Ревю на Sony Xperia Z2 Tablet – символ на технологичния напредък

review-xperia-z2-tabletКогато тествахме Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 споделихме, че може би сме открили най-добрия малък таблет, който се продава на пазара към този момент. Сега, макар и преди да сме завършили тестовете на Sony Xperia Z2 Tablet, имаме основание да смятаме, че вероятността да ви запознаем точно днес и с най-добрия “голям” таблет съвсем не е малка. Машината отново е започнала своя път от Азия, за да стигне до ръцете ни, но в случая идва не от Южна Корея – родината на Samsung, а от Япония – поредно доказателство, че когато става дума за високи технологии, Далечният изток винаги има с какво да впечатли света.

Думите по-горе може да ви изглеждат прекалено ласкави, но в никакъв случай изненадващи, тъй като огромните успехи с мобилни устройства на Sony не започват от вчера или преди месец, а преди точно 35 години, когато компанията пуска първия си Walkman – TPS-L2, за слушане на музика в движение. Днес ще разгледаме подробно Z2 Tablet – машина, чието тегло е почти идентично с това на TPS-L2, но освен за слушане на музика, може да ви служи за още неизброимо голям брой приложения, а корпусът ѝ е “дом” за куп високотехологични постижения. В настоящото ревю ще обърнем внимание на всяко едно от тях.

Sony Xperia Z2 Tablet можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-sony-Xperia_Z2_Tablet

В комплекта

komplekt

В традиционно семпла и светла кутия, Sony продават Xperia Z2 таблета си. В нея ще намерите огромен брой упътващи книжки на множество езици, самият таблет, както и зарядно устройство, което успява да изпълни капацитета на 6000-милиамперчасовата батерия за цели 5 часа и 31 минути.

zarejdane-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Дизайн и конструкция

Xperia Z2 Tablet впечатлява от пръв поглед, а след това и от първо докосване. Дебелината на таблета е 6.40 милиметра и това няма как да не ви направи впечатление от самото начало, имайки предвид, че повечето устройства от този тип са с дебелина около 30% по висока от тази. Най-тънките таблети, които сме тествали досега – Galaxy Tab Pro 8.4 и последното поколение iPad са дебели 7.20 и 7.50 милиметра, съответно. Когато хванете в ръце Z2 Tablet пък ще се учудите и от ниското му тегло – 426 грама, което отново превъзхожда, при това с немалка разлика флагманите на Samsung и Applе, при съответния диагонал на екрана – Galaxy Tab Pro 10.1 и iPad Air (и двата тежат по 469 грама).

Ето как изглежда Xperia Z2 Tablet, поставен до тях:

Sony-Xperia-Z2-tablet-ipad-air

Комбинацията от портативност и семпла визия допринася за особено приятния цялостен дизайн на Z2 Tablet, който освен, че е много удобен за пренасяне, е лишен от всякакви излишни елементи. Гърба му е от “мека” пластмаса, осигуряваща добро сцепление с пръстите ви, а лесно забележимите надписи върху нея се изчерпват с логото на Sony и Xperia брандинга. Ако се вгледате, вдясно ще видите и продуктовите символи, както и NFC означител за съответния модул. В горния десен ъгъл е и камерата, чиято резолюция е 7.2-мегапикселова, а качеството на снимките ѝ ще можете да разгледате по-нататък в ревюто. Светкавица липсва, с което таблета отстъпва на последните модели на Samsung, но и едва ли ще използвате таблета си, когато правите снимки, тъй като смартфоните са далеч по-удобни за целта.

front
back

Цялата предна част е покрита от едно парче стъкло, чийто произход официалните данни не разкриват, но със сигурност е със защита от надраскване и удари, подобно на популярните Gorilla Glass на Corning. В горния ляв ъгъл имаме още един надпис Sony, а централно над екрана е и камерата за видео разговори (или за модерните “селфи” снимки), която може да заснема клипове с Full HD резолюция, при 30 кадъра в секунда или 2.2-мегапикеслови фотоси. В долната част, отляво и отдясно са поставени двата стерео високоговорителя, чието качество ще тестваме след малко.

