От: | 26.11.2013, 23:16

Ревю на ASUS Transformer Book T100 – пълнофункционален ултрабук и таблет в едно

ASUS-Transformer-Book-T100Вече сме споделяли вижданията си, че един ден смартфоните трябва да се превърнат в пълнофункционални персонални компютри (с нужните аксесоари, по възможност безжично свързани), но преди това да се случи, друг тип устройства трябва да поемат по същия път. Разбира се става дума за таблетите, чиито ARM и x86 базирани чипове започват да предлагат достатъчно висока производителност, подходяща за дори нещо повече от ежедневните задачи, които изпълняваме с лаптопи от нисък клас. Не е случайно преминаването на Apple към 64-битови SoC в ултрамобилните им устройства, а за всеки потребител ще е много по-лесно и приятно да носи компютъра си навсякъде със себе си.

ASUS отдавна са насочили мисли в тази посока, а ние още преди няколко години ви показахме подробно един такъв продукт, който видяхме на тогавашното CeBIT изложение.

От тогава досега се промениха много неща, а едно от тях е наличието на мощен Bay Trail процесор, който има претенциите, че може да се бори по производителност с някои чипове от ноутбуците на пазара в момента. Най-голямото му удобство обаче е предварително инсталираната операционна система, която е Windows, но не в орязан и мобилен вариант, а в пълнофункционална 8.1 версия.

Видео ревю

Преди да обърнем внимание на подробните тестове се обръщаме към колегата Георги Добриков, който ще ви запознае с таблета, чрез следното 4-минутно видео…

В комплекта

Определено най-ценният аксесоар от комплекта на Transformer Book T100 е неговата докинг станция, която за разлика от други модели на тайванската компания, не разполага с вградена батерия, а използва тази на самия таблет. Това което получавате обаче е клавиатура (макар и не пълноразмерна) с 19-милиметров ход, тъчпад, както и USB 3.0 порт. Бутоните ѝ са сравнително малки (тези с буквите са с размер 14.3 мм х 11.5 мм), но с това се свиква и след няколко дни ще пишете сравнително бързо с тях. Теглото на докинг-а е 533 грама, а когато се прикачи към таблета, общото тегло достига 1106 грама. Дебелината пък в затворено състояние става 23.80 милиметра в най-дебелата точка, която се намира в областта на задържащата панта.

docking-1-asus-transformer-book-t100
docking-2-asus-transformer-book-t100

Освен с докинг станция, в комплекта ще намерите продуктов ключ за Microsoft Office пакета (идва като подарък с T100), зарядно устройство и USB кабел. Таблетът поддържа USB On-the-Go, така че освен за зареждане, можете да използвате USB порта и за пренос на данни от “флашки” или пък за свързване с мишка, например.

komplekt-1-asus-transformer-book-t100
komplekt-2-asus-transformer-book-t100

Дизайн и конструкция

Както таблетът, така и докинг станцията му, притежават елегантен дизайн с конструкция, формирана от пластмаса, магнезиева сплав и стъкло. T100 има пластмасов гръб с интересна кръгообразна текстура, която се забелязва, ако гледате повърхността ѝ от съвсем близо. В центъра стои метален надпис ASUS, от който тръгват “вълничките”, а останалата част е напълно изчистена от надписи и елементи. Изключение са минатюрните дупчици на двата стерео високоговорителя, намиращи се във вертикалния център, отляво и отдясно на корпуса.

texture-asus-transformer-book-t100

back-front-1-asus-transformer-book-t100
back-front-2-asus-transformer-book-t100

Доста изчистена е и предната част, върху която освен екрана се забезялзват единствено камерата за видеоразговори и бледият надпис ASUS в горния ляв ъгъл. Скрити за потребителите остават сензорът за околна светлина и индикаторът за активност на камерата.

Страничните части на таблета са най-запълнени. Те помещават слот за MicroSD карта, MicroUSB 2.0 порт, Micro-HDMI порт и аудио гнездо за слушалки (отдясно), двоен клавиш за регулиране силата на звука и Windows-бутон (отляво), както и микрофон, индикатор за батерията и Power-бутон (отгоре). Долната част е екипирана с отвори за двете панти плюс порт за закрепване на машината, когато се придържа към докинг станцията.

