От: | 22.08.2014, 01:05

Ревю на Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) – малкият, но също толкова мощен събрат на флагманския Tab S 10.5

review-Samsung-Galaxy-Tab-S-8.4Независимо дали става въпрос за таблети или смартфони, че дори и лаптопи, намаляването на размерите обикновено върви ръка за ръка с намаляване на цялостната производителност на устройството, което е в резултат от старанието да се запази живота на батерията, въпреки по-ниския и капацитет (поради липса на пространство). Когато Apple пуснаха на пазара iPad mini (Retina), бяхме повече от приятно изненадани, че той е също толкова мощен, колкото и по-големия си събрат, iPad Air, а батерията му също издържа цели 10 часа.

Apple обаче скоро не са обновявали таблетите си (и двата iPad-a бяха анонсирани на 22 октомври 2013), а най-големият им съперник, в лицето на Samsung, вече атакува пазара с голям брой конкурентни устройства. Последното такова е представителят на новата ултра висококласна серия “Tab S”, който се появи в два размера – с 10.5-инчов диагонал и с 8.4-инчов. С първият вече ви запознахме в подробно ревю, а ако сте фенове на високите технологии, то със сигурност машината е успяла да ви очарова. Вторият пък вече е в ръцете ни и макар техническите му спецификации до голяма степен да са идентични, то интересно ще е да обърнем внимание как се представя по-малкия екран и как се променя издръжливостта на батерията, имайки предвид по-ниската консумация на дисплея и по-малката батерия.

Таблетите от 8.4-инчовата серия (SM-T700) на Galaxy Tab S, можете да намерите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_8_4_SM_T700

Ако се интересувате от LTE модификацията (SM-T705), наличността ѝ можете да проверите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_8_4_LTE_SM_T705

В комплекта

Традиционно комплектът на Tab S 8.4 съдържа единствено зарядно устройство и USB кабел. Бройката, която пристигна при нас обаче е прототипна и успяхме да се насладим на лекия и удобен “Simple Cover”, който се продава отделно и може да бъде намерен тук: http://tablet.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=simple+cover

Samsung Galaxy Tab S 8.4 + Simple Cover

simple-cover-1simple-cover-2simple-cover-3simple-cover-4simple-cover-5

Дизайн и конструкция

Както и очаквахме, Tab S 8.4 не се различава особено от по-голямата, 10.5-инчова версия. Всъщност това съвсем не е лошо, защото още в миналото ревю заявихме, че сме очаровани от визията на машината, а същото важи с пълна сила и за S 8.4. Поради размерите си, той прилича още повече на Galaxy S5, а освен текстурата, ориентацията на елементите върху гърба също е идентична. Основните и единствени разлики са липсата на “Health” сензор и отвори за високоговорителя, като последният е “дублиран” в стерео и модулите му са изнесени в горната и долната страна на таблета.

В предната част, тънките рамки изглеждат страхотно и благодарение на тях, Tab S 8.4 може да бъде държан с една ръка, като не е нужно да разполагате палеца си върху предния панел/екран – широчината на устройството е 125.6 милиметра. Може би 8.4 инча е най-големият диагонал (при съотношение 16:10), който би могъл да предложи това, без да рискува комфорта на хората с по-малки длани.

front
back

Galaxy Tab S 8.4 изключително наподобява предишния флагман Galaxy Tab Pro 8.4 (подробно ревю), но трябва да отбележим едно сериозно постижение, което се усеща едва когато хванете таблета в ръка – теглото е намалено от 331 грама до 294 грама. Когато научихме това, веднага обърнахме поглед към капацитета на батерията, очаквайки “спестеният” грамаж да идва именно от там, но това не е така – батерията на Tab S 8.4 е дори със 100 mAh “по-голяма” от тази в Tab Pro 8.4.

