От: и | 22.12.2014, 00:51

Ревю на Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – най-добрият Yoga таблет до момента за потребители, които знаят какво търсят

lenovo-tablet-yoga-tablet-2-pro-13-inch-android-front-side-projector-5Lenovo от тази година стана лидер освен на пазара за лаптопи, така и на комбинирания такъв – лаптоп + таблети. Това обаче не се постига лесно, ако компанията няма достатъчно голям избор, от който потребителите да се възползват. Също както при лаптопите си, китайският гигант произвежда таблети от най-нисък до най-висок клас, а днес имаме възможността да ви представим подробно характеристиките на способния им таблет – Yoga Tablet 2 Pro.

Това е 13.3-инчово изкушение с множество възможности и функционалности, мощен хардуер, приятен дизайн и наситен QHD дисплей. Това обаче не е всичко, което можем да кажем за това устройство. Както всяко друго, и Yoga Tablet 2 Pro има своите недостатъци, но и неоспорими силни страни. По-надолу ще намерите подробни тестове на производителността, батерията и софтуерните му възможности.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro може да бъде закупен от онлайн магазина на Tablet.bg тук: http://tablet.bg/tablets-lenovo-Yoga_Tablet_2_13-59428123

В комплекта

Атрактивната кутия крие под капака си самия таблет, няколко книжки с упътване, адаптер за зареждане и USB кабел. Също така ще намерите и комплект качествени слушалки тип „тапи“ с микрофон.

IMG_8571
IMG_8594

Дизайн и конструкция

Както е присъщо за всички Yoga устройства от линията, Yoga Tablet 2 Pro не отстъпва по дизайн нито на своите конкуренти, нито на предшественика си. На някои може им се стори нестандартен, но ние по-скоро бихме го определили като функционален. Цилиндричният елемент в долната част на таблета играе няколко много важни роли – може да се ползва като удобна дръжка за захват при ползване в портретен режим, крие в себе си батерия с огромен заряд, а също така е поместен и проектор, на който можете да преглеждате съдържание или да презентирате.

IMG_8679
IMG_8685
IMG_8624
IMG_8640

И все пак нека да започнем със задния панел. Той е почти изцяло от пластмаса, която е леко орелефена и приятна на допир. В средата на задната част ще намерите логото на Lenovo, а по-надолу съвсем постепенно се прелива в цилиндричния елемент, който споменахме по-горе. Точно над него е поместена основната 13-мегапикселова камера, JBL събуфера и малък бутон за освобождаване на пантата, с която да поставите таблета в удобна за вас позиция. Тук е мястото да споменем, че стойката не се прибира толкова лесно, колкото очаквахме и е нужно да бъде по-силно натисната в средната ѝ част, за да се захване стабилно за палчето.

IMG_8604
IMG_8627
IMG_8631
IMG_8651

Проследявайки извивката на долната част на таблета, стигаме до горния панел, където се намират двойните стереоговорители от JBL. Екранът заема останалата част от предния панел, а най-отгоре ще намерите предната камера, която ще ви послужи за видеоразговори. Страничните кантове отново са пластмасови, но с матирания завършек съвсем умело имитират метал. В лявата част е комбинираният бутон за контрол на звука, а под него, върху цилиндъра, ще откриете голям кръгъл бутон за отключване на екрана. Около него се намира LED пръстен, който свети, когато устройството се зарежда. Почти симетрично вдясно пък се намира проектора, за който всички говорят, и бутон, който служи за бързото му активиране при задържане за няколко секунди.

IMG_8665
IMG_8672
IMG_8675
IMG_8678

Цялостният дизайн е сдържан и елегантен, но не бихме казали, че е чак толкова впечатляващ. Няма как да не отбележим обаче, че сякаш дизайнерите от Lenovo са се постарали да направят таблета по-скоро функционален и удобен. Също така, изцяло алуминиеви са стойката и компонент от долната част на конструкцията на устройството. Бяхме изненадани, че Lenovo не са вложили малко по-скъпи материали за изработката на фона на ценовия клас, в който се намира Yoga Tablet 2 Pro. Може би това е бил труден избор, който са направили инженерите на компанията, за да запазят по-ниска цена и да компенсират проектора и огромния детайлен дисплей.

