От: | 11.08.2013, 20:33

Ревю на Toshiba Excite Pro – таблет с Tegra 4 чип и супер детайлен екран

index-toshiba-excite-proСамо след около месец, българският пазар на таблети ще промени визията си. Очаквано или не, в това няма да са замесени обичайно заподозрените Apple и Samsung, а японският гигант Toshiba.

Доскоро известният като REGZA AT703, Excite Pro таблет на компанията ще стъпи на нашата почва, а цената, срещу която очакваме да се продава е около 1000 лв. Тя обаче далеч не е най-интересната характеристика на модела, който е екипиран със супер мощен NVIDIA Tegra 4 чип, способен да се справя с лекота с интерфейса на Android 4.2 Jelly Bean операционната система, при това в резолюция от 2560 х 1600 пиксела, доставяща уникалната “Retina” детайлност от 299 PPI.

В настоящото ревю ще разгледаме както качествата на екрана и производителността на Tegra 4, така и изработката на самият Excite Pro и неговата софтуерна окомплектовка.

Трябва да се има предвид, че тестваното устройство е прототип, макар то да изглежда като напълно завършен вариант – поне преди да приключим с прегледа му.

В комплекта

Тъй като, както казахме, таблетът е инженерна бройка, не сме наясно с какъв комплект ще излезе в продажба в България. Конкретното устройство е снабдено единствено със зарядно устройство.

charger-toshiba-excite-pro

Дизайн и конструкция

Въпреки сериозните си компоненти, Excite Pro съвсем не се отличава с дебел корус или високо тегло. Тялото на таблета тежи 618 грама, а дебелината му е 10.08 милиметра. Екранът на таблета е 10.1-инчов, а освен него върху лицето му (в долния ляв ъгъл) стои единствено логото на производителя. От срещуположната страна, отдясно, забелязваме и лепенка harman/kardon, която е съмнително дали ще видим във финалната версия, поне в този ѝ вид.

Гърбът изглежда сякаш е покрит с метал, но всъщност е пластмасов. Има релефна структура и е изчистен, а изключение прави надписът “TOSHIBA”, долу вляво. До него стои една от стерео тонколонките в системата, дублирана на същото място, от другата страна. В горния десен ъгъл е налична камера с LED светкавица.

front-1-toshiba-excite-pro
front-2-toshiba-excite-pro
front-3-toshiba-excite-pro

От лявата страна на корпуса, машината е снабдена с аудио гнездо за микрофон и слушалки, двоен клавиш за увеличаване и намаляване на звука и пластмасово капаче, под което се крият MicroSD слот за карти памет, mini HDMI и MicroUSB портове. След тях пък стои входът за зарядното устройство.

Отдолу таблетът е напълно изчистен. Отдясно, дизайнерите на Toshiba са оставили две свързани дупчици, каквито преди време се срещаха в почти всеки телефон, а ролята им е да предоставят възможност за прикачване на връзка за ръка, създаваща удобство при пренасяне. Дали ще има такава връзка в комплекта, все още не знаем.

Отгоре е разположен Power-бутонът, a отдолу машината е напълно изчистена.

Странични снимки

side-1-toshiba-excite-proside-2-toshiba-excite-proside-3-toshiba-excite-proside-4-toshiba-excite-proside-5-toshiba-excite-pro

Дисплей и звук

icons-toshiba-excite-proСензорният капацитивен дисплей (до десет контактни точки) на Toshiba Excite Pro e WQXGA (Wide Quad Extended Graphics Array) с диагонал 10.1 инча, резолюция 2560 x 1600 пиксела и съотношение на страните 16:10. Това означава, че плътността на пикселите е цели 298.9 пиксела на инч. На микроскопската снимка по-долу се виждат две важни неща – видът на матрицата е IPS и подпикселите не са 3, а са четири, като четвъртият свети с бяла светлина.

*На снимката отляво виждате как изглеждат минатюрните иконки в Dock-a на стартовия екран, при вашата резолюция

microscope-toshiba-excite-pro

На следващите илюстрации е показано, как изглежда екранът под микроскоп, когато свети със съответния цвят при обозначената яркост, като процент от максималната. Осреднената измерена максимална яркост по цялата площ на екрана е 285.7 cd/m2, а измереният контраст – 730:1.