Странични снимки

side-1-asus-transformer-book-t100side-2-asus-transformer-book-t100side-3-asus-transformer-book-t100side-4-asus-transformer-book-t100side-5-asus-transformer-book-t100

Теглото на таблета е 573 грама, което е напълно приемлива стойност, имайки предвид компонентите му и най-вече 8060-милиамперчасовата батерия.

Дисплей и звук

Дисплеят на ASUS Transformer Book T100 е TFT-LCD панел с IPS матрица. Диагоналът му е 10.1-инчов (25.65 см), а съотношението на страните 16:9 (22.36 cм х 12.57 см). Резолюцията е 1366 х 768 пиксела, или 155 пиксела на инч и стъпка на пикселите 0.164 мм. Представяме ви микроскопска снимка на подпикселите.

microscope

На следващата снимка са показани широките ъгли на видимост, демонстрирани, както досега при останалата техника, под ъгъл 45°.

Angles-asus-transformer-book-t100

Равномерност на подсветката и цветова температура

Преди създаването на профил измерихме максималната яркост и цветовата температура в девет сектора върху площта на дисплея.

BefMax_0

Яркостта в центъра беше 222 кд/м2, a осреднената по цялата площ възлезе на 212 кд/м2. Средната цветова температура на бял екран и максимална яркост беше 7039 К, при по-голямо от нормалното отклонение в два от ъглите.

BefMax_1
BefMax_3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Много от изследваните дисплеи на последни модели таблети имат отлични характеристики по общи параметри, ъгли на виждане и точно цветопредаване, но и същевременно нетипично ниски стойности, на параметри, доловими от измервателен уред, какъвто е обхватът на цветовото пространство. Дисплеят на ASUS Transformer Book T100 покрива 71% от sRGB и 53% от Adobe RGB цветовите пространства.

CIE

Цветопредаване

IPS дисплeят на ASUS Transformer Book T100 има точни цветове. Създадохме два профила с калибратор – при яркост 120 кд/м2 и при максимална яркост. При 120 кд/м2 отчетохме контраст 635:1, а при максималната, която в центъра на дисплея намаля след калибриране от 222 кд/м2 на 194 кд/м2 – 957:1.

AfterMax_1

Средната стойност на DeltaE възлезе на 3.30 при 120 кд/м2 и на 1.84 при яркост 194 кд/м2. По-точни цветове при по-висока яркост в случая е предимство, защото предназначението на ASUS Transformer Book T100 не е за предпечатна подготовка, а оптималната яркост за работа в светли помещения е в диапазона 180-200 кд/м2.

AfterMax_3 qa-max

При работа с втори модел калибратор, с който проверихме цветопредаването и без да е зареден профил в директорията на Windows, забелязахме приятния факт, че ASUS Transformer Book T100 има изключително точна фабрична регулировка на цветовете. Регистрираните отклонения бяха много ниски, както преди, така и след профилиране, което може да видите по-долу.

На цифровите таблици бихте добили сравнителна представа за това (в малките квадратчета са изобразените от дисплея цветове).

Преди профилиране BefMax_6DisplayColourBef
След профилиране AfterMax_5DisplayColourAfter

Гама-кривата е перфектна, има стойност 2.2 и показва отлично разпределение на нивата на яркост между минималната и максималната им стойност.

gamma

Изводи

Дисплеят на ASUS Transformer Book T100 ще ви зарадва с точно цветопредаване, висок контраст, широки ъгли на видимост и перфектна гама крива. Цветовата температура е много близо до оптимума, но има съществени разлики според уреда в два от ъглите. Би било чудесно, ако имахме едно по-пълно покритие на цветовото пространство и малко по-висока резолюция.

Звук

Звукът от стерео високоговорителите на таблета е много мощен и чист, като бихме казали, че по тези показатели превъзхожда сериозна част не само от таблетите на пазара, но и от лаптопите.

Батерия

Акумулаторната батерия на ASUS Transformer Book T100 е литиево-полимерна, с капацитет 8060 mAh.

Преди да започнем с нейните тестове, изключваме Bluetooth модула и свързваме таблета към Wi-Fi мрежа. Всички тестове, които изискват работещ дисплей се провеждат при яркост от 120 cd/m2. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Зарядното устройство на ASUS Transformer Book T100, модел W12-010N3B е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 10 W, при номинално напрежение и ток съответно 5 V и 2 A.