Фактът, че Sony са прекъснали страничната лайстна в долната част на таблета, за да разположат 3.5-милиметровото аудио гнездо, означава, че дебелината на таблета е на границата с абсолютния минимум, който е възможно да бъде постигнат, на този етап. Отдолу се намира и конектора за докинг станция. Отгоре, под защитно капаче, можете да откриетие MicroSD слота за карти памет, USB 2.0 порта и бутон за аварийнто изключване (тъй като корпуса не позволява батерията да бъде достъпвана, чрез потребителска намеса). Отляво е разположен двойният клавиш за увеличаване и намаляване на звука, както и класическия за Sony Power-бутон, а дясната страна е напълно изчистена.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

След като със Z линията си Sony накараха почти всички топ производители да произвеждат прахо и водоустойчиви смартфони, сега надяваме се е ред и на таблетите. Z2 Tablet притежава IP58 сертификация, която гарантира безпроблемната работа на таблета в условия на потапянето му във вода до 1.5 метра дълбочина (в продължение на до 30 минути) и при “сблъсък” с прах, пясък или други малки частици. Не е добра идея обаче да потапяте таблета в солена вода, като морската, например.

Дисплей и звук

Дисплеят на Sony Xperia Z2 Tablet има мултисензорен IPS „TRILUMINOS for mobile“ панел и поддържа технологията „X-Reality for mobile picture engine“.

„TRILUMINOS for mobile“ касае подсветката на матрицата, която е определяща за покритието на цветовото пространство и точността на цветовете, което подробно ще разгледаме по-долу.

„X-Reality for mobile picture engine“ е технология, подобряваща качеството на видеосигнала, посредством оптимизация, след предварителното му разграждане на четири основни компонента – текстура, контур, контраст и цвят.

Диагоналът на дисплея е 10.1-инчов (25.65 см), резолюцията – 1920 х 1200 пиксела, а стъпката на пикселите – 0.1133 х 0.1133 мм. Това се равнява на 216 пиксела на инч и съотношение на страните 16:10. Резолюцията е достатъчна да превърне екрана в „Retina“ от разстояние 38 см, което е приблизително равно на оптималното за четене.

На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

microscope-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Гледан под ъгъл 45°, Sony Xperia Z2 Tablet придлага почти непроменена картина и в двете равнини:

Angles-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Измерената осреднена максимална яркост на екрана е 386 cd/m2, при максимално отклонение от 17% . Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6985К (леко студена, близка до оптималната, дневен тип светлина), без недопустими отклонения.

Luminancer-Sony-Xperia-Z2-Tablet
WhitePoint-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Sony Xperia Z2 Tablet покрива 100% от sRGB и 85% от Adobe RGB цветовите пространства. Заслугата за този отличен резултат е на гореспоменатата „TRILUMINOS™ for mobile“ технология. Нямаме обаче данни, че в случая от Sony използват квантови точки и дори по-скоро сме на мнение, че подсветката е WLED, с подобрени спектрални характеристики.

CIE-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Нашата оценка:

sRGB-Sony-Xperia-Z2-Tablet Гама-кривата показваме по-долу.

Gamma-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Цветопредаване

Средното отклонение DeltaE възлиза на 2.93. Цветовете са с прилична точност, без изключение, отново заслуга на „TRILUMINOS for mobile“.

DeltaE-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Нашата оценка:

Colour-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Пулсации на подсветката

Липсва ШИМ (широчинно-импулсна модулация на светлината), което е показател, че при конструирането на екрана е обърнато внимание и на човешкото здраве.

PWM-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Изводи

Дисплеят на Sony Xperia Z2 Tablet се нарежда измежду най-добрите в своя клас. Не са за подминаване и две съществени негови предимства – изключително тънък и лек, без вредни за зрението пулсации.