IMG_8693
IMG_8696
IMG_8702

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 2 Pro е WQHD, IPS, капацитивен мултисензорен (до десет точки на контакт) с резолюция 2560 х 1440 пиксела. Диагоналът му е 13.3-инчов (33.78 см), при съотношение на страните 16:9. Плътността на пикселите е 221 пиксела на инч, а стъпката – 0.115 х 0.115 мм. При наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 41 см, човешкото око не е в състояние да разграничи отделните пиксели, тоест, екранът се превръща в „Retina“.

На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

MIcroscope-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Картината, гледана под ъгъл 45°, е практически непроменена.

Angles-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е достатъчно висока – 356 cd/m2. При отчетено ниво на черния цвят 0.76 cd/m2, контрастът е 470:1. Цветовата температура върху бял екран има стойност около 7600К ( сравнително студена), дневен тип светлина, без сериозни отклонения по площта (оптималната има стойност 6500К).

Luminance-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
WhitePoint-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 2 Pro покрива 85% от sRGB и 64% от Adobe RGB цветовите пространства. Липсват (от sRGB) основно топлите цветове.

CIE-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Гама кривата на дисплея съвпада с оптималната, имаща стойност 2.2 , гарантирайки съвсем точно разпределение нивата на яркост.

Gamma-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Цветопредаване

Цветовете на Lenovo Yoga Tablet 2 Pro са точни, ако не смятаме синята мостра и непокритата в sRGB част, за която ще бъдат заменени с най-близките възможни. WLED-подсветката си казва своето- по-подробно бихте могли да прочетете тук (http://news.ele.bg/review/izbor-na-nov-monitor-kakvo-tryabva-da-znaem-chast-ii/). Средното отклонение (DeltaE) при максимална яркост е 1.99. DeltaE за даден цвят под единица може да се усети само с уред и се приема за отличен, а под 2.0 резултатът се смята за много добър.

DeltaE-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

На цветната карта се вижда съответствието с мострените цветове.

DisplayColor-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Трептене на подсветката

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 2 Pro е безопасен за зрението. Не засякохме вредни пулсации за целия диапазон на яркост.

PWM-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Изводи

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 2 Pro има много достойнства, които описахме и подкрепихме с числа по-горе. Те включват висока яркост (контрастът обаче би могъл да бъде по-голям), ъгли на видимост, нетрептяща подсветка. Точността на цветовете е прилична, но 85% покритие на sRGB е малко за IPS матрица и влияе негативно.

Звук

Качеството на звука от Lenovo Yoga Tablet 2 Pro е едно от достойнствата на таблета. Личи си още от амплитудно-честотната характеристика, снета от вградените високоговорители (носещи името на известна калифорнийска компания за аудио електроника), сравнена със съответната на аналогични устройства. Долната гранична честота е от порядъка на 220Hz, при ниво -12 dB.

Sound-Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Батерия

Батерията на Yoga Tablet 2 Pro е с впечатляващия капацитет от 12800 mAh, като дори има 17 и 15-инчови лаптопи, които не могат да се похвалят с такъв заряд. Хубаво е обаче да се вземе предвид, че екранът е с диагонал от цели 13.3″, а резолюцията на дисплея е QHD, или иначе казано, 2560 х 1440 пиксела- това със сигурност няма да повлияе благоприятно на живота на батерията. Захранването на такава голяма площ на подсветката и почти 3.7 милиона пиксела от матрицата със сигурност ще бъдат предизвикателство дори за такъв акумулатор.