От 0% до 100% таблетът се зарежда за 5 часа и 11 минути, което съвсем не е малко.

battery-asus-transformer-book-t100

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-asus-transformer-book-t100

При такъв тип натоварване, устройството издържа 545 минути (9 часа и 5 минути) – чудесен резултат.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-asus-transformer-book-t100

По този начин батерията изразходи капацитета си за 574 минути (9 часа и 34 минути), което е още по-добър резултат, достатъчен да изгледате 6 филма (от по 1:30 часа), след което отново да имате остатъчен заряд.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-asus-transformer-book-t100

Въпреки че този тест е много тежък, T100 ни предостави завидните 364 минути – рекордна стойност, равняваща се на 6 часа и 4 минути.

Сравнение с други модели

Transformer Book T100 се представи страхотно и това е видно от графиката по-долу.

Screenshot 2013-11-26 22.44.56

Технически характеристики

Операционна система Microsoft Windows 8.1
Процесор Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz, Bay Trail)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 64GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см) – IPS (1366 х 768 пиксела), 155 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 1.2-мегапикселова (отпред)
Допълнително Aкселерометър, Micro HDMI, MicroSD слот, микрофон, стерео високоговорители, Докинг станция с USB 3.0 пълноразмерен порт
Батерия 8060 mAh
Дебелина на корпуса 10.80 милиметра
Тегло 573 грама
Тегло с докинг станцията 1106 грама

Софтуер

Таблетът работи с Windows 8.1 операционна система, която трябва да признаем, че е потенциален причинител на немалък брой проблеми. Добрата новина е, че е пълнофункционална, но на няколко пъти, по време на тестовете ни се случи да не могат да се стартират приложения, системата да “увисва”, да спира функционалността на Wi-Fi модула или пък компютърът да не може да се рестартира. Неведнъж видяхме и “синия екран на смъртта”, а причината, разбира се, най-вероятно не е в ASUS, а в операционната система на таблета им.

В крайна сметка решението се оказа преинсталация, а друг съвет който можем да ви дадем е да следите за обновления на BIOS-a в сайта на ASUS: https://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T100/#support

На същото място ще намерите и драйвери за системата.

Сигурни сме, че програмистите работят по отстраняването на неизправностите, защото когато машината работи правилно, удоволствието да оперираш с нея е голямо.

Голям бонус, който идва заедно с Trasnformer Book T100 e Microsoft Office Home & Student 2013 офис пакетът, който по принцип струва около 220 лева и включва Word, Excel, Powerpoint и OneNote.

Снимки от Windows 8.1 в ASUS Transformer Book T100

metroasphaltdesktoppeoplewin

Производителност

Intel Atom Z3740

Atom Z3740 е System-on-a-Chip на Intel от Bay-Trail поколението. Създаден е по 22-нанометров производствен процес и конструкцията му включва триизмерни транзистори, които за пръв път видяхме в Ivy Bridge процесорите на компанията. Процесорните ядра са базирани на Silvermont архитектурата и поддържат SSE 4.1, 4.2 и AES-NI инструкции.

Въпреки че е предназначен за таблети, Atom Z3740 може да се противопостави успешно дори на някои процесори за лаптопи като Pentium 967, Celeron 1007U или пък AMD A6-1450.

Тактовата честота на Z3740 e между 1.33 и 1.86 гигахерца, като в Transformer Book T100 тя е на долната граница. TDP пък е под 4 вата.

Geekbench 3

Geekbench 3 е популярен крос-платформен тест, изчисляващ производителността на процесора и паметта в устройствата.

Screenshot 2013-11-26 22.32.06

От тестваните от нас модели, единствено iPad Air ни предостави по-добър резултат, но разликата е по-малка от 2 процента, в полза на калифорнийското предложение. Проведохме 32-битовата версия на теста, тъй като с такъв Windows се продава Transformer Book T100.

GFXBench 2.5HD C24Z16, Offscreen

Egypt тестът във версия 2.5 HD Offscreen е бенчмарк, на който сме подлагали както Android, така и iOS устройства. Сега към тях ще се присъедини и T100 – Windows 8.1-базиран модел с Intel HD Graphics видео.

