От: | 31.08.2013, 23:45

Ревю на Google Nexus 7 (2013) – високият клас при малките таблети

index-google-nexus-7-2013 Преди малко повече от година, Google, в съвместна разработка с ASUS, създадоха и пуснаха в продажба първия Nexus 7 таблет, който успя да изненада всички с ниската си цена и дори създаде една нова категория на качествени, бюджетни таблети. Сега калифорнийците са принудени да се борят със собствената си стратегия, защото с ниската цена могат да бъдат изненадани всички останали, но не и източно-азиатските производители на компоненти, които впрочем се справят все по-добре със задачите си и много от доказаните марки вече се обръщат изцяло към тях за реализиране на проектите им.

Дойде моментът Google да представи следващото си поколение Nexus 7 – серия, която в последните 12 месеца се превърна от най-евтината, в най-скъпата на пазара на 7-инчови таблетни устройства. Ще успее ли да компенсира ценовото предимство на непрестанно оказващите натиск ултра бюджетни предложения и ако успее – как точно ще направи това, ще разберете от днешната ни статия, в която ще разгледаме подробно всеки един аспект на Google машината.

Видео представяне

Преди да започнем с подробния анализ, предлагаме да изгледате краткото клипче на колегата Никола Овчарски, който само в няколко минути ще ви запознае с първите си впечатления от таблета.

В комплекта

Много свежо и приятно изглежда кутията на новия Nexus 7, която е оцветена в цветовете на дъгата, разкривайки част от външния вид на таблета и неговите производители (Google и ASUS). Освен самата машина, в нея ще намерите още гаранционна книжка, максимално опростено листче, указващо основните компоненти, USB кабел и зарядно устройство.

komplekt-0-google-nexus-7-2013
komplekt-1-google-nexus-7-2013

Дизайн и конструкция

Както вече споменахме, от бюджетна, Nexus 7 се превърна в луксозна серия, а за да защитят тази нейна характеристика, ASUS и Google са длъжни да се постараят максимално с външния вид и качеството на изработка на таблета. От известното време прекарано с него, можем да споделим, че са се справили с нелеката задача – корпусът на устройството изглежда отлично. Вместо гумираната повърхност, която присъстваше на задния капак от миналогодишното поколение, Google са използвали модерната в момента “мека” пластмаса, предоставяща чудесен захват и приятен допир. В центъра на гърба стои надпис “Nexus”, а в долната част, с малки букви пише “ASUS”.

Със сигурност ще ви направи впечатление горният ляв ъгъл, където място намира 5-мегапикселова камера – точно това е една от най-големите разлики между този и предходния модел.

Върху лицевата част също има камера, но тя е с 1.2-мегапикселова резолюция и е предназначена за видеоразговори. Под нея стои разбира се 7-инчовият екран и с неговото присъствие се изчерпват всички видими елементи върху тази част на таблета. Там обаче се крият още сензор за близост и “невидим” светодиод, намиращ се под стъклото, в центъра под екрана.

front-back-google-nexus-7-2013

Лявата страна на корпуса е напълно изчистена, отдолу е портът за USB връзка или за зареждане, отдясно стоят бутоните за увеличаване и намаляване на звука, както и този за включване/изключване, а отгоре е поставено 3.5-милиметровото аудио гнездо.

Странични снимки

sides-1-google-nexus-7-2013sides-2-google-nexus-7-2013sides-3-google-nexus-7-2013sides-4-google-nexus-7-2013sides-5-google-nexus-7-2013

Няма как да не направим сравнение на размерите между новото и старото поколение Nexus 7, което пък е приятна тема, тъй като прогрес определено има, при това немалък. Докато първият Nexus 7 тежи 338 грама при дебелина от 10.7 милиметра и височина/широчина 198.5 мм/120 мм, теглото на новия модел е 288 грама, В/Ш – 200 мм/114 мм, а дебелината му е само 8.65 милиметра. Спестяването при широчината идва от стесняването на рамките – общо с 6 милиметра. Как изглеждат двата таблета, поставени един до друг, можете да видите на снимката по-долу.

