Ревю на Lenovo Miix 2 (10) – хибридите са все по-близо до истината

review-lenovo-tablet-miix-2-10-inch-keyboard-11Основната причина, поради която предпочитаме “големите” лаптопи пред таблетите е тяхната висока графична и изчислителна производителност, огромното (в някои случаи) дисково пространство и удобството при работа. Сериозна графична производителност обаче е нужна само за гейминг, а процесорите, дори на смартфоните, отдавна са прескочили границата, над която не бива да се притесняваме за тяхната бързина. Дисковото пространство става все по-достъпно, а дори използването на външна MicroSD карта до голяма степен решава проблемите с него.

Остана единствено да решим въпроса с удобството, като трябва да признаем, че сензорната тъчскрийн клавиатура няма как да замести физическата такава, при която с пръстите си отчитате ясно кога един бутон е натиснат. В тази посока също се работи, като се търси достатъчно ефективен начин за имплементиране на дисплеи с променящ се релеф, според елементите върху него, но до този момент не е намерен такъв, дотолкова развит, че да отговори на нуждата от бързо и сравнително евтино производство.

double-imgДокато учените се справят с този проблем, производителите на мобилни устройства ще разделят фокуса си между конвенционалните таблети и така наречените “convertible” такива, които можем по-опростено да наричаме хибридни, заради възможността им, чрез докинг станция, да се превръщат в устройства, силно наподобяващи лаптоп.

Един от най-новите представители на това подразделение е Lenovo Miix 2 – модел на компания, която напоследък влага много сили в търсенето и разработката на нови видове мобилни компютри, някои от които се превърнаха в хитове на пазара. Такива са Yoga 2 Pro лаптопът (подробно ревю), Yoga Tablet таблетите (подробно ревю), а сега напът е тяхната слава да последва и Windows-базираният Miix 2.

Miix 2 се старае да комбинира плюсовете на лаптопите (висока функционалност, производителност, удобство при работа) с положителните страни на таблетите (ниско тегло, портативност, липса на шум от вентилатори). Доколко резултатът ще е успешен, ще проверим в настоящото ревю.

Lenovo Miix 2 (10) можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-lenovo-IdeaPad_Miix_2-59415088

Ако моделът ви е допаднал, но търсите устройство с по-голям размер, обърнете внимание на 11.6-инчовата версия: http://tablet.bg/tablets-lenovo-IdeaPad_Miix_2_11-59415072

В комплекта

В красивата кутия на Miix 2 (10), заедно с таблета ще откриете неговата докинг станция, зарядно с вграден адаптер, упътващи книжки и стандартната изненада за Windows таблетите – продуктов ключ за Microsoft Office Home & Student 2013 пакета.

komplekt-0-Lenovo-Miix-2
komplekt-1-Lenovo-Miix-2

Дизайн и конструкция

За хибридите, дизайнът и конструкцията са чертите, които най-лесно накланят везните в полза на един или друг модел. Потребителите са изправени пред съвсем лесна дилема, тъй като в почти всички случаи техническите спецификации, а съответно и производителността са близки до идентични и една от малкото основни въпросителни пада върху качеството на изработка и интелигентно конструираното тяло.

Що се отнася до качеството на изработка и използваните материали, като че ли няма от какво да се оплачем. Въпреки че е пластмасов, таблетът стои стабилно в ръцете ни, а единствено докинг станцията му (клавиатурата) се поддава на леко огъване, при натиск, който едва ли ще осъществявате върху нея. Известно несъгласие имаме с идеята на инженерите на Lenovo, решили да предоставят само един ъгъл на виждане, при работа с таблета, тъй като в зависимост от ситуацията, той може и да не е перфектният за някои потребители. Чрез магнити и специален слот, таблетът се задържа и обляга в клавиатурата, след което не можете да намалявате или увеличавате зрителния ви ъгъл – той винаги е отворен на около 110 градуса, спрямо повърхността, върху която е разположена конструкцията.

docking-photo-1
docking-photo-2

Нещо, което прави добро първоначално впечатление е събуфера с брандинг JBL, намиращ се на гърба на докинг станцията и чието качество, заедно с това на стерео високоговорителите, ще разгледаме по-късно. Освен опора, клавиатура и звуков съпровод от ниски честоти, докингът предлага и два USB 2.0 порта + малък тракпад, който за съжаление не е “мултитъч”, а опция за скролиране с два пръста щеше да е доста полезна. Някои от клавишите на клавиатурата са с намалени размери, което е разбираемо, имайки предвид 10.1-инчовия диагонал на екрана. Бутоните с азбуката обаче са с достатъчно комфортен размер (14.9 мм x 14.9 мм), а конструкцията им е добре познатата ни, патентована от Lenovo “AccuType”, така че всичко е по-скоро въпрос на свикване с подредбата.

docking-keyboard

Дизайнът на самия таблет няма да ви изненада с нищо, освен с може би малко по-високото си тегло, отколкото ще очаквате, но имайки предвид 6800-милиамперчасовата му батерия и Intel Atom Z3745 чипа, сме склонни да приемем 622-грамовото тяло, което когато се комбинира с докинга, достига 1068 грама. Дебелината на Miix 2, в най-дебелата му точка е 9.80 милиметра, а когато е закачен към клавиатурата си – 17.90 мм.

