От: | 12.03.2013, 15:40

Ревю на ASUS PadFone 2 – второ поколение “Таблет и телефон в едно”

След безспорния успех на първото поколение PadFone, ASUS нямаше как да не хвърлят всички сили в старание над създаването на неговия наследник. Става въпрос разбира се за втората генерация хибрид между смартфон и таблет, чиято уникално удобна конструкция си спечели милиони фенове от цял свят – този път PadFone 2 Station включва 4.7-инчов смартфон и 10.1-инчов PadFone 2 Station, което е корпус на таблет, който не притежава собствен чип и памет.

Освен че по този начин се пести от теглото на “таблета”, налични са още куп позитиви, най-важният от които е липсата на нужда от синхронизация – не е приятно да имате филм на смартфонът си, който искате да изгледате на таблет, но трябва да го прехвърлите – в случая просто трябва да плъзнете механично PadFone в PadFone 2 Station-a и след около 1 до 2 секунди картината от смартфона ще се е прехвърлила върху 10.1-инчовия таблет.

Днес ще разгледаме двете устройства като освен на дизайна им, ще се спрем подробно и на тяхните възможности, включващи оценка на производителността и тест на камерата.

Видео представяне

Преди да започнем с ревюто, ще ви покажем кратко видео представяне, организирано от Георги Добриков…

В комплекта

Макар че може да се закупи и единствено телефона, без PadFone 2 Station, ние избрахме за ревюто ни пълния “2-in-1 Set” комплект, който освен двете машини, включва още и сериозен набор от упътващи книжки, зарядно устройство, USB кабел за връзка с компютър (или за зарядното), стерео слушалки с резервни тапички, кламер за изваждане на SIM картата и micro USB кабел.

Дизайн и конструкция

Още преди да сте отворили кутията на PadFone 2, в долния и ляв ъгъл ще забележите логото на iF международния форум за дизайн, който е наградил устройството с еквивалента на “Оскар” в технологичните продукти. Не бихме могли да отречем, че PadFone 2 заслужава тази награда – моделът е тънък и сравнително лек, имайки предвид 4.7-инчовия му екран.

Корпусът му е с клиновидна форма, което създава илюзия за още по-тънко тяло – отзад е покрит с текстурирана пластмаса, страничната рамка е от алуминий, а лицето е покрито с цяло парче стъкло. Логото на ASUS виждаме в централната долна част на телефона, но цветът му не котрастира, запазвайки семплия външен вид. Малко над него са разположени трите сензорни бутона с функционалност – “Назад”, “Начало” и “Мултитаскинг” – приятната изненада е, че за разлика от някои конкуренти, те са извън екрана и не заемат от площта му.

Над дисплея имаме слушалка, камера и сензори за близост и околна осветеност.

Гърбът е почти изцяло изчистен, изключвайки металния надпис “Padfone”, камерата със светкавица и отворът за SonicMaster високоговорителя. Задължителните продуктови надписи са разположени върху лепенка, така че могат да бъдат премахнати.

Предна и задна част

От лявата страна PadFone 2 е напълно изчистен. Отдолу стоят единствено микрофонът и специалният MHL куплунг (комбинира HDMI и micro USB), а отдясно да разположени Power-бутонът и клавишите за увеличаване и намаляване на звука. Централно отгоре е поставено 3.5-милиметровото аудио гнездо, а непосредствено до него е слотът за Micro-SIM карта.

Странични снимки

PadFone 2 Station

Вдъхновен от класическите дизайни на тайванците, PadFone 2 Station няма да ви изненада. Корпусът му е тънък и елегантен, а върху лицето си притежава единствено 10.1-инчов екран, камера и ASUS логото. На гърба, освен отворите за високоговорителите имаме разбира се и система за приплъзване на смартфона – тук трябва да отбележим, че ASUS са измислили интересна механика за слота си, включваща силиконова гума, подобна на тази, която се използва за спирачките на велосипедите и която задържа смартфона и “не го пуска”, колкото и да “тръскаме” конструкцията. Камера липсва, тъй като когато снимате, “таблетът” използва тази на смартфона.

Предна и задна част

Микрофон отдясно, 13-пинов MHL куплунг отдолу, Power бутон отгоре и двоен клавиш за увеличаване и намаляване на звука са единствените модули с които е екипиран външно PadFone 2 Station. Благодарение на собствения си MHL куплунг, PadFone 2 Station може да бъде зареждан отделно, без да е необходимо да бъде свързан със смартфона.

Странични снимки

По-важното обаче е отвътре – става дума за батерията с капацитет от 5000 mAh, която умножава времето, което двете машини могат да издържат с едно зареждане.

