От: | 17.11.2013, 20:45

Ревю на LG G Pad 8.3 – таблетът, който изненада конкуренцията

LG-G-Pad-8.3 Ако LG и Google са партньори, когато става дума за смартфони, то на пазара за таблети в момента двете компании се намират в ожесточена битка. Причината е, че именно техните два топ модела се намират в един и същи ценови клас, като се опитват да привлекат една и съща аудитория от потребители – тези, желаещи машина от категорията на таблетите, които могат да се обхванат с една ръка, но предлагат висока производителност и качество на изработка.

Най-доброто предложение според Google е създаденото от тях и ASUS ново поколение Nexus 7, докато LG ще заложат на G Pad 8.3. Nexus 7 вече сме разглеждали в детайлно ревю, като в неговия край заключихме, че гигантът в Интернет търсачките се е справил страхотно с машината, на софтуерно ниво, а тайванският производител ASUS – на хардуерно.

Подробен анализ на G Pad 8.3 предстои да направим, като разбира се споделим всичко с вас. Първоначалният ни ентусиазъм съвсем не е малък, защото сме наясно с потенциала на машината и нямаме търпение да изпитаме всички функции, предварително зададени в операционната ѝ система.

В комплекта

Комплектът на G Pad 8.3 включва единствено самия таблет, USB кабел със зарядно устройство и упътване.

Дизайн и конструкция

Дизайнът и конструкцията на корпуса на LG G Pad 8.3 са едни от най-силните черти на таблета, с които той ще се опита да привлече потребителите на своя страна. Устройството изглежда много елегантно, а материалите от които е изработено тялото му включват стъкло, пластмаса и алуминий. В ръцете ни е версията в бял цвят, която първа привлече погледите ни още на IFA изложението в Берлин – визията ѝ е съвсем семпла и ненатоварваща.

front-LG-G-Pad-8.3
front-1-LG-G-Pad-8.3

Белият G Pad е покрит от светло сив алуминий на гърба си, изключвайки два пластмасови участъка в горната и долната част. Отдясно, отново в горната и долната част са разположени два високоговорителя, чиято цел е да превърнат звука в стерео, когато гледате филм в пейзажен режим.

GPad-feature-bezel_465Лицевият панел е покрит изцяло с парче стъкло, което най-вероятно е дело на Corning (Gorilla Glass) или друга компания, занимаваща се със защити от този тип (официални данни за момента нямаме). Почти цялата площ е заета от екрана, като отгоре и отдолу е оставено малко място за удобен захват при използване в пейзажен режим (над екрана стои камерата и сензорът за околна светлина), а рамките отляво и отдясно са редуцирани до 7.2 милиметра (когато държите таблета в пейзажен режим, трябва да го обхванете от двете му страни, като на снимката вляво). Дори ръцете ви да са малки, това не би трябвало да е проблем, тъй като широчината на корпуса е само 12.65 сантиметра. Тази стойност е по-висока от 11.4-те сантиметра на Nexus 7, но разликата идва от по-големия диагонал на екрана на G Pad, който както се досещате от името му е 8.3-инчов (Nexus 7 пък е със 7-инчов дисплей). Всъщност това е и една от причините Nexus 7 да превъзхожда корейския си конкурент в теглото, с цели 48 грама. Тук обаче не можем да обвиним LG, защото наличието на алуминий определено стои прекрасно.

Съревнованието при дебелината на корпуса се печели от G Pad 8.3 и неговия профил от 8.3 милиметра, което макар и с минимална преднина (0.35 милиметра), е по-ниска стойност от тази на Nexus 7. Ето и как изглеждат двата таблета, поставени един до друг…

size-compare-LG-G-Pad-8.3

Оставяме настрана габаритите на двете машини, защото G Pad има нещо друго, с което може да се похвали. То се намира в горната част на корпуса, а ние му обръщаме специално внимание, защото липсата му в Nexus 7 е най-големият минус в продукта на Google / ASUS – MicroSD слот за карти памет. Точно до него стои 3.5-милиметровото аудио гнездо за слушалки, а малко по-настрани място намира и инфрачервен порт.

Долната страна на корпуса е снабдена с MicroUSB порт за зареждане или връзка с компютър и микрофон. Отляво таблетът е напълно изчистен, а отдясно са разположени Power-бутонът и двойният клавиш за увеличаване / намаляване на звука.

Странични снимки

Nside1side2side3side4

Дисплей и звук

Както вече споменахме, G Pad има 8.3-инчов (21.08 см) капацитивен екран. Разделителната му способност е 1920 х 1200 пиксела (16:10 съотношение), което означава, че детайлността на изображението е 273 пиксела на инч, при стъпка на пикселите 0.093 мм х 0.093 мм.

На микроскопската снимка се виждат подпикселите, характерни за IPS матрица и тяхната стъпка.

microscope

Ъглите на видимост на LG G Pad 8.3 са показани по-долу, под ъгъл 45° – можете да се убедите сами в качеството.