Рамките също са намалени – страничните такива са стеснени с по 1.5 милиметра, а горната и долната – с по 3.1 милиметра. Намалена е дори и дебелината на таблета, която вече е 6.6 милиметра, срещу 7.2 милиметра за Tab Pro 8.4. Ето как изглеждат двата таблета, поставени един до друг…

tab-s-tab-pro

Страничните части на корпуса в Tab S 8.4 са екипирани със високоговорител, 3.5-милиметрово аудио гнездо и MicroUSB 2.0 порт (отдолу), MicroSD, инфрачервен порт, Power бутон и двоен клавиш за управление на звука (отдясно), както и с втори високоговорител и микрофон (отгоре). Лявата част е напълно изчистена.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

Дисплей

Дисплеят на Samsung Galaxy Tab S e 8.4-инчов (21.28 см) мултисензорен WQXGA SuperAMOLED. Резолюцията е 2560 х 1600 пиксела – 359 пиксела на инч, при съотношение на страните 16:10. Така екранът се превръща в „Retina“, ако се наблюдава от разстояние, по-голямо или равно на 25 см. В тази връзка, оценката ни е:

Retina-Samsung-Galaxy-Tab-S

На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

Microscope-Samsung-Galaxy-Tab-S

Гледан под ъгъл 45°, Samsung Galaxy Tab S придлага почти непроменена картина:

Angles-Samsung-Galaxy-Tab-S

Samsung Galaxy Tab S предлага три варианта за режими на работа на дисплея – „AMOLED кино“, „AMOLED фото“ и „базов“.

Screenshot_Display-Samsung-Galaxy-Tab-S

Данните от измерванията, посочени в настоящия раздел, са снети при базов режим.

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 301 cd/m2, при максимално отклонение от 10%, което е нелош резултат. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6443К (съвпада с оптималната), без недопустими отклонения (в режим „AMOLED фото“ е малко по-студена, около 6600К, а в режим „AMOLED кино“ – 7600К, дневен тип светлина). Контрастът е изключително висок, несравним с LED-дисплеите, защото AMOLED светят със собствена светлина и при ниво черно не излъчват такава.

Luminance-Samsung-Galaxy-Tab-S
White-Point-Samsung-Galaxy-Tab-S

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Samsung Galaxy Tab S покрива 98% от sRGB и 84% от Adobe RGB цветовите пространства. Непокритата област в sRGB e пренебрежимо малка. Дисплеят предлага покритие, по-голямо от това, което се използва в Web.

CIE-Samsung-Galaxy-Tab-S

Нашата оценка е:

sRGB-Samsung-Galaxy-Tab-S

Гама-кривата показваме по-долу.

Gamma-Samsung-Galaxy-Tab-S

Цветопредаване

Средното отклонение DeltaE възлиза на 3.21 Цветовете са достатъчно точни.

DeltaE-Samsung-Galaxy-Tab-S

Нашата оценка е:

Colour-Samsung-Galaxy-Tab-S

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-GalaxyTabS

Пулсация на светлината от дисплея

Засякохме значителна пулсация на светлината от дисплея на Samsung Galaxy Tab S за целия диапазон на яркост. Осцилограмата, снета с помощта на фотоприемник, изглежда така:

PWM-Samsung-Galaxy-Tab-S

Натоварването на зрението е предпоставка за умора при продължителна работа.

Изводи

Дисплеят на Samsung Galaxy Tab S е с висококачествена, много чувствителна на докосване матрица с точни цветове, висока яркост, ненадминат контраст, широки ъгли на видимост и почти 100-процентово покритие на приетото за стандарт в Web sRGB-цветово пространство. Като числови стойности – много добре, макар и не отлично. Негативна изненада беше пулсацията на излъчената светлина.

Батерия

Батерията на Tab S 8.4 e с енергиен капацитет от 4900 милиамперчаса и както вече казахме, той е със 100 mAh повече от този на Tab Pro 8.4. Чипът е Exynos 5 Octa 5420 и производителността му е подобна на тази на Snapdragon 800 от Pro версията (изостава в графично отношение).

