От: | 23.08.2013, 22:37

Ревю на Toshiba Excite Pure – бюджетна атака на таблетния пазар

index-toshiba-excite-pure Преди малко повече от седмица ви представихме Excite Pro – вълнуващото предложение на Toshiba, екипирано със страхотен WQXGA екран (2560 x 1600 пиксела), Tegra 4 чип и още куп топ характеристики, които превъзхождат тези на всички Android таблети на пазара в момента. 3аедно с анонса на Pro обаче, Toshiba разкриха още два свои Excite модела – Pure и Write. Write се различава от Pro единствено с наличието си на писалка и малко софтуер, позволяващ да създавате записки, рисунки и графики в него. Pure обаче е доста по-различен – тук Toshiba се целят в бюджетния сектор, опитвайки се да предложат машина, конкурираща се по цена с някои 7-8-инчови таблети на пазара, но същевременно доставяйки удобството на диагоналът от 10 инча. За да постигнат това, японците са използвали третото поколение Tegra като задвижващ чип, при това в най-нископроизводителната му модификация – T30L.

Въпреки всичко, Pure моделът може да се похвали с много широка функционалност, красив външен вид, две камери и напълно актуална операционна система – Android 4.2 Jelly Bean. Тези негови черти ще изследваме в настоящата статия, която се надяваме да ви запознае максимално добре с машината.

В комплекта

Към приятно изглеждащото кашонче на Excite Pure е прикачен подарък – едногодишен лиценз за Mcafee AntiVirus Plus 2013 защитната система. Комплектът вътре включва USB кабел за зареждане или пренос на данни, зарядно устройство, няколко книжки (включително ръководство на български) и разбира се – самият таблет.

komplekt-1-toshiba-excite-pure
komplekt-2-toshiba-excite-pure

Дизайн и конструкция

Toshiba Excite Pure прилича изключително на своя по-висококласен събрат – Excite Pro. Разликите във външния вид са минимални, а най-забележимата от тях е разположението на високоговорителите, които при Pro бяха малко по-големи и покриваха и части от гърба на таблета. Тук гърба отново е със същата текстура и отново в долния му ляв ъгъл стои логото на компанията. Горе вдясно, този път до камерата няма LED светкавица. Самата камера също е различна – в Pure е 3-мегапикселова, но това не личи от външния ѝ вид. Лицето на таблета е идентично, изключвайки отсъствието на Harman/Kardon брандинга, който логично не присъства, тъй като, за да се спестят средства, гореспоменатите говорители не са с тази марка.

front-back-1-toshiba-excite-pure
front-back-2-toshiba-excite-pure
front-back-3-toshiba-excite-pure

Страничните части на корпуса също са почти еднакви – от лявата си страна върху таблета са разположени лявата тонколонка, microUSB портът, капаче, скриващо mini HDMI порт и Micro SD слот, двоен бутон за увеличаване и намаляване на звука и аудио гнездо за микрофон и слушалки. В Pro версията под капачето стоеше Micro USB порта, а на мястото му “отвън” – отделен вход за зарядно устройство.

Върху горната част стои Power-бутонът за включване и изключване на таблета, а отдолу Excite Pure е напълно изчистен. Отдясно стои втората тонколонка, както и процеп с две дупки, осигуряващ възможност за прикачване на връзка за ръка.

Странични снимки

sides-1-toshiba-excite-puresides-2-toshiba-excite-puresides-3-toshiba-excite-puresides-4-toshiba-excite-puresides-5-toshiba-excite-pure

Интересно е, че размерът на корпуса е еднакъв с този на Excite Pro – дебелината му е 10.1 милиметра, докато теглото е с 32 грама по-леко – 586 грама.