nexus2012-nexus2013

Дисплей и звук

Дисплеят на Nexus 7 (2013) е производство на Japan Display Inc., мултисензорен с до 10 точки на контакт и IPS панел с висока яркост и резолюция. Диагоналът му е 7-инчов (17.78 см), а резолюцията – 1920 х 1200 пиксела, при стъпка на пикселите 0.0785 х 0.0785 мм. Тези числа означават 323 пиксела на всеки инч (25.4 мм) – детайлност, напълно достатъчна, за да приспадне таблетът към “Retina” категорията. Предлагаме ви снимка на подпикселите под микроскоп.

micro-google-nexus-7-2013

Благодарение на IPS матрицата и отличната калибрация в процеса на производство, както ще видим по-долу, дисплеят на Nexus 7 (2013) предлага изключително точни за своя клас, живи и ярки цветове, видими под широк ъгъл.

Предлагаме за визуална оценка снимки на дисплея под ъгъл 45°.

angles-google-nexus-7-2013

Равномерност на подсветката

Измерената максимална осреднена яркост за цялата площ на екрана е 512 cd/m2. Най-голямото отклонение е 11%.

brightness

Нивото на максималната яркост е първата заявка за класиране на дисплея Nexus 7 (2013) в челните места при таблетите.Тя обаче не е последната, защото по отношение на правилното цветопредаване е много вероятно машината да регистрира рекорд, сред тестваните до момента машини.

Контрастът при посочената яркост, който измерихме, е 1067:1.

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Както можете да видите на графиката отдолу, дисплеят на Nexus 7 (2013) практически покрива цялото sRGB цветово пространство (97%).

cie-google-nexus-7-2013

Изчертаната от измервателният уред гама крива на тествания дисплей покри с нищожни отклонения гама-кривата със стойност 2.2, която е приета за стандарт при работа в sRGB и Adobe RGB цветови пространства.

gamma

Цветопредаване

Средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, показана от нашия уред, е 1.82. Единственото по-значимо отклонение е при синия цвят. Бихме искали да припомним, че отклоненията от цветопредаването Delta E, по ниски от единица, са на практика незабележими от човешкато око, а по-ниските от 2.0 покриват изискванията за професионален монитор за работа с цветове. В случая обаче говорим за таблет и единственото, което можем да направим, е да дадем отлична оценка и по този параметър.

delta-e

Изводи

Не са редки случаите, когато техниката, участваща в нашите тестове, проваля успеха си в тях само в един аспект, или по отношение на един свой компонент. Често пъти в тази връзка става въпрос именно за дисплея. Вероятно по финансови съображения, или за да постигне предимство в показатели като бързина или икономичност, производителят се решава на компромис в оптическите му характеристики. Тогава за нас не остава нищо друго, освен да отчетем посредствена оценка, обяснявайки причините за това. Сега обаче, при Nexus 7 (2013), ситуацията се обръща с положителен знак. Дисплеят се очертава като един от най-качествените и може би с най-доброто цветопредаване при този размер и тип устройства, давайки съществения си принос за забележителното представяне на цялото изделие.

Звук

Макар и не особено мощен, звукът от двата вградени стерео високоговорителя на Google Nexus 7 е ясен, а изкривяванията са минимални. Зa Cingo Surround технологията са се погрижили от немското Фраунхофер дружество – създателите на алгоритъма за Mp3 компресия.

Батерия

Акумулаторната батерия на Google Nexus 7 (2013) е литиево-йонна, с капацитет 3950 mAh.

Преди да започнем с нейните тестове, изключваме Bluetooth модула и свързваме таблета към Wi-Fi мрежа. Всички тестове, които изискват работещ дисплей се провеждат при яркост от 120 cd/m2. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Време за зареждане

Зарядното устройство на Nexus 7 (2013) е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 7 W при номинално напрежение и ток съответно 5.2 V и 1.35 A.