Предната и задната част са съвсем семпли и елегантни, а същото можем да кажем и за комбинацията с клавиатурната част.

Отстрани таблетът е екипиран с аудио гнездо за тонколони / слушалки с микрофон, Mini HDMI, MicroUSB, MicroSD слот (скрит зад капаче), микрофон, както и стандартните бутони за включване/изключване и намаляване/увеличаване на звука.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5side-6side-7side-8side-9side-10

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo Miix 2 има мултисензорен капацитивен WUXGA IPS LCD панел (AU Optronics B101UAN01.7) с WLED подсветка. Диагоналът му е 10.1-инчов (25.65 см), резолюцията 1920 х 1200 пиксела, а стъпката на пикселите е 0.1133 х 0.1133 мм. Това се равнява на 224 пиксела на инч и съотношение на страните 16:10. Резолюцията позволява превръщането на екрана в “Retina”, когато се гледа от дистанция, по-голяма или равна на 38 см.

На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

Microscope-Lenovo-Miix-2

Снимано под ъгъл 45°, изображението почти не се променя и е с много добро качество:

Angles-Lenovo-Miix-2

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 381 cd/m2, при пределно отклонение от само 6%. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6698К (съвсем леко по-студена от оптималната светлина, съвпадайки абсолютно точно след калибриране – 6504К), без съществена неравномерност по цялата площ.

Luminance-Point-Lenovo-Miix-2
White-Point-Lenovo-Miix-2

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo Miix 2 покрива 70% от sRGB и 54% от Adobe RGB цветовите пространства. Недостатък, който за съжаление не може да се подмине, защото обезмисля в значителна степен точните фабрични настройки (виж по-долу) на наличните цветове.

CIE-xRite-Lenovo-Miix-2

Нашата оценка:

sRGB-Lenovo-Miix-2

Гама-кривата е със слабо отклонение, изразяващо се в малко по-светли изображения в участъците със средни нива на яркост..

Gamma-Lenovo-Miix-2

ШИМ на подсветката

Нивото на яркост се управлява, без използването на груба широчинно-импулсна модулация на светодиодната подсветка. Липсата на вредни за зрението пулсации считаме за значимо предимство.

PWM-Lenovo-Miix-2

Цветопредаване

Проверихме точността на цветовете на Lenovo Miix 2 със заводските настройки. Средното отклонение DeltaE (1931), в този случай беше със стойност 1.91. Отлоненията са малки и се виждат на графиката.

DeltaE-Bef-Lenovo-Miix-2

След направата на цветен профил от калибратора, картината се подобри още.

DeltaE-Aft-Lenovo-Miix-2

Резултатите визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Lenovo-Miix-2

Калибрирахме с втория, различен модел уред.

After-xRite-Lenovo-Miix-2

Тествахме с новия профил и отново много от цветовете се оказаха с отклонение, по-малко от единица, което ще рече, незабележимо с просто око, а само с уред.

xRite-Lenovo-Miix-2

Report-Lenovo-Miix-2

Нашата оценка:

Colour-Lenovo-Miix-2

Изводи

Дисплеят на Lenovo Miix 2 е комфортен за работа, благодарение на високата си яркост, липсата на вредно трептене, широките ъгли на видимост и добрия контраст. Пресъздадените мострени цветове са точни, но с важно пояснение. Светещата основно в синята част от спектъра подсветка в случая изобщо не може да подсигури излъчването на всички, приети за използване в Web цветове. Липсващите ще бъдат заменени с възможните налични. При впечатляващо точната им фабрична настройка по тази причина почти се обезмисля допълнителното калибриране. Повече по гореописаните въпроси бихте могли да прочетете ТУК.

Батерия

Енергийният капацитет, с който батерията на Miix 2 (10) разполага е 6800 mAh и според производителя, би трябвало да е напълно достатъчен за пълен работен ден, с едно зареждане. Тъй като обаче не сме наясно при каква яркост на екрана и какви условия е постигнат този резултат, провеждаме собствените ни тестове за издръжливост, при които дисплеят е настроен на 120cd/m2, а Wi-Fi модулът е включен.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

surfing

Miix 2 издържа 307 минути (5 часа и 7 минути) – нелош резултат, но все пак малко под очакванията ни.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестът при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

movie

Тук представянето е сходно – 333 минути с един заряд, равняващи се на 5 часа и 33 минути.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на тежка 3D игра използвахме GFXBench приложението, при Egypt 2.5 настройка.

gaming

250 минути с един заряд не е особено висок резултат, но е добър, имайки предвид операционната система и чипът, работещ в таблета.