Microscope1

Microscope2

Максималната яркост на дисплея на Toshiba Excite Pro е чувствително по-висока от тази на Toshiba Excite Pure, независимо от факта, че като измерена числена стойност не е от най-големите.

Характерните за екрани с IPS матрици живи цветове и широки ъгли на виждане (на Toshiba Excite Pro са 178°) са налице и тук. Представяме и снимки под ъгъл 45° за оценка.

angles-toshiba-excite-pro

Равномерност на подсветката и цветна температура

На следващите графики е показана равномерността на подсветката при различни степени на яркост на дисплея.

Luminance100%
Luminance83%

Luminance67%
Luminance50%

Максималното отклонение е 9%, по цялата площ на екрана.

Обхват на цветовото пространство (CIE) при Toshiba Excite Pro

Дисплей с широк цветови обхват означава качествен дисплей. При екрани с IPS матрица „отговорността“ в значителна степен ляга върху подсветката. При Toshiba Excite Pro, подборът между двете е такъв, че почти напълно да се покрие sRGB цветовото пространство, използвано в Интернет. По отношение на цветната температура, изглежда, че четвъртият подпиксел е причина за студената светлина (дневен тип). В тази насока обаче човешкото око се адаптира лесно.

CIE-toshiba-excite-pro

Измереното покритие на sRGB е 92% – много добър резултат.

Цветопредаване при Toshiba Excite Pro

На показаната графика се вижда една нелоша средна стойност на DeltaE от порядъка на 6.76, като по-значителни отклонения в цветопредаването се наблюдават в областта на студените цветове.

Spyder14

Резюме

В човешкото око има два основни вида рецептори, като първият вид – така наречените пръчици, са чувствителни към интензитета на светлината, но не и към цветовете. Вторият вид – колбичките, се делят на три подвида, в зависимост от дължините на вълните от видимия спектър, към които са чувствителни (L-голяма, M-средна и S-малка – съответно червен, зелен и син цвят). По този начин, с четири подпиксела и IPS матрица, явно внимателно отчитайки особеностите на човешкото зрение, от Toshiba са постигнали по-съвършено изображение при ниски енергийни разходи. И понеже устройството често ще се използва на открито, безспорни предимства са удобните ъгли на виждане, високата резолюция и ярки цветове.

Звук

Вградените високоговорители са с марка Harman/Kardon и както по-запознатите от вас се досещат, качеството им е висококласно.

sound-battery-toshiba-excite-pro

Батерия

Акумулаторната батерия на Toshiba Excite Pro е литиево-полимерна, с капацитет от 4500 mAh (енергиен капацитет 34 Wh).

Преди да започнем с нейните тестове, изключваме Bluetooth модула и свързваме таблета към Wi-Fi мрежа. Всички тестове, които изискват работещ дисплей се провеждат при яркост от 120 cd/m2. В случая, тази яркост постигаме при намаляването ѝ до 48%. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Време за зареждане и консумация

Зарядното устройство на Toshiba Excite Pro, модел PA 5062U -1ACA е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 36 W при номинално напрежение и ток съответно 12 V и 3 A. За зареждане на батерията, на зарядното устройство му бяха необходими 225 минути (3 часа и 45 минути). По време на зареждането, таблетът беше в Stand-By (“спящ”) режим с включен Wi-Fi и изключен 3G.

Консумацията на електроенергия при неговото включване в режим на празен ход беше под 1 Wh, като типичната му стойност по време на работа на таблета при заредена батерия и включено зарядно, измерена с ватметър беше от порядъка на 6 Wh, което впоследствие при изпитването в условията на конкретно използване с различни приложения се потвърди. Независимо, че от една страна, това е ниска стойност като финанси (дори и при факта, че таблетите се използват след зареждане на батерията и изключване на зарядното от електрическата мрежа – к.п.д. на акумулатора не е 100% ), преизчисляваме резултатите в таблица, за сравнение и някои ваши собствени изводи. Приемаме за случая разход на електроенергия 10 Wh, за да сме сигурни, че по този начин компенсираме загубата на енергия при зареждане на батерията (коефициентът на полезно действие на акумулаторната батерия е равен на отдадената енергия, разделена на енергията, необходима за нейното зареждане).

electro

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

web-surfing-toshiba-excite-pro

При тези условия, Excite Pro издържа 500 минути (8 часа и 20 минути), със среден разход от 540 mA.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео провеждаме, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

video-toshiba-excite-pro

По този начин батерията изразходи капацитета си за 474 минути (7 часа и 54 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

3d-gaming-toshiba-excite-pro

Както винаги, това е най-изтощаващият тест, като в случая Excite Pro се изключи след 234 минути (3 часа и 54 минути) работа, при среден разход от 1154 mA.