Както обикновено, провеждаме стандартните ни тестове при 120 cd/m2 яркост и включен Wi-Fi модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

surfing

632 минути с един заряд – с 36 минути по-малко от резултата на Tab Pro 8.4. Въпреки това – чудесно представяне.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

movie

При възпроизвеждането на видео, таблетът издържа 792 минути – изключителен резултат, със 74 минути по-висок от този на Tab Pro 8.4.

Живот на батерията при 3D игра

3D натоварването изтощава най-бързо батерията и съответно това е най-тежкият ни тест. За провеждането му използваме Epic Citadel приложението.

gaming

При най-тежкия тест победата отново е за Tab S, който издържа 324 минути (5 часа и 24 минути). Това е с 39 минути повече от постижението на Pro 8.4 (285 минути).

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.4.2 (KitKat)
Процесор Exynos 5 Octa 5420 (4-ядрен, 1.90GHz, Cortex-A15 + 4-ядрен, 1.30GHz, Cortex-A7)
Оперативна памет 3GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта Mali-T628 MP6
Дисплей 8.4-инчов – (2560 х 1600 пиксела), 359 PPI, Super AMOLED
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 (с On-The-Go поддръжка)
Камери 2-мегапикселова (отпред) и 8-мегапикселова, 1080p@30fps, със светкавица (отзад)
Допълнително GPS (aGPS + GLONASS), aкселерометър, MicroSD слот, микрофон, жироскоп, инфрачервен порт, стерео високоговорители
Батерия 4900 mAh
Дебелина на корпуса 6.6 милиметра
Тегло 294 грама

Докато стандартната, Wi-Fi (SM-T700) версия работи с Exynos 5 Octa чипове, Samsung разпространява и LTE вариант, чийто SoC е популярният Snapdragon 800 на Qualcomm. Производителността на двата чипа е много близка, а останалите компоненти са идентични. Актуална цена на LTE модификацията, можете да намерите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_8_4_LTE_SM_T705

Софтуер

Също като 10.5-инчовата версия, по-малкият Tab S работи с TouchWiz интерфейса на Samsung, екипиран със сериозно количество предварително инсталиран софтуер. Businessweek +, NYTimes, Flipboard, Evernote, Hancom офис пакет, Dropbox, S Voice гласов асистент и Peel Smart Remote дистанционното управление е просто част от него, а налице разбира се са и стандартните за KitKat програми като Google+, Play Music, Play Games, Hangouts, Chrome и т.н.

Ако си направите Samsung акаунт, чрез Remote PC приложението, ще можете да управлявате компютъра си отдалечено, директно от таблета, като похвално за южнокорейската компания е, че услугата им поддържа не само Windows но и Mac OS.

Screenshot_2014-07-26-21-20-35
Screenshot_2014-07-26-21-34-15
Screenshot_2014-07-26-21-37-24

Чрез SideSync пък можете да управлявате дори и телефона си, като виждате екрана му, визуализиран върху дисплея на таблета.

Screenshot 2014-07-30 22.03.40

…За целта обаче смартфонът ви трябва да е от Samsung Galaxy линията, а ако не е, ще получите следното съобщение…

Screenshot_2014-07-26-21-22-18

Ето как изглеждат основните менюта с настройки:

settings-1
settings-2
settings-3
settings-4

Овациите остават обаче за четецът на пръстови отпечатъци, който макар и да не личи, е разположен върху Home-бутонът на устройството, подобно на Galaxy S5.

Още снимки от Android 4.4.2 в Samsung Galaxy Tab S 8.4

Screenshot_2014-08-18-06-04-41Screenshot_2014-08-18-06-05-33Screenshot_2014-08-18-06-05-53Screenshot_2014-08-18-06-07-52Screenshot_2014-08-18-06-08-27

Производителност

Exynos 5 Octa 5420

Exynos 5420 е System-on-a-Chip на Samsung от висок клас, който освен в по-големия събрат на Tab S 8.4 – Tab S 10.5, може да бъде срещнат и в устройства като Galaxy Note 3, Galaxy Note Pro 12.2 и Galaxy Tab Pro. Произведен е по 28-нанометров HKMG процес и разполага с 8 ядра – четири високопроизводителни (Cortex-A15 на 1.9 гигахерца) и четири енергоспестяващи Cortex-A7, комбинирани в ARM big.LITTLE система. За графичната производителност се грижи ARM Mali-T628 MP6.