Дисплей и звук

Дисплеят на Toshiba Excite Pure е капацитивен, мултисензорен с до 10 точки на контакт и има IPS панел, защитен от стъкло с повишена твърдост, продукт на NEC или ASAHI (Toshiba използва услугите и на двете компании). Диагоналът му е 10.1 инча, а резолюцията – 1280 х 800 пиксела, при съотношение на страните 16:10 и стъпка на пикселите 0.169 х 0.169 mm. Предоставяме на вашето внимание прецизна микроскопска снимка на подпикселите.

microscope-toshiba-excite-pure

Панелът е с 18-битова матрица, дълбочина на цвета 6 бита на канал и възпроизвежда 262 144 цвята. Налична е LED подсветка и благодарение на IPS матрицата – сравнително широки ъгли на видимост от 170°, разделени симетрично на 2 х 85° спрямо ос, перпендикулярна на центъра на екрана, до стойност на контраста 10:1.

angle-toshiba-excite-pure

Стойността на контраста (10:1), която производителите определят като гранична за ъглите на видимост обаче, е крайно недостатъчна при работа с цветове – затова винаги предлагаме за визуална оценка снимки на дисплея под ъгъл 45°.

angles-toshiba-excite-pure

Равномерност на подсветката и цветна температура

Измерената максимална яркост е 278 cd/m2, в центъра на екрана. Най-голямото отклонение е 11%, а осреднената максимална стойност – 258 cd/m2.

max2-3
max3-4

Достигнатата максимална яркост не е в челото на класацията при таблетите, но е достатъчна, защото при работа в помещение, дори с висока степен на осветеност, са нужни до 200 cd/m2.

Контрастът при посочената яркост е 660:1. По-долу е показана подробна таблица, включваща и цветовата температура на бял екран. Бялата точка е близо до оптималната за работа в sRGB (леко студени цветове).

WP

Обхват на цветовото пространство (CIE) при Toshiba Excite Pure

IPS матриците са с разширен цветови обхват, при подходяща подсветка. В нашия случай, представляващ бюджетно решение, има непокрита част от sRGB.

cie-toshiba-excite-pure

Цветопредаване

Средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, е 8.39. Имайки впредвид, че става въпрос за некалибриран преди теста дисплей, тази стойност е съвсем приемлива, дори по-добра от съответната за много лаптопи.

Spyder14

Изводи

Дисплеят на Toshiba Excite Pure има разновидност на висококачествена матрица в бюджетен вариант. В резултат на този подход се е получил екран, чиито характеристики не са на лидерски позиции, но нямат и съществени недостатъци. А по-пълното покритие на sRGB би било съществен плюс.

Звук

Въпреки че тук тонколонките не са Harman/Kardon, тяхното качество отново е на добро ниво. Мощността им не е висока, но пък звукът е изчистен, а изкривявнанията са сведени до минимум.

sound-toshiba-excite-pure

Батерия

Акумулаторната батерия на Toshiba Excite Pure е литиево-йонна, с енергиен капацитет 25 Wh, което отговаря на 6600 mAh при номинално напрежение 3.7 V.

Преди да започнем с нейните тестове, изключваме Bluetooth модула и свързваме таблета към Wi-Fi мрежа. Всички тестове, които изискват работещ дисплей се провеждат при яркост от 120 cd/m2. Всички режими за пестене на енергия са изключени. По този начин получаваме условия, при които можем честно и обективно да сравняваме издръжливостта на различните устройства на пазара.

Време за зареждане

Зарядното устройство на Toshiba Excite Pure, модел PA 3996E-1ACA е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 10 W при номинално напрежение и ток съответно 5 V и 2 A.

За зареждането от 0% до пълния капацитет на батерията, бяха нужни 245 минути (4 часа и 5 минути).

zarejdane-toshiba-excite-pure

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

За този тест използваме Google Chrome браузера, който сърфира автоматично, чрез създаден от нас скрипт, използвайки Wi-Fi мрежата.

surfing-toshiba-excite-pure

При тези условия, Excite Pure издържа 524 минути (8 часа и 44 минути).

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

video-toshiba-excite-pure

По този начин батерията изразходи капацитета си за 450 минути.

