Ревю на Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) – най-тънкият, най-лекият и най-мощният (10”) таблет на Samsung

review-samsung-galaxy-tab-s-10-5Предишният флагман на Samsung, Galaxy Tab Pro 10.1 излезе само преди няколко месеца (кратко ревю), а корейската компания вече има нов топ модел, който е готов да му отнеме короната. Редовното пускане на нови модели за някои потребители е дразнещо, но на практика в него няма нищо лошо, изключвайки факта, че за много кратко време ще можем да се хвалим, че притежаваме най-добрия продукт на пазара. Всъщност положителната страна може би е много по-ценна, а именно – ако ни потрябва ново устройство, можем да си закупим такова, без да се притесняваме, че е модел на близо година, а компанията-производител скоро ще изкара по-добър. Вместо това, шансът да направим актуална покупка е много по-голям.

В такъв актуален заместник се превърна пуснатият на пазара преди броени дни Tab S модел, който се продава в две сходни серии, основно различаващи се по големината на екрана (8.4” и 10.5”). В днешното ревю ще ви представим по-големия, 10.5-инчов представител на Tab S линията, който определено има какво да демонстрира, а ние с удоволствие ще преминем през всичките му компоненти, изследвайки качеството им и представяйки ви резултатите в настоящата статия.

Таблетите от 10.5-инчовата серия (SM-T800) на Galaxy Tab S, можете да намерите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_10_5_SM_T800

Ако се интересувате от LTE модификацията (SM-T805), наличността ѝ можете да проверите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_10_5_LTE_SM_T805

В комплекта

Комплектът на Samsung Galaxy Tab S 10.5 включва единствено USB кабел и зарядно устройство с мощност от 10.6W. Като аксесоар, производителят е създал и удобен Simple Cover протектор, който се закупува отделно и може да бъде намерен тук: http://tablet.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=simple+cover

Бихме се радвали ако висококласните таблети, като този, биват снабдявани и със слушалки, както се случва с почти всички смартфони на пазара. Такива обаче липсват, както и каквито и да били други аксесоари.

komplekt

Дизайн и конструкция

Това, което се забелязва от пръв поглед е изключително приятно-изглеждащият корпус, който няма как да не ви направи прекрасно начално впечатление, най-малкото заради своята дебелина, достигаща едва 7.10 милиметра в най-дебелата точка, която е в площта на камерата – модул, който е изпъкнал над гърба с 0.2 милиметра – тоест почти в цялата си площ, Tab S 10.5 е дебел едва 6.9 милиметра. Теглото пък е 465 грама, което прави моделът с 4 грама по-лек от Tab Pro 10.1, въпреки че екранът му е по-голям (10.5 инча за Tab S срещу 10.1 инча за Tab Pro).

Едва ли преди няколко години бихте предположили, че сега ще можете да държите компютър с подобни габарити, разполагащ с 8-ядрен (4+4) процесор, 3GB RAM и WQXGA екран, но на тези компоненти ще обърнем внимание малко по-нататък в ревюто.

Ето как изглеждат Tab S 10.5 и Tab Pro 10.1, поставени един до друг…

tab-s-tab-pro

Tab S е с 4 милиметра по-висок и с 6 милиметра по-широк от Tab Pro (247.3 x 177.3 мм срещу 243.1 x 171.4 мм, съответно), но не бива да забравяме разликата в големината на екрана – дисплеят на Tab S има с 8% по-голяма площ. Това е възможно по само един начин – чрез стесняване на рамките. Рамките отдолу и отгоре (при пейзажен режим) са с еднакъв размер, но тези отляво и отдясно са стеснени с общо 8 милиметра – докато при Tab Pro бяха по 14.5 мм, в Tab S са по 10.5 милиметра. Имайки предвид златистата лайстна, визуално рамките се губят още повече.

Въпросната златиста лайстна ще е част от вашия таблет независимо кой цвят изберете – “Ослепително бяло” или “Титаниев бронз”. Да, цветовете са само два, но едва ли ще попаднете в ситуацията да не ви хареса нито единия, нито другия, тъй като и двата варианта изглеждат чудесно.

bronze-white

Гърба на таблета доста прилича на този при Galaxy S5 – смартфон флагмана на компанията. Неговият дизайн е критикуван заради визията си, но всъщност е удобен и приятен на допир, а и на живо изглежда доста добре. В горната част на центъра са разположени златисто лого на Samsung и 8-мегапикселовата камера със светкавица.

g3-perforated-back

Отпред дизайнът също е изчистен, а под големия екран са поставени Home бутонът с вграден сензор за пръстови отпечатъци и два сензорни клавиша – “Назад” и “Мултитаскинг”.

front-back

Въпреки супер тънкия корпус, инженерите на Tab S са успели да разположат в страничните части два стерео високоговорителя, MicroSD слот, MicroUSB, микрофон, инфрачервен порт и стандартните Power и звукови бутони.