Сравнение с други модели

battery-compare-toshiba-excite-pro

В графиката по-горе можете да видите няколко съвременни таблета, чиито батерии сме тествали подробно. iPad 4 държи рекорда в при издръжливост при уеб сърфиране. Excite Pro също се представя на ниво, макар да изостава малко при Интернет теста.

Съвет от автора

В главното меню с настройки на Toshiba Excite Pro е наличен раздел “Power Managment”, откъдето бихте могли да настроите щадящ батерията режим, както от гледна точка на яркостта на екрана, така и от страна на производителността. Wi-Fi модулът също може да се изключва автоматично, когато таблетът “спи”. Използвайте тези функции, за оптимизиране на живота на батерията.

optimizaton-toshiba-excite-pro

Технически характеристики

model-toshiba_excite_pro

Операционна система Android 4.2.1 (Jelly Bean)
Процесор NVIDIA Tegra 4 (4-ядрен, 1.8 Ghz, Cortex-A15)
Оперативна памет 2GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет (11.18GB налични за потребителя)
Видеокарта GeForce ULP
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см) – IPS (2560 х 1600 пиксела), 299 DPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 A2DP, GPS
Камери 1.2-мегапикселова (отпред), 8-мегапикселова с автофокус и LED светкавица (отзад)
Допълнително Aкселерометър, жироскоп, електронен компас, сензор за светлина, Micro USB порт, microSD слот за карти, mini HDMI
Батерия 4500 mAh
Дебелина на корпуса 10.08 милиметра
Тегло 618 грама

Софтуер

Toshiba Excite Pro работи с Android 4.2.1 Jelly Bean операционната система, персонализирана от компанията с огромен куп собствени и партньорски приложения. Сред предварително инсталирания софтуер попадат Media Player за възпроизвеждане на мултимедия, News Place за следене на новини, Netflix, Tablet Security антивирусна програма, няколко пасианса, файлов мениджър и други.

Освен с тях, в настройките намираме и две интересни попълнения – Video enhancement и Audio Enhancement. Първата функция обогатява контраста и наситеността на цветовете, а втората е малко по-разширена и освен повишаване качеството на звука, обхваща и някои оптимизации на микрофона.

Снимки от Android 4.2.1 в Toshiba Excite Pro

Screenshot_2013-06-29-01-33-26Screenshot_2013-06-29-00-59-28Screenshot_2013-06-29-00-59-36Screenshot_2013-06-29-01-00-27Screenshot_2013-06-29-01-06-27Screenshot_2013-06-29-01-30-25Screenshot_2013-06-29-01-30-37Screenshot_2013-06-29-01-30-55Screenshot_2013-06-29-01-31-35Screenshot_2013-06-29-01-39-31

Производителност – NVIDIA Tegra 4

tegra-4-toshiba-excite-proTegra 4 е System-on-a-Chip на NVIDIA, анонсиран на 6 януари 2013 година. Кодовото му име е Wayne и се явява като наследник на появилия се на пазара в края на 2011 г. NVIDIA Tegra 3. Според официалните данни, четвъртото поколение Tegra превъхзхожда до 6-кратно предшественика си, що се отнася до графичната производителност. Това е факт, главно благодарение на четирите Cortex-A15 изчислителни ядра и 72-те ядра на GeForce ULP графичната карта. Четирите високопроизводителни A15 са придружавани и от пето, икономично ядро, което е невидимо за операционната система, но има много важна функция – да щади живота на батерията, когато извършвате операции, изискващи ниска производителност (четене на мейли, сърфиране в Интернет и т.н.).