За зареждането от 0% до пълния капацитет на батерията, бяха нужни 208 минути (3 часа и 28 минути).

zarejdane-battery

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

web-surfing-google-nexus-7-2013

При тези условия, Nexus 7 (2013) издържа 625 минути (10 часа и 25 минути) – отличен резултат.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

video-google-nexus-7-2013

По този начин батерията изразходи капацитета си за 714 минути (11 часа и 54 минути) – страхотен резултат.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-google-nexus-7-2013

Тук Nexus 7 (2013) се изтощи за 194 минути, което се равнява на 3 часа и 14 минути.

Живот на батерията в режим на очакване

В Stand-by режим, при включен Wi-Fi модул, Nexus 7 (2013) беше много пестелив в консумацията си на ток от акумулаторната батерия, постигайки по този начин „продължителност на живот“ на същата в режим на очакване от 470 часа.

Сравнение с други модели

sravnenie-google-nexus-7-2013

Доста добре стои новият Nexus 7, сред тестваните конкуренти.

Персонален калкулатор

Чрез този инструмент, всеки може да научи, базирайки се на нашите изследвания, колко време ще издържа батерията на Google Nexus 7 (2013), при личното му потребление. За да научите това, просто въведете в белите полета приблизително по колко минути на ден бихте гледали видео/филми, по колко минути на ден играете на игри и по колко минути на ден сърфирате в Интернет.

След като го направите натиснете бутона „Пресметни!“, за да получите вашия резултат.

Възпроизвеждане на филм
3D игри
Сърфиране, чрез Wi-Fi
Батерията на вашия Google Nexus 7 (2013) ще издържа…
~ ? дни и ? часа

Технически характеристики

Операционна система Android 4.3 (Jelly Bean)
Процесор Qualcomm Snapdragon S4 Pro (4-ядрен, 1.5 GHz, Krait 300)
Оперативна памет 2GB DDR3L RAM
Дисково пространство 32GB собствена флаш памет (26.11GB налични за потребителя)
Видеокарта Adreno 320
Дисплей 7-инчов (17.78 см) – IPS (1920 х 1080 пиксела), 323 DPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
Камери 1.2-мегапикселова (отпред), 5-мегапикселова с автофокус (отзад)
Допълнително Aкселерометър, жироскоп, сензор за близост, Micro USB (SlimPort) 2.0 порт
Батерия 3950 mAh
Дебелина на корпуса 8.65 милиметра
Тегло 288 грама

SlimPort-ът може да се използва като видео изход, а липсата на MicroSD слот отново е проблем. Интересно е решението на Google да не се внася 16-гигабайтов Nexus 7 в България (поне за момента) и това донякъде намалява нуждата от допълнителна карта памет за тези, за които 26-те използваеми гигабайта не са достатъчни.

По-интересен е казусът с процесора, който по начало разочарова всички, но за всеобща изненада се оказа доста по-производителен от това, което очаквахме, когато чухме името му. Ще разгледаме тази история малко по-нататък в статията.

Батерията на Nexus 7 (2013) има с 375 mAh по-нисък капацитет от тази на предшественика ѝ, което е резултат донякъде и от по-тънкия с 2 милиметра корпус. Теглото пък е редуцирано с цели 50 грама или иначе казано – новият Nexus 7 е с 15% по-лек от предишното поколение.

Софтуер

Android 4.3 е последната представена операционна система на Google и именно с нея работи Nexus 7 (2013). Не можем да определим системата като голям скок над версия 4.2, макар да притежава няколко нови и полезни функции като Ограничени профили, Bluetooth Smart и OpenGL ES 3.0 поддръжката. Всички тях ще разгледаме подробно в статия, посветена изцяло на новия Android 4.3 Jelly Bean, която вече подготвяме.

