От: | 29.01.2014, 09:50

Ревю на Lenovo Yoga Tablet 8 (B6000) – различен поглед към таблетите

lenovo-yoga-tablet-8 Винаги сме се радвали, когато някоя компания прояви иновативност и опита (успешно или неуспешно) да демонстрира своятa гледна точка, излизаща от рамките на стандартното. Китайският производител Lenovo напоследък влага всички сили именно в това, а крайните продукти коват успех след успех. В пример за това вече се превърна ноутбукът-таблет Yoga 2 Pro, който въпреки сравнително високата си за българските стандарти цена, реализира фурор на пазара. Логиката е налична – машината има прекрасни характеристики, интересна концепция и чудесен външен вид.

Днес отново сме се спряли на Yoga, но този път в много по-малък и по-бюджетен вариант. Пълното име на устройството, което ще подложим на подробните ни тестове e Yoga Tablet 8 – таблет, готов да се конкурира с водещите 7-инчови предложения, макар и с малко по-ниски технически характеристики. Силата на Yoga 8 обаче е другаде и в това ревю ще се постараем да ви запознаем възможно най-подробно с нея, същевременно сравнявайки машината с останалите претенденти за най-добър “малък” таблет.

В комплекта

Кутията на Yoga Tablet 8 е много красива, а съдържанието ѝ, освен самия таблет, включва упътващи книжки, USB кабел и зарядно устройство. Адаптерът е с марка и модел Huntkey HKA00905015-3C и е предназначен за работа в мрежи с променлив ток и напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 7.5 W при номинално напрежение и ток съответно 5.0 V и 1.5 A.

IMG_2343
IMG_2350

Дизайн и конструкция

Именно в тази секция от ревюто е и най-интересната част, която отличава таблета от всички останали на пазара. В увода вече споменахме, че концепцията на Yoga Tablet 8 е много интересна и сега е моментът да ви предоставим малко яснота около това, което имахме предвид. Днешните мобилни устройства, въпреки малките си размери, разполагат със супер детайлни екрани (в много случаи таблетите/телефоните на потребителите работят с по-висока разделителна способност от лаптопите им), многоядрени процесори, голямо количество оперативна памет и тънки корпуси. Всичко това се развива изключително бързо, но има един аспект, който изостава сериозно с развитието си – издръжливостта на батериите. Да, по-производителните процесори и по-големите екрани не спомагат по никакъв начин за енергийната ефективност, но дали не бихте жертвали някой прекомерно усъвършенстван компонент, за да получите по-дълъг живот на батерията?

Според концепцията на Lenovo жертви не са нужни, а същата идея може да бъде постигната, чрез малка промяна в дизайна, представляваща нагледен пример за поговорката “С един куршум – два заека”. Вместо корпусът на таблета да има формата на тънък панел, долната част на тялото на Yoga Tablet 8 завършва с цилиндър с диаметър от 21 милиметра, в който инженерите на китайската компания са поместили батерия с капацитет от 6000 mAh. За сравнение, батерията на Google Nexus 7 (2013) е 3950 mAh, a тази на LG G Pad 8.3 – 4600 mAh. Освен, че това допринася за дълъг живот с едно зареждане, цилиндърът предлага повече от удобен захват при пренасяне – вече няма да се притеснявате, че машината ви ще се изплъзне от ръцете ви.

lenovo-yoga-8-holding

“Пълнежът” обаче не е единствения позитив на цилиндъра – благодарение на него, таблетът стои под лек наклон, когато го поставите върху равна повърхност, а панта в задната му част ви предоставя възможност да изтеглите поставка, така че машината да остане в почти вертикална позиция – така можете удобно да гледате филми, ако разполагате с маса или някакъв плот, пред вас. Друг плюс, който ще забележите е разположението на високоговорителите, също намиращи се във въпросния цилиндър и обърнати срещу вас, вместо да стоят отстрани или отзад на корпуса.

Позиции

IMG_2374IMG_2380IMG_2427IMG_2415IMG_2422

След цилиндъра, корпусът постепено се изтънява, като дебелината му започва от 7.3 милиметра и достига до 3 милиметра. В по-голямата си част дебелината е ~7 мм, което позволява разполагането на микрофон, двоен клавиш за увеличаване/намаляване на звука и аудио гнездо за слушалки, намиращи се от дясната страна на таблета. Под вградената поставка имаме слот за MicroSD карти (в B6000-HV модификацията е наличен и слот за SIM карти), а в левия край на цилиндъра, отзад, място намира и 5-мегапикселовата камера.

