От: | 24.01.2013, 22:58

Ревю на ASUS MeMO Pad – бюджетната версия на Nexus 7

Съвсем наскоро имахме удоволствието първи да ви запознаем с новия Iconia B1 таблет на Acer, който откри вратите на новия супер бюджетен клас, идеята на който е всеки IT потребител, независимо от материалното му състояние да може да се сдобие с машина от подобен тип.

Google и ASUS бяха първите, които разтърсиха пазара с подобна идея (с Nexus 7), като за приятна изненада на всички, освен ниска цена, продуктът им излезе с високо производителни характеристики (четириядрен Tegra 3 SoC). Скоро отново ASUS ще пуснат на бял свят още по-евтина версия на бюджетния Nexus 7 – ASUS MeMO Pad. Ние обаче, отново първи, вече имаме предварителна бройка и в следващите редове ще откриете подробните ни тестове и бенчмаркове върху нея, както и личните ни впечатления. Напомняме също, че news.Tablet.bg беше и първата медия, която научи точните характеристики на машината и дори цената, срещу която ще се продава в България. . .

Кратко видео представяне

Ще започнем с кратко видео представяне, организирано от колегата Георги Добриков, в което ще научите основните качества на устройството…

В комплекта

В кутията, с която пристигна MeMO Pad намерихме още кабел за зареждане/синхронизация и адаптер за връзка с контакт. По този начин ще изглежда и комплекта, когато таблета излезе на пазара.

Дизайн и конструкция

Както споменахме и в ревюто на Iconia B1 прототипа, при този тип устройства най-важна е преносимостта. 7-инчовите таблети трябва да бъдат тънки и леки и това е основната характеристика, която ще гарантира вашия комфорт при използването им. Макар и малко по-тежък от предложението на Acer, MeMO Pad със сигурност може да се впише сред от най-портативните подобни модели.

Моделът също е и малко по-дебел от Iconia B1, макар да става дума за малка част от милиметъра – на практика е невъзможно да забележите разликата. В сравнение с Nexus 7, разликата отново е минимална – 0.3 милиметра.

 

Интересен момент е визуалната прилика с Nexus 7 – “висококласният бюджетен” таблет на тайванската компания, който е създаден със съдействието на Google. Отпред MeMO Pad е почти напълно идентичен с “колегата” си, а изключение прави единствено надписът ASUS в долната част, под екрана. Над екрана стои камерата за видеоразговори, която трябва да отбележим, че може да заснема видео и снимки с HD качество (ще се спрем на него малко по-късно).

Екранът разбира се е 7-инчов, а рамките му са сравнително тънки (точно колкото тези на Nexus 7). Гърба също прилича на Google устройството – тук обаче материалът, от който е конструиран е твърда пластмаса, а на мястото на “NEXUS” надписа, тук стои “ASUS”.

Отпред и отзад

От лявата си страна, MeMO Pad е снабден с бутон за включване/изключване/”събуждане” и ”приспиване” на машината, както и двоен клавиш за увеличаване/намаляване на звука. Отдолу са разположени Micro USB порт за зареждане и пренос на данни, както и micro SD слот за мултимедийни карти.

Отдясно таблетът е изчистен, а отгоре стои единствено аудио гнездото за слушалки.

Странични снимки

Като цяло конструкцията е добре изработена и изглежда напълно стегнато, приятно и стабилно.

Дисплей и звук

Екранът на MeMO Pad е с диагонал от 7 инча (17.78 сантиметра) и разделителна способност от 1024 х 600 пиксела. Също както при Iconia B1 и останалите бюджетни таблети, дисплеят е с TN матрица, което означава, че не може да очакваме максимални ъгли на виждане и прекрасни цветове. Ъглите на виждане обаче не са толкова лоши (особено хоризонталните), а и няма как да упрекваме ASUS, имайки предвид насочеността на устройството към най-ниския ценови клас.

Плътността на пикселите на дисплея е 170 ppi – идентична с тази на Iconia B1 и малко по-ниска от тази на Google Nexus 7, който работи с резолюция от 1280 х 800 пиксела. Средната яркост, изчислена след замерване в различните зони на екрана е 336 cd/m2. Това е доста добър резултат, недалеч от iPad mini и Nexus 7, които достигат до 400 cd/m2. Същевременно е значително по-висока от тази на Acer Iconia B1, средната яркост при който е 209 cd/m2.

Звукът от вградената тонколонка на таблета не е много силен, но пък е напълно изчистен, без изкривявания.

Батерия

Според официалните данни, които ASUS предоставят, MEMO Pad трябва да издържа до 7-8 часа с едно зареждане. Не става ясно обаче при какъв тест са постигнати те, а както знаете ние имаме собствен такъв, разчитащ на Wi-Fi Интернет модула. Устройството сърфира автоматично в около 60 популярни уеб сайта, при яркост, настроена на 120 cd/m2. В случая, 120 cd/m2 е равна на 18%.

Преди да се изключи, MeMO Pad работеше 334 минути (5 часа и 34 минути) – много добър резултат. Трябва да отбележим, че настройките на таблета позволяват и намаляване на производителността му, което евентуално би пестило капацитета на батерията, но скоростта на SoC-a така или иначе не е особено висока, заради което проведохме тестовете при пълна мощност. Все пак функцията със сигурност ще ви е полезна, ако имате важна работа, а зарядното е далеч от вас.

Капацитетът на батерията е 4270 mAh – почти колкото Nexus 7 (4325 mAh) и доста по-голям от Iconia B1 (2170 mAh).