Дисплей и звук

Екранът на PadFone 2 е 4.7-инчов с разделителна способност от 1280 х 720 пиксела (HD) и детайлност от 312 пиксела на инч. Резолюцията не е Full HD, но плътността на пикселите е над 300 ppi, което според правилата, измислени от Apple, би означавало, че дисплеят е “Retina” и хората с нормално човешко зрение трудно ще открият разлика в детайлността му, поставен до Full HD екран с подобен размер. Технологията му е Super IPS+ и по документи яркостта му би трябвало да достига до 550 нита, но според нашите замервания максималната такава беше дори 559 cd/m2. Те се постигат с режим “Outdoor”, който явно е предназначен за случаите, когато сте навън и пряка слънчева светлина пада върху екрана ви.

Екранът на PadFone 2 Station e с почти същата резолюция – 1280 х 800 пиксела. Това не е случайно и макар да звучи стандартно, главната идея на инженерите е да не се сблъскат с проблеми с преоразмеряването на приложенията – освен всичко друго, по този начин и преминаването от малък към голям дисплей и обратно (Dynamic Display) става изключително бързо. Дисплеят на PadFone 2 Station също е IPS, макар максималната му яркост да е по-ниска – 302 cd/m2. С диагонал от 10.1 инча, детайлността става 149.45 ppi, което е напълно приемливо, макар и не толкова качествено изглеждащо, колкото Full HD „Infinity“ сериите на компанията.

Звукът е силен и ясен – както на таблета, така и на смартфона.

Батерия

Капацитетът на батерията на PadFone 2 е 2140 mAh, които предполагаме ще са достатъчни за добро представяне на устройството, спрямо конкурентите му. Както винаги, тестваме машината при 120 cd/m2 яркост и сърфиране в Интернет, чрез Wi-Fi. PadFone 2 издържа 611 минути (10 часа и 11 минути) с едно зареждане – изключително добър резултат.

Когато използвате PadFone 2 Station пък, на работа се включват както собствената му 5000 mAh, така и 2140-милиамперчасовата батерия на смартфона. Двете заедно, издържат 533 минути (8 часа и 53 минути), което също е много добър резултат.

Ето и сравнение с някои други актуални модели:

battery-asus-padfone-2

Технически характеристики

Операционна система Android 4.1.1 (Jelly Bean)
Процесор Qualcomm Snapdragon S4 Pro – APQ8064 (4-ядрен, 1.50GHz, Krait)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 32GB собствена флаш памет (25.36GB налични за потребителя)
Видеокарта Adreno 320
Дисплей 4.7-инчов (11.94 см) – Super IPS+ (1280 х 720 пиксела), с Gorilla Glass 2 защита
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 A2DP, GPS
Камери 1.2-мегапикселова и 13-мегапикселова камера с автофокус и LED светкавица (отзад)
Допълнително Aкселерометър, жироскоп, барометър, електронен компас, сензор за близост, сензор за светлина, Micro USB порт (с преходник), NFC модул, FM радио,
Батерия 2140 mAh (PadFone 2 Station – 5000 mAh)
Дебелина на корпуса 10.55 милиметра (17.15 мм с PadFone 2 Station)
Тегло 135 грама (642 грама с PadFone 2 Station)

Впечатление прави теглото на комплекта, което е с над 30% по-ниско от това на предходната генерация (853 грама).

Софтуер

ASUS PadFone 2 се продава с предварително инсталирана Android 4.1.1 операционна система. Тя обаче е снабдена с огромен набор от предварително инсталиран софтуер, който оставя само 25.36GB свободни за потребителя. Със сигурност ще ви отнеме много време, което ще прекарате в приятното разглеждане на програмите, а ние ще ви запознаем с основните функции на най-интересните от тях – AppLocker ви позволява да заключите определено приложение с парола, BlockList ви позволява да направите черен списък с телефони, от които не желаете да получавате обаждания и съобщения, а File Manager е безценен помощник за достъп до файловата система.

Mirror е елементарно приложение, което просто включва предната ви камера и ви дава възможност да се огледате, сякаш сте пред малко огледало. Polaris Office пък е страхотен офис софтуер за създаване и редактиране на документи, презентации и електронни таблици. Освен с всички тези програми, PadFone е снабден и с такива за манипулация на снимки, видео, четене на новини и книги и дори връзки със социални мрежи.

Интересно е наличието на “плаващи widget-и”, когато използвате таблета. До трите стандартни за Android иконки в лентата отдолу ще намерите още една, приличаща на къщичка – след като я натиснете, пред вас ще се визуализират няколко основни приложения, които можете да заредите върху софтуера, който използвате в момента. Така например можете да си направите кратък запис на нещо, или да направите бърза сметка с калкулатора, без дори да излизате от програмата, в която сте.