Живот на батерията при 3D игра

За симулиране на 3D игра използваме GLBenchmark 2.5 приложението на Kishonti.

gaming-toshiba-excite-pure

Тук Excite Pure се изтощи само за 171 минути, което се равнява на 2 часа и 51 минути.

Сравнение с други модели

compare-battery-toshiba-excite-pure

Excite Pure не ни изненадва с особено дълъг живот на батерията, но въпреки всичко таблета издържа съвсем немалко време с едно зареждане, при поставените му условия. Може би основният конкурент на този модел, MeMO Pad Smart на ASUS, издържа 445 минути с едно зареждане, при уеб сърфиране – близо час и половина по-малко от Excite Pure.

Съвет от автора

В главното меню с настройки на Toshiba Excite Pure е наличен раздел “Power Managment”, откъдето бихте могли да настроите щадящ батерията режим, както от гледна точка на яркостта на екрана, така и от страна на производителността. Wi-Fi модулът също може да се изключва автоматично, когато таблетът “спи”. По този начин, Excite Pure ще се справи далеч по-добре.

optimizaton-toshiba-excite-pro

Персонален калкулатор

Чрез този инструмент всеки може да научи, базирайки се на нашите изследвания, колко време ще издържа батерията на Excite Pure, при личното му потребление. За да научите това, просто въведете в белите полета приблизително по колко минути на ден бихте гледали видео/филми, по колко минути на ден играете на игри и по колко минути на ден сърфирате в Интернет.

След като го направите натиснете бутона „Пресметни!“, за да получите вашия резултат.

Възпроизвеждане на филм
3D игри
Сърфиране, чрез Wi-Fi
Батерията на вашия Toshiba Excite Pure ще издържа…
~ ? дни и ? часа

Технически характеристики

Операционна система Android 4.2.1 (Jelly Bean)
Процесор NVIDIA Tegra 3 T30L (4-ядрен, 1.2 Ghz, Cortex-A9)
Оперативна памет 1GB RAM
Дисково пространство 16GB собствена флаш памет (12.05GB налични за потребителя)
Видеокарта GeForce ULP
Дисплей 10.1-инчов (25.65 см) – IPS (1280 х 800 пиксела), 149 DPI
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
Камери 1.2-мегапикселова (отпред), 3-мегапикселова с автофокус (отзад)
Допълнително Aкселерометър, жироскоп, електронен компас, сензор за близост, сензор за светлина, Micro USB порт, microSD слот за карти, mini HDMI
Батерия 4500 mAh
Дебелина на корпуса 10.08 милиметра
Тегло 586 грама

Софтуер

Също като Excite Pro, Toshiba Excite Pure работи с Android 4.2.1 Jelly Bean операционната система. И в този модел японците са се постарали да заемат доста място от вградената памет, още преди да сте получили таблета си, за което отговорни са големия брой предварително инсталирани приложения. В тях са включени Toshiba Book Place (виртуална библиотека), Toshiba App Place (виртуален магазин за приложения), Toshiba File Manager (файлов мениджър), Netflix, Zinio, ThinkFree Office за създаване и обработка на документи и електронни таблици, няколко пасианса, табла, Kaspersky Tablet Security, Evernote, eBay и т.н.

Video enhancement и Audio Enhancement добавките, които срещнахме в Excite Pro са налични и тук. Първата функция обогатява контраста и наситеността на цветовете, а втората е малко по-разширена и освен повишаване качеството на звука, обхваща и някои оптимизации на микрофона.