Tegra 4 е реализирана по 28-нанометров производствен процес и притежава 1МВ кеш от второ ниво. Тактовата честота на Cortex-A15 ядрата е до 1.9 GHz, в зависимост от условията на устройството, в което се използва – за Toshiba Excite Pro, тя е 1.8 GHz.

Поддържа се DDR3L и LPDDR3 памети с обем до 4GB, а максималната разделителна способност, с която може да се справи е 3200 х 2000 пиксела. Tegra 4 поддържа HDMI пренос до 4K (Ultra HD) резолюции.

Подробна информация за NVIDIA Tegra 4 можете да намерите тук: http://www.nvidia.com/object/tegra-4-processor.html

Geekbench

Geekbench е един от най-популярните крос-платформени тестове на производителността на процесора и паметта на мобилните устройства.

geekbench-2-toshiba-excite-pro

Превъзходството на Tegra 4 е огромно – както над Tegra 3, така и над останалите чипове от теста.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Един от най-добрите показатели за графичната производителност е GLBenchmark теста, вече известен като GFX Bench. В своята 2.5 C24Z16 версия, Excite Pro успя да достигне 39 кадъра в секунда (средно).

glbenchmark-2-5-toshiba-excite-pro

Това е по-нисък резултат от iPad 4. Моделът на Apple все още не среща конкуренция в графичната си производителност. Що се отнася до съпоставката в графичната производителност между Tegra 4 и Tegra 3 – преимуществото на четвъртото поколение е ясно изразено, макар да не е 6-кратно, а „само“ четворно.

Tegra 4 срещу Tegra 3 в изчислителна производителност

NVIDIA често споменават развитието на чипа си в графично отношение, но изчислителните му способности са не по-малко важни за потребителите. Ще направим и два такива теста – Geekbench 2 донякъде дава отговор на този въпрос, но като по-точни и целенасочени можем да определим AnTuTu в процесорния му тест и Vellamo Metal. За Tegra 3 образец ще използваме отново Toshiba и отново Excite – този път в Pure модификация.

AnTuTu (CPU)

antutu-toshiba-excite-pro

Превъзходството тук е почти 3-кратно. Четирите Cortex-A15 ядра се справят много по-добре от Cortex-A9 предшествениците си.

Vellamo (Metal)

vellamo-toshiba-excite-pro

Според Vellamo, Tegra 4 се справя със 152% по-добре от предишното поколение Tegra.

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет. Въпреки огромната нативна резолюция на екрана, решихме да изцедим до максимум възможностите на новата Tegra, пускайки бенчмарка при ултра-високи детайли.

epic-citadel

При гореспоменатите условия, 27.7 кадъра в секунда са чудесен резултат.

Камера

Excite Pro разполага с две камери – 1.2-мегапикселова (отпред) и 8-мегапикселова с автофокус и LED светкавица (отзад). За съжаление, подобно на повечето таблети, качеството на снимките, което се предлага е сравнително ниско. Примери можете да разгледате по-долу.

Снимки от задната камера в Toshiba Excite Pro

IMG_20130807_071947IMG_20130807_071953IMG_20130807_072130IMG_20130807_072135IMG_20130807_072147

Заключение:

С Excite Pro Toshiba ще се опитат да се превърнат във фактор на пазара за таблети, което е и очаквано развитие на ситуацията, имайки предвид навременната им изява с бързото интегриране на сравнително новите Tegra 4 чипове. Екранът на машината пък е предостатъчно детайлен – дотолкова, че едва ли ще направите разлика между таблет с 1920 х 1200 пиксела и този с Excite Pro с 2560 х 1600, но тези цифри вече се възприемат от производителите просто като демонстрация на надмощие и технологичен напредък.

Друг важен компонент в таблетите е звуковата система, като японската компания тук също се е постарала, използвайки услугите на Harman/Kardon. Разочароваща пък е задната камера – вече сме свикнали таблетите да не се представят добре в това отношение, но като че ли е време това да се промени – поне за моделите от висок клас.

Плюсове

  • Мощен NVIDIA Tegra 4 чип
  • Ултра детайлен IPS екран с ярки цветове
  • Висока функционалност
  • Harman/Kardon звук

Минуси

  • Ниско качество на задната камера

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Tablet.bg!

6 мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>