Странични снимки

side-1side-2 - Copyside-3 - Copyside-4 - Copyside-5

Дисплей и звук

Дисплеят на Samsung Galaxy Tab S 10.5 e 10.5-инчов (26.267 см) мултисензорен Super AMOLED. Резолюцията е 2560 х 1600 пиксела – 288 пиксела на инч, при съотношение на страните 16:10. Така екранът се превръща в „Retina“, ако се наблюдава от разстояние, по-голямо или равно на 30 см. Оценката ни по този показател е:

Retina-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

MIcroscope-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Гледан под ъгъл 45°, Samsung Galaxy Tab S 10.5 предлага почти непроменена картина:

Angles-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Samsung Galaxy Tab S 10.5 предлага три варианта за режими на работа на дисплея – „AMOLED кино“, „AMOLED фото“ и „базов“.

DisplayMode-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Измерихме еднородността на светлината от екрана при максимална яркост и бял екран за трите режима поотделно, като по-нататъшните измервания са направени в „базов режим“.

Измерената осреднена максимална яркост на екрана в „базов режим“ е 289 cd/m2, при максимално отклонение от 11%, без недопустими стойности. Цветовата температура върху бял екран и тази яркост е показана на долните графики. В горния ляв ъгъл е засечено отклонение, малко по-високо от нормалното. Контрастът е изключително висок, несравним с LCD-дисплеите, защото AMOLED светят със собствена светлина и при ниво черно не излъчват такава.

Базов режим:

Luminance-Basic-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5
White-Point-Basic-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Режим „AMOLED кино“:

Luminance-Cinema-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5
White-Point-Cinema-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Режим „AMOLED фото“:

Luminance-Photo-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5
White-Point-Photo-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Samsung Galaxy Tab S покрива 98% от sRGB и 84% от Adobe RGB цветовите пространства. Непокритата област в sRGB e пренебрежимо малка. Покритието е по-голямо от използваното в Web.

CIE-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Нашата оценка е:

sRGB-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Гама-кривата показваме по-долу.

Gamma-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Цветопредаване

Средното отклонение DeltaE възлиза на 2.66. Цветовете са достатъчно точни.

DeltaE-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Нашата оценка е:

Colour-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Пулсация на светлината от дисплея

Светлината от дисплея на Samsung Galaxy Tab S 10.5 пулсира съвсем слабо за нива на яркост, по-високи от 75%. При по-малка яркост обаче пулсациите са отчетливи. Широчинно-импулсната модулация не бива да се приема като безвредна за зрението. В тази връзка е уместно яркостта да не се намалява под 75%. Осцилограмата, снета с помощта на фотоприемник, изглежда така:

PWM-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Изводи

Дисплеят на Samsung Galaxy Tab S 10.5 е с идентични показатели, като 8.4-инчовия му събрат – висококачествена, много чувствителна на докосване матрица с точни цветове, достатъчна яркост, ненадминат контраст, широки ъгли на видимост и почти 100-процентово покритие на приетото за стандарт в Web sRGB-цветово пространство. Има и едно предимство – некомфортните за зрението пулсации на светлината започват под 75%, а не при 99% от максималната яркост, както е при дисплея на Samsung Galaxy Tab S 8.4.

Звук

Samsung Galaxy Tab S 10.5 е с два странично разположени стерео високоговорителя, чиято ампплитудно-честотна характеристика изглежда така:

Sound-Samsung-Galaxy-Tab-S-10,5

Долната гранична честота при -18 dB е около 200 Hz, а спадът в областта на ниските честоти е сериозен.

Батерия

Батерията на Tab S 10.5 e с енергиен капацитет от 7900 милиамперчаса – с 320 mAh по-малък от този при Tab Pro 10.1. Чипът е същият (Exynos 5 Octa 5420), но тук екранът е Super AMOLED, така че очакваме да забележим някаква разлика и в издръжливостта.