Разбира се проведохме стандартните тестове за издръжливост, които включват 3D игра, видео възпроизвеждане и уеб сърфиране при еднакви условия – включен Wi-Fi, изключен GPS и Bluetooth при 120 cd/m2 яркост на дисплея. Също така сметнахме, че за голяма част от потребителите ще бъде полезно да разберат колко време е способен да издържи таблетът при видео възпроизвеждане с включен проектор. По-долу ще намерите резултатите от всички тестове.

Сърфиране в Интернет

В този тест използваме наш скрипт, прелистващ автоматично над 70 Уеб страници.

inet

Резултатът от този тест е като за отличен, имайки предвид детайлния екран и голямата площ – 529 минути (8 часа и 49 минути)

Видео възпроизвеждане

Осъществяването на този тест става посредством пускане на видеоклип с резолюция от 720p.

video

Тук имаме подобен резултат, който бихме определили като много добър – 555 минути (9 часа и 15 минути)

3D Игри

Отново с помощта на Epic Citadel приложението успяваме максимално точно да симулираме 3D игра.

game

В най-тежкия тест, таблетът се справи много добре и задмина някои от своите преки конкуренти – 259 минути (4 часа и 9 минути)

Видео възпроизвеждане с проектор

Симулирахме видео възпроизвеждане с включен проектор, като дисплеят на устройството бе изключен.

Даденият резултат е много добър – 376 минути (6 часа и 16 минути), което е напълно достатъчно, за да изгледате няколко епизода от любимия Ви сериал или около 2-3 пълнометражни филма.

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.4 KitKat
Процесор Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33GHz – 1.86GHz, 2MB кеш)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 32GB собствена флаш памет
Видеокарта Intel HD Graphics
Дисплей 13.3-инчов IPS капацитивен мултитъч дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела
Комуникация Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a/b/g/n, GPS
Камери 8-мегапикселова на гърба, 1.6-мегапикселова в предната част
Допълнително
 • слот за microSD карта памет
 • micro-USB 2.0 порт
 • micro HDMI порт
 • големи камерни високоговорители, JBL субуфер, Dolby Audio
Батерия 12800 mAh
Дебелина
Тегло 1.39 кг.

Софтуер

Софтуерът, който задвижва устройството, е Android 4.4 KitKat OS, с потребителския интерфейс на Lenovo. Макар и официално да не са го споменали от компанията, интерфейсът силно наподобява Vibe UI, който срещаме при смартфоните им, но в случая няма как да не отбележим и силните прилики с iOS. Става дума за анимациите, менюто с бързи настройки, което се издърпва отдолу нагоре, и лентата с известия отгоре. Минималистичният дизайн на иконите и задният фон прекалено много напомнят на операционната система на Apple.

Screenshot_2014-12-17-16-33-28
Screenshot_2014-12-14-13-52-40
Screenshot_2014-12-14-13-51-22

Като оставим това настрана, интерфейсът е лесен и удобен за ползване, с приятни нови допълнения, които не се срещат при повечето Android таблети. Ще започнем с долната лента за бързи настройки, която може да бъде издърпана и при заключен екран. В нея се намират обичайните настройки за яркостта, Wi-Fi, GPS, Airplane mode и други. Сред тях откриваме и Dolby Equalizer, който служи за задълбочена персонализация на озвучението с различни предварително зададени режими. От същото меню с настройки е възможно и бързото включване на проектора.

Screenshot_2014-12-17-16-33-35
Screenshot_2014-12-17-16-39-55
Screenshot_2014-12-17-16-34-45

В дясната част на долната лента се намират бързи бутони за камерата, заключването на дисплея, менюто с настройки, скрийншоти и Lenovo Smart Switch. Smart Switch позволява да настроите ръчно режима, в който ползвате таблета – изправен, легнал, окачен или държащ го в ръката си. Според желания режим може да задавате бързо режим на Dolby озвучението и дисплея. Той от своя страна може да бъде с по-наситени цветове, в нормален режим и в такъв, подходящ за четене- с по-меки цветове и ниска яркост. Наличен е и автоматичен режим, в който таблетът сам преценява по какъв начин ще работи, в зависимост от начина, по който го държите или е поставен.