Screenshot 2013-11-26 22.37.11

Резултатът е на нивото на Tegra 4 / Adreno 320 (в Snapdragon 600) и изостава от PowerVR GR6430 (в Apple A7).

Игри

За вградената Intel HD Graphics не се оказаха непосилни нито игрите в Windows Store, като Riptide GT2, нито по-леките такива за PC, като FIFA 13 (при „Medium“ графична настройка).

riptide
FIFA-13-51

Заключение

conclusion-asus-transformer-book-t100Преди няколко години много потребители се захласваха по нетбуци, които бяха доста по-нископроизводителни, по-дебели и по-нискофункционални. Сега ASUS предлагат много приятно хибридно решение, което успява да обедини комфорта на таблетите с функционалността (а донякъде и производителността) на лаптопите.

Windows 8.1 все още е сравнително нов и му предстоят ъпдейти, които ще изчистят неприятните бъгове, появяващи се от време на време. Това пък е единствената негативна черта, която можем да споделим за машината, справяща се много добре във всички останали аспекти. От друга страна пък е доста приятно да играете PC игри на таблета си, особено когато можете да свържете и клавиатура.

Екранът е качествен, звукът също, а изработката на корпуса е на високо ниво. От производителността също съвсем не можем да се оплачем, а по-скоро можем да се възхищаваме на бързите темпове, с които се развива мобилната индустрия.

И този път няма да пропуснем малкия подарък за първите 10 от вас, които поръчат модела до 1 януари 2014 г. Заедно с него, те ще получат и свежа тениска “Laptop.bg” (не забравяйте да укажете размера, който желаете – M, L или XL). Единственото ни условие е, в полето “Допълнителна информация”, да попълните желан от вас тест за бъдещите ревюта, който не сте намерили в настоящото или просто да изкажете своето мнение.

ASUS Transformer Book T100 можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-Asus_Transformer_Book_T100-asus_transformer_book_t100

Плюсове

 • Елегантен корпус
 • Пълнофункционална Windows 8.1 операционна система
 • Microsoft Office Home & Student 2013 офис пакет
 • Докинг станция в комплекта
 • Качествен екран
 • Дълъг живот на батерията
 • Мощен стерео звук

Минуси

 • Батерията се зарежда за над 5 часа
 • Windows 8.1 все още има неизчистени бъгове

Прочетено 23 587 пъти

31 мнения

 • От няколко дена съм собственик на трансформър бук т100 и като първи впечатления мога да кажа, че съм много доволен. Само да отбележа, че моят е с 2 гб рам, не съм сигурен дали има такъв с 1 гб или е допусната грешка в описанието.

  • Да, разбира се, всички са с 2GB, благодаря. Много добър избор, дано да ти служи дълго и безаварийно :) Поздрави!

 • С благодарност за ревюто!

  Няколко въпроса:

  1. В някои чуждестранни видеоревюта екранът на T100 изглеждаше доста отразяващ – какво е вашето наблюдение? (Не съм запознат – при тези IPS матрици дали остават понятията гланцово покритие, матово…) Не държа толкова на качеството на картината – до колкото чета си е на доста добро ниво – колкото на липсата на отразяване…
  2. Като конструкция, клавиатура, размер, батерия, CPU – въобще цялостни параметри, машината изглежда просто перфектно. Само 2-та GB RAM са малко притеснителни. Докато я тествахте наблюдавахте ли някакъв лаг? Колко е примерно заетата RAM при стартиране на Windows?
  3. Как се държи машинката при 100% натоварване на CPU-то продължително време, какви температури достига? До колкото разбрах тя е напълно безшумна, т.е. е с пасивно охлаждане.
  4. Най сайта ви пише, че очаквате доставка на вариант с 500GB диск в докинг-клавиатурата. Вече питах на форума, но – дали все пак не е възможно да се ъпгрейдне това HDD вътре с какво да е SSD? Не толкова заради скоростта, колкото заради шума (за мен е приоритет). Все пак, бих предпочел едни 32GB + 256GB SSD пред варианта 64GB + 64GB бърза sd-карта.
  5. И последно (по-скоро въпрос към собствениците на T100) – някой правил ли е опит да инсталира Windows 8.1 64 bit на този компютър? Чел съм за успешно инсталирани Ubuntu, но въпроса ми е за Win64. Все пак CPU-то е 64 bit.