Снимки от Android 4.1.1 в ASUS PadFone 2

Qualcomm Snapdragon S4 Pro

APQ8064 e процесор на Qualcomm, от Snapdragon линията. Известен с името S4 Pro, той разполага с четири Krait ядра, работещи на 1.5 гигахерца и с Adreno 320 видеокарта.

Чипът е изработен по 28-нанометров технологичен процес, а на пазара беше представен през миналата година. Като производителност, Krait архитектурата се намира някъде между Cortex-A9 и Cortex-A15, но точното и местоположение можете да видите в следващите тестове.

SunSpider Javascript 0.9.1

SunSpider Javascript бенчмарка е един от най-популярните уеб тестове в момента, като за сформиране на финалната си оценка определя скоростта за решаване на често срещани в ежедневието ни JS задачи.

S4 Pro винаги се е затруднявал със SunSpider, но с новата версия на Chrome (25.0.1364.123), резултатът му е много по-добър.

Geekbench

Geekbench е един от най-популярните крос-платформени тестове на производителността на процесора и паметта на мобилните устройства.

Androbench

Скоростите на четене и запис върху паметта можете да научите от Androbench теста, резултатите от който виждате отдолу:

GLBenchmark 2.5 HD Egypt, Fixed, Offscreen

На добре познатото ни чудесно ниво се представят Adreno 320 и PadFone 2 в GLBenchmark.

Epic Citadel

Съвсем наскоро излезе изключително интересно Android приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. За iOS този софтуер отдавна съществува, но Android версията разполага с голям бонус – бенчмарк. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху новият флагман на Sony.

Наясно сме с възможностите на Adreno 320 и факта, че е до 4 пъти по-бърз от 225 поколението. В случая демонстрацията е повече от красноречива, като при HD резолюция, Padfone 2 достига над 52 кадъра в секунда.

Камера

Камерата на PadFone 2 е 13-мегапикселова и е дело на Sony. Обективът има 5 елемента и апертура f/2.4. Прави впечатление огромния набор от опции при заснемане на снимки и видео, част от който са режимите Панорама, HDR, портрет и т.н. ISO нивото може да бъде настройвано между 50-800, както и да бъде оставено на автоматичен режим, а балансът на бялото също може да бъде управляван. Редица вградени ефекти могат да направят снимикте ви от тип “Instagram”, а снимките могат да се правят както в режим 4:3, така и в режим 16:9. В първия случай максималната резолюция е 13 мегапиксела, а във втория – 10.

Когато снимате видео, можете да изберете качество – 1080р (Full HD) при 30 кадъра в секунда, 720p (HD) при 60 кадъра в секунда или 480p при 90 кадъра в секунда.

*Поради факта, че снимките се качват без каквато и да е обработка, е възможно зареждането им да става бавно, според Интернет връзката ви.

Снимки от камерата на ASUS PadFone 2

Панорама:

Качеството на клиповете е на много високо ниво, което можете да видите в клипът отдолу (не забравяйте да натиснете върху иконката със зъбното колело “Quality” и да изберете най-високата стойност).

Заключение:

Чудесна идея, страхотна конструкция и прекрасно изпълнение. Тайванската компания ASUS отново успя да спечели овациите ни, демонстрирайки максимално старание и любов към детайла. И докато предишното поколение също беше впечатляващо, то страдаше от един основен проблем – теглото на смартфона и таблета, когато са заедно беше цели 853 грама. Сега ASUS са успяли да го намалят до само 642 грама. За сравнение, последният iPad на Apple тежи 652 грама, във версията си без модул за клетъчен Интернет.

Освен че е лек и красив, корпусът изглежда много здрав, а механизмът за задържане на смартфона в PadFone 2 Station е много интелигентно и безопасно конструиран. Нямаме забележки и към производителността на устройството, която ще ви е напълно достатъчна, независимо с какво сте решили да го натоварвате.

Ако обаче използвате първия PadFone, заедно с докинг станцията му с клавиатура, възможно е да останете разочаровани от факта, че към PadFone 2 не може да се прикачва такава – може би отделна с Bluetooth, но не и като комплект.

Плюсове

  • Красив дизайн
  • Много качествен Super IPS+ екран
  • Бърз System-On-a-Chip
  • Много издръжлива батерия
  • Много добра камера

Минуси

  • За разлика от първото поколение, при PadFone 2 не може да се прикачва клавиатура

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Tablet.bg!

Прочетено 9 281 пъти

7 мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>