Звук

Амплитудно-честотната характеристика, снета на звуковия тракт, включващ собствените високоговорители, е по-равномерна от измерената на подобни, други марки устройства. В диапазона +/- 12 dB честотният обхват с незначителен компромис може да се приеме от 200 Hz до 20 kHz.

Sound-Sony-Xperia-Z2-Tablet

Батерия

Батерията на Z2 Tablet e 6 000-милиамперчасова, с което моделът изостава както от Galaxy Tab Pro 10.1 (8 220 mAh), така и от iPad Air (8 820 mAh). Дали обаче Sony са съумели да оптимизират системата си така, че да успеят да се противопоставят на тези модели, макар и с по-нисък енергиен капацитет?

Ще проверим това, чрез няколко теста, като при всички тях, яркостта на екрана ще е настроена на 120 cd/m2, при включен Wi-Fi модул.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ български и световни сайтове.

surfing-Sony-Xperia-Z2-tablet

625 минути (10 часа и 25 минути) с един заряд е много добър резултат – над средното ниво за този клас.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate, отново при яркост от 120 нита.

movie-Sony-Xperia-Z2-tablet

Таблетът издържа 674 минути, което се равнява на 11 часа и 14 минути. Много добро представяне.

Живот на батерията при 3D игра

3D натоварването изтощава най-бързо батерията и съответно това е най-тежкият ни тест. За провеждането му използваме Epic Citadel приложението.

gaming-Sony-Xperia-Z2-tablet

6 часа и 17 минути (377 минути) с един заряд, означават, че дори да сте геймър, Z2 Tablet няма да ви предаде дори по време на доста дълъг път.

Сравнение с други модели

Технически характеристики

Операционна система Android 4.4.2 (KitKat)
Процесор Qualcomm Snapdragon 801 (4-ядрен, 2.27GHz, Krait 400)
Оперативна памет 3GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет
Видеокарта Adreno 330
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см), 1920 х 1200 пиксела (224 PPI) – Triluminos
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 + A2DP, MicroUSB 2.0 (с On-The-Go поддръжка)
Камери 2.2-мегапикселова, 1080p@30fps (отпред) и 7.2-мегапикселова, 1080p@30fps (отзад)
Допълнително GPS+GLONASS, aкселерометър, MicroSD слот, микрофон, жироскоп, ел.компас, стерео високоговорители, IP58 сертификация за защита от прах и вода, FM радио, инфрачервен порт
Батерия 6000 mAh
Дебелина на корпуса 6.40 милиметра
Тегло 426 грама

Софтуер

Sony са екипирали Xperia Z2 Tablet със собствен интерфейс, покриващ Android 4.4.2 операционната система. Дизайнът му е чудесен, а за плавните движения се грижи Snapdragon 801 процесорът, точната производителност на който ще разгледаме в следващия раздел от ревюто. Сред предварително инсталирания софтуер, можете да откриете доста полезни програми като OfficeSuite 7 пакетът за обработка и редактиране на документи, презентации и ел. таблици, File Commander – файлов мениджър, Pixlr Express – софтуер на AutoDesk за обработка на изображения, TrackID – алтернатива на Shazam, за намиране на музика, чрез запис, както и “Дистанционно управление” – приложение, с което можете да управлявате домашната си електроника, чрез вградения инфрачервен порт.

Още снимки от Android 4.4.2 в Sony Xperia Z2 Tablet

Screenshot_2014-05-15-11-05-14Screenshot_2014-05-15-11-07-38Screenshot_2014-05-18-11-26-27Screenshot_2014-05-18-11-33-25Screenshot_2014-05-18-11-36-27

Производителност

Qualcomm Snapdragon 801

Xperia Z2 Tablet използва MSM8974-AB модификация на Snapdragon 800, наричана от Qualcomm “Snapdragon 801”. Обновеният процесор предлага с 14% по-бързи Krait 400 ядра, с 28% по-бърза Adreno 330 графика и 45-процентово подобрение в изчисленията на камера сензора. Тактовата честота в MSM8974-AB e 2.27 GHz и 550 MHz за графичното ядро, като по този начин изостава от MSM8974-AC модификацията с 28 MHz при GPU и 160 MHz при CPU честотата.