  • Здравей, Tanton :)
   Екранът наистина като че ли е малко по-отразяващ от останалите модели, които тестваме, но все още не сме готови с техниката, чрез която ще описваме отражаемостта с точна стойност и това е причината да избягваме субективното мнение.

   Лаг не сме срещали, системата работи много бързо. Свободната оперативна памет при стартиране на Windows e 1GB.

   При максимално натоварване, таблетът се държи прекрасно. След около 30-минутна 100% натовареност, T100 стоеше на 32-35 градуса отстояние от Tj.max. Прикачам и скрийншот:
   https://www.dropbox.com/s/y0w7pzp5mccpizi/Screenshot%202013-11-29%2015.34.51.png

   Не съм виждал докинг станцията с твърд диск, но ще отговоря и на този въпрос, при първа възможност.

   Поздрави и благодаря за включването! :)

   • Благодаря!

    Забелязах, че доставките на модела с 500GB в докинг са отложени за края на месеца.

    Но току що видях на сайта ви, че вече предлагате и http://laptop.bg/laptops-asus-Transformorer_T300LA-asus_transformer_book_t300la_c4009h. По-високия клас! Голяма дилема.

    Ако може да спретнете едно видеоревю на ASUS Transformer Book T300LA…

 • Offtopic: Кога да очакваме ревюто на Asus Fonepad HD 7 ?

 • Здравейте г-н Николов, служителка във ВИВАКОМ БЛАГОЕВГРАД не знае безжичния интернет към това устройство дали е с карта, като таблитите или с флашка? Моля дайте инфо!

  • Здравейте,
   може да се използва Интернет с „флашка“ или с Wi-Fi връзка към рутер. Поздрави!

 • Здравейте. Закупих си таблета, но имам затруднения със задействането на клавиатурата на докинг станцията. Как би трябвало да я задействам?

 • Здравейте.
  Искам да попитам, защото не намерих еднозначна информация в интернет. Колко място заемат инсталираната ОС и Офис пакета и другите програми, с които пристига.(от 32/64 GB с фабричните програми колко място свободно остава).

 • Здравейте!
  Като цяло много ме заинтригува този таблет, а ревюто и тестовете, които сте направили са уникални и най-подробните, които успях да намеря из целия интернет, поздрави за което! :)
  Разбира се, аз също имам един малко специфичен въпрос, касаещ HDMI порта: възможно ли е да изведе сигнал на 1080p монитор?
  Още веднъж – поздрави за ревюто! Определено ако реша да си закупя този таблет, ще е от вас!

 • Здравейте!

  Бих искал, ако може да поясните изречението: „докинг-клавиатурата няма собствена батерия, използва батерията на таблета“. Това означава, че клавиатурата на T100 няма нужда от отделно зареждане, нали така? И работи само когато е включена към таблета. Питам, защото при Asus T300 се оказа, че има батерия и в таблета, и в клавиатурата – и тази на клавиатурата се зарежда чрез допълнително кабелче от таблета към нея. Така като се пусне T300 да се зарежда, почват да висят едни кабели: един за захранване на таблета, друг – за захранване на клавиатурата чрез таблета. Ако пък човек го ползва някъде навън и свърши батерията на клавиатурата, трябва да не си е забравил кабелчето за нея… (Asus наистина ме изумяват понякога – направят нещо добро, а не съобразяват елементарни неща.)

  Моля да поясните този момент при T100.

  И второ, относно варианта на T100 със 500GB диск, който очаквате. Моля да кажете когато пристигне дали това HDD вътре в клавиатурата може да се смени със SSD. И дали има модели със 64GB памет + 500GB диск (не 32, 64 или 32 + 500).

  Благодаря ви.

  p.s. относно HDMI порта T100 разполага с micro HDMI. И с едно преходниче за 20 лв. – HDMI към micro HDMI, не би трябвало да е проблем да се изведе 1080p сигнал към монитор. CPU-то е Intel Atom Z3740, така че няма да има проблем и с възпроизвеждането на висококачествено видео.