Снимки от Android 4.2.1 в Toshiba Excite Pure

Screenshot_2013-08-13-13-07-57Screenshot_2013-08-07-13-04-25Screenshot_2013-08-07-13-06-03Screenshot_2013-08-11-10-09-06Screenshot_2013-08-11-13-08-05Screenshot_2013-08-13-13-08-04Screenshot_2013-08-13-13-08-25Screenshot_2013-08-13-13-08-54Screenshot_2013-08-13-13-09-06Screenshot_2013-08-13-13-09-23

Производителност – NVIDIA Tegra 3 (T30L)

nvidia_tegra_3_011Tegra 3 е System-on-a-Chip на NVIDIA, анонсиран на 9 ноември 2011 година. Иновативната му архитектура и дизайн го правят предпочитан “помощник” на огромен брой таблети, в продължение на няколко години, дори след излизането на наследника му – Tegra 4. Кодовото име на третото поколение Tegra e Kal-El, а самият чип се разпространява в четири основни модификации – T30L, T30, AP33 и T33, разделени според тактовата честота на излислителните и графичните им ядра и поддържаната памет.

T30L е най-нископроизводителният чип с четири ядра Cortex-A9 и тактова честота от 1.2 GHz (или 1.3 GHz при работа на само едно ядро), 416 MHz честота на графиката и поддръжка на 667 MHz DDR3-1333 памет (5.34 GB/sec).

Вграденият в Tegra 3 видео декодер позволява видео възпроизвеждане на 1080р Full HD клипове с битрейт до 40 Mbit/сек.

В процесорът е поместено и пето, спомагателон ядро с по-ниска консумация на енергия, което е невидимо за операционната система, а целта му е да я задвижва, когато използваният софтуер не изисква висока производителност.

Подробна информация за NVIDIA Tegra 4 можете да намерите тук: http://www.nvidia.com/object/tegra-3-processor.html

AnTuTu – процесорен бенчмарк

AnTuTu е един от най-популярните измерватели на общата производителност на мобилните устройства. Ние вземаме само резултата от процесорния му тест.

antutu-cpu-toshiba-excite-pure

Най-добрите резултати са на Excite Pure и Nexus 7, които пък са почти идентични, което е напълно логично, имайки предвид, че и двата модела разчитат на един и същ System-on-a-Chip.

GLBenchmark 2.5HD C24Z16, Offscreen

Един от най-добрите показатели за графичната производителност е GLBenchmark теста, вече известен като GFX Bench. В своята 2.5 C24Z16 версия, Excite Pure успя да достигне 11 кадъра в секунда (средно), което отстъпва единствено на Apple A5 процесора на iPad mini – сред бюджетните предложения, Tegra 3 остава най-доброто решение, що се отнася до графичното натоварване.

glbenchmark-toshiba-excite-pure

Epic Citadel

Epic Citadel e приложение на Epic, представящо възможностите на Unreal енджина. Идеята ни тук не е да сравняваме резултатът му, спрямо други модели, защото резолюцията е различна и това не би било честно – тук ще проверим как ще се държи Unreal Engine-ът върху конкретния таблет. При High Quality настройка, таблетът достигна 44.1 кадъра в секунда (средно), което е добър резултат.

Камера

Excite Pure разполага с 1.2-мегапикселова камера над екрана и 3-мегапикселова камера на гърба си. Въпреки, че може би сте очаквали по-висока резолюция от задната камера, честно казано, тя не се справя по-лошо със задачите си от 5-мегапикселовата такава, която намира място в корпуса на Excite Pro модела. Това разбира се не е суперлатив, но все пак отбелязваме, че резултатите са напълно приемливи, особено за бюджетен таблет.

На втората снимка можете да видите как се справя Excite Pure с фотоси на движещи се обекти.

Снимки от задната камера в Toshiba Excite Pure

IMG_20130810_073044IMG_20130810_073114IMG_20130810_075011IMG_20130811_131807IMG_20130811_132439

Видео може да бъде заснето с HD 720р резолюция, като по време на снимането имате възможност, чрез натискане върху екрана да правите и снимки – те обаче не са с 3-мегапикселова резолюция, а с 0.9 MPx. Отляво можете да разгледате качеството на видеото (за да видите реалните детайли, натиснете върху иконката със зъбното колело и се уверете, че е избрана най-високата стойност), а отдясно – качеството на снимка, направена, докато се заснема видеото.

from-video-sample

Заключение:

Toshiba Excite Pure е чудесно балансиран таблет, който можем уверено да споделим, че успя да се пребори успешно с основния си конкурент към момента, MeMO Pad Smart. Excite Pure му отстъпва единствено, що се отнася до качествата на камерата, но пък предлага по-дълъг живот на батерията, еднакви технически характеристики и по-ниска цена.