Angle_LG-G-Pad-8.3

Измерената максимална яркост на екрана е 254 cd/m2, а цветовата температура при бял екран и тази яркост е 6900 К. Максималното отклонение от яркостта в различните зони от площта на екрана, което нашият уред измери, възлиза на 25%.

Brightness

Това, според нас е неприемлива стойност, но на практика е възможно и да не забележите отклонението.

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на LG G Pad 8.3 покрива 85% от sRGB и 63% от Adobe RGB цветовите пространства. Липсват, макар и в неголяма област, част от червения и зеления цвят от обхвата на sRGB. Цветовата температура на бял екран е близка до оптималната, D65.

cie-LG-G-Pad-8.3

Цветопредаване

Цветовете на дисплея на LG G Pad 8.3 са със средно отклонение (DeltaE), равно на 8.62. Тази стойност е по-висока от допустимата за дисплеи, на които би се разчитало за работа с цветове, като е в границите на обичайното за момента.

Color

Показаната дигитална цветна карта ви дава възможност да сравните зададените и излъчените от дисплея цветове. Първите са в големите квадратчета, а последните – в малките.

DisplayColour

На тази карта всъщност се виждат не чак толкова големи разлики.

Стойността на гама кривата е близка до оптималната, но не е идеална.

Gamma

Изводи

Дисплеят на LG G Pad 8.3 е с напълно достатъчна яркост за работа във силноосветени или много слънчеви помещения, но на открито би могло до се желае още. Цветовете нямат големи различия от реалните, изображенията са ярки, наситени и в леко топла тоналност. Ъглите на виждане са несравнимо по-широки от тези на дисплей с TN матрица. Тези особености предполагат удобна работа с LG G Pad 8.3 у дома или в офиса.

Звук

Звукът, възпроизвеждан от високоговорителите на G Pad 8.3 е много мощен, макар при максималното му увеличаване да се губи част от качеството му. Ако не издърпате плъзгача докрай обаче, ще се насладите на чист, достатъчно мощен и ясен звук.

sound_macro

Батерия

Акумулаторната батерия на LG G Pad 8.3 е литиево-полимерна, с капацитет 4600 mAh – с 650 mAh повече от капацитета на батерията в Nexus 7, но това разбира се не е гаранция, че издръжливостта на таблета с едно зареждане ще е по-висока от тази на моделът на Google. Дали е така ще разберем от следващите тестове, които провеждаме при 120 нита яркост, изключени каквито и да е режими за пестене на енергия и активен Wi-Fi модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-LG-G-Pad-8.3

LG G Pad 8.3 издръжа 378 минути (6 часа и 18 минути), което макар да е приемлив резултат, не може да се мери с по-голямата част от конкурентите му.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-LG-G-Pad-8.3

Тук станахме свидетели на още по-посредствено представяне – 370 минути (6 часа и 10 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-LG-G-Pad-8.3

За разлика от ситуацията при предишните два теста, тук G Pad 8.3 се справя много добре, издържайки над три часа с едно зареждане – 207 минути (3 часа и 27 минути).

Сравнение с други модели

На графиката отдолу имате възможност да разгледате как се представя G Pad срещу някои от конкурентите си.

battery-compare-LG-G-Pad-8.3

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2 (Jelly Bean)
Процесор Qualcomm Snapdragon 600 (4-ядрен, 1.73GHz, Krait-300)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта Adreno 320
Дисплей 8.3-инчов (21.08 см) – IPS (1920 х 1200 пиксела), 273 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 LE, GPS, Micro USB 2.0 порт (с OTG поддръжка)
Камери 1.3-мегапикселова (отпред), 5-мегапикселова с автофокус (отзад)
Допълнително Aкселерометър, сензор за околна осветеност, сензор за близост
Батерия 4600 mAh
Дебелина на корпуса 8.30 милиметра
Тегло 338 грама

Софтуер

Едно от основните предимства на G Pad 8.3 пред останалите таблети на пазара е широката му функционалност. Тя включва десетки добавки към Jelly Bean операционната система (зад интерфейса на LG стои Android 4.2), които са създадени за да улеснят потребителския живот до максимална степен. Slide Aside предлага избирането на три програми, между които можете да превключвате, чрез приплъзване на три пръста наляво или надясно по екрана (подобно на iPad моделите, но за съжаление със споменатото ограничение), а QSlide ви предлага реален мултитаскинг със стартиране на малки програми (като калкулатор, браузър и т.н.) върху тези, с които работите в даден момент, като дори имате възможност да намалявате прозрачността им.

QRemote е софтуер, възползващ се от инфрачервения порт на таблета, чрез който можете да управлявате домашната си електроника, Clip Tray е приложение за по-лесно менажиране на клипборда, а Capture Plus позволява запазването на пълна уеб страница, за по-късно разглеждане, без нужда от Интернет.

Особено приятно приложение е Quick Translator, чрез който ще можете да превеждате текстове от 44 различни езика на 66 други – нужно е единствено да ги посочите с камерата. Ако ги превеждате ред по ред, резултатът е напълно приемлив. С по-големи пасажи обаче софтуерът не работи правилно.

