От: | 31.03.2014, 21:34

Ревю на PocketBook SURFpad 3 (10.1) – бюджетен 3G таблет на бързоразвиваща се компания

review-pocketbook-surfpad-3Напоследък пазарът на смартфони и таблети беше залят от десетки анонимни марки, които ние се опитваме да отсяваме, подбирайки само тези, които създават наистина качествени продукти. На пръв поглед и PocketBook може да ви изглежда такава, но всъщност нещата не стоят по този начин. Тук говорим за швейцарска компания, която макар все още да не е особено известна в България, само няколко години след създаването си се превръща в четвъртия най-голям производител на електронни четци, базирани на E Ink технологията.

PocketBook са изцяло съсредоточени върху този тип устройства, както и върху Android таблетите, което им дава възможност бързо да усъвършенстват машините си, постоянно мислейки за иновации и нови качества в този сегмент. В България вече разполагаме с два модела SURFpad 3 – 7.85-инчов и 10.1-инчов, като въпреки ниската си цена и двата са снабдени с 3G модул за мобилен Интернет.

Днес ще разгледаме PocketBook SURFpad 3 (10.1) – модел, който поне “на хартия” успява да ни впечатли с функционалността и възможностите си, които обаче не можем категорично да похвалим, без да ги подложим на подробните ни изпитания.

В комплекта

Комплектът на машината съдържа зарядно устройство, USB кабел и OTG (On-The-Go) преходник.

komplekt-1-pocketbook-surfpad
komplekt-2-pocketbook-surfpad

Дизайн и конструкция

Първите две неща, които привлякоха вниманието ни, са теглото и удобството при държане – първото в негативен аспект, а второто – в положителен. Моделът е 10.1-инчов и е нормално да тежи над половин килограм, но със своите 646 грама, SURFpad оглави ненаписаната ни класация за най-тежък таблет с такъв диагонал на екрана (макар и с малка разлика). В защита на машината идва фактът, че разполага с 3G модул, както и другото твърдение, което вече споменахме, а именно – корпусът му предлага много удобен захват. SURFpad се държи и носи много лесно, а основна причина за това е покритието от “мека пластмаса” на семплия и приятно-изглеждащ гръб, осигуряващо оптимално сцепление.

Дебелината на модела пък е само 10.40 милиметра, което е още един позитив за комфорта на потребителите му.

front-1-pocketbook-surfpad
front-2-pocketbook-surfpad

Разглеждайки лицевата страна PocketBook SURFpad 3 (10.1), забелязваме два миниатюрни кръгли модула – отвори за стерео високоговорителите, които се явяват и като приятна изненада за нас – малко по-късно ще обърнем внимание на звученето им, а дотогава ще разгледаме какво още ни предлага новият PocketBook, като външни портове и входове.

Над екрана разбира се стои уеб камера за видео разговори, чиято резолюция е VGA (480p). Отляво е разположено аудио гнездото за връзка със слушалки, отгоре е слотът за SIM карти, а “най-пренаселено” е отдясно, където конструкторите на SURFpad са поставили Power-бутона, двойния клавиш за увеличаване и намаляване на звука, микрофона, Micro USB порт, LED индикатор, Micro HDMI, и MicroSD слот за мултимедийни карти.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

Цената на SURFpad 3 поставя таблета в категорията на средния клас, така че най-честно би било да го сравняваме с негови конкуренти от същия пазарен сегмент. Точно такъв е Acer Iconia А3-A10 (подробно ревю), чиято цена е почти идентична, макар да не разполага с модул за 3G Интернет (версията с 3G, A3-A11 е със 100 лева по-скъпа), като предложението на PocketBook. Въпреки това, A3-A10 изглежда най-точния съперник на SURFpad 3 – дори и като визия. Ето как изглеждат двата таблета, поставени един до друг:

surfpad-a1

Въпреки, че е с 96 грама по-тежък, рамките на SURFpad 3 са по-малки – размерите му са 257.9 х 167.6 х 10.4 мм, срещу 260 x 175 x 10.20 мм за Iconia A3, което го прави с около сантиметър по-нисък и с 2.1 милиметра по-къс (по широчина).