Интерфейсът е стандартния такъв, познат ни от предходните Jelly Bean системи, а налични разбира се са и полезни предварително инсталирани приложения, които можете да намерите в централното меню на операционната система. Става въпрос за Google Play Games – Android алтернатива на Game Center, People – за организация на контакти, Google Earth – за разглеждане на всяка точка на света, само с 1 клик, календар, навигация, Gmail пощенски клиент, Google Chrome браузър и т.н.

Снимки от Android 4.3 в Google Nexus 7 (2013)

Screenshot_2013-08-31-20-16-52Screenshot_2013-08-31-20-19-39Screenshot_2013-08-31-20-18-43Screenshot_2013-08-31-20-19-29Screenshot_2013-08-31-20-20-26Screenshot_2013-08-31-20-21-06Screenshot_2013-08-31-20-22-03Screenshot_2013-08-31-20-22-18Screenshot_2013-08-31-20-23-09Screenshot_2013-08-31-20-24-06

С излизането на новия Nexus 7, популярнни станаха няколко бъга, свързани с тъчскрийн способностите и GPS връзката на устройството, за които разбира се ви осведомихме навременно, чрез новини в портала ни. До стъпването му в нашата страна обаче, бъговете са отстранени, което можем да потвърдим, след подробните ни тестове.

Производителност – Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064–1AA)

По-горе вече споменахме за неразбирателството в името на процесора – въпреки че той е S4 Pro, съвсем не става дума за представените през 2012 година чипове или дори за двуядрените MSM8960DT модификации, с които са екипирани последните модели на Google/Motorola. APQ8064–1AA разполага с четири Krait 300 ядра, всяко от които работи с тактова честота до 1.5 гигахерца. Изработен е по 28-нанометров процес и притежава 2МВ кеш от второ ниво. Графичната му карта е Adreno 320 на 400 MHz, а поддържаната памет е DDR3L-1600.

От всичко това следва, че тук си имаме работа не с S4 Pro, а с ребрандиран Snapdragon 600, различаващ се от събратята си единствено с даунклокнатите ядра (вероятно с цел по-дълъг живот на батерията).

Високите резултати в бенчмарк тестовете, които можете да разгледате по-долу потвърждават горепосочените факти.

AnTuTu – процесорен бенчмарк

AnTuTu е един от най-популярните измерватели на общата производителност на мобилните устройства. Ние вземаме само резултата от процесорния му тест.

antutu-google-nexus-7-2013

Лидер, с над 1000 точки преднина пред втория в класирането е S4 Pro процесорът на Nexus 7.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Един от най-добрите показатели за графичната производителност е GLBenchmark теста, вече известен като GFX Bench. В 2.5 C24Z16 версията, Nexus 7 просто съкрушава съперниците си, чрез безапелационна победа и преднина от 155 процента над втория – iPad mini. Таблетите, разчитащи на MediaTek и Tegra 3 чиповете, имат четири пъти по-нисък резултат.

glbench-google-nexus-7-2013

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет. При High Quality настройка, таблетът достигна 57.7 кадъра в секунда (средно), което е чудесен резултат. При Ultra High Quality, новият Nexus 7 отново не срещна проблеми, визуализирайки бенчмарка със средно 34.4 кадъра в секунда.

Screenshot_2013-08-31-18-12-45
Screenshot_2013-08-31-18-15-09

Snapdragon APQ8064–1AA срещу 8064T

Какво ще се случи обаче, ако съпоставим “новия” S4 Pro срещу най-бързата модификация на Snapdragon 600? Двата чипа са почти еднакви, а най-съществената им разлика е по-високата тактова честота на последния. За да разберем изхода от този малко странен тест, ще използваме помощта на Samsung Galaxy S4, използващ именно 8064T (на 1.9 GHz).

Screen Shot 2013-09-01 at 03.48.10

Процесорния бенчмарк на AnTuTu явно дава сериозно предимство на 8064T.