Странични снимки

IMG_2432IMG_2440IMG_2408IMG_2426IMG_2363

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 8 е капацитивен мултисензорен IPS с LED подсветка. Диагоналът му е 8-инчов (20.32 см), а резолюцията – 1280 х 800 пиксела, при стъпка на пикселите 0.1346 х 0.1346 мм. Това се равнява на 189 пиксела на инч – плътност, достатъчна да превърне екрана в “Retina” при наблюдаване от над 46 сантиметра. За стандартна можем да определим дистанция от около 40 сантиметра, което означава, че детайлността на дисплея е напълно приемлива, макар и да отстъпва пред голяма част от конкурентите си. На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

microscope-LenovoYogaTablet8

Ъглите на видимост на Lenovo Yoga Tablet 8 може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

AngleLenovoYoga8

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 423 cd/m2, при максимално отклонение от 11%. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6501К (перфектно) при максимално отклонение от само един и половина процента за цялата площ на дисплея.

BefMax1
BefMax3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 8 покрива 82% от sRGB и 61% от Adobe RGB цветовите пространства.

CIE-LenovoYogaTablet8

Гама кривата на дисплея почти съвпада с оптималната за работа в sRGB и Adobe RGB цветови пространства, чиято стойност е 2.20.

GammaMax-LenovoYogaTablet8

Цветопредаване

Цветовете на Lenovo Yoga Tablet 8 са много точни. Средното отклонение (DeltaE) при максимална яркост е само 1.86. Ако изключим синия цвят, останалите отклонения са много малки, присъщи на професионален монитор.

ColorMax-LenovoYogaTablet8

Последното ни твърдение е видно и на цветната карта, където в големите квадратчета са реалните мострени цветове, а в по-малките вътрешни са излъчените от Lenovo Yoga Tablet 8.

DisplayColourYoga8

Изводи

Дисплеят на Lenovo Yoga Tablet 8 е с висока яркост и точни цветове, ако не смятаме непълното покритие на sRGB цветовото пространство, защото ако трябва да излъчи липсващ цвят, ще го замени с най-близкия възможен, което също е неточно цветопредаване. Само това е достатъчна причина да му бъде присъдена много добра, вместо отлична оценка. В останалите аспекти обаче, екранът е справя чудесно.

Звук

Стерео високоговорителите, които споменахме малко по-рано, възпроизвеждат сравнително чист и мощен звук, а изкривявания се забелязват едва при 100-процентовото им увеличаване.

Батерия

Yoga Tablet 8 разполага с 2-клетъчна литиево-полимерна батерия с капацитет от 6000 mAh. Сигурни сме, че резултатите ѝ ще са чудесни, но за да се убедим в това, ще подложим таблета на три теста – Сърфиране в Интернет, Видео възпроизвеждане и 3D игра.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Сърфирането провеждаме при 120-нитова яркост, използвайки Wi-Fi мрежа и специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

internet-yoga-8

Машината издържа цели 988 минути (16 часа и 28 минути), което е абсолютен рекорд в категорията, сравним единствено с 9.7-инчовия iPad Air, постигнал резултат от 857 минути.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

movie-yoga-8

Тук резултатът беше малко по-нисък, но отново впечатляващ – цели 875 минути (14 часа и 35 минути) с едно зареждане. Това означава, че можете да изгледате почти два сезона на The Simpsons, без да имате нужда от зарядното устройство на Yoga Tablet 8.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

3d-gaming-yoga-8

При 3D играта натоварването е много по-високо, но 6000-милиамперчасовата батерия ни предостави гейминг в продължение на 461 минути (7 часа и 41 минути). Отново прекрасен резултат и отново рекорд за Yoga Tablet 8.

Сравнение с други модели

battery-compare

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2
Процесор MediaTek MT8125 (4-ядрен, 1.20GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR SGX544
Дисплей 8-инчов (20.32 см) – IPS (1280 х 800 пиксела), 189 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 1.6-мегапикселова (отпред), 5-мегапикселова / 1080p@20 fps (отзад)
Допълнително Aкселерометър, сензор за околна осветеност, ел. компас, MicroSD слот, микрофон, стерео високоговорители
Батерия 6000 mAh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 7.3 – 21 милиметра
Тегло 400 грама

Софтуер

Lenovo Yoga Tablet 8 работи с Android 4.2.2 операционната система, покрита със силно модифициран интерфейс, от страна на програмистите и дизайнерите на китайската компания. Подобно на iOS в iPad, приложенията не се извеждат с допълнителна иконка, а стоят постоянно върху “десктопа” (Home Screen) на таблета ви. Отдолу пък дори имате и познатата от операционните системи на Apple, “Dock” – лента, върху която можете да наредите софтуера, който използвате най-често.