Както обикновено, провеждаме стандартните ни тестове при 120 cd/m2 яркост и включен Wi-Fi модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

IMG_3418-3

В този тест Tab Pro печели и при това – с не съвсем малка разлика. Galaxy Tab S 10.5 издържа 605 минути, което се равнява на 10 часа и 5 минути. Много добър резултат, но все пак с малко над 1 час по-лош от този на вътрешно-конкуретния му модел.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

IMG_3418-2

Тук победата е наобратно, в полза на Tab S. Разликата е много сериозна – 825 минути (13 часа и 45 минути) за тествания в настоящото ревю таблет, срещу 625 минути за Tab Pro 10.1 (SM-Т520).

Живот на батерията при 3D игра

3D натоварването изтощава най-бързо батерията и съответно това е най-тежкият ни тест. За провеждането му използваме Epic Citadel приложението.

IMG_3418-1

Победителят в последния ни тест отново е Tab S 10.5 – 3D симулацията работеше 423 минути (7 часа и 3 минути), преди да изразходи пълния капацитет на батерията, което е сериозно предимство над издържащия 271 минути, при същите условия Tab Pro 10.1.

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.4.2 (KitKat)
Процесор Exynos 5 Octa 5420 (4-ядрен, 1.90GHz, Cortex-A15 + 4-ядрен, 1.30GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 3GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта Mali-T628 MP6
Дисплей 10.5-инчов – (2560 х 1600 пиксела), 288 PPI, Super AMOLED
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 (с On-The-Go поддръжка)
Камери 2-мегапикселова (отпред) и 8-мегапикселова, 1080p@30fps, със светкавица (отзад)
Допълнително GPS (aGPS + GLONASS), aкселерометър, MicroSD слот, микрофон, жироскоп, инфрачервен порт, стерео високоговорители
Батерия 7900 mAh
Дебелина на корпуса 7.1 милиметра
Тегло 465 грама

Докато стандартната, Wi-Fi (SM-T800) версия работи с Exynos 5 Octa чипове, Samsung разпространява и LTE вариант, чийто SoC е популярният Snapdragon 800 на Qualcomm. Производителността на двата чипа е много близка, а останалите компоненти са идентични. Актуална цена на LTE модификацията, можете да намерите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_10_5_LTE_SM_T805

Софтуер

Galaxy Tab S 10.5 е екипиран с добре познатия ни TouchWiz интерфейс на Samsung, който се слави с голямата си (и дори донякъде прекалена) функционалност. Ето един бърз поглед над менютата с настройки…

settings-1
settings-2
settings-3
settings-4

След предварително инсталираните приложения ще срещнете не само тези, които Google интегрират в KitKat операционната си система, но и софтуер като Businessweek +, NYTimes, Flipboard, Evernote, Hancom офис пакет, Dropbox, S Voice гласов асистент и Peel Smart Remote дистанционно управление.

Ако си направите Samsung акаунт, чрез Remote PC приложението, ще можете да управлявате компютъра си отдалечено, директно от таблета, като похвално за южнокорейската компания е, че услугата им поддържа не само Windows но и Mac OS.

Screenshot_2014-07-26-21-20-35
Screenshot_2014-07-26-21-34-15
Screenshot_2014-07-26-21-37-24

Чрез SideSync пък можете да управлявате дори и телефона си, като виждате екрана му, визуализиран върху дисплея на таблета.

Screenshot 2014-07-30 22.03.40

…За целта обаче смартфонът ви трябва да е от Samsung Galaxy линията, а ако не е, ще получите следното съобщение…

Screenshot_2014-07-26-21-22-18

Още снимки от Android 4.4.2 в Samsung Galaxy Tab S 10.5

Screenshot_2014-07-26-21-12-39Screenshot_2014-07-26-21-13-35Screenshot_2014-07-26-21-39-51Screenshot_2014-07-26-21-13-13Screenshot_2014-07-26-21-14-01

Производителност

Exynos 5 Octa 5420

Exynos 5420 е System-on-a-Chip на Samsung от висок клас, който може да бъде срещнат в устройства като Galaxy Note 3, Galaxy Note Pro 12.2 и Galaxy Tab Pro. Произведен е по 28-нанометров HKMG процес и разполага с 8 ядра – четири високопроизводителни (Cortex-A15 на 1.9 гигахерца) и четири енергоспестяващи Cortex-A7, комбинирани в ARM big.LITTLE система. За графичната производителност се грижи ARM Mali-T628 MP6.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Игри

Традиционно, производителността в реални игри тестваме с Real Racing 3 и Dead Trigger 2. В състезателния симулатор, в първите секунди преди старта се усеща лек лаг, но по време на игра всичко работи плавно, въпреки че са автоматично активирани всички ефекти, включително и огледалата за обратно виждане.