Screen Shot 2013-09-01 at 03.47.17

На коренно противоположно мнение е Vellamo – процесорният тест на Qualcomm.

Screen Shot 2013-09-01 at 03.50.24

При графичната производителност, разликата в полза на Galaxy S4 е минимална.

Screen Shot 2013-09-01 at 03.50.13

Във версия 2.7 тенденцията се запазва, а и двата модела демонстрират впечатляващи възможности.

Оставаме напълно доволни от представянето на Nexus 7, чийто System-on-a-Chip, както изглежда, може да си съперничи по производителност с водещите такива на пазара.

Реални игри

Две от най-тежките игри в Google Play в момента са Dead Trigger и Real Racing 3. Отделихме известно време за няколко обиколки в рейсинга и убиването на дузина зомбита в екшъна, след което можем да заключим, че таблетът се справя чудесно, предоставяйки ни плавен геймплей и в двете заглавия, което остава в сила дори при максимални настройки от менюто на Dead Trigger.

Screenshot_2013-08-31-20-15-21
Screenshot_2013-08-31-20-10-52

Камера

Nexus 7 (2013) разполага с 1.2-мегапикселова камера над екрана и 5-мегапикселова камера на гърба си. Последната не е снабдена със светкавица, но пък качеството и е много добро, дори при ниска околна светлина. Макро режимът работи чудесно, а за верността на предходните думи можете да се убедите от следните снимки…

Снимки от задната камера на Google Nexus 7 (2013)

IMG_20130831_183526IMG_20130831_183551IMG_20130831_184154IMG_20130831_184210IMG_20130831_184532

Новият Nexus може да записва и висококачествено Full HD 1080p видео. Докато заснемате такова, чрез кликане върху екрана, можете да улавяте и отделни кадри – те обаче няма да са с 5-мегапикселова резолюция, а с 2-мегапикселова такава. По-долу можете да видите пример за клип (за визуализация с реалните детайли, натиснете върху иконката със зъбното колело и се уверете, че е избрана най-високата стойност), както и за допълнителен кадър, хванат по време на видеозаписа.

video-photo

Заключение:

Да, новият Nexus 7 към момента е с над 200 лева по-скъп от бюджетните 7-инчови предложения. Google обаче са се постарали разликата да не се изчерпва единствено в ценово отношение, като при това са го направили по най-добрия възможен начин. Процесорът не само не е стар S4 Pro, но и превъзхожда със сериозна разлика чиповете в евтините машини. Екранът е просто невероятен във всички аспекти, камерата прави чудесни снимки, а името “Nexus” гарантира дългосрочната и навременна подръжка на най- новите ъпдейти, идващи от софтуерното подразделение на компанията.

Не бива да пропускаме хубавите думи и за корпуса – устройството е по-леко и от считания за изключително портативен iPad mini (288 грама за новия Nexus 7 срещу 308 грама за iPad mini), а дебелината му също задържа завидно ниска стойност – 8.65 милиметра.

Външният вид на таблета е много приятен и семпъл, а изработката изглежда луксозна и масивна. Като единствен минус ще отбележим липсата на слот за MicroSD карти, който донякъде можем да преглътнем, имайки предвид наличието на 32GB вградена памет.

И този път няма да пропуснем малкия подарък за първите 10 от вас, които поръчат модела до 1 октомври 2013 год. Заедно с него, те ще получат и свежа тениска “Laptop.bg” (не забравяйте да укажете размера, който желаете – M, L или XL). Единственото ни условие е, в полето “Допълнителна информация”, да попълните желан от вас тест за бъдещите ревюта, който не сте намерили в настоящото или просто да изкажете своето мнение.