Технически характеристики

Операционна система Android 4.1.1 Jelly Bean
Процесор WonderMedia PRIZM WM8950 – 1.0 GHz, едноядрен
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 8GB собствена флаш памет
Видеокарта Mali-400
Дисплей 7-инчов (17.78 см) – 1024 х 600 пиксела, капацитивен с TN матрица, 10-точков мултитъч
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth
Камери HD камера за видеоразговори (отпред)
Допълнително акселерометър, гнездо за слушалки и микрофон, Micro SD четец на карти, Micro USB
Батерия 4270 mAh батерия
Дебелина на корпуса 11.0 милиметра
Тегло на таблета 355 грама

Прави впечатление отсъствието на GPS модул, чиято липса обаче може да преглътнем имайки предвид най-вече голямата 4270 mАh батерия. Процесорът е едва едноядрен, но пък графичната производителност би трябвало да е сравнително висока за този клас.

Софтуер

ASUS MeMO Pad работи с Android 4.1.2 Jelly Bean операционна система, а за плавната и работа, дори при повече отворени програми в мултитаскинг, трябва да се грижи RAM паметта, която е 1GB. Въпреки това обаче в някои моменти се усещат забавяния, които трябва да се дължат на не съвсем висококласния WonderMedia чип. За щастие те не са толкова често срещани, така че може да се работи спокойно с машината, от която засега не можем да се оплачем.

Тайванската компания е разработила и няколко свои приложения и добавки. Към стандартните три бутона в основната лента има и четвърти такъв, извикващ меню за бързо стартиране на няколко програми. В специално меню в Settings пък можете да настроите таблета така, че след всеки скрийншот да получите възможност за редактирането му с няколко графични инструмента.

Подробно ревю на Android 4.1 Jelly Bean можете да прочетете тук: http://news.tablet.bg/review/revyu-na-android-4-1-jelly-bean-mobilnata-operatsionna-sistema/

Снимки от Android 4.1 в ASUS MeMO Pad

WonderMedia PRIZM WM8950

WonderMedia e дъщерна компания на VIA, базирана в Тайван. Съкращението и е WM и често може да бъде срещната като VIA WMxxxx. Основно се занимава със създаването на SoC (System-On-a-Chip) за вътрешния пазар, тъй като залага на нискобюджетните решения, но ето, че е намерила място и в новия модел на ASUS.

WM8950 разчита на едно Cortex-A9 ядро, работещо с тактова честота от 1.00 GHz и в комбинация с качествена Mali-400 графика.

SunSpider Javascript 0.9.1

SunSpider Javascript бенчмарка е един от най-популярните уеб тестове в момента, като за сформиране на финалната си оценка определя скоростта за решаване на често срещани в ежедневието ни JS задачи. WM8950 и MeMO Pad завършиха теста за 2395.5 милисекунди, което не е съвсем добър резултат.

Benchmark Pi

Geekbench

Geekbench е един от най-популярните и един от най-точните крос-платформени тестове на производителността на процесора и паметта на мобилните устройства.

AnTuTu

AnTuTu е популярен бенчмарк измерващ скоростта на процесора, RAM паметта и графичната карта:

Резултатите на Nexus 7 са 2700 (CPU Integer) и 2113 (RAM), а на Iconia B1 – 1861 (CPU Integer) и 1271 (RAM.)

Androbench

Скоростите на четене и запис върху паметта можете да научите от Androbench теста, резултатите от който виждате отдолу:

GLBenchmark 2.5 Egypt – Offscreen

Iconia B1 въобще не успя да завърши тежкия тест, а MEMO Pad успя да възпроизведе едва 3.9 кадъра в секунда. Това е далеч-далеч от резултатите на Nexus 7 и iPad mini.

Dead Trigger

Въпреки, че не разполага с впечатляваща графична производителност, таблетът подкарва сравнително плавно една от най-тежките игри за Android – Dead Trigger. Някои от ефектите липсват, но като цяло проблеми с геймплея няма, а графиката е доста добра.

Камера

MeMO Pad разполага с една HD камера за видеоразговори, намираща се над екрана.

Заключение:

Битката засега ще се води единствено между ASUS и Acer (изключваме китайските “No name” предложения) и въпреки това е изключително заплетена и оспорвана. Двете тайвански компании обаче със сигурност няма да са единствените, които ще се включат, а секторът със сигурност ще бъде залян от продукти. Това е нормално, имайки предвид факта, че не всеки потребител се нуждае от изключително висока графична производителност – има много хора, които искат да получат таблет, способен да им върши работа за сърфиране в Интернет, музика и филми, а същевремнно не разполагат с големи суми за инвестиция в тази посока.

MeMO Pad със сигурност е машина, на която трябва да се обърне достатъчно внимание, ако сте от този тип потребители – въпреки, че дисплеят и не е впечатляващ, издръжливата батерия, ниската цена и приятната визия определено грабват вниманието, когато са съпроводени от цена, с няколко стотин лева по-евтина от класът, който досега познавахме като “супер бюджетен”.

Плюсове

  • Ниска цена
  • Лек и сравнително тънък корпус
  • Добър звук
  • 1GB RAM
  • Батерия, издържаща над 5 часа с едно зареждане

Минуси

  • Eкранът е с TN матрица
  • Едноядрен процесор на 1.0 GHz
  • Липса на GPS

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Tablet.bg!

Прочетено 7 751 пъти

2 мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>