Дисплей и звук

Дисплеят на PocketBook SURFpad 3 е капацитивен мултисензорен IPS с LED подсветка. Диагоналът му е 10.1-инчов (25.65 см), а резолюцията – 1280 х 800 пиксела, при стъпка на пикселите 0.17 х 0.17 мм и съотношение на страните 16:10. Това се равнява на 149 пиксела на инч, което превръща екрана в “Retina” (според стандартите на Apple), при наблюдаване от разстояние над 58 сантиметра.

microscopePocketBook

Ъглите на видимост на PocketBook SURFpad 3 може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

Angles-PocketBook SURFpad 3

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 254 cd/m2, а максималното отклонение е 19%. Счита се за допустимо, въпреки, че е на границата. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 9115К (тип студена дневна светлина) и малко над допустимото, спрямо центъра отклонение, по площта на дисплея.

i1_Max_2
i1_Max_4

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на PocketBook SURFpad 3 покрива 66% от sRGB и 50% от Adobe RGB цветовите пространства. Голяма част от топлите тонове липсват.

CIE-PocketBook SURFpad 3

Видът на гама кривата е приемлив – близка е до оптималната за работа в sRGB и Adobe RGB цветови пространства (чиято стойност е 2.20).

Gamma-PocketBook SURFpad 3

Цветопредаване

Цветовете на PocketBook SURFpad 3 са относително точни. Средното отклонение (DeltaE) при максимална яркост е 2.83.

DeltaE-PocketBook

Липсата на покритие в червената област ясно се забелязва и на сравнителната цветна карта. Отклоненията в различните степени на сивото са малки.

DisplayColorPocketBook SURFpad 3

Изводи

Комбинацията от бюджетен вариант на професионална матрица и бюджетна подсветка води до лесно забележими предимства (като ъгли на видимост), докато недостатъците (покритие на sRGB) могат да бъдат засечени основно с уред. В допълнение с останалите характеристики, които бихме определили като задоволителни, дисплеят на PocketBook SURFpad 3 е подходящ за потребители, търсещи баланс между качество и цена. Почитателите на високата вярност при възпроизвеждане на цветовете е уместно да потърсят друго изделие или ценова категория.

Звук

Двата стерео високоговорителя, намиращи се в предната част на таблета, възпроизвеждат сравнително ясен звук, с добра мощност.

Батерия

Батерия с доста сериозен енергиен капацитет е поместена в корпуса на SURFpad 3 таблета – 8000 mAh. Имайки предвид почти идентичните характеристики на таблета, с тези на A3 (7300 mAh), знаем какво да очакваме. Подготвяме таблета за тестовете ни, като го настройваме на 120 cd/m2 яркост с включен Wi-Fi и изключени останалите комуникационни модули.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

surfing-pocketbook-surfpad-3

SURFpad 3 издържа 600 минути (10 часa) – доста добро първоначално впечатление.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

movie-pocketbook-surfpad-3

При това натоварване, SURFpad 3 издържа почти час повече – 657 минути (10 часа и 57 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на тежка 3D игра използваме Epic Citadel приложението, при High Quality настройка.

gaming-pocketbook-surfpad-3

Батерията се “стопи” за 207 минути (3 часа и 27 минути), което не е висок, но е приемлив резултат.

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.2 (Jelly Bean)
Процесор MediaTek MT8389 (4-ядрен, 1.20GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта PowerVR SGX 544MP
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см) – IPS (1280 х 800 пиксела), 149 PPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 3G (HSDPA/UMTS), MicroUSB 2.0 (с OTG поддръжка)
Камери 0.3-мегапикселова (отпред), 5-мегапикселова с автофокус (отзад)
Допълнително Aкселерометър, Micro HDMI, MicroSD слот (SDXC/SDHC), микрофон, стерео високоговорители
Батерия 8000 mAh
Дебелина на корпуса 10.40 милиметра
Тегло 646 грама

Софтуер

Съвсем леко модифицирана Android 4.2.4 операционна система предлагат PocketBook в интерфейса на SURFpad 3. Налични са и няколко допълнителни предварително инсталирани приложения, като файлов мениджър и Kingsoft Office за създаване и редактиране на документи, електронни таблици и презентации. Evernote можете да използвате за записки, а MX Player е софтуер за възпроизвеждане на мултимедия.