Screenshot_2014-12-17-16-40-35
Screenshot_2014-12-17-16-43-14
Screenshot_2014-12-17-16-42-36

На нивото на софтуерните бутони за навигация, най-отляво на екрана се намира малка иконка, наподобяваща екран, разделен на две части. Като го докоснете, ще се отвори меню с предварително избрани приложения – имейл, галерия, Chrome, файловия мениджър, калкулатор и видео плеър. При отваряне на някое от приложенията, то се появява на екрана в умалени размери като в контекстно меню. Максималният брой отворени приложения е 3, което е напълно достатъчно за пълноценен мултитаскинг. Същите прозорци могат да бъдат минимизирани, също както при работната лента на Windows.

Screenshot_2014-12-18-17-54-51
Screenshot_2014-12-18-17-50-38
Screenshot_2014-12-18-17-48-31

Както повечето Android устройства с допълнителен потребителски интерфейс, така и този предлага оптимизация на консумацията на енергия. Тя не е много задълбочена, но в опциите ще намерите възможност за ограничение на консумацията на графичното ядро и дисплея. Също така може да забраните на приложенията да работят, когато екранът е изключен, за да не излиза устройството от „stand by“. Всичко останало обаче остава непроменено като възможности и функционалност спрямо чистия Android.

Проектор

Решихме да отделим малко внимание специално на проектора, тъй като това е едно от отличаващите се предимства на таблета спрямо конкуренцията, а и определено не е често срещана новост сред подобни устройства. Ще започнем с това, че за да се прожектира филм и да извлечете максимално от качеството на картината, се нуждаете от почти напълно тъмна стая, голяма бяла стена, на която да се побере 50-инчово изображение и достатъчно разстояние между стената и таблета, за да се постигне желаният ефект. Както вече сте се досетили, условията станаха прекалено много. Приехме тази новост със смесени чувства поради няколко причини.

Първо, цялата идея да се сложи проектор в този таблет е много добра, а изпълнението е сравнително сполучливо. Второ, крушката не е достатъчно силна, за да бъде видима картината при малко по-светло помещение, което автоматично изключва ползването на таблета за презентации в големи стаи с осветление. Това до известна степен обаче е разбираемо, тъй като големите проектори имат много по-големи крушки, които да компенсират външната светлина, докато тук инженерите са били ограничени откъм място и мощност. Трето, софтуерът, придружаващ проектора, е добре програмиран. Имате няколко вида настройки на ъгъла на картината и възможност за по-прецизен фокус с плъзгащия се бутон, намиращ се точно под проектора на цилиндричното тяло. Още по-добрата новина е, че допълнителните настройки могат да бъдат автоматични и когато тествахме таблета в различни условия, картината оставаше идеална и не ни се наложи ръчно да коригираме ъгъла.

Като цяло, идеята и изпълнението надминава нашите очаквания, но предвид ограниченията, за които споменахме по-горе, няма как да очаквате перфектни резултати. Начинът, по който може да се използва проекторът, ще бъде определящ за всеки потребител. Тоест, ако смятате да го ползвате за разглеждане на мултимедийно съдържание вкъщи – изборът е повече от добър, но ако се нуждаете от добър помощник при презентиране пред аудитория, няма да останете очаровани от крайния резултат.

Производителност

SoC (System-on-Chip) платката при Lenovo Yoga Tablet 2 Pro е Intel Atom Z3745, с 4-ядрен процесор, който работи при базова тактова честота от 1.33GHz, но при максимална натовареност може да достигне до 1.86GHz. Кеш паметта му е 2MB, а графичното ядро е Intel HD Graphics. Оперативната памет е 2GB и се оказа напълно достатъчна дори за тежкия мултитаскинг, на който подложихме устройството. Като цяло, таблетът работи бързо, без забавяне и излишен „лаг“, но анимациите определено не са толкова гладки. Може би са настроени да работят при 30FPS вместо при 60FPS, но това едва ли ще направи особено впечатление на нетолкова взискателния краен потребител. Резултатите от сравнителните ни тестове за производителност на процесора и графичното ядро ще намерите в графиките по-долу.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Камера