При Dead Trigger 2 и разделителна способност от 2560 х 1600 пиксела всичко изглежда страхотно, а лаг не усетихме – настройките позволяват увеличаване на графиката до “High”.

real-racing-3
dead-trigger-2

Камера

Tab S е екипиран с две камери – предна, 2.1-мегапикселова и задна, 8-мегапикселова с автофокус и светкавица. Последната може да записва видео с резолюция 1920 х 1080 пиксела (Full HD), при 30 кадъра в секунда. Ето един пример за такова, като за да се уверите, че наблюдавате видеото с максимално качество, трябва да натиснете върху иконката със зъбното колело и от раздел “Quality” да изберете най-високата стойност.

Като за таблет, качеството на снимките е много добро – както обикновено обаче, производителите не интегрират в този тип машини висококачествените си сензори, които срещаме в смартфоните от висок или дори среден клас. Идеята е, че ще ви е далеч по-лесно да правите заснемате моменти с телефона си, а таблета бихте използвали само в инцидентни случаи, когато смартфона не е в джоба ви (почти никога).

Няколко примерни снимки

20140730_092027
20140730_091655

20140730_091438
20140730_082718

Снимка при намалена осветеност на сцената

20140726_203534_Richtone(HDR)

Заключение

Съвсем очаквано, Tab S 10.5 се представя на топ ниво, в почти всички аспекти, а където това не е така, минусите не са сериозни. Като единствени негативи сме отбелязали наличието на ШИМ, която намалява значително при яркост над 75%, както и по-ниската графична производителност, спрямо конкурентите със Snapdragon 801. Положителните черти обаче са много – дизайнът е страхотен, корпусът е много лек и много тънък, а Super AMOLED екранът има страхотна детайлност.

Издръжливостта на батерията е една от най-важните черти на таблетите, а Tab S 10.5 се представя чудесно и тук, като към момента се позиционира на високо място в нашата класация. Същото можем да кажем и за класирането в класацията за CPU производителност, където Samsung са окупирали първите две места, а едното от тях е именно за Tab S 10.5.

Любителите на фото-заснемането също няма да бъдат разочаровани – въпреки че камерата не достига качеството на съвременните флагмани от смартфон пазара, тя е на топ позиция, спрямо конкурентните таблети.

Таблетите от 10.5-инчовата серия (SM-T800) на Galaxy Tab S, можете да намерите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_10_5_SM_T800

Ако се интересувате от LTE модификацията (SM-T805), наличността ѝ можете да проверите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_10_5_LTE_SM_T805

Плюсове

 • Чудесен дизайн
 • Лек и тънък корпус
 • Висока CPU производителност
 • Екран с чудесна детайлност
 • Висока издръжливост на батерията
 • Висока функционалност
 • Сравнително качествена камера

Минуси

 • Наличие на ШИМ (слаба при над 75%)
 • Леко изоставане при графичната производителност, спрямо преки конкуренти като Z2 Tablet и iPad Air

Модели, участващи в тестовете от статията

laptop
Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800)
laptop
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 (SM-Т520)
laptop
Sony Xperia Z2 Tablet
laptop
ASUS Transformer Pad TF701T
laptop
ASUS Transformer Book T100
laptop
Apple iPad Air

Прочетено 7 974 пъти

3 мнения

 • Интересувам се дали таблета има вграден GPS и ако има моля дайде подробности

  • Да, устройството има GPS. GPS (aGPS + GLONASS) aGPS е по-бързата версия на обикновения GPS, а GLONASS е руската версия на GPS(руски сателити).

 • здравейте, имам таблета и имам въпрос за батерията, понеже невлизам в дадените показатели. Като гледам клипове през youtube и раглеждам страници в другата част на дисплея, като звука и яркотта са наполовина, издържа не повечеот 6 часа. При това положениеда се притеснявам ли или е нормално. Предварително благодаря..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>