Снимки от Android 4.2.2 в PocketBook SURFpad 3 (10.1)

Screenshot_2014-03-20-14-17-01Screenshot_2014-03-22-14-57-25Screenshot_2014-03-22-14-58-10Screenshot_2014-03-22-15-05-24Screenshot_2014-03-20-14-17-19

Производителност

MediaTek MT8389

MT8389 е бюджетен чип, произведен от MediaTek. Въпреки сравнително ниската си цена, MT8389 има напълно приемлива производителност, достатъчна за плавната работа на Android 4.2 Jelly Bean операционната система. Чипът разполага с четири процесорни Cortex-A7 ядра, всяко от които работи с тактова честота до 1.2 Ghz.

Изчислителна производителност

Графична производителност

GFXBench е може би най-популярният бенчмарк, измерващ графичните способности на чиповете. За да избегнем предимство на устройствата с по-ниски резолюции на дисплеите, използваме Offscreen версията му.

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото ако резолюцията е различна, това не би било коректно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет.

Активен беше както “High Quality” тестът (който успя да премине с 52.0 кадъра в секунда, средно), така и “Ultra High Quality”, при който кадрите се смъкнаха до 22.3 в секунда. Самото наличие на UHQ обаче е похвално за таблета и неговия System-on-a-Chip. Резолюцията е 1280 х 752 точки.

epic-1
epic-2

Камера

Изненадващо добро е качеството на вградената в SURFpad 3 камера – по принцип в този клас, производителите залагат на най-евтините сензори с резолюция от 2 мегапиксела, VGA запис на видео и липса на автофокус. SURFpad 3 (10.1) е екипиран с 5-мегапикселова камера, която заснема снимки с резолюция от 2560 х 1920 пиксела и забележете – Full HD видео при 30 кадъра в секунда и двуканален аудио запис.

Приложението за камерата има няколко интересни функции като HDR, Панорама, Детектор за усмивки (прави снимки, когато засече усмихващо се лице) и Beauty shot – за разкрасяване на лица (премахва черни точки, увеличава размера на очите, оформя скулите).

Няколко примерни снимки

IMG_20140321_143250
IMG_20140321_143314
IMG_20140321_143355_1

Примерен видео запис от камерата на PocketBook SURFpad 3 (10.1)

Когато гледате клипа, уверете се, че детайлността му е реалната (1080p), като натиснете върху иконката със зъбното колело и изберете най-високата стойност.

Заключение

Комбинацията от доказана марка, бюджетен модел, добри характеристики и висока функционалност няма как да не привлече вниманието на потребителите, когато се запознаят със SURFpad 3. Тепърва навлизащата на българския пазар швейцарска компания PocketBook със сигурност ще получи много фенове, когато аудиторията разгледа качествата на таблетите им, които пък определено можем да похвалим – освен всичко, което стандартно, което очаквате от устройството, SURFpad 3 ще ви предостави слот за мобилен Интернет, OTG кабел в комплекта и камера, чието качество превъзхожда всички останали в класа си.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят таблета до 01.05.2014 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

PocketBook SURFpad 3 (10.1) можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-pocketbook-SurfPad3-SP3_7_10DG

Плюсове

  • Удобен корпус
  • IPS екран
  • Висока издръжливост на батерията
  • 16GB вградена памет
  • Качествена камера

Минуси

  • Сравнително ниска детайлност на екрана (149 ppi)
  • Високо тегло (646 грама)

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 4 822 пъти

1 мнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>