Google Nexus 7 (2013) можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-asus-asus_google_nexus_7_2013

Плюсове

 • Превъзходен екран
 • Android 4.3 Jelly Bean
 • Красив външен вид
 • Тънък, здрав и удобен корпус
 • Качествена камера

Минуси

 • Липса на MicroSD слот за карти памет

Върху това ревю работиха Симеон Николов и Крум Николов. Видео представянето е дело на Никола Овчарски. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 21 952 пъти

19 мнения

 • Страхотно ревю!
  Въпросът ми е:дали този таблет,както и по-бюджетните-Asus memopad hd 7,Acer iconia a1 могат да приемат интернет от USB флашка (разбира се с преходник)на М-тел или Виваком ?

 • Старият Nexus 7 не поддържа usb on the go, предполагам и новия не поддържа, но другите мисля че поддържат.

 • Изобщо има ли таблет дето може да се комбинира с 3G Flashka…?

  • Виваком предлагат 3G Wi-Fi рутер който съм тествал и работи на стария Nexus 7 32GB , и на Asus Memopad HD7.

 • Поддържа host функцията, но при заплащане и теглене на приложение от Google Play магазина. Приблизително 5 лв. струва приложението, след което ще може да закачате flash памети към таблета. Но чрез това приложение ще може да трансферирате само файлове – снимки, видеа. Не може да закачате 3G flash устройства. За целта трябва да root-нете устройството, но това ще наруши гаранцията ви.

  • Не ме интересува гаранцията, Root-нем какво ще рече..?

   • Root-a това е придобиване на администраторски права над системата. Когато имаш root можеш да правиш на практика всичко – да триеш системни приложения, да слагаш драйвъри и т.н. Ето статия как се root-ва новия Nexus 7 2013: http://goo.gl/5ibhM1

   • Звучи обнадеждаващо.

 • Браво, наистина много добро ревю !
  А може ли да ми кажете как се казва самото приложение за flash паметите :)

 • Не съм сигурен, че като е с по-тънки рамки е предимство. Като притежател на Ипад мини го казвам. Като го хванеш от тази страна винаги поне половината пръст ти е на екрана. А при 7 инча екран не знам какво значение има ъгъла на видимост ? Все едно ще се гледа от 5 човека :) .

 • Здравейте!
  Интересувам се.дали разглежданият таблет има навигация,която работи без наличието на wi-fi(интернет)-т.е.дали мога да я използвам докато пътувам и нямам достъп до интернет?
  Благодаря!

  • Да, разполага с такава, стига да си свалите приложение с вградени карти.

 • трябва ли да го зареждам винаги угасен? вярно ли е?

 • Страхотно ревю! А и таблета си заслужава всяка стотинка. Обаче има един недостатък, който сте пропуснали, а и по-принцип малко хора са го забелязали. А това е звука. При ниски нива на звук, от 1 до 4-5 стъпки, се появява един неприятен шум, но само когато нещо „свири“. Оказа се, че е заради усилвателя на вградените говорители (и икономията), но в слушалките проблема го няма.

 • Кой таблет бихте ми препоръчали да си взема, и защо ? – Nexus 7 (2013) , iPad Mini Retina Display или LG G Pad 8.3 ?

 • И аз се колебая между Asus Nexus 32GB (2013) и LG G Pad 8.3

 • dizaina mojeshe da e malko po-dobyr no vse pak e dobre za tiq pari

 • Гн. Николов, здравейте! Бихте ли ми казали как да си пусна субтитрите на изтеглен филм? Имам инсталиран bs player ,подкарва филми,но без субтитри. Изтеглям филма и субс,но когато го стартирам ,не се появяват субс. Моля за обяснение,като на абсолютно начинаещ!

 • Липсата на SD слот е огромен минус, трябваше да сложат слот в новия модел вместо камера. Панасоник правят в момента най-мощните таблети, но цената им е просто абсурдна от две хиляди долара нагоре. Другия вариант е Nvidia Shield за няколко стотин долара той поне има слот за SD до 128 Гб. Според мен при сравненията и ревютата трябва да се тества и Wifi свързаността на таблетите. Кой таблет на какво разстояние от рутъра какъв сигнал и при каква скорост работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>