От: и | 13.07.2014, 20:55

Ревю на ASUS MeMO Pad 7 (ME176C) – надежден и мощен избор на достъпна цена

fiaKimcENPq8QI5t_setting_fff_1_90_end_500ASUS са компанията, която се е доказала на пазара за мобилни устройства, като в последно време се опитва да разшири линията от предлагани таблети и смартфони. В случая говорим за ASUS MeMO Pad 7 (ME176C), като този продукт се отличава от останалите предлагани от тайванската компания поради няколко основни прични, които ще изтъкнем по-нататък в ревюто.

Все пак няма как да не споменем, че устройството се представи много добре в нашите различни тестове като същевременно ще се предлага на достъпна цена на българския пазар. Официалната му поява в нашата страна тепърва предстои, а за да сте запознати с неговите възможности можете да прочетете нашето подробно ревю.

ASUS MeMO Pad 7 (ME176C) вече може да бъде закупен от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-MeMO_Pad_7_ME176C

Видео ревю

Преди да започнем по същество ви препоръчваме да изгледате краткото, но изчерпателно видео ревю, подготвено от нашия колега Георги Добриков.

В комплекта

Както винаги в комплекта ще намерите стандартните USB кабел, захранващ адаптер и упътвания.

IMG_09681

Дизайн и конструкция

Първите ни впечатления от дизайна бяха много добри. Корпусът е сравнително компактен, с извит гръб и предлага удобен и здрав захват. Физическите му размери са 113.7 x 189.3 x 9.6 мм. и тежи 295 гр. Поликарбонатът използван в изработката се усеща приятно в ръката, най-вече заради матираната му повърхност. Също така се предлага в няколко различни и свежи цветове, освен стандартните бяло и черно, а те са жълто, червено и светлосиньо.

IMG_1083

IMG_1069

Въпреки добрите му качества, има някои недостатъци, които няма как да не споменем. Решението да бъдат поставени бутоните за звука и заключване на дисплея точно на извивката бихме нарекли непрактично. Понякога без да се погледне къде точно се намират е трудно да се усетят, дори неудобни за натискане. Друг недостатък може би е отново разположението на високоговорителя – отново се намира на гърба на устройството, точно на извивката и когато държите таблета и гледате филм, клип и т.н., инстинктивно ръцете ви попадат върху високоговорителя и неволно го заглушавате.

IMG_0977IMG_0987IMG_1017IMG_1005IMG_1008

Дисплей и звук

Дисплеят на ASUS MEMO Pad 7 има мултисензорен WXGA IPS панел с WLED подсветка. Диагоналът му е 7-инчов (17.78 см), резолюцията 1280 х 800 пиксела, а стъпката на пикселите – 0.1178 х 0.1178 мм. Това се равнява на 216 пиксела на инч и съотношение на страните 16:10. На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

Microscope-ASUS-MEMO-Pad -7

Указаната резолюция изисква екранът да се гледа от разстояние, по-голямо или равно на 41 см, за да се превърне в „Retina“, което е малко над минимално допустимото разстояние. В тази връзка нашата оценка е:

Retina-ASUS-MEMO-Pad -7

Под ъгъл 45°, изображението изглежда по следния начин:

Angles-ASUS-MEMO-Pad-7

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 350 cd/m2, при максимално отклонение от само 7% . Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6757К (много близка до оптималната, дневен тип светлина), без съществени отклонения.

Luminance-ASUS-MEMO-Pad-7
White-Point-ASUS-MEMO-Pad -7

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на ASUS MEMO Pad 7 покрива 82% от sRGB и 63% от Adobe RGB цветови пространства. От sRGB цветовото пространство е непокрита основно червената област

CIE-ASUS-MEMO-Pad -7

Оценката ни е:

sRGB-ASUS-MEMO-Pad -7

Гама-кривата, показана по-долу, има несъществено отклонение от оптималната. Участъците с нива на яркост над средната, ще бъдат леко по-светли.