Същият чип, MSM8974-AB, се използва и от смартфона Xperia Z2.

snapdragon-801-soc-image

Изчислителна производителност

Графична производителност

Камера

За разликата от повечето таблети на пазара, при Z2 Tablet камерата не е поставена просто “за красота”, а наистина предлага сравнително добро качество на снимките и видеото си. Разбира се то е далеч от възможностите на 20.7-мегапикселовия Z2 смартфон (подробно ревю), но е напълно достатъчно, за да хванете добър кадър, когато телефонът по някаква причина не е у вас.

Сензорът на Z2 Tablet е 7.2-мегапикселов и заснема снимки с резолюция от 3104 х 2328 пиксела (при формат 4:3) или с 3104 х 1746 пиксела, при по-удобния за разглеждане на съвременни монитори формат 16:9. Видео записът пък се осъществява с 30 кадъра в секунда, при Full HD резолюция (1080p) и с двуканално аудио.

Ето и няколко примерни снимки + Full HD видео:

photo-1
photo-2

photo-3
photo-4

За да се уверите, че наблюдавате видеото с максимално качество, трябва да натиснете върху иконката със зъбното колело и от раздел “Quality” да изберете най-високата стойност.

SteadyShot стабилизация

Камерата на Xperia Z2 Tablet е екипирана със SteadyShot стабилизация, която макар да е софтуерна, върши чудесна работа, която лесно може да бъде забелязана, ако проследите двата клипа по-долу – отляво е този със SteadyShot, а отдясно – без SteadyShot.

Заключение

Изключвайки цената, която сме записали в минусите (но сякаш е напълно оправдана), не можем да кажем нищо лошо за Xperia Z2 Tablet. Моделът е изпипан до най-малкия детайл – независимо дали го сравнявате с конкурентите му в качеството на екрана, камерата, производителността или пък издръжливостта на батерията. Z2 Tablet се представя прекрасно във всеки един аспект, а като тук не включваме единствено хардуерните способности а и външния вид и дизайна на корпуса.

Ако желаете пък да не правите абсолютно никакви компромиси и да получите най-доброто на пазара, то обърнете внимание на LTE версията на Xperia Z2 Tablet. Разбира се, ако няма да използвате мобилен Интернет, тя няма да ви е нужна, но ако имате такава възможност, SIM картата е чудесен спътник на устройство от подобен тип, за да бъде винаги онлайн, навсякъде.

Sony Xperia Z2 Tablet можете да закупите от онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-sony-Xperia_Z2_Tablet

Плюсове

 • Красив външен вид и ултра тънък корпус
 • Висококачествен екран със висока детайлност (216 ppi)
 • Красив интерфейс върху Android 4.4 KitKat
 • Висока изчислителна и графична производителност
 • Висока издръжливост на батерията
 • Качествена камера

Минуси

 • Сравнително висока цена

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 4 821 пъти

7 мнения

 • TouchWiz не беше ли на интерфейса на Samsung?
  Като изключим това – много добро ревю! Продължавайте в същия дух :)

 • Искам само да попитам какво толкова спира производителите да слагат най-добрите камери, доста хора снимат с таблетите си, моля ви да поясните, не вярвам да е заради липса на място.

  • Моментът,че почти всички производители на таблети (говоря за по-големите и известни) правят и фотоапарати май го забравяш-всичко носи парички в касичката :)

 • Направете едно ревю на по евтините , по -достъпни 10 „таблети ,примерно Lenovo A10-70.В Русия от 14 юли цената му е смъкната с 16% от за 3G версията или от 490 на около 410 лева,Дали тука се очаква понижение на цените.Според руснаците този модел на Леново се е указал много стабилна машина.Може те ли да направите едно ревю на таблета.

 • В „Плюсовете“ има 2 грешки, хайде да видим автора дали ще ги забележи 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>