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Windows 8.1 (32-битова)
Процесор Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.86GHz, 2MB кеш)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 64GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics (Bay Trail)
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см) – IPS (1920 х 1200 пиксела), 224 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 2-мегапикселова, 720p (отпред), 5-мегапикселова (отзад)
Допълнително Aкселерометър, Mini HDMI, MicroSD слот (SDXC/SDHC), микрофон, стерео високоговорители
Батерия 6800 mAh
Дебелина на корпуса / Дебелина с докинг станцията 9.80 милиметра / 17.90 милиметра
Тегло / Тегло с докинг станцията 622 грама / 1068 грама

Софтуер

Lenovo Miix 2 (10) работи с предварително инсталирана пълнофункционална Windows 8.1 операционна система, която по нищо не се различава от тези в настолните компютри и лаптопите. Можете да си инсталирате и да работите с Word, Excel, Chrome, Skype и всички останали приложения за Windows, като пъргавината в системата е напълно достатъчна за нормална работа.

Официална страница за поддръжка на Lenovo Miix 2 (10): http://mobilesupport.lenovo.com/bg/bg/products/laptops-and-netbooks/miix-series/miix-2-10-tablet-lenovo?type=Tablets

Производителност

Intel Atom Z3745

intelIntel Atom Z3745 е изключително нискоенергиен четириядрен процесор, който се среща най-често при Windows и Android таблетите. 22-нанометровият чип, който е базиран на новата архитектура “Silvermont”, разполагащ с триизмерни транзистора, увеличава производителността и енергийната ефективност на Z3745, в сравнение с предшествениците си.

Поради промяната на архитектурата, чипът има доста подобрения, които го правят по-бърз от предишния популярен модел на Intel – Atom Z2760. За съжаление е премахната опцията „Hyper-Threading”, което обаче не му пречи да се съревновава с AMD APU опонентите си – A6-1450 и A4-5000. Друго важно подобрение е и поддръжката на инструкциите SSE 4.1 и SSE 4.2, както и AES-NI, който обаче се предлага само при някои модели.

Четириядреният процесор разполага с вграден графичен ускорител с кодово име “Bay Trail”. Той е базиран на “Intel Gen7” архитектурата, която е и при “Ivy Bridge“ (HD Graphics 4000) сериите. Поради малкия брой на изпълнителните блокове на инструкциите (4) и ниската базова честота на графичния ускорител (778MHz), чипът е по-бавен от HD Graphics в Ivy Bridge. Все пак игри като FIFA и World of Warcraft не са пречка и могат да работят с плавен геймплей, макар и при ниски настройки. „Стриймингът“ при резолюция до 2560 х 1600 пиксела също не e проблем за чипа.

Цялата SoC (System on Chip) система консумира под 4 вата, което прави чипът удобен и за таблети с пасивно охлаждане.

Официалната страница на Intel Atom Z3745 можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/80270

Изчислителна производителност

Ще започнем с тест на изчислителната производителност, който ще проведем с помощта на крос-платформения бенчмарк Geekbench 3. Освен нея, приложението изчислява и скоростта на паметта в устройствата.

Geekbench 3 е крос-платформен тест на Primate Labs, целящ да определи производителността на чиповете в реални сценарии, натоварващи както с еднонишкови, така и с многонишкови процеси. Очаквано, резултатът е почти идентичен с този на Transformer Book T100, който работи с Intel Atom 3740. В класацията ни, 10-инчовият Miix се намести между него и iPad Air (2660 точки).

 • 3250
 • 2600
 • 1950
 • 1300
 • 650
 • 0
 • 2620
 • 2611
 • 1085
 • 2704
 • 2701
 • 2660
По-високият резултат е по-добър
Geekbench 3 (Multi-Core)точки
Lenovo Miix 2 (10) - Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.86GHz, 2MB кеш) (4-ядрен, 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail), Windows 8.1 (32-битова) 2620
ASUS Transformer Book T100 - Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics , Windows 8.1 2611
Prestigio MultiPad Visconte - Intel Celeron N2805 (2-ядрен, 1.46GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics, Windows 8.1 1085
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 (SM-Т520) - Exynos 5 Octa 5420 (4-ядрен, 1.9GHz), 2GB RAM, Mali-T628, Android 4.4 2704
ASUS Transformer Pad TF701T - NVIDIA Tegra 4 T40X (4-ядрен, 1.90GHz), 2GB RAM, NVIDIA GeForce ULP, Android v4.2 (Jelly Bean) 2701
Apple iPad Air - Apple A7 (2-ядрен, 1.30GHz), 1GB RAM, PowerVR G6430 , iOS 7.0.3 2660

Графична производителност

GFXBench е може би най-популярният бенчмарк, измерващ графичните способности на чиповете. За да избегнем предимство на устройствата с по-ниски резолюции на дисплеите, използваме Offscreen версията му.