Gamma-ASUS-MEM- Pad -7

Цветопредаване

Средното отклонение при максимална яркост DeltaE е 2.15. За сравнение, граничната стойност на DeltaE за професионален монитор е под 2.00, а за добър офис или домашен дисплей – под 5.00.

Color-ASUS-MEMO-Pad -7

Оценката ни е:

Colour-ASUS-MEMO-Pad -7

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

Display-Color-ASUS-MEMO-Pad -7

Трептене на подсветката

Не забелязахме вредно за зрението трептене на подсветката в целия диапазон на изменение на яркостта на дисплея. В този аспект ASUS MEMO Pad 7 ще бъде безопасен за работа при многочасова употреба.

PWM-ASUS-MEMO-Pad -7

Изводи

ASUS MEMO Pad 7 има качествен за текущото технологично ниво дисплей. С висока максимална яркост, правилна гама крива и същевременно без вредни за зрението пулсации (а се предпалага, че потребителите му ще бъдат най-вече млади хора или деца), относително точни цветове и широки ъгли на виждане се създават условия за продължително и удобно използване. Недостатък е непълното покритие на sRGB-цветовото пространство.

Звук

Снемането на амплитудно-честотната характеристика на ASUS MEMO Pad 7 направихме посредством измервателен микрофон и собствените високоговорители в три от режимите, които таблетът предлага – „музика“, „филм“ и „реч“. Със сравнително скромния си опит в тази насока и събраната база данни установихме, че разликата е основно в повдигане или подтискане на високите честоти за режимите „филм“ и „реч“. При режим „реч“ се изрязват ненужните честоти, които са много над основният честотен спектър на човешкият говор (70-700 Hz за мъжки и 165-1300 Hz за женски говор, без хармониците). Долната граница на честотния обхват на възпроизвеждане при -12 dB e около 300 Hz, в това отношение таблетът не блести с нищо особено – басите, което си е обичайно за типа устройства, практически няма да ги има. Меломаните така или иначе ще трябва да си купят подходящи слушалки.

Sound-ASUS-MEMO-Pad -7

Батерия

Батерията е Li-Po с капацитет от 3910mAh, което според производителя ще бъде достатъчно да изкарате деня без никакъв проблем дори при натоварено ползване. В официалните характеристики е посочено, че един пълен заряд на батерията ще издържи поне 9 часа при уеб сърфиране, гледане на филми или гейминг. Резултатите при нашите тестове, които проведохме при включен Wi-Fi модул и яркост на дисплея от 120cd/m2, не се различават много от дадените от ASUS.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Както винаги за този тест използвахме наш скрипт, който симулира сърфиране в Интернет в различни български и чужди сайтове.

IMG_1083-2

Резултатът е повече от задоволителен – 535 минути (8 часа и 54 минути)

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

За този тест използвахме примерен видеоклип с резолюция от 720p HD и 3434 Kbps bit rate.

IMG_1083-3

При този тест резултатът е точно 480 минути (8 часа) – задоволително, макар и времето да се различава от това, което производителят е дал.

Живот на батерията при 3D игра

Epic Citadel бе използваното приложение за симулация на 3D игра.

IMG_1083-1

Както се очаква тук резултатът е много по-малък, като постигнатото време при продължителен 3D гейминг е 279 минути (4 часа и 39 минути).

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.4 (KitKat)
Процесор Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.86GHz)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 8GB/16GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics
Дисплей 7-инчов IPS LED дисплей с резолюция 1280 x 800 пиксела
Комуникация Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS
Камери предна 2-мегапикселова и 5-мегапикселова задна
Допълнително слот за microSD карта памет, поддържа до 64GB microUSB v2.0 вграден говорител със Sonic Master технология 3.5 мм аудио жак G-Sensor E-compass Hall Sensor
Батерия 3910 mAh
Дебелина на корпуса 9.6 милиметра
Тегло 295 грама