Заедно със специалния външен вид, налице са и доста предварително инсталирани програми като Power Manager (за оптимизиране живота на батерията), Norton Mobile (за защита от кибератаки), Skype, два файлови мениджъра, txtr ebooks (за четене на книги) и Kingsoft Office (за създаване и редактиране на документи, презентации и електронни таблици). От 16 гигабайта пространство, при получаването на таблета, свободни за потребителя са 12.58GB.

Снимки от Android 4.2.2 в Lenovo Yoga Tablet 8

Screenshot_2014-01-28-13-18-55Screenshot_2014-01-28-13-19-22Screenshot_2014-01-28-13-19-30Screenshot_2014-01-28-13-22-52Screenshot_2014-01-28-13-21-14

Производителност

MediaTek MT8125

MT8125T е бюджетен чип, произведен от MediaTek. Въпреки сравнително ниската си цена, MT8125 има сравнително висока производителност, достатъчна за плавната работа на Android 4.2 Jelly Bean операционната система. Чипът разполага с четири процесорни Cortex-A7 ядра, всяко от които работи с тактова честота до 1.2 Ghz.

Geekbench 3

Ще започнем с тест на изчислителната производителност, който ще проведем с помощта на крос-платформения бенчмарк Geekbench 3. Освен нея, приложението изчислява и скоростта на паметта в устройствата.

geekbench-3

“Суровата” производителност на MTK8125 не е особено висока, в сравнение с тази на чиповете в новия Nexus 7 и G Pad 8.3. Тук Yoga 8 би могъл да се конкурира с бюджетните решения.

GFXBench 2.7 T-Rex HD C24Z16, Offscreen

GFXBench е може би най-популярният бенчмарк, измерващ графичните способности на чиповете. За да избегнем предимство на устройствата с по-ниски резолюции на дисплеите, използваме Offscreen версията му.

gfx-bench-2-7

MediaTek MT8125 отстъпва сериозно на по-висококласните чипове от Intel и Qualcomm.

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото ако резолюцията е различна, това не би било коректно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет.

Самият факт, че успяхме да подкараме както High Quality, така и Ultra High Quality теста, говори добре за бюджетния MediaTek чип. В първия случай той се справи с 46.0 кадъра в секунда, а във втория – 21.3. Резултатите са приемливи за този клас.

epic-1
epic-2

Игри

Тествахме графичните способности на таблета и с две реални игри (едни от най-тежките заглавия в Google Play) – Dead Trigger 2 и Real Racing 3. Първата игра работи безупречно, а втората – с лек “лаг”, на места, но без това да пречи на удоволствието от геймплея.

Screenshot_2014-01-29-09-48-31
Screenshot_2014-01-29-09-39-40

Камера

camera-ypga-8

Задната камера на Lenovo Yoga Tablet 8 е 5-мегапикселова, заснема снимки с резолюция от 2560 х 1920 пиксела и има максимален относителен отвор 1:2.8.

Разделителна способност

Резолюцията на камерата в lph (lines per high), касаеща съвкупността от обектив и матрица, определяме с помощта на тестова таблица по ISO 12233.

ISO-LenovoYogaTablet8

Камерата на Lenovo Yoga Tablet 8 постигна максимална резолюция от 1390 lph в центъра на полето, нормален резултат спрямо размерите и мегапикселите на сензора.

Тестовата композиция е удобен начин за оценка на резолюцията, резкостта на снимката, евентуален цветен шум и хроматични аберации. Снимахме я два пъти – в режим Auto и HDR.

Test-LenovoYogaTablet8

Текстът е размазан, има и явни следи от JPEG компресията. Нивото на шум в тъмните участъци, в сравнение с този тип камери, не е високо.

SravnLenovoYoga8

Хроматична аберация и геометрична дисторсия

На тестовата композиция, както и на снимката по-долу, има ясни следи от хроматични аберации.

Aber-LenovoYogaTablet8

Има много слаба геометрична дисторсия, тип възглавница, видима най-добре на цветната таблица – нещо напълно нормално.

Правилно цветопредаване

Анализът на цветната таблица, заснета от Lenovo Yoga Tablet 8 показа добро цветопредаване, без сериозни изкривявания.

ColourChart-YogaAfter

Синьо средно
Зелено добро
Червено задоволително
Жълто отлично
Маджента сдобро
Циан добро
Бяло отлично
Черно много добро

Оценката ни е 9/10.

На дигиталната цветна карта по-долу се виждат цветовете, които смартфонът е снимал, а в малките квадратчета цветовете от снимката.