 • Относно въпроса за възможността за ъпгрейд на модела с 500GB HDD. Възможно е да се сменя HDD-то и да се сложи SSD! Ето видео: http://www.youtube.com/watch?v=ZJlxH_OYAdo. Тук възниква и въпроса: дали случайно сегашния модел, който предлагате (с 64 GB вградена памет) няма вътре един празен слот или има конструктивни разлики с модела с HDD? Защото ако няма, по-добре ще е да се купи сегашния модел и да му се добави SSD, вместо после да се чуди човек какво да прави с излишното HDD…

  В официалния сайт на Asus пише, че предлагат модел с 64 + 500. Което навежда на мисълта, че не би трябвало да има конструктивни разлики между всички T100 вариации и следователно сегашния 64GB модел има вътре празно слотче за диск или ssd. Но – надявам се вие да потвърдите! (Както и да кажете за кабелаците в предния коментар.)

  Предварително благодаря!

 • Здравейте!днес си закупих това устройство и бих искала да ви попитам дали дисплея се Завърта,когато го ползвам като таблет.Разгледах и четох но никъде не пише как и от къде.Ще съм благодарна ако някой каже нещо по въпроса.

 • @Tanton
  Мисля, че конструктивно се различават сегашния Т100 с 64 GB, и този с HDD, който показваш във видеото. Ето отваряне на сегашния модел: http://www.youtube.com/watch?v=6kZp8F_-4i8 . Поздрави!

 • Купих си го преди няколко дни. В България вече има модел 64 GB + 500 GB в докинг. Машината е лека и бърза. Батерията е супер (най-сетне реални 9-10 часа). Екранът е добре, не е толкова отразяващ колкото мислех. Докинг-механизмът е направен доста здрав, предполагам няма да има проблем при многократните откачания и закачания.

  Едно от най-ценните качества на T100 за мен, е, че е безшумен. Човек може да си го ползва буквално като пишеща машинка. Дори и докнат с диска, остава тих (така че даже и ъпгрей със SSD май няма да се наложи). А таблет-режимът е добре дошъл бонус (аз го ползвам като основен лаптоп). Това с бавното зареждане на батерията не съм го забелязал, но по други форуми четох, че е само въпрос на ъпгрейд на BIOS-а. Накратко, машинката е просто чудесна. А за феновете на старата EEE PC линия, мисля, че ще бъде много достоен заместник на вече 4-5 годишните им нетбуци.

  Единствената ми по-особена забележка към T100 е към височината на клавишите в клавиатурата. Ширината им е добра, но са можели да ги направят още малко по-високи и така да се доближат до пълнометражните клавиши. Клавишите-стрелки също са малко по-тесни, но все пак важното е, че не са на един ред, както при Acer и Apple. (Не мога да разбера тези вариации при клавиатурите – общо взето има една наредба, подходяща за бързо писане на текст и код. А за последното са особено важни нормални клавиши-стрелки, които често да се изплозват за придвижване и маркиране в комбинация с ctrl и shift.) Но все пак, като цяло, мисля, че T100 ще се справя добре и с писането, и редактирането.

 • Здравейте!
  Имам въпрос към този продукт. Към него мога ли да програмирам нa Visual Studio, под езика C#.
  Харесах си този продукт и мисля, че ще е най-подходящ за университета :)

 • Може, да. Аз съм си сложил Visual Studio 2013, работи без проблем.

 • Таблета е страшен, аз принципно си падам доста мс хейтър и не си представях че може да си взема устройство с уиндоус, но това просто ми върши супер много работа и факта, че работи с десктопски ОС, а не някаква мобилна, тотално променя играта на пазара. Даже ми се струва, че с тоя модел удариха и епъл и андроид в земята, въпрос на време е да им откраднат пазара на таблети. От както го взех вече няколко седмици не съм си пускал домашния комп, ми си работя само на таблета, а това с андроид или ипад няма как да стане.
  Единствено ме е яд, че не си взех модела с 500гб хард, понеже тия 64гб почти ги запълних – та ако се чудите – взимайте с големия хард, че да не ви е яд като мене :) В тоя ред на мисли да попитам – на модела с 64гб може ли да му се сложи докинг клавиатурата с 500гб – ще сработи ли така и дали се продава отделно? Мерси.