В бюджетния сектор Tegra 3 чипа на NVIDIA е лукс, а здравият и добре изглеждащ корпус на машината не подсказва, че става дума за евтин таблет. Звукът е добър, екранът също, така че очакваме да останете доволни от избора си, ако не разполагате с много средства за такова устройство, но 7 и 8-инчовите предложения са ви малки и неудобни.

Имаме и малък подарък за първите 10 от вас, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Toshiba Excite Pure до 25 септември – при поръчката, въведете в полето “Допълнителна информация” мнение за статията или предложение за бъдещите такива и ще получите тениска “Laptop.bg”. Не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – М, L или XL.

Тестваният в ревюто Toshiba Excite Pure можете да намерите в онлайн магазина на Tablet.bg: http://tablet.bg/tablets-toshiba-toshiba_excite_at10a104

Плюсове

 • Добра производителност, осигурена от NVIDIA Tegra 3 чип
 • IPS екран с HD разделителна способност
 • Сравнително ниска цена
 • Mini HDMI, MicroSD

Минуси

 • Сравнително ниско качество на задната камера

Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез системата за коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 5 996 пъти

8 мнения

 • За какво ти е декодиране на 1080p видео като дисплея е 1280×800 т.е. 720p

 • Има една малка неточност, а именно „3-мегапикселова с автофокус и LED светкавица (отзад)“. Липсва LED светкавица!

  • Правилно, благодаря. Светкавицата е налична в Pro-версията, както е описано в началото на статията. Поздрави!

 • А какво стана с „краткото видео представяне“?
  Иначе ревюто е супер.

 • след продължително четене във форумите и според сайта на Тошиба, този модел има GPS модул. Странното е, че това никъде не е упоменато в характеристиките. Може ли някой да потвърди дали Excite Pure има GPS?

  • Имам същия таблет! Има си GPS модул, има и вградена навигация!

 • Привет,
  доста интересни статии има тук и доста полезни. но за съжаление, когато си ограничен от гелдна точка на цената – това е най-големия компромис, който можеш да направиш с избора си. Търся си таблет – с две видеокамери (ако може що годе добри), който да се ползва основно за интернет сърфиране и видеовръзка през скайп, като задължително трябва да има поне 8 гб минимум вградена памет. наличието на смартфон за мен оределя и размера – поне 10-ка. Кой каквото иска да ми пише за Епъл, но за мен това е марката, ползвал съм айпод и аифон – нямат грешка. Софтуеъра се обновява поне 4 години, има тук там по някоя липсваща функция, но не е болка за умиране. Да си потребител на ябълката, не е просто прищявка, а начин на мислене, Но айпада ми е доста скъпичък, пък и гелдм практично на нещата – с тази скоросот с която се обновяват моделите, и най-скъпия модел таблет или смартфон след 2 годни е стар и на половина годен. Новите приложения си искат все повече памет, все по – бърз процеси т.н.
  Та стига разтегане на желирани и сладки приказки, карам по същество – търся си таблет до къъм 300 лева, както споменах- годен за сърфиране, социални мрежи и видео разговори. Спрях се на този модел
  http://www.technomarket.bg/products/09134359/toshiba-tablet-at10-a-104 и чесно казано се бях отказал, но след това ревю, клоня да си го взема. тък процесора е същия ли е или този в линка е по-мощен?
  Но ще бъда благодарен ако някои ми съдейства и ме насочи. Разглеждал съм и от по ниския клас- дива, престижио, но това което ми спира са по ниското качество на камерите им и липсата на вградена памет.

  Предвартелно благдоаря за съветите и се извинявам за правописните си грешки :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>