CameraColourLenovoYoga8

Още примерни снимки

IMG_20140125_105907
IMG_20140125_105926
5

Примерен видео запис от камерата на Lenovo Yoga Tablet 8

Yoga Tablet 8 заснема видео с 1080p Full HD резолюция, при 20 кадъра в секунда. Качеството е лошо. Пример за клип, заснет с камерата на гърба, можете да проследите отдолу. Преди да го направите се уверете, че детайлността му е реалната (1080p), като натиснете върху иконката със зъбното колело и изберете най-високата стойност.

Изводи

Камерата на Lenovo Yoga Tablet 8 е на едно посредствено ниво спрямо последните технически постижения, но не бива да забравяме, че става въпрос не за смартфон, а за таблет. От тази гледна точка нещата се променят – спрямо камерите на останалите таблети има достатъчно висока резолюция, точност на цветовете и при необходимост от снимка в даден момент би ни свършила нелоша работа. Изключение прави видео записът, при който ситуацията е далеч по-лоша.

Заключение

lenovo-tablet-yoga-8-front-side-modes-1Определено най-впечатляващата черта на Yoga 8 е неговата удобна и висококачествена конструкция, която пък носи и най-голямото предимство на Yoga Tablet 8 пред конкуренцията му – издръжливостта на батерията. В това отношение, сред малките таблети на пазара, с диагонал на екрана около 7-8 инча, Yoga 8 е абсолютен рекордьор. До известна степен можем да критикуваме екрана, който е с по-ниска резолюция от останалите машини в този ценови клас, но пък същият ни изненада с чудесна яркост, цветова температура и много ниски цветови отклонения. Звукът също е на добро ниво.

Вече сме наясно какво желаем за следващото поколение на таблета – Full HD екран за кристална детайлност и System-on-a-Chip от малко по-висок клас, за конкурентна производителност. Камерата също би могла да получи леко обновление, тъй като заснема добри снимки, но видео клиповете са с меко казано лошо качество, дори за таблет. Цялостното ни мнение остава положително и сме повече от доволни, че Lenovo са развили идеите си по един прекрасен начин, който ще улесни ежедневието ми.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят таблета до 25.02.2014 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Lenovo Yoga Tablet 8 можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-lenovo-yoga_B6000

Плюсове

 • Страхотна издръжливост на батерията
 • Удобна конструкция с иновативен дизайн
 • Красив алуминиев корпус
 • Качествен дисплей

Минуси

 • Сравнително ниска детайлност на екрана
 • Лошо качество на камерата, при заснемане на видео

Прочетено 10 851 пъти

11 мнения

 • Здравейте и поздравления за подробното ревю ..отново. На мнение съм обаче, че детайлността на екрана /посочена от Вас като минус/ е част от характеристиките, които определят качеството на дисплея /посочен от Вас като плюс/. Поздрави

  • Здравей, HD! Напълно прав си. Няма как обаче да пренебрегнем множеството качества на екрана, но не коректно и да заобикаляме факта, че резолюцията е по-ниска от тази на конкурентните на Yoga 8 модели. Това е причината дисплеят да присъства и от двете страни :) Поздрави!

 • Zdraveite obshto vzeto tableta si e mnogo gotin no nikade nenamiram kak da gledam filmi.instalirah si t-torent opitah da svalia film ot zamunda taka mi kazaha no nishtone stava.Vie neshtoda me posavetvate kakvodanapravia

 • Купих си го и два дена работи перфектно.
  Третият ден не можах да го включа и сега е на ремонт.
  Проблемът е че само в София ги ремонтират.
  Внимавайте като си купувате скъпи джаджи вероятността да не работят перфектно е голяма.

  • този таблет е около 300 лева и за мен е евтина джаджа един познат разполага с таблет б8080 йога и е много доволен а и процесора на този таблет скоростта му е 1.20 гигахерца което е адски малко

 • zdraveite. obicham da gledam filmi prez edin sait. filmisub.net,obache ot snoshti nemoga i mi pishe che tableta e outdated. ima nova versiq za aktualizaciq, obache me e strah che ako q instaliram moje neshto da se precaka s tableta i da se promeni… molq posavetvaite me neshto…blagodarq predvaritelno

  • Малко е вероятно нещо коренно да се промени в системата, най-много нещо графично в интерфейса. Не се тревожете.

 • А как стои въпросът с PWM трептенето на дисплея? Ревютата ви са много добри, но би било добре да добавите и тази информация в повече; в много ревюта липсва.

 • Здравейте, има ли възможност да се инсталира Windows?

 • Купих го след 5 месеца беше на ремонт, смениха ми в сервиза предната камера. сега от десет дена насам не се включва и да се включи си стои надпис леново и до там и сам много разочарована :( от Lenovo Yoga B6000-H

 • съм*

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>