Софтуер

Тук бихме искали да обърнем специално внимание на предварително инсталираният Android 4.4.2 KitKat и потребителския интерфейс Zen Ui. Той ни бе представен със ZenFone 6 и първите ни впечатления са, че е много лек, изчистен като дизайн, удобен и предлага много функции, които не са налични при конкурентите му. Една от основните му функции, върху които пада акцент е What’s Next. Това е приложение, което организира всичките ви задачи, срещи и дори синхронизира въведената от вас информация в Google Calendar. Наличен е „widget“, който ви държи в течение със следващото ви задължение и бърз съвет за това какво трябва да облечете според прогнозата за времето. Do It Later е подобно приложение, което служи за органайзер, но в случая фокусът пада върху задачи, линкове, обаждания, съобщения и много други неща, на които нямате време да обърнете внимание на момента и затова с Do It Later няма да пропуснете нещо важно. Също много полезна функционалност е интегрираната ASUS Open Cloud система за синрхонизация между различните облачни услуги на Google Drive, Dropbox и OneDrive, което позволява по-лесен достъп до мултимедиийните ви файлове и приложения. В менюто с нотификации ще намерите т.нар. „Reading Mode“, който калибрира автоматично екрана, за да бъде годен за четене и да не изморява очите. Както много други допълнителни интерфейси, така и Zen UI предлага софтуерна оптимизация на батерията с „Optimized Mode“ или при по-екстремни ситуации – „Ultra-saving mode“.

Освен всичко изброено по-горе, тайванската компания са помислили и за потребителите, които се нуждаят от по-добро мултимедийно изживяване, а това е постигнато чрез Audio Wizard, който е с цел да регулира звука без особено затруднение. В приложението на камерата ще откриете и много забавни и приятни възможности за тези от вас, които обичат да снимат. Други много полезни функции ще намерите в менюто с опции, като едно от тях е второ приложение на бутона за мултитаскинг. При задържането му можете да направите незабавен скрийншот, а още по-хубавото е, че тази опция може да бъде изключена при желание от потребителя. Лентата с нотификации е абсолютно свободна за персонализация, по подобие на Sense UI при HTC смартфоните.

Screenshot_2014-06-01-21-47-01
Screenshot_2014-06-01-21-47-08
Screenshot_2014-07-10-10-40-59
Screenshot_2014-07-10-10-43-14
Memo-Pad-7-UI
Screenshot_2014-06-01-21-47-51

Производителност

Производителността е едно от най-големите предимства на този таблет, особено като се вземе предвид и цената му. Като за начало подходът тук е много по нестандартен, защото е обурудван с 1GB RAM, 4-ядрен Intel Atom процесор с тактова честота от 1.86GHz, с моделен номер Z3745 и е част от новата генерация Intel процесори с Bay Trail технологията. По-интересното в случая е 64-битовата му архитектура. Както знаете за съжаление Android платформата все още не предлага поддръжката на такъв тип процесори (освен Android L, която версия още не е официално пусната) и следователно не може да се възползваме от пълните му възможности. Тук обаче случаят не е съвсем такъв, защото ASUS в колаборация с Intel са се постарали максимално да се доближат до 64-битовото поведение на процесора и резултатие са налице по-долу.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Заключение

Въпреки малките недостатъци при проектирането на корпуса, таблетът има своите големи предимства, а в случая говорим за доброто му представяне по време на работа. За тази цена устройството носи със себе си завидни технически характеристики, много добра софтуерна оптимизация, удобен и естетически издържан потребителски интерфейс, а всичко това идва на една достъпна цена. Тестваното устройство още не е налично на българския пазар, затова когато имаме отново възможност, ще обновим ревюто с тестове на камерата.