Screenshot_2013-11-16-14-07-29

Вероятно вече сте чували за Knock On, който стана много популярен с LG G2 смартфона. Когато таблетът е в спящ режим е нужно само да чукнете два пъти с пръст върху екрана, за да го събудите. Обратното действие също е възможно. Voice Mate е система за гласови команди, а с Life Square можете да създавате албуми със снимки, текстчета и т.н. Polaris Office 5 пък е офис пакет за създаване и обработка на документи, презентации и електронни таблици.

Q Pair също е особено интересна функция, чрез която можете да синхронизирате смартфона си (изисква ОС Android 4.1 или по-висока) с G Pad 8.3 и да получавате известия директно върху него.

q-pair-LG-G-Pad-8.3

Интерфейсът на LG G Pad 8.3 е красив и удобен, а производителността на Snapdragon 600 е достатъчна за плавните движения в системата.

Снимки от Android 4.2.2 в LG G Pad 8.3

Screenshot_2013-11-16-15-11-55Screenshot_2013-11-16-13-31-03Screenshot_2013-11-16-15-12-23Screenshot_2013-11-16-15-12-48Screenshot_2013-11-16-17-03-01

Производителност

Qualcomm Snapdragon 600 – APQ8064

Вече споменахме, че “сърцето” на таблета е Snapdragon 600. Точният му модел е APQ8064, снабден е с четири Krait ядра, работещи с тактова честота до 1.73 гигахерца, както и Adreno 320 графичен процесор. APQ8064 е изработен по 28-нанометров процес и притежава 2МВ кеш от второ ниво.

Geekbench 3

Geekbench 3 е популярен крос-платформен тест, изчисляващ производителността на процесора и паметта в устройствата.

Screenshot 2013-11-16 19.39.40

LG G Pad 8.3 изкара 2047 точки в Multi-Core теста с което отстъпва единствено на далеч по-скъпия iPad Air.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

При теста за графична производителност, Snapdragon 600 достигна 39 кадъра в секунда (средно) – резултат, който отново е по-малък единствено от Air, в таблицата с тествани таблети.

Screenshot 2013-11-16 19.40.39

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет.

При High Quality настройка, таблетът достигна 57.9 кадъра в секунда (средно), което е много добър резултат. При Ultra High Quality стойността беше 32.6, което отново е чудесно. Резолюцията е 1920 х 1120, заради бялата лента с функционалните бутони.

Screenshot_2013-11-14-13-17-21
Screenshot_2013-11-14-13-19-31

Игри

Освен за плавните движения в операционната система, Snapdragon 600 се оказа достатъчен и за перфектен геймплей в тежките триизмерни игри, намиращи се в Google Play магазина.

Screenshot_2013-11-14-16-50-34
Screenshot_2013-11-14-16-44-56

Камера

camera_macro

LG G Pad 8.3 е екипиран с 5-мегапикселова камера на гърба и с 1.3-мегапикселова върху предната част на корпуса си. Задната камера заснема фотоси с резолюция 2560 х 1600 пиксела, както и Full HD видео (1920 x 1080 пиксела) при 30 кадъра в секунда. Светкавица липсва. Примерни снимки от камерата можете да разгледате отдолу.

CAM00040
CAM00050
CAM00053
CAM00091
CAM00106
CAM00112

Ето и видео (1080p), заснето от камерата на G Pad 8.3 – за визуализация с реалните детайли, натиснете върху иконката със зъбното колело и се уверете, че е избрана най-високата стойност:

Заключение:

Макар че през по-голямата част от статията сравняваме G Pad 8.3 с последния Nexus 7 (подробно ревю прочетете ТУК), напълно сме наясно, че това не е единственият конкурент на LG. Съществуват още много интересни машини, достойни да получат нашето и вашето внимание, но близките спецификации и цена правят битката между горепосочените устройства най-интересна. В крайна сметка предимството при батерията остана на страната на Nexus 7, при софтуерната част можем да кажем, че останахме по-доволни от LG, а наличието на MicroSD слот за разширяване на паметта и малко по-големият екран (без да се жертва удобството при захват с една ръка) са още два плюса в графата на корейския играч.

Няма да пропуснем малкия подарък за първите 10 от вас, които поръчат модела до 20 декември 2013 г. Заедно с него, те ще получат и свежа тениска “Laptop.bg” (не забравяйте да укажете размера, който желаете – M, L или XL). Единственото ни условие е, в полето “Допълнителна информация”, да попълните желан от вас тест за бъдещите ревюта, който не сте намерили в настоящото или просто да изкажете своето мнение.

LG G Pad 8.3 можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-lg-lg_g_pad_83_v500_black

Плюсове

  • Тънък и красив корпус
  • Интуитивен и многофункционален интерфейс на LG
  • Качествена камера
  • Висока производителност

Минуси

  • Посредствен живот на батерията при сърфиране и гледане на филм
  • Сравнително ниска яркост със сериозни отклонения

Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез системата за коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 11 827 пъти

9 мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>