Изчислителна производителност

Графична производителност

Epic Citadel

Графичната производителност проверяваме повторно и с Unreal Engine-a и приложението на Epic. 57 кадъра в секунда при High Quality и 43.5 FPS при Ultra High Quality са страхотни резултати, имайки предвид огромната резолюция.

Screenshot_2014-08-18-05-55-15
Screenshot_2014-08-18-05-57-41

Игри

Традиционно, производителността в реални игри тестваме с Real Racing 3 и Dead Trigger 2. И двете игри работят без проблеми, с плавен геймплей.

dead-trigger
real-tiger

Камера

Galaxy Tab S 8.4 е екипиран със същата камера, с която работи и по-големият му събрат – Tab S 10.5. Резолюцията ѝ е 8-мегапикселова и може да заснема клипове с Full HD качество, при 30 кадъра в секунда. Ето и няколко примерни снимки – при дневна светлина, при макро режим и при ниска осветеност…

photo-1
photo-2
photo-3

За да се уверите, че наблюдавате видеото с максимално качество, трябва да натиснете върху иконката със зъбното колело и от раздел “Quality” да изберете най-високата стойност.

Заключение

Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700) е най-добрият малък таблет, но едва ли някой е очаквал нещо различно. Моделът е страхотен във всяко отношение, като единственото ни разочарование е свързано с широчинно-импулсната модулация на подсветката, при целия диапазон на яркост – това обаче е често срещан проблем. Производителността на Exynos 5 Octa 5420 е висока, макар и леко изоставаща от Snapdragon 800, при графичните тестове (LTE версията на Tab S е със Snapdragon 800).

Батерията има чудесна издръжливост, екранът е с огромна детайлност и почти пълно покритие на sRGB цветовото пространство, а към дизайнът нямаме абсолютно никаква забележка. Конструкцията впечатлява с невероятно тънък корпус, а в него е събран и камера сензор, справящ се много над средното ниво за таблетите в момента.

Таблетите от 8.4-инчовата серия (SM-T700) на Galaxy Tab S, можете да намерите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_8_4_SM_T700 Ако се интересувате от LTE модификацията (SM-T705), наличността ѝ можете да проверите тук: http://tablet.bg/tablets-samsung-Galaxy_Tab_S_8_4_LTE_SM_T705

Плюсове

  • Много ниско тегло и много тънък корпус
  • Красив дизайн
  • Висока издръжливост на батерията
  • Висока яркост, 98% покритие на sRGB, чудесен контраст
  • Сравнително качествена камера

Минуси

  • Наличие на ШИМ за целия диапазон на яркост

Модели, участващи в тестовете от статията

laptop
Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700)
laptop
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 (SM-T320)
laptop
Apple iPad mini (Retina)
laptop
LG G Pad 8.3 V500
laptop
ASUS Google Nexus 7 (2013)
laptop
Lenovo Yoga Tablet 8 (B6000)

Прочетено 4 941 пъти

4 мнения

  • От Самсунг направо се подиграват. 8.4 инчов таблет с ЛТЕ но без възможност за телефония за 950лв.

  • Някаква грешка има със снимките от Epic Citadel и съответно реалната производителност на таблета при този тест! 😉

  • На много места в нета пише, че Samsung Galaxy Tab S 8.4 LTE (SM-T705) може да прави обаждания като телефон. В България може да се ползва като ГСМ? Мерси предварително…

  • Как да не може да се провеждат разговори. Моя таблет е Galaxy tab S 10.5 sm-t805 и е супер за обаждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>