ASUS MeMO Pad 7 (ME176C) вече може да бъде закупен от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-MeMO_Pad_7_ME176C

Плюсове

 • Много добра производителност
 • Един от най-добрите потребителски интерфейси до момента
 • Приятен дизайн

Минуси

 • Непрактично позициониране на хардуерните бутони и високоговорителя

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 11 435 пъти

19 мнения

 • 1.Можеше като недостатък да посочите недотам добрия екран (т.е само 1280/800 и горе-долу добрата гама на цветовете)
  2. Производителността е доста добра-може би трябваше да го тествате с една идея по-добри конкуренти (разбирам,може би става въпрос за ценови клас)
  3.Колко е цената,на която го очаквате и има ли такива като параметри,но по-голям и добър екран?
  Последно,поздравявам Ви за ревюто (горепосоченото не е критика,а препоръки за бъдещето :) )

  • 2. Наистина е много добра като се има предвид, че когато работят 4-те ядра честотата е само 1.33 GHz, а в турбо режима (1 ядро) е 1.86 GHz
   3. Има със същите параметри с 8-инчов екран и с 8-инчов, но FULL HD и с „чудовището“ Z3580 – 2.33 GHz + PowerVR G6430 на 533 MHz :). За сравнение, същият ускорител се ползва в А7 чипа на Apple, но клокнат само на 200 MHz :)
   http://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_8_me181c-6413.php
   http://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_8_me581cl-6414.php

  • 1. Като цяло в този ценови диапазон се очаква горе-долу такава резолюция.
   2. Конкурентите са достатъчно добри, LG G Pad и Nexus 7 са много над класа на този таблет, а въпреки това дава по-добри резултати в някои тестове.
   3. Цената за България се очаква да бъде около 300лв.
   И благодаря за добрите отзиви. Поздрави! :)

 • Една забележка и от мен :) Процесорът не е с Cortex-A7 архитектура :) И оправете пак таблицата с тесовете на батерията – Време за разговор – > Видео възпроизвеждане 😉

 • Не разбирам , но се говори че някои андроид приложения не са съвместими с интелските чипсетове , Това така ли е.

  • На таблета бяха инсталирани сравнително много приложения, но нямахме проблем с нито едно от тях. (:

 • Проучих въпроса с USB OTG и до колкото разбрах този модел го поддържа, за разлика от предшественика МЕ173. Поддържа ли се наистина и как се отразява възпроизвеждането на видео файл от външен източник на батерията на устройството?

 • Ще има ли калъфчета за този таблет? Ако да, ориентировъчно – кога?

 • Калъфчета има ли вече? :)

 • Добар ден от вас си купих таблета много добро предложение за класа в които се намира да попитам получих update да попитам ако го истегла какво 6е се промени във момента е с 4.4.2 доста е голям като памет мерси предварително за отговора

  • Няма да имате особено големи промени, просто ще бъдат изчистени някои неизправности и операционната система ще бъде оптимизирана. Накратко – нищо, което би се усетило толкова от крайния потребител.

 • Здравейте, аз имам този модел таблет и бих казал, че има неизправност с батерията- не държи толкова, колкото е описано при вас. Мога да кажа, че ако е на 100 % и го оставя в stand-by режим за 6 часа заминават 60% от батерията. Ако играя 3D игра, батерията държи два часа, а при сърфиране държи горе долу 6 часа, като имаме в предвид, че не пускам други приложения да работят във фонов режим. Просто не си струва да вземеш толкова хубав таблет иначе, ако батерията не е издръжлива.

  • i moqta bateriq se darji po sa6tiq na4in, a tableta nqma i dva mesetsa:)

  • Ами аз открих едно решение (доста странно при това). Пусни блутута да работи нон стоп. След го направих, батерията ми държи мнооого по-дълго на stand by.

 • Problemut s bateriqta idva ot dopulnitelno instaliranite prilojeniq. Az imah sushtiq problem i sled factory reset se opravi- trqbva da vidite koe prilojenie durpa ot bateriqta.

 • Здрасти ! Не мога да инсталирам българска клавиатура . Може ли да ми помогнете , моля ?

 • Здравейте, както винаги сте се справили отлично с ревюто. Аз обаче се притеснявам, от факта че в едно друго ревю споменава, че скоростта на Wi-Fi е ниска. Наистина ли е вярно и колко е максималната скорост? Благодаря предварително.

Мнения