Новото име на GLBenchmark – тежък крос-платформен тест на 3D производителността, поддържащ Android, iOS и дори Windows операционните системи. Тук хибридът се позиционира малко по-надолу в класацията, изоставайки от съвременните Qualcomm, Exynos и Apple процесори. Въпреки това, както ще се убедите след малко, графичната производителност е впечатляваща.

GFXBench 2.7 T-Rex (Off)точки
Lenovo Miix 2 (10) - Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.86GHz, 2MB кеш) (4-ядрен, 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail), Windows 8.1 (32-битова) 17
ASUS Transformer Book T100 - Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics , Windows 8.1 15
Prestigio MultiPad Visconte - Intel Celeron N2805 (2-ядрен, 1.46GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics, Windows 8.1 15
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 (SM-Т520) - Exynos 5 Octa 5420 (4-ядрен, 1.9GHz), 2GB RAM, Mali-T628, Android 4.4 22.8
ASUS Transformer Pad TF701T - NVIDIA Tegra 4 T40X (4-ядрен, 1.90GHz), 2GB RAM, NVIDIA GeForce ULP, Android v4.2 (Jelly Bean) 21
Apple iPad Air - Apple A7 (2-ядрен, 1.30GHz), 1GB RAM, PowerVR G6430 , iOS 7.0.3 27

Игри

Тъй като пълнофункционалният Windows ни предостави тази възможност, решихме да подложим Miix 2 и на няколко теста, които по принцип правим, когато разглеждаме модели в news.laptop.bg. Оказа се, че най-актуалната версия на футболния симулатор, FIFA 14, работи без проблеми с Intel HD Graphics видеокартата на Miix 2, макар и при ниски настройки. Средните кадру в секунда са 30, така че ако сте любител на игрите, трябва да знаете, че тези, които не изискват големи ресурси, ще работят чудесно на Miix таблета ви. Успяхме да подкараме дори и последния Tomb Raider, но 8-те кадъра в секунда са недостатъчни за нормална игра.

FIFA-14-Gameplay

Производителност на вградения SSD

SSD модулът, който бива разпознаван от системата като “VID: 15MCG8GC”, е с капацитет от 64GB и предлага скорости на четене и запис от 179.4MB/сек и 70.7МВ/сек, съответно.

Камера

Lenovo Miix 2 разполага с 2-мегапикселова предна и 5-мегапикселова задна камера, като последната заснема сравнително качествени снимки.

WIN_20140729_002112
WIN_20140729_002301
WIN_20140729_002414

Видео запис също е възможен, при това във Full HD резолюция и .MP4 формат. Кадрите в секунда са 30, битрейтът – 20.7 Mbps, а аудиото – двуканално. За да се уверите, че наблюдавате видеото с реалното му качество, натиснете върху зъбното колело и изберете най-високата стойност.

Заключение

Въпрос на време е изключително голям брой потребители да научат за ползите и удобството на този тип устройства и да започнат замяната на конвенционалните лаптопи с хибридни такива. Разбира се, така наречените „ултрабуци“ – леките и тънки ноутбуци, винаги ще имат своето място на пазара.

Miix 2 на Lenovo предлага портативността, от която се нуждаем, комбинирана със сравнително висока производителност, превъзхождаща тази на някои лаптопи – в процесорната ни класация в News.Laptop.bg, под използвания от Miix 2 чип, Intel Atom Z3745, има около 15 други модела, които можете да срещнете в големи, тежащи над 2 килограма лаптопи, с активно охлаждане.

Това, което не ни хареса е възможността за работа под само един ъгъл, което може да бъде неудобно, ако искате да ползвате хибрида, докато лежите на леглото си, например. Като цяло обаче оставаме доволни от развитието на този тип машини и Miix 2 е един от таблетите, които демонстрират това.

Lenovo Miix 2 (10) можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-lenovo-IdeaPad_Miix_2-59415088

Ако моделът ви е допаднал, но търсите устройство с по-голям размер, обърнете внимание на 11.6-инчовата версия: http://tablet.bg/tablets-lenovo-IdeaPad_Miix_2_11-59415072

Плюсове

 • Докинг с клавиатура в комплекта
 • Пълнофункционална Windows 8.1 операционна система
 • Microsoft Office Home & Student 2013 офис пакет
 • Графична производителност, достатъчна за игра на FIFA 14

Минуси

 • Възможност за работа с докинга под само един ъгъл (около 110 градуса)
 • Сравнително високо тегло

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 4 308 пъти

Няма мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>