Основният сензор на камерата е с резолюция от 8MP и може да прави видеозапис във Full HD качество при 30 кадъра в секунда. Предният сензор е 1.6MP, което го прави по-скоро подходящ за видеоразговори. Имайте предвид, че таблетът е с внушителни размери и няма как да се очаква особено удобно снимане, но за сметка на това качеството на кадрите е впечатляващо. Когато има достатъчно светлина, която да попада в обектива, кадрите се получават качествени, а обикновено сме свикнали на посредствено представяне на сензорите при повечето таблети. Тук обаче бяхме приятно изненадани, а резултатите може сами да видите по-долу.

Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg

Панорама

PANO_20141220_135546

Видео

Заключение

Lenovo Yoga 2 Pro 13 е страхотен таблет, но за хора с много специфичен вкус. Корпусът е тънък, но тежък – 1.3кг (някои лаптопи тежат толкова) и благодарение на стойката си е удобен предимно за ползване в домашни условия. Ако търсите нещо по-компактно, но държите на Yoga серията, може да се ориентирате към 8 или 10.1-инчовите варианти на това устройство. Все пак има няколко неоспорими предимства- това са неговия проектор, QHD екранът, полезните софтуерни възможности и мултифункционалната стойка, която позволява таблетът да се ползва в най-различни условия и дори да бъде окачен на стената.

Хардуерът, който са ползвали Lenovo, е изключително мощен и дори при тази 2К резолюция на матрицата, устройството се представи чудесно на нашите тестове. Intel HD Graphics в Intel Atom процесора е толкова мощен, че може да се насладите на най-тежките игри в Google Play на детайлния дисплей. Мултитаскингът е много добре засегнат и дава възможност да се възползвате напълно от огромния 13.3-инчов екран, а снимките направени с таблета са повече от задоволителни. Животът на батерията е много добър, но изглежда, че независимо от огромния капацитет, мощният хардуер и детайлният дисплей „спъват“ перфектното представяне на акумулаторния заряд. Накратко, имахме по-големи очаквания от 12800-милиамперчасовата батерия. Ще завършим с това, което споменахме и по-горе – Lenovo Yoga Tablet 2 Pro е чудесен за потребители, които знаят какво търсят и които се нуждаят от точно такъв тип таблет, който не спада в точно определена категория устройства.

Плюсове

 • Детайлен QHD (2560 х 1440) дисплей
 • Функционален дизайн с емблематичната стойка
 • Добри софтуерни възможности, като задълбочена персонализация на звука, картината, както и възможност за мултитаскинг
 • Вграден проектор
 • Вградени стерео високоговорители със събуфер на JBL
 • Сравнително добър живот на батерията
 • Приятна изненада при представянето на камерата
 • Висока производителност

Минуси

 • Накъсване на анимациите при работа с вътрешните менюта на таблета
 • Леки забележки по проектора, за които споменахме по-горе

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro може да бъде закупен от онлайн магазина на Tablet.bg тук: http://tablet.bg/tablets-lenovo-Yoga_Tablet_2_13-59428123

Модели, участващи в тестовете от статията

laptop
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
laptop
Sony Xperia Z2 Tablet
laptop
Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800)
laptop
ASUS Transformer Pad TF701T
laptop
Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 (SM-T905)
laptop
Apple iPad Air

Прочетено 6 182 пъти

2 мнения

 • Чудесно ревю – както обикновено ! А по-нататък можем ли да очакваме и за 8 инчовата версия ?!? Голям екран с андроид ми е малко странно и смешно,за младежите които повече са свикнали с него сигурно е нормално,но за мен това е просто мобилна система !

 • Аз пък се чудя на кого да вярвам вече.На официалния сайт батерията и теглото са с различни параметри…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>