 • Имам го от близо два месеца и мога да кажа почти изцяло хубави неща. Бих коментирал разделителната способност на екрана а онези, на които им се иска по-голяма – добре си е такава, каквато е. Проблемът е в Windows в класически режим – при по-голяма разделителна способност човек ще трябва или да борави с миниатюрни менюта и други елементи или да смени размера на системните шрифтове (действа не само на тях) и да изтърпява проблемите, които това създава на определени програми. За тая цена и при положение, че това е модел очевидно опитващ се да таранира пазара избора на разделителна способност на екрана е идеален. Ползвам го с 64GB microSD на ADATA, форматирана под NTFS, за да разширя малко пространстовото и съм много приятно изненадан, че работата с нея е много по-добра, отколкото очаквах. Скоростта разбира се не може да се сравнява с вътрешния SSD, но доближава тази на хард диск, а NTFS очевидно оптимизира записите, защото „любимия“ на всички ни проблем със записване на множество малки файлове на практика не се усеща (не достигат IOPs – но явно с NTFS операциите се оптимизират в по-малко на брой операции). Много се чудих дали да чакам 500ГБ диска, но реших да взема другия вариант (с 64SSD само), по една много проста причина свързана с нещо, което каза автора на ревюто в началото – дискът ще работи само като е включена клавиатурата. Ако имаше безжична връзка между двете части, която дори и на цената на по-бавен трансфер можеше да го оставя достъпен нещата щяха да са доста различни. На всеки, който се чуди бих казал, че трябва да се примири с идеята, че този диск ще е склад и нищо друго – инсталирането на програми там ще изисква повишено внимание, както и на тема кои могат и кои не, така и при употреба. Така че аз лично съм привърженик на другото решение – 64 ГБ карта, която не вадя и ми е налична и при откачена клавиатура. Мястото е малко, но стига за доста неща, включително и няколко доста обширни приложения и среди за разработка, а добрата работа с малки файлове определено прави тоя подход възможен и достатъчно комфортен (все пак не очаквайте чудеса от скорост с SD картата).

 • Купих си модела с 64GB SSD и 500GB в докинг станцията. Мога да кажа че съм много доволен, защото си инсталирам по-големите приложения и игри на 500 гб диск, и не се тревожа, че ще ми свърши мястото на основния 64 гб диск (имайте в предвид че 8GB от 64GB-вия са запазени за един restore partition и не са достъпни за потребителя). На дефолтната резолюция менюта и текст изглеждат много дребни, затова увеличих dpi-a na 125% и сега е доста по-добре. Мога да кажа само хубави неща за този таблет. Клавиатурата е супер удобна ако трябва да напиша някой мейл или за писане по скайп. Освен това е естествена поставка за таблета когато не искам да го държа на ръка.

 • Здравейте, имам въпрос към вас, като незапозната…. (и тъй като се колебая дали да си купя устройство с Андроид или Win8). Може ли да ми обясните, съществува ли реално работа при двата вида операционни системи (преход от А/д към Win8) при Т100 или нещо се заблуждавам от рекламните описания?

 • Не успях напълно да разбера въпроса ти, но ще се опитам да те ориентирам. Това е таблет с операционна система Windows 8.1. Същата версия, която се използва и за лаптоп, и за настолен ( desktop ) компютър. Ако трябва да сравняваме Android с Windows 8.1 x86, според мен везните са тотално наклонени към Windows. И не, това не е таблета, за който се говори, че ще има превключване от Android към Windows и обратното.

 • Здравейте!
  Въпросът ми може да е смешен, но може ли да обясните тази 120cd/m2 яркост на каква яркост се равнява в проценти?
  Благодаря предварително!

 • Здравейте. На някой случвало ли му се е да не може да включи таблета. На моя често трябва да задържа копчето около 1 мин. докато реагира и няколко пъти го намирам с активирана камера.????

 • здравейте
  бих искал да попитам Автора: Симеон Николов,
  този таблет според вас ще ми върши ли работа с офис пакета и autocad за 2D графика в смисъл ще се задъхва ли или ще работи добре, предполагам че и външна DVD записвачка ще мога да свържа към него
  с две думи харесва ми устроиството
  по принцип ще го използвам с външна записвачка
  офис пакет
  autocad само за 2D графика корекцийка и начертаване на чертежи ще ми върши ли работа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>