Z3745 и е част от новата генерация Intel процесори с Bay Trail технологията. По-интересното в случая е 64-битовата му архитектура. Както знаете за съжаление Android платформата все още не предлага поддръжката на такъв тип процесори (освен Android L, която версия още не е официално пусната) и следователно не може да се възползваме от пълните му възможности. Тук обаче случаят не е съвсем такъв, защото ASUS в колаборация с Intel са се постарали максимално да се доближат до 64-битовото поведение на процесора и резултатие са налице по-долу.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Заключение

Въпреки малките недостатъци при проектирането на корпуса, таблетът има своите големи предимства, а в случая говорим за доброто му представяне по време на работа. За тази цена устройството носи със себе си завидни технически характеристики, много добра софтуерна оптимизация, удобен и естетически издържан потребителски интерфейс, а всичко това идва на една достъпна цена. Тестваното устройство още не е налично на българския пазар, затова когато имаме отново възможност, ще обновим ревюто с тестове на камерата.

ASUS MeMO Pad 7 (ME176C) вече може да бъде закупен от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-MeMO_Pad_7_ME176C

Плюсове

 • Много добра производителност
 • Един от най-добрите потребителски интерфейси до момента
 • Приятен дизайн

Минуси

 • Непрактично позициониране на хардуерните бутони и високоговорителя

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 16 207 пъти

21 мнения

 • 1.Можеше като недостатък да посочите недотам добрия екран (т.е само 1280/800 и горе-долу добрата гама на цветовете)
  2. Производителността е доста добра-може би трябваше да го тествате с една идея по-добри конкуренти (разбирам,може би става въпрос за ценови клас)
  3.Колко е цената,на която го очаквате и има ли такива като параметри,но по-голям и добър екран?
  Последно,поздравявам Ви за ревюто (горепосоченото не е критика,а препоръки за бъдещето :) )

  • 2. Наистина е много добра като се има предвид, че когато работят 4-те ядра честотата е само 1.33 GHz, а в турбо режима (1 ядро) е 1.86 GHz
   3. Има със същите параметри с 8-инчов екран и с 8-инчов, но FULL HD и с „чудовището“ Z3580 – 2.33 GHz + PowerVR G6430 на 533 MHz :). За сравнение, същият ускорител се ползва в А7 чипа на Apple, но клокнат само на 200 MHz :)
   http://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_8_me181c-6413.php
   http://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_8_me581cl-6414.php

  • 1. Като цяло в този ценови диапазон се очаква горе-долу такава резолюция.
   2. Конкурентите са достатъчно добри, LG G Pad и Nexus 7 са много над класа на този таблет, а въпреки това дава по-добри резултати в някои тестове.
   3. Цената за България се очаква да бъде около 300лв.
   И благодаря за добрите отзиви. Поздрави! :)

 • Една забележка и от мен :) Процесорът не е с Cortex-A7 архитектура :) И оправете пак таблицата с тесовете на батерията – Време за разговор – > Видео възпроизвеждане 😉

 • Не разбирам , но се говори че някои андроид приложения не са съвместими с интелските чипсетове , Това така ли е.

  • На таблета бяха инсталирани сравнително много приложения, но нямахме проблем с нито едно от тях. (:

 • Проучих въпроса с USB OTG и до колкото разбрах този модел го поддържа, за разлика от предшественика МЕ173. Поддържа ли се наистина и как се отразява възпроизвеждането на видео файл от външен източник на батерията на устройството?

 • Ще има ли калъфчета за този таблет? Ако да, ориентировъчно – кога?

 • Калъфчета има ли вече? :)

 • Добар ден от вас си купих таблета много добро предложение за класа в които се намира да попитам получих update да попитам ако го истегла какво 6е се промени във момента е с 4.4.2 доста е голям като памет мерси предварително за отговора

  • Няма да имате особено големи промени, просто ще бъдат изчистени някои неизправности и операционната система ще бъде оптимизирана. Накратко – нищо, което би се усетило толкова от крайния потребител.

 • Здравейте, аз имам този модел таблет и бих казал, че има неизправност с батерията- не държи толкова, колкото е описано при вас. Мога да кажа, че ако е на 100 % и го оставя в stand-by режим за 6 часа заминават 60% от батерията. Ако играя 3D игра, батерията държи два часа, а при сърфиране държи горе долу 6 часа, като имаме в предвид, че не пускам други приложения да работят във фонов режим. Просто не си струва да вземеш толкова хубав таблет иначе, ако батерията не е издръжлива.

  • i moqta bateriq se darji po sa6tiq na4in, a tableta nqma i dva mesetsa:)

  • Ами аз открих едно решение (доста странно при това). Пусни блутута да работи нон стоп. След го направих, батерията ми държи мнооого по-дълго на stand by.

 • Problemut s bateriqta idva ot dopulnitelno instaliranite prilojeniq. Az imah sushtiq problem i sled factory reset se opravi- trqbva da vidite koe prilojenie durpa ot bateriqta.

 • Здрасти ! Не мога да инсталирам българска клавиатура . Може ли да ми помогнете , моля ?

 • Здравейте, както винаги сте се справили отлично с ревюто. Аз обаче се притеснявам, от факта че в едно друго ревю споменава, че скоростта на Wi-Fi е ниска. Наистина ли е вярно и колко е максималната скорост? Благодаря предварително.

 • zdraveite naskoro si kupih sashiq model tablet nqma i edin mesec kato vkliuha tableta i vlqza vav osnovno menu plazgam si prasta da prevartq prilojeniqta obahe ne reagira kato natisna dadenite botoni odolo hesto polzvani ikoni ili vsihki gi mesti obahe sas prasta neshte davamu parvonahalno menu tam raboti kato butna nqkoiq ot ikonite gi otvarq